Afstandbestuurbare auto kopen gids

Wanneer je een afstandbestuurbare auto wilt kopen, dan komen er al snel een hoop dingen om de hoek kijken die voor sommige personen erg ingewikkeld kunnen zijn. Wij hebben deze koopgids samengesteld, zodat je zodoende alle informatie die je zeer waarschijnlijk nodig hebt om een keuze te maken op een plek kan vinden.

 

Afstandbestuurbare auto kopen gids:

De merken

Dit zijn een aantal van de grootste merken waar je uit kan kiezen wanneer je een afstandbestuurbare auto wilt kopen. We weten dat er veel meer zijn, maar dit zijn enkele van de meest populaire.

Traxxas

Traxxas auto’s zijn erg snel, duurzaam en hebben een hoge kwaliteit. Als je een van deze koopt, dan zal je bijna nooit kapotte of versleten onderdelen hoeven te vervangen. Deze auto’s en trucks beginnen echter met een prijs van zo’n €300 en er wordt niet altijd een accupakket en oplader meegeleverd.
»» klik hier voor alle Traxxas auto’s »

 

Exceed

Van al deze merken zijn Exceed auto’s het goedkoopste, maar ze hebben vaak vervangende onderdelen en relatief veel onderhoud nodig. Deze auto’s zijn prima als beginnersmodellen, beginnen rond de €90 en de meeste onderdelen zijn kwalitatief.

 

HPI

HPI is niet de populairste, omdat ze net zo duur zijn als Traxxas, maar niet dezelfde kwaliteit hebben. De onderdelen zijn echter nog steeds kwalitatief en je hoeft niet vaak onderdelen te vervangen.
»» klik hier voor de beste HPI Racing auto »

 

Tamiya

Tamiya is het klassieke afstandbestuurbare auto merk. Ze maken al meer dan 30 jaar goede auto’s. Prijzen beginnen rond de €200, maar ze zijn een stuk langzamer dan andere merken voor die prijs door het klassieke ‘low-tech’ design.
»» klik hier voor de beste Tamiya auto’s »

Beste Afstandbestuurbare Auto kopen

 

Afstandbestuurbare auto kopen? Verschillende types:

Er zijn vijf verschillende auto types. We zullen er niet te diep op ingaan, omdat dit allemaal redelijk recht toe, recht aan is.

Straat

Dit zijn de standaard straat auto’s. Ze zijn het snelst en presteren het beste op geasfalteerde en vlakke oppervlaktes. Koop deze niet als je in je achtertuin wilt rijden of iets met meer kracht wilt hebben.

 

Drift

Drift auto’s zijn vergelijkbaar met straat auto’s, maar met slicks. Je kan door bochten driften en nog steeds bijna net zo snel als straat auto’s gaan. Ze zijn een goede keuze als je normale auto’s saai vindt, maar wel snel wilt rijden. Let echter wel op dat driften niet makkelijk is.

 

Buggy

Buggies zijn een kruising tussen offroad en onroad auto’s. Ze zijn de twee na snelste op de weg, maar het langzaamste offroad, wat meestal komt door hun lage wielbasis. Buggies zijn goed voor personen die niet kunnen besluiten welke afstandbestuurbare auto ze willen hebben, aangezien ze geschikt zijn voor meerdere oppervlaktes.

 

Truggy

Truggies zijn net als buggies een kruising, maar meer bedoeld voor offroad. Hij heeft een frame van een buggy, maar hieronder zitten monster truck banden. Ze zijn de drie na snelste op de weg en twee na langzaamste offroad.

 

Trucks

Dit zijn de monster trucks. Ze zijn geweldig voor offroad, maar erg langzaam onroad. Ze slaan mogelijk vaak over de kop als je een scherpe bocht probeert te maken, dus ze zijn niet het beste voor op de weg en je zou deze alleen moeten kopen als je voornamelijk in het bos of op het gras gaat rijden.

Afstandbestuurbare Auto kopen gids

 

Elektrisch of nitro afstandbestuurbare auto kopen?

Nu je weet welke merken en type afstandbestuurbare auto’s er zijn, wordt het tijd om te besluiten of je een elektrisch of nitro model wilt hebben. Dit zijn een aantal voor- en nadelen van elk.

Elektrisch

 • Goedkoper
 • Schoner
 • Minder onderhoud
 • Beter voor thuisgebruik
 • Auto’s accelereren over het algemeen sneller
 • Gelimiteerde rijtijd
 • Moet uren wachten tot de batterijen opgeladen zijn
 • Borstelloze motors zijn duur

»» bekijk hier alle elektrische RC auto’s »

 

Nitro

 • Lange rijtijden
 • Mooi geluid
 • Moet benzine kopen
 • Stinken (onze mening)
 • Wat duurder om een auto te kopen
 • Auto’s zijn complexer (kan meer fout gaan)

»» bekijk hier de nieuwste Nitro auto’s »

 

Elektrische motors en ESC

Er zijn twee verschillende type rc motors. Geborsteld en borstelloos. Elk motor type heeft zijn eigen soort ESC (Elektronische Snelheid Controller). Zonder een ESC zou je motor niks doen of volgas gaan wanneer je wilt rijden. Geborstelde motors zijn goedkoop, maar erg inefficiënt en hebben een gebrek aan power. De ESC’s zijn ook goedkoper. Borstelloze motoren zijn efficiënt, krachtig, snel en houden het veel langer uit. Borstelloze motoren en ESC’s hebben over het algemeen niet echt een vervaldatum, terwijl geborstelde het over het algemeen zes maanden of een jaar uithouden. Het primaire visuele verschil tussen de twee, is dat de borstelloze volledige is afgesloten en drie draden heeft, terwijl de geborstelde ventilatiegaten en twee draden heeft.

Afstandbestuurbare Auto kopen

 

Borstelloze upgrades

Als je een borstelloze motor wilt kopen dan heb je een paar keuzes. Ten eerste moet je je merk uitkiezen. Hobbytron is het goedkoopst. Er zijn ook nog Mamba Max en Sidewinder, maar deze zijn iets duurder. Als je gaat upgraden vanaf een geborstelde auto, dan zou je een combi moeten kopen, welke de borstelloze motor, ESC en meestal een programmeringskaart bevat, zodat je je voorkeuren aan kan passen (remkracht, acceleratie, laag voltage uitschakeling etc.). Deze kosten meestal tussen de €70 en €200, wat afhangt van de afmetingen en een aantal andere variabelen.

 

Motor waardering

Borstelloze motors worden gemarkeerd met twee dingen, namelijk een groot getal gevolgd door ‘kv’ en een kleiner getal gevolgd door een ’t’. Je moet in principe de ESC voor die motor controleren en je een beetje inlezen. Dit zal je vertellen welke getallen gevolgd door de ’t’ goed voor je doeleinden zijn. Dus als je offroad wilt, dan hebt je meer ’t’ nodig, maar je krijgt minder ‘kv’. Onroad is het tegenovergestelde.

KV staat voor de hoeveelheid rotaties per minuut per volt. Dit betekent dus in principe hoe groter het getal, hoe sneller je afstandbestuurbare auto zal gaan. Zorg er in ieder geval voor dat als je offroad wilt rijden, dat je een motor koopt met de correcte ’t’.

Wij hadden bijvoorbeeld een borstelloze motor met 6000kv 5.5t. We namen een kijkje naar de ESC en deze gaf aan dat we meer of gelijk aan 5.5t nodig hadden voor onroad en groter of gelijk aan 8.5t voor offroad. We hadden een onroad motor, dus konden snel gaan (zo’n 70 km/h). Als je offroad wilt gaan, dan zou je een 4000kv 8.5t motor moeten kopen, welke zo’n 55 km/h gaat, maar krachtiger is.

 

LiPo of Ni-Mh

Meestal wanneer je een auto koopt worden ze geleverd met een batterij, maar sommige mogelijk niet. Als het laatste het geval is, dan moet je mogelijk deze keuze maken, LiPo of Ni-Mh. LiPo accu packs zijn de accu’s van de toekomst en als je deze kan kopen, dan zijn ze zeker de investering waard. Ze kosten maar €10 meer, maar ze houden het veel langer uit voordat ze weer opgeladen moeten worden en hebben ook meer kracht. Ze worden ook niet zwakker naar veelvuldig opladen. Ni-Mh accu’s zijn goedkoper en ‘veiliger’ (LiPo accu’s kunnen ontploffen als je ze niet goed oplaad), maar voor de lange termijn zijn ze het niet waard. Spendeer een paar euro meer en bespaar een hoop op de lange termijn.

LiPo accu’s hebben een waardering van twee getallen en Ni-Mh maar één. De mAh van de accu packs is de capaciteit van de accu’s. Hoe groter, hoe beter.

Goedkoopste Afstandbestuurbare Auto

Alleen LiPo’s worden gewaardeerd met ‘c’, wat in principe betekent hoe snel ze kracht kunnen leveren. De meeste packs zijn tussen de 20-30c, maar je kan ook 5.000mAh 50c accu packs vinden (deze zijn erg duur €50 of meer) of zelfs 8.000mAh 50c (rond de €100). Pas echter wel op dat je ervoor zorgt dat de pack in je auto past. Sommige packs zijn namelijk groter. Zorg er daarnaast ook voor dat je een accu pack koopt met de juiste connector, want anders moet je ook nog een connector set off kopen, welke zo’n €4 kost.

 

Aanbevolen accessoires en laatste tips

We raden zeker weten aan om op het moment dat je je afstandbestuurbare auto koopt, een compleet setje extra banden en CA lijm te kopen. De banden slijten erg snel, dus zorg dat je voorbereidt bent. Wij zijn van mening dat je het beste een goede investering kan maken wanneer je een auto koopt en dus voor een kwalitatieve gaan. Op de lange termijn zal je namelijk erg blij zijn met je keuze. Na een periode van 2-3 jaar zal het hoeveelheid geld dat je gespendeerd hebt aan de meeste auto’s en onderdelen ongeveer hetzelfde zijn, ongeacht de kwaliteit. Probeer niet te veel te besparen, tenzij dit je eerste auto is en eerst wilt testen of rc auto’s iets voor je is. Als je niet zeker weet of een auto wel of niet goed is, neem dan een kijkje op het internet, omdat er voldoende forums zijn waar de meest populaire modellen uitgebreid besproken worden.

Probeer voordat je gaat zoeken eerst goed voor ogen te hebben waar je de afstandbestuurbare auto voor wilt gebruiken en welke specifieke eigenschappen je wilt hebben. Zodoende kan je de grote lijst met mogelijkheden al snel kleiner maken, waardoor de uiteindelijke keuze een stuk makkelijker voor je zal zijn. Lees ook reviews van andere gebruikers, zodat je goed de plus- en minpunten voor ogen hebt. We hopen dat je genoten hebt van dit artikel en dat je aan de hand hiervan een afstandbestuurbare auto kan kopen die aan je wensen en behoeften voldoet.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo