Drones hebben luchtfotografie en video toegankelijker dan ooit te voren gemaakt, maar het maken van professionele opnames en foto’s is nog steeds redelijk lastig. Tenzij je al jaren ervaring hebt, is het aardig moeilijk om met een drone te vliegen en tegelijkertijd een camera te besturen. En dat is waar de Solo je mee zal helpen. 3DRobotics heeft deze drone van €1049 specifiek ontworpen voor luchtvideo’s en uitgerust met een aantal autonome vliegmodi die het makkelijker maken om die soepele, sexy en professionele opnames te maken. We hebben hem uitgetest in onze 3DR Solo review om uit te vinden of hij kan concurreren met de DJI Phantom 4 als een goede beginner drone.
3DR Solo review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
Positief
- Simpele, intuïtieve besturing
- Autonome vliegmodi
- Duurzaam design overleeft valpartijen
- Upgradebare software, camera
- 88 km/h topsnelheid
- Zeer betrouwbare vlucht
Negatief
- Onregelmatig GPS zorgt er soms voor dat hij gaat zweven
- Een mobiel apparaat vereist om te vliegen
- (Nog) geen vermijdingstechnologie voor obstakels
- Lange oplaadtijden
- GoPro vereist, wat de prijs flink op kan schroeven
3DR Solo review:
Features
Deze drone heeft een hoop features, dus laten we deze 3DR Solo review eerst beginnen met wat hem onderscheidt van andere drones op de markt.
Om te beginnen is de Solo de enige drone op dit moment die niet één maar twee 1GHz Cortex-A9 Linux computers heeft. Er zit een in de controller en eentje op de drone zelf die alle scripting voor het vliegen bestuurt, zodat de Pixhawk 2 automatische piloot volledig kan focussen op de drone in de lucht houden. Deze configuratie maakt de drone extreem betrouwbaar, aangezien er een veel kleinere kans is dat de firmware bevriest.
Ten tweede zal je geen camera op deze drone vinden. Je moet je eigen GoPro gebruiken en hij is alleen maar compatibel met de Hero modellen 3, 3+ en 4. Het negatieve punt is dat als je niet al een GoPro bezit, je nog eens €300 of meer neer moet leggen voordat je kan filmen in de lucht. Het positieve? Je zit niet voor altijd met dezelfde camera opgescheept en kan upgraden naar een beter model wanneer de technologie beschikbaar is. En als je al een GoPro bezit, dan is dat uiteraard perfect.
3DR heeft niet alleen een GoPro mount aan de onderkant van de drone geplakt en klaar is kees gezegd, want het bedrijf heeft met GoPro samengewerkt om een aangepaste drone integratie te bouwen. Zodra je camera verbonden is kan je alle instellingen besturen tijdens het vliegen met de 3DR controller. De twee worden misschien apart verkocht, maar ze werken samen als een team.
Het derde is dat deze drone een geweldige snelheid kan behalen. 3DR schept er niet al te veel over op, maar de Solo kan een snelheid van meer dan 88 km/h behalen en dat is 16 km/h sneller dan de nieuwe Phantom 4 van DJI en hij zal zelfs sneller gaan wanneer je een goede wind van achteren hebt. Als je een drone nodig hebt die een auto, motor, snowboard, mountain bike of al het andere dat snel gaat bij kan houden, dan is de Solo een geweldige keuze.
De autonome vliegmodi, welke bestaan uit Selfie, Cable Cam, Orbit en Follow, zijn ontworpen om professionele luchtvideo’s makkelijker te maken. De drone focust op al het vliegen, zodat je je volledig kan focussen op het maken van een geweldige opname of foto. Zo maakt de Cable Cam modus het bijvoorbeeld mogelijk om twee verschillende punten uit te kiezen waar de drone tussen vliegt, net alsof hij aan een onzichtbare kabel vastzit. Onderweg heb je volledige controle over waar de camera op gericht moet zijn. Er is ook een Orbit Mode, welke de drone vertelt om in een wijde cirkel rond een punt te vliegen die jij uitkiest. Follow Me zorgt ervoor dat de drone je volgt en tot slot zal de drone in Selfie modus de camera op je focussen en heen en weer vliegen om dramatische opnames te maken.
Dat is echter nog niet alles. Naast deze autonome vliegmodi, heeft de Solo ook een aantal vliegmodi welke ervaren piloten volledige (of licht ondersteunde) handmatige controle over de drone geven. We zullen je de uitgebreide details besparen, maar het enige wat je moet weten is dat Solo in principe een volledig scala aan vliegopties aanbiedt. Hij heeft alles van volledig onbegrensde handmatige controle tot volledig autonoom vliegen met de druk op een knop en alles daartussen.
Oh en als je je zorgen maakt over het crashen en verwoesten van je GoPro, dan is dat niet nodig. Als de 3DR Solo crasht en het komt door een fout van de drone (mechanisch probleem, niet door een fout van de piloot), dan zal 3DR de drone gratis vervangen en je een voucher geven voor een volledig nieuwe GoPro (als je eentje gebruikte). Alle vluchtdata wordt opgeslagen in de zwarte doos van de Solo, dus elke storing zal automatisch opgeslagen worden voor bewijs.
Bouwkwaliteit een duurzaamheid 3DR Solo
De Solo is een van de best gebouwde drones die we momenteel in onze handen hebben gehad. De armen zijn erg sterk, de propellers zijn gemaakt van glas versterkt nylon en de poten zijn stijf met maar een beetje speling, om ze te helpen terug te veren tijdens harde landingen. Ze steken ook op zo’n manier uit dat ze de gimbal (en je GoPro) beschermen tegen het overgrote deel van de impact tijdens een crash.
Tijdens onze 3DR Solo review kwamen we er ook achter dat de drone tegen een stootje kan. Waarom? Omdat we meer dan een keer tegen bomen aanvlogen (niet opzettelijk uiteraard) en elke keer werden we gerust gesteld door het stevige ontwerp. Tijdens onze eerste crash braken alle vier propellers af van de drone, maar voor de rest liep hij geen schade op tijdens de val van zo’n 12 meter.
De tweede keer knalde de drone door een paar takken, brak een paar af en deed zelfs een paar salto’s, maar op een of andere manier kreeg hij een paar meter boven de grond weer controle over de zweef mogelijkheid. Deze keer was er helemaal geen schade en de propellers hebben we tijdens de rest van onze 3DR Solo review gebruikt. Na deze onopzettelijke zware testen is het overduidelijk dat de Solo een sterke jongen is.
Accuduur, bereik & oplaadtijd 3DR Solo
Op het gebied van de accu heeft 3DR deze drone uitgerust met een oplaadbare 5.200 mAh 14.8Vdc lithium ion accu, welke volgens 3DR een vliegtijd van 25 minuten zonder en 20 minuten met camera geeft. Tijdens onze testen in deze 3DR Solo review ontdekte we dat deze 20 minuten een beetje bescheiden is als je niet te hard vliegt met de drone. We konden onze volledig beladen Solo bijna 22 minuten in de lucht laten zweven, maar wanneer je er een beetje meer mee vliegt, kan je een vliegtijd van 15 tot 18 minuten verwachten. Daarna duurt het ongeveer 1 uur en 35 minuten om de accu op te laden, dus we raden zeker aan om een paar extra te kopen als je van plan bent om de Solo voor lange opnames te gebruiken.
Qua bereik heeft de Solo een maximale afstand van ongeveer 800 meter. Dat is zeker niet veel (minder dan de helft van wat de Phantom 4 kan doen), maar het was meer dan genoeg voor onze behoeften. Het wordt lastig om de drone te zien na ongeveer 400 meter, maar de live 720p HD video opname zal een dubbele afstand intact blijven op de controller als je in een open gebied vliegt. Als dit echter niet het geval is, dan wordt de verbinding snel slecht en raak je deze veel eerder kwijt. Het goede nieuws is dat wanneer de verbinding verbroken wordt, de drone automatisch terug zal vliegen naar de ‘home’ positie en je zal weer volledige controle hebben zodra de drone weer binnen het bereik is.
Vliegen, controle & autonomie 3DR Solo
Op het gebied van vliegen biedt de Solo een van de makkelijkste en recht toe, recht aan vliegervaringen die we ooit gezien hebben. Er zijn twee redenen voor dit. Ten eerste is de controller volledig nieuw ontworpen om er meer uit te zien, besturen en voelen als een videogame controller, wat het vliegen erg bekend en intuïtief maakt voor nieuwe gebruikers van hobby vliegtuigen. Ten tweede maken de verscheidene autonome vliegmodi van de drone het mogelijk om manoeuvres uit te voeren die anders veel meer oefening en vaardigheden vereisen.
Laten we beginnen met de controller. In tegenstelling tot controllers die een duizelingwekkend aantal knoppen en schakelaars hebben, heeft de Solo alleen de essentiële. Er zijn twee joysticks voor het besturen van roll, pitch, yaw en acceleratie, een ‘Fly’ knop voor automatisch opstijgen en landen, een ‘Return to Home’ knop voor automatisch terugvliegen naar de startpositie, een klein scherm voor accu en telemetrie data en een knop voor het besturen van de hoek van de camera. Er zijn ook twee aanpasbare knoppen die gebruikt kunnen worden om autonome vliegmodi zoals Cable Cam of Orbit te activeren en onze persoonlijke favoriet: de pauze knop, welke fungeert als een luchtrem en zal de drone direct tot een halt brengen en op zijn plek laten zweven.
Alle andere instellingen en besturingen (waaronder GoPro instellingen) regel je met de mobiele app, wat de primaire controller interface simpel en makkelijk om te navigeren houdt. Het enige minpunt? Je kan alleen maar vliegen wanneer je verbonden bent met een smartphone of tablet, wat weer iets is waar je je om moet ontfermen om opgeladen te houden. Het feit dat je het scherm over het algemeen op de hoogste helderheid moet hebben verergert dit probleem alleen maar. Sommige van onze vliegexpedities werden onderbroken door een smartphone batterij die snel leeg was, maar zolang je alles volledig opgeladen hebt is het erg makkelijk om met de Solo te vliegen.
De Cable Cam, Selfie en Follow modi waren allemaal redelijk simpel om onder de knie te krijgen, maar we moeten eerlijk zijn dat we een beetje problemen hadden om te wennen aan Orbit en we crashte de Solo een paar keer bijna vanwege dit. We stelde namelijk meerdere keren de draaicirkel te wijd (en de hoogte te laag), waardoor de drone onbewust richting een paar bomen aanvloog. Uiteraard was dit een perfect voorbeeld van een fout door de piloot, maar alhoewel deze ongelukken volledig onze schuld waren en volledig te voorkomen, hadden we het erg fijn gevonden als de Solo een vermijdingstechnologie had, zoals de DJI Phantom 4 of Yuneec Typhoon H. Dat is echt het enige stukje van de puzzel dat we missen.
3DR Solo review – Camera, accessoires & duurzaamheid
Zoals we eerder al aangaven moet je je eigen camera gebruiken, maar 3DR laat je niet volledig aan je lot over. De Solo heeft namelijk een aantal verschillende extensies voor je GoPro, waaronder een vaste mount die compatibel is met elke GoPro behuizing, een vibratie demping extensie en als je nog €250 extra wilt betalen, een drie assige gimbal voor stabilisatie.
Op het moment is dat alles wat je krijgt, maar men zegt dat 3DR nog veel meer in gedachten heeft om uit te brengen. Een open SDK geeft derden de mogelijkheid om apps en integraties voor de drone te ontwerpen. En de Solo staat niet alleen open voor nieuwe software, want hij heeft ook een open accessoire inham, wat je de mogelijkheid geeft om hardware dat op een later stadium uitgebracht wordt toe te voegen. Om eerlijk te zijn, zijn er momenteel geen hardware en software upgrades beschikbaar (tenzij je ze zelf bouwt), maar afgezien van dat scoort de Solo goed op het gebied van upgrademogelijkheden. Hij is een van de weinige drones die bestendig is voor de toekomst, net als de Yuneec Typhoon H en dat geeft hem iets extra ten opzichte van de concurrentie.
Conclusie 3DR Solo review
Alhoewel hij zeker niet perfect is zorgen de positieve punten van de Solo ervoor dat je de negatieve punten door de vingers kan zien. De drone is erg stevig gebouwd en betrouwbaar tijdens het vliegen, de leercurve voor het vliegen is gemiddeld en hij is zo ontworpen om toekomstige upgrades mogelijk te maken. De GPS connectiviteit en het maximale bereik zou beter kunnen zijn, maar deze problemen zijn niet een enorm struikelblok voor bruikbaarheid en de fantastische autonome vliegmodi van 3DR zorgen ervoor dat je ze binnen een mum van tijd vergeet.
Deze drone is simpel gezegd voor iedereen. Beginnende piloten zullen de simpele controle lay-out en de milde leercurve op prijs stellen, terwijl meer ervaren gebruikers meer technische manoeuvres uit kunnen voeren met de verschillende geavanceerde vliegmodi. En uiteraard kunnen personen die alleen maar mooie opnames willen maken hier volledig op focussen door de geweldige autonome features. Het maakt niet uit wie je bent of om welke redenen je een drone wilt kopen, de Solo zou zeker op je lijstje met opties moeten staan.
Of de Solo wel of niet een goede keuze is, hangt uiteindelijk af of je al wel of niet een GoPro bezit. Zo ja, dan is dit een uitstekende keuze, want voor net iets meer dan €1000 krijg je een van de meest capabele, duurzame en toekomstbestendige drones op de markt. Maar als je nog niet een GoPro hebt, dan wordt het besluit een stuk lastiger.
Voor €1599 kan je de Phantom 4 van DJI kopen en voor €1399 de nieuwe Yuneec Typhoon H. Beide van deze drones hebben vergelijkbare autonome features, ingebouwde 4K camera’s en worden geleverd met inbouwde ontwijkingstechnologie. Dus als je nog geen GoPro hebt, dan is het mogelijk een goed idee om deze opties te overwegen.
We hopen dat je genoten hebt van deze 3DR Solo review. Mocht je al in het bezit zijn van deze of een andere drone, deel dan zeker hieronder je mening, zodat andere lezers hier ook van kunnen profiteren.