Acer P6200S review

Er zijn twee primaire dingen die je moet weten over de Acer P6200S DLP beamer. Ten eerste wordt er geclaimd dat hij een enorme maximale helderheid van 5.000 lumen kan leveren. Ten tweede maakt hij gebruik van een short-throw lens, zodat je kan genieten van grote afbeeldingen vanaf een erg korte afstand. Voor de thuisgebruiker betekent dit dat hij gebruikt zou kunnen worden om beelden te bieden voor een super groot scherm of in kamers waar het lastig is om al het omgevingslicht te verwijderen. Voor business gebruikers opent dit de potentie voor het leveren van presentaties bij erg grote evenementen of wederom waar omgevingslicht een probleem is. Dit betekent jammer genoeg echter niet dat dit voor een goede kijkervaring zorgt. In deze Acer P6200S review zullen we er alles over vertellen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Acer P6200S review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Helder genoeg om omgevingslicht te bestrijden of een erg groot beeld te leveren
 • Netjes design voor zo’n heldere machine
 • Goede prijs voor zo’n heldere beamer

Negatief

 • Gloeiende pieken in heldere gebieden en geplette details in donkere gebieden
 • Redelijk hevig regenboogeffect
 • Native 4:3 beeldverhouding is niet geschikt voor de bronnen die vandaag de dag gebruikt worden

 

Belangrijkste features

 • Single-chip DLP projector
 • Native 1.024 x 768 resolutie
 • 5.000 lumen geclaimde maximale helderheid
 • 20.000:1 geclaimde contrast ratio
 • Twee HDMI inputs
 • Prijs tijdens deze Acer P6200S review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Acer P6200S review:

Design en constructie

De P6200S is een verrassend aantrekkelijk voor een beamer die er op papier uitziet als dat hij ontworpen is om een thuisbioscoop/bedrijfspresentatie projector te zijn.

Het groter dan gemiddelde frame (369 x 116 x 294mm) is verfijnd door een lichte boog langs de boven- en onderkant. Hij heeft een aantrekkelijk glanzend zwarte afwerking, welke versterkt wordt door een oogstrelende zilveren lijn rond de bovenkant en de lens.

Goedkoopste Acer P6200S Review

De bouwkwaliteit is ook veelbelovend. De behuizing zelf is van plastic, wat begrijpelijk is voor een beamer die net iets meer dan €1.000 kost. De afwerking is echter luxueus en het plastic lijkt dik genoeg om tegen een stootje te kunnen. Het gewicht van de projector geeft je ook het idee dat er kwalitatieve materialen aan de binnenkant zitten.

Deze materialen lijken te bestaan uit onder andere een kwalitatief ventilatiesysteem. Alhoewel de P6200S zeker niet de stilste beamer is, is hij ook niet overweldigend luid, zelfs tijdens de meest heldere instelling, wat je mogelijk zou verwachten bij zo’n heldere beamer.

De ontwikkelingsafdeling van Acer heeft echter de afstandsbediening vergeten, want dit is een van de meest onaangename modellen die we hebben gezien. Hij voelt enorm plastisch aan in de hand en heeft een onbehulpzame lay-out van de knoppen. De knoppen hebben ook geen backlight.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Features Acer P6200S

De verbindingen van de P6200S bestaan uit twee HDMIs, dus mogelijk is het een goed home entertainment systeem. Daarnaast zijn er ook nog twee VGA inputs, een VGA output, een RS-232 poort voor thuis controlesysteem integratie, een component video input en zelfs LAN/HDBaseT poorten, welke wederom helpen bij de systeemintegratie.

Je kan ook een optionele draadloze adapter kopen, welke het mogelijk maakt om inhoud vanaf je Windows, Android en zelfs iOS apparaten te projecteren via een eDisplay app.

De P6200S maakt gebruik van een single-chip DLP projectiesysteem om een 1.024 x 768 resolutie te bieden. Als je aardig goed bent in wiskunde, dan zal je zien dat deze resolutie een 4:3 beeldverhouding in plaatst van een 16:9 of 16:10 breedbeeld aspect ratio representeert.

De 4:3 situatie zou verrassend en teleurstellend zijn in de wereld van vandaag als de P6200S alleen aangeboden werd als een presentatie beamer. Maar voor potentiële thuisbioscoop gebruikers is dit een verpletterende stoot. Het betekent dat de 16:9 filmbronnen van vandaag de dag alleen maar een klein deel van hun beschikbare pixels zullen gebruiken bij de P6200S, wat mogelijk leidt tot een beeld met een erg lage resolutie.

De meest opmerkelijke specificatie van de P6200S is een 5.000 lumen helderheid, welke gepaard gaat met een geclaimde contrast ratio van 20.000:1. Dit is hoog voor de prijsklasse van deze DLP beamer en geeft ons een stille hoop dat een redelijke zwartwaarde prestatie niet ten koste gaat van de helderheid.

Vergelijk prijzen nu bij:

Het is het ook waard om op te merken, dat wanneer je al die helderheid niet nodig hebt, de beamer ook een Eco lamp instelling heeft, welke de helderheid verlaagt en ervoor zorgt dat de beamer tot wel 90% zuiniger is.

De projector ondersteund ook 3D, maar er wordt geen gratis bril meegeleverd, dus deze moet je optioneel aanschaffen. Ook heeft hij een ingebouwde speaker, zodat je niet op zoek hoeft te gaan naar een externe geluidsbron.

Tot slot wordt hij geleverd met een goed gemaakte draagtas en een lens klep om de lens te beschermen tijdens de reis naar verschillende kantoren of in en uit een kastje in je huis.

Beste Acer P6200S Review

 

Instellen van de Acer P6200S

De fysieke kant van het instellen van de P6200S is redelijk recht toe recht aan. Je hebt toegang tot simpele zoom en focusringen via een raampje in het toppaneel van de beamer, terwijl net onder de rand van dit raampje een simpele maar effectieve verticale beeldverplaatsingswiel zit. Dit zou het mogelijk moeten maken om de randen van het beeld recht te krijgen in de meeste situaties, zonder dat je hiervoor het beeld digitaal hoeft te verstoren met keystone correctie.

De hoge helderheid van de beamer maakt de opties mogelijk om hem de koppelen met een erg groot scherm (150-inch of meer) of hem in een redelijk heldere kamer te plaatsen. De relatieve short-throw lens maakt het daarnaast makkelijker dan normaal om de projector uit de buurt van de zitpositie te plaatsen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Acer biedt ook een redelijk setje beeld presets voor verschillende soorten omgevingen. De PC/presentatie modi lijken ons redelijk duidelijk en kunnen mogelijk ook gebruikt worden om een video in een helder verlichte kamer te gebruiken.

Voor het kijken van een film in een donkere kamer raden we Dynamisch Zwart aan als contrast optie. Dit past de licht output aan op basis van de vereisten van het beeld en levert een verrassend geloofwaardige zwarte kleur voor zo’n heldere projector.

De verdere afstel opties zijn meer gelimiteerd dan we zouden verwachten voor een beamer die gemaakt is voor thuisbioscoop gebruik, vooral op het gebied van kleurbeheer. Dit brengt de vraag naar boven hoeveel de P6200S echt getemd is, alhoewel Acer absoluut van mening is dat het een filmmachine kan zijn als je dat wilt.

 

Prestaties Acer P6200S

Het uittesten van de thuisbioscoop vaardigheden van de P6200S blijkt uiteindelijk een ervaring te zijn die redelijk teleurstellend is, alhoewel alleen na wat een verrassend redelijke start lijkt te zijn.

De verrassing komt door de zwartwaarden. Met de Dynamisch Zwart modus produceert de beamer donkere scènes die veel minder last hebben van de gebruikelijke grijze mist lage contrast problemen die je zou verwachten van zo’n heldere projector. De donkere kleuren zien er zelfs dieper uit dan degene die geproduceerd worden door veel minder heldere beamers in deze prijsklasse.

Hoe langer we echter keken naar de donkere scènes van de P6200S, hoe meer het op begon te vallen welke opofferingen de beamer maakt om die redelijke zwarte kleuren te bereiken.

Ten eerste profiteren heldere delen van voornamelijke donkere scènes maar een fractie van de 5.000 lumen helderheid, omdat een hoop licht verwijderd wordt door de dynamische lamp technologie. Ten tweede worden alarmerend veel subtiele details geplet in de zwarte duisternis.

Dit laatste punt betekent dat donkere scènes er plat, hol en gewoon niet erg natuurlijk uitzien, ondanks het relatieve gebrek aan grijsheid in de presentatie van de zwarte kleuren.

Een vergelijkbare situatie gaat op voor de potentie van de P6200S als een projector voor een groot scherm. Alhoewel een hoge helderheid het inderdaad mogelijk maakt om de afmetingen van de film 150-inch of groter te maken, betekent de 4:3 beeldverhouding van de beamer dat je duidelijk de pixelstructuur kan zien in grote breedbeeld beelden. Dit kan zelfs tot kartelingen leiden bij diagonale en gebogen lijnen of rond tekst op het scherm.

De P6200S heeft ook problemen om om te gaan met zijn enorme helderheid. Heldere hoogtepunten in het beeld (vooral reflecties op een heldere huid of wolken in de lucht) zien er onnatuurlijk, gloeiend uit met een bijna radioactieve intensiteit, in plaats van dat ze er uitzien als een natuurlijk onderdeel van hun omgevingen.

Het helpt ook niet dat de meest heldere beeldgebieden subtiele kleurinformatie missen, waarschijnlijk omdat de kleurverwerking van de beamer ze niet op kan lossen op zulke extreme niveaus.

Het grootste probleem van de P6200S is het regenboogeffect. Een combinatie van zijn hoge helderheid en DLP kleurenwiel betekent dat je vaak zwevende strepen van puur rood, groen en blauw over heldere uitspringende objecten ziet. Dit kan afleidend zijn op de beamer, zelfs voor personen die normaal gesproken hier niet gevoelig voor zijn.

Vergelijk prijzen nu bij:

Maar er zijn echter ook gebieden waar de P6200S echt aardig goed presteert als een video beamer. Zijn kleuren zijn gedurfd en sterk, zelfs als ze soms meer op PC kleuren lijken. Draaiende camera’s en bewegingen op het scherm gaat de beamer in beide gevallen erg natuurlijk mee om, terwijl PC gamers blij zullen zijn dat de beamer een redelijk lage input lag van 36ms heeft.

Uiteindelijk is het de inconsistentie van de ervaring die veroorzaakt wordt door het regenboogeffect, rare gloeiende gaten in heldere gebieden en holle donkere gebieden, die het onmogelijk maken om je echt in te leven in een film.

Alhoewel de P6200S niet echt werkt als een video beamer voor donkere kamers, maakt zijn helderheid hem een redelijk interessantere optie voor personen die een projector willen voor lichtere kamers.

Gebruik een van de helderste lamp modi en beelden zoals sportevenementen en geanimeerde films behouden meer kleurverzadiging en intensiteit in een licht verlichte kamer dan elke andere beamer van €1.000 die we in onze handen hebben gehad.

Donkere scènes zien er echter onvermijdelijk grijs en plat uit in omgevingslicht, tenzij je de beamer koppelt met een soort van anti omgevingslicht scherm, zoals de Optoma ALR100 bijvoorbeeld.

Dus de heldere kamer potentie zou alleen overwogen moeten worden door serieuze sportfans en niet filmfans.

De P6200S is al met al effectiever als een data projector dan een voor home entertainment. Zijn hoge helderheid en PC gerichte kleuren zijn comfortabeler in PowerPoint presentaties dan in Hollywood kaskrakers en geven grafieken en tabellen sterke kleuren, zelfs in kamers waar het bereiken van volledige duisternis onmogelijk is.

De extreme helderheid van de beamer zullen ook interessant zijn voor personen die een project moeten presteren in een grote ruimte. Vooral omdat beamers die met zulke omstandigheden om kunnen gaan veel duurder zijn €1.000.

Jammer genoeg belemmert de zichtbare pixelstructuur die we eerder genoemd hebben ook de presentaties op grote schermen, vooral als je presentatie niet dezelfde 4:3 beeldverhouding heeft als de beamer.

De gekartelde uitstraling van randen wanneer je de P6200S voor grote schermen gebruikt, kan tekst aardig oncomfortabel om te lezen maken en introduceert een ruige uitstraling bij de randen van je voor de rest zuivere en sterke grafische elementen.

Het regenboogeffect kan ook het afspelen van data beïnvloeden als je in een donkere kamer bent en de fout hebt gemaakt om heldere elementen op donkere achtergronden te plaatsen in je presentaties.

 

Moet je de Acer P6200S kopen?

Als je een die-hard sportfan bent die een hoop van zijn favoriete sporten op een erg groot scherm wil bekijken, dan is de mogelijk een geschikte keuze voor je, ondanks zijn oude 4:3 beeldverhouding en resulterende verlies in breedbeeld resolutie.

Het is ook een ongewoon betaalbare optie voor het projecteren van presentaties op grotere schermen, maar wederom zijn de resolutie/visuele beeldstructuur een probleem.

Als een serieuze filmprojector is het nagenoeg onmogelijk om hem aan te raden om verscheidene redenen, waar het regenboogeffect de meest noemenswaardige van is.

Filmfans kunnen beter een beamer uitkiezen die op home entertainment gericht is, zoals de BenQ W2000 of Optoma HD27. Thuisgebruikers die ook een projector willen die bedoeld is voor lichtere omstandigheden, zullen er van profiteren als ze de twee eerdergenoemde beamers combineren met het speciale Optoma ALR100 scherm, als dit nog binnen het budget valt uiteraard.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie van deze Acer P6200S review

De specificaties van de Acer P6200S lijken in eerste instantie een slimme keuze van het bedrijf. Er zijn niet veel super heldere beamers in deze prijsklasse. De 4:3 beeldverhouding is echter een grove fout en de keuze voor helderheid op een budget zorgt uiteindelijk voor meer problemen dan dat het oplost.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo