4K beamer kopen tips

4K technologie is helemaal hot in de wereld van de technologie en in tegenstelling tot vele vaktermen is dit een serieuze technologische ontwikkeling. 4K is het woord dat gebruikt wordt om een resolutie aan te geven die tenminste vier keer groter is dan de veel meer conventionele Full HD resolutie van 1920 x 1080 pixels waar we zo gewend aan zijn geraakt. De meest gebruikte 4K resolutie bestaat momenteel uit 3840 x 2160 pixels, maar kan ook flink verschillen en bestaan uit resoluties zoals 4096 x 2160 of 3996 x 2160 pixels. Het belangrijkste is echter dat het een 4 keer grotere pixelhoeveelheid als de totale pixelhoeveelheid van de normale 1080p HD resolutie heeft. Formeel gesproken definieert de digitale filmindustrie 4K echter als 4096 x 2160 pixels met een aspect ratio van 1,9:1. Dit geldt meestal voor 4K camera’s en ook veel echte 4K beamers. In het midden van al deze ontwikkelingen zijn er drie belangrijke gadgets die nieuwe 4K producten uitbrengen en dat zijn de televisies, camera’s en beamers. In dit artikel gaan we focussen op projectors en zullen we je alle belangrijke informatie geven die je moet weten voordat je een 4K beamer kopen gaat. Laten we snel beginnen.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte 4K beamers volgens:

 

4K beamer kopen gids:

Wat is een 4K projector eigenlijk?

Net als de naam aangeeft zijn 4K beamers home entertainment digitale bioscoopsystemen die de mogelijkheid bieden om foto of video inhoud op elke witte muur/scherm te projecteren. Het primaire verschil tussen 4K projectors en conventionele home theater HD projectors, is dat de eerste een veel scherpere 3840 x 2160 pixels resolutie bieden en meestal ook een hoop visuele weergave features bevatten die goedkopere HD projectors simpelweg niet hebben.

Wat 4K projectors je in essentie geven is de mogelijkheid om de reguliere HD TV of video inhoud en alle native 4K inhoud (zoals films) die je hebt, op je huismuur te projecteren of flexibele projectiescherm(en). Deze kunnen afmetingen van 55-inch diagonaal tot een enorme 300-inch thuisbioscoop hebben.

Goedkoopste 4K Beamer Kopen

LEES OOK: Beste beamer TOP 10: voor de ultieme thuisbioscoop
LEES OOK: 
Short Throw beamer kopen gids

 

Wat is het verschil tussen een beamer en een televisie?

Afgezien van het duidelijke verschil in design en opstelling, verschillen een 4K projector en 4K tv voornamelijk in prijs en algehele kwaliteit van elkaar. Met een projector investeer je in een systeem die specifiek gemaakt is om je een thuisbioscoop te geven en de kosten van deze machines reflecteren dat. Zo’n beetje alle 4K projectors zullen je meer kosten dan hun televisie tegenhangers en vaak hebben ze een prijskaartje die meerdere keren hoger is dan zelfs de duurste Samsung of Sony 4K televisie.

Afgezien van hun prijs bieden UHD projectors een veel meer flexibele opstelling dan UHD televisies, waardoor je ze in veel kleinere ruimtes kan plaatsen dan veel televisies, hun schermafmetingen aanpassen om perfect aan te passen aan de huidige ruimte en daarnaast kan je ze uiteraard veel makkelijker verplaatsen, aangezien ze maar zo’n 12kg in plaats van 40kg of meer wegen voor een televisie.

Tot slot is de beeldkwaliteit die je krijgt met een projector werkelijk geweldig. Deze machines zijn ontworpen met resolutie en beeldverwerkingsfeatures die onduidelijke beelden en vervaagde projecties achter hun laten. Ze leveren een visuele helderheid die tenminste net zo goed of zelfs nog beter is dan hun televisie tegenhangers. Ze zijn tenminste minder gevoelig voor fysieke schade aan de interne schermcomponenten, aangezien die er niet zijn.

 

Hoeveel kost een 4K beamer?

4K projectors hebben jammer genoeg last van een probleem en dat is het feit dat ze totaal niet goedkoop zijn. Kwalitatieve consumenten projectors die momenteel beschikbaar zijn kosten al snel zo’n €8000 en sommige modellen van Sony kosten zelfs ruim €30.000. Deze gadgets bevinden zich nog steeds in een prijsklasse die alleen echte thuisbioscoop fanatiekelingen overwegen, maar ze leveren zeker een hoop waarde voor hun prijs.

Op het moment van schrijven van dit artikel domineert Sony nog steeds de thuisbisoscoop 4K projector markt met modellen die €10.000 of meer kosten, maar JVC biedt momenteel modellen aan die net iets meer dan €3.000 kosten en veel van dezelfde connectiviteit als de Sony modellen biedt en dit met een soepele 60Hz.

Dit is een verrassend lage prijs voor deze markt, maar het is belangrijk om op te merken dat JVC niet een echte 4K projector aanbiedt. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een opschalingstechnologie die JVC ‘e-shift’ noemt om een 4K resolutie te generen.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte 4K beamers volgens:

 

UHD vs 4K, wat is het verschil?

Meestal is er praktisch geen verschil tussen de twee op de consumentenmarkt. Ze worden beide gebruikt door de meeste fabrikanten van thuisbioscopen en als je een televisie of projector met een van beide ziet, dan is dat vaak een 4K apparaat of scherm.

Formeel gesproken geeft 4K specifiek de industrie standaard van 4096 x 2160 pixels aan. Dit wordt DCI 4K genoemd en hetgeen wat de meeste filmische 4K projectie technologie gebruikt. Meer voorkomende resoluties van 3840 x 2160 pixels die je in 4K televisies kan vinden, worden 4K ultra HD genoemd en zijn bijna identiek op het gebied van visuele pracht. UHD is echter meer een algemene term die ook gebruikt kan worden om resoluties kleiner dan 4K, maar nog steeds twee of drie keer groter dan normale Full HD weer te geven. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om de nog experimentele mega 8K resoluties van 7680 x 4320 pixels te beschrijven.

Sony 4K Beamer Kopen

 

Inhoud voor 4K Beamers

Dezelfde inhoud die je op 4K televisies kan kijken, kan ook bekeken worden op 4K projectors. Ze worden geleverd met een volledig setje connectiviteitsopties voor satelliet, breedband, internet en kabel weergaven, net als een moderne televisie. Daarnaast kunnen ze ook verbonden worden met apparaten die dvd of andere media afspelen.

 

Streaming & OTT uitzending inhoud

Net als bij UHD televisies groeit de hoeveelheid native 4K inhoud die publiekelijk beschikbaar is constant. Bedrijven zoals Netflix, Amazon Prime Instant Video, Hulu, Vudu en veel andere streamen native 4K versies van hun shows House of Cards en Breaking Bad en televisiezenders zoals BBC en ook andere in Japan begin langzaamaan te experimenteren met 4K uitzendingen. Er is ook een nieuwe 4K UHD streaming service van Sony die uitgebracht en uitgebreid wordt. Gezien het feit dat de meeste echte 4K thuisbioscoop beamers voor consumenten van Sony zijn, is de kans groot dat deze streaming media compatibel zal zijn met de projectietechnologie van Sony.

Daarnaast kunnen vele set-top kastjes zoals de Roku 4 4K media box of de Amazon Fire 4K TV box toegang bieden tot duizenden Full HD inhoud selecties en ook een steeds grotere hoeveelheid 4K UHD programma’s van dezelfde streaming media apps die in 4K smart tv’s gevonden kunnen worden. Deze kastjes moeten dan uiteraard wel compatibel zijn met de HDMI 2.0 connectiviteit van je 4K beamer.

 

Vaste media 4K inhoud

Op dit gebied kunnen we momenteel aan twee primaire bronnen denken. De eerste is de nog steeds erg goede 4K UHD mediaspeler van Sony. Dit apparaat kan gebruikt worden om toegang te krijgen tot de enorme thuisbioscoop bibliotheek van downloadbare 4K films en wordt standaard al geleverd met een aantal titels.

De volgende en zeker niet de minste op de lijst van 4K projector inhoudsopties is de 4K ultra HD Blu-ray media. 4K Blu-ray spelers en disks worden beide steeds populairder sinds het begin van 2016 en zijn een uitstekende bron van 4K video met HDR voor gebruikers die een meer robuuste helderheidservaring van inhoud willen ervaren of simpelweg niet de internetverbinding hebben om 4K media af te spelen. De selectie van 4K UHD Blu-ray titels wordt steeds groter en bevat nu zo’n beetje alle nieuwe Hollywood films, zodra deze beschikbaar zijn op dvd. Naast Sony bieden Philips, Samsung en Panasonic ook 4K UHD Bly-ray spelers aan. Deze kan je allemaal aansluiten op een 4K beamer. Je moet echter in gedachten houden dat 4K inhoud zich nog steeds in een begin fase bevindt en de komende jaren zal zonder twijfel steeds meer inhoud beschikbaar zijn.

Nog een voordeel van elk groot merk die een thuisbioscoop 4K projecter aanbiedt, is dat deze een interne opschalingstechnologie hebben die zelfs het kijken van conventionele HD inhoud op je scherm flink verbetert. Dus terwijl je wacht op de onvermijdelijke uitbreiding van 4K entertainment opties kan je nog steeds genieten van beter dan normale Full HD.

Tot slot zijn er ook een aantal belangrijke punten die we willen bespreken op het gebied van connectiviteit die je in gedachten moet houden als je een 4K beamer kopen gaat voor je primaire thuisbioscoop technologie. Net als een 4K televisie moeten ze de essentiële connectie technologieën hebben om toegang te krijgen dat de nieuwste 4K streaming en mediaplayer inhoud in ultra HD. Dit betekent een projector met HDMI 2.0 poorten, HDCP 2.2 compatibiliteit in deze HDMI poorten en HEVC decoding wat erg cruciaal is. Als je projector ook nog eens een DiplayPort 1.2 connectie heeft, dan is dat nog beter, aangezien je deze beamer dan aan kan sluiten op je PC voor 4K gaming.

Beste 4K Beamer Kopen

 

Zou ik een 4K beamer kopen moeten?

Als je echt de beste thuisbioscoop wilt hebben en klaar wilt zijn voor de 4K toekomst, dan zijn 4K beamers inderdaad het beste product dat je momenteel op de markt kan vinden. Als je echter een budget hebt die totaal niet in de buurt komt van de kosten van zo’n projector, dan kan je veel beter gewoon een 4K televisie kopen. Deze biedt dezelfde visuele kwaliteit voor een veel lagere prijs, alleen moet je dan wel accepteren dat je scherm een stuk kleiner zal zijn dan wat een projector kan bieden.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte 4K beamers volgens:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo