AOC U3477PQU review

De AOC U3477PQU is simpelweg een van de meest gewilde monitors die je momenteel kan kopen. De combinatie van een enorm 34-inch paneel, naast een ultra wijde 21:9 aspect ratio, hoge resolutie en uitstekende IPS LCD technologie, betekent dat elke specificatie die je wilt hebben in een high-end monitor afgevinkt wordt. Hij heeft misschien niet de boog van modellen zoals de Dell U3415W en Philips BDM34U90C, maar daar krijg je een in hoogte verstelbare standaard en een lagere verkoopprijs voor terug (verkrijgbaar voor €600). In deze AOC U3477PQU review zullen we uitgebreid kijken wat deze monitor zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen bij:

 

AOC U3477PQU review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Uitstekende algehele beeldkwaliteit
 • Mooie 21:9 aspect ratio
 • Elegant design
 • Volledig aanpasbare standaard
 • Goedkoper dan gebogen alternatieven

Negatief

 • Maar één HDMI en DisplayPort
 • Niet ideaal voor gamers
 • Contrast ratio lager dan MVA LCD panelen

 

Belangrijkste features AOC U3477PQU

 • 34-inch IPS LCD scherm
 • 21:9 aspect ratio
 • 3.440 x 1.440 pixelresolutie
 • 320cd/m2 helderheid
 • 1.000:1 contrast ratio
 • D-SUB, DVI, HDMI en DisplayPort inputs
 • Stereo speaker
 • Hoogteverstelling
 • Prijs tijdens review: €600

Vergelijk prijzen bij:

 

AOC U3477PQU review:

Design en features

Dit is een erg elegante monitor. Het ultra wijde aspect scherm is al indrukwekkend dun, maar hij heeft een nog dunnere uitstraling dankzij het randloze paneel, waarbij de al dunne randen achter het voorste paneel van plastic worden geplaatst. Het paneel wordt vervolgens perfect afgemaakt door de eenvoudige, geborstelde metalen base en een slanke standaard.

Aan de achterkant vind je een licht uitstekende sectie waar je alle connectiviteit en de stroomvoorziening terug kan vinden. Alhoewel de achterkant van plastic is, ziet de combinatie van een geborsteld effect en glanzend zwart er mooi uit.

Een minpunt is echter de manier waarop de monitor op de standaard wordt bevestigd. Er wordt gebruik gemaakt van een standaard 100 x 100mm VESA bevestiging en alhoewel dit betekent dat het beeldscherm compatibel zal zijn met andere standaarden van derden, is het aan elkaar koppelen van de twee onderdelen een beetje lastig. Zowel de monitor als de standaard zijn redelijk groot en zwaar, dus om het makkelijker te maken heb je een groot schoon oppervlakte nodig, waar je de monitor met de voorkant naar beneden op neer kan leggen terwijl je de twee onderdelen verbind.

LEES OOK: Beste monitor kopen gids

Beste AOC U3477PQU Review

Afgezien van dat is er echter vrij weinig dat mist. Connectiviteitsopties zijn redelijk met een DisplayPort, HDMI, DVI en D-SUB (VGA) en daarnaast is er ook nog een audio ingang en koptelefoon aansluiting. Aan de achterkant zitten ook een paar 7W speakers.

Aan de rechterkant vind je een USB hub met vier poorten. De input voor de USB hub zit echter ook aan de rechterkant naast alle andere poorten, wat niet echt de meest minimalistische manier van kabelmanagement is.

Daarnaast zijn er maar twee USB 3.0 poorten, wat het niet alleen moeilijk maakt om de juiste ingang te vinden en de kabel op de juiste manier er in te stoppen, maar je moet er ook nog voor zorgen dat je de USB 3.0 hebt gevonden.

Zoals eerder al aangegeven biedt de standaard een hoogteverstelling en daar is ook voldoende van. De bovenste rand van de monitor gaat van 500mm hoogte helemaal tot 627mm. De standaard kan ook 90 graden geroteerd worden voor een portret oriëntatie. Omdat het zo’n groot scherm is snappen we niet helemaal waarom je hem ooit op die manier zou positioneren, maar het maakt het in ieder geval makkelijk om bij de verschillende connecties te komen. Het is ook mogelijk om de monitor te kantelen en dit kan met een maximum van 30 graden.

Dat is alles op gebied van primaire features. Dit is geen beeldscherm die gericht is op gamers, dus er is geen snel LCD paneel of G-Sync of FreeSync controller. In plaats daarvan gaat het bij deze monitor allemaal om het display.

Vergelijk prijzen bij:

 

Instellen en resolutie

Zoals aangegeven is het fysiek instellen van deze monitor een beetje lastig dankzij het vreemde schroefmechanisme. Zodra je dat gedaan hebt is het echter simpel om alles in te stellen.

Dankzij de hoogteverstelling en rotatie is het makkelijk om alle kabels te verbinden en de monitor op de juiste hoogte te zetten. De afmeting en de resolutie betekent ook dat je je niet druk hoeft te maken over de schaling van Windows. Met 3.440 x 1.440 pixels op een 34-inch scherm krijg je een ideale pixeldichtheid van 109 ppi.

AOC biedt software dat je kan gebruiken om het bureaublad op te delen, zodat je makkelijk verschillende schermen naast elkaar kan plaatsen, in plaats van dat ze over het gehele scherm uitgestrekt worden. De software is echter niet essentieel en we konden ons er prima zonder mee redden.

Een ding dat je moet aanpassen is de helderheid, aangezien dit rechtstreeks uit de doos te hoog is ingesteld. Afgezien van dat zijn de fabrieksinstellingen helemaal niet zo slecht. Om instellingen aan te passen moet je gebruik maken van het OSD, welke niet de meest handige is die we ooit gebruikt hebben.

Goedkoopste AOC U3477PQU Review

 

Je bestuurt deze met fysieke knoppen aan de onderkant en kleine icoontjes aan de voorkant laten hun positie zien. Zodra je hun lay-out hebt onthouden zijn ze simpel genoeg om te gebruiken zonder dat je hoeft te kijken wat ze doen.

De menu’s zijn we echter veel minder enthousiast over, dankzij de totaal niet intuïtieve zijwaarts scrollende lay-out die totaal niet overeenkomt met de lay-out van de knoppen. Daarnaast is de OSD ook enorm, waardoor alles er uitgestrekt en blokkerig uitziet. Dat soort problemen zijn niet blijvend uiteraard, maar desalniettemin wordt het initiële instellen belemmerd door het onhandige systeem.

Nog een aardig vervelend probleem, is dat je de helderheid niet kan verstellen wanneer de sRGB kleurenmodus is geselecteerd. Dit is erg jammer, aangezien het voor de rest een van de meest accurate monitors op het gebied van kleuren rechtstreeks uit de doos is. Gelukkig komt de Natuurlijke kleuroptie dicht genoeg in de buurt van wat de meeste gebruikers voldoende zullen vinden.

 

Beeldkwaliteit AOC U3477PQU

Zodra je de AOC aanzet kan je meteen zien dat het een kwalitatieve monitor is. Kijkhoeken, contrast, kleuraccuraatheid en kleurverzadiging verschijnen allemaal zoals we verwachten van een kwalitatief IPS scherm.

Daarnaast brengt de 21:9 aspect ratio uiteraard films en games tot leven dankzij de enorme beeldbreedte van 31-inch en geen zwarte balken onder of boven een breedbeeld film. Een 27-inch 2560 x 1440 monitor heeft ter vergelijking maar een 23,5-inch breedte.

Tijdens testomstandigheden is deze monitor ook niet minder indrukwekkend. Rechtstreeks uit de doos heeft de AOC een maximale helderheid van 280 nits, terwijl zwartwaarden zo’n 0,278 nits waren, wat voor een contrast ratio van 1008:1 zorgde. De kleurtemperatuur was iets te warm met 5.883K, maar het komt nog steeds in de buurt van de ideale 6.500K. De gamma was tot slot 2,12, wat erg dicht in de buurt komt van het ideaal van 2,2.

Na het verlagen van de helderheid en het tweaken van de kleurtemperatuur, maten we een temperatuur van 6306K, maximale helderheid van 158 nit en een zwartwaarde van 0,179. Dit zorgt voor een ietwat lage contrast ratio van 892:1, waardoor de monitor verliest van bijvoorbeeld de Philips BDM3490UC, welke een contrast van 1.100:1 behield, zelfs wanneer we de helderheid verlaagde.

Desalniettemin geven deze getallen een monitor aan die er niet grijs of uitgewassen uitziet, maar aardig goed overweg kan gaan met het weergeven van tegelijkertijd diep zwart en helder wit.

AOC beweert dat de U3477PGU tot 1,07 miljard kleuren kan weergeven en dit zie je terug in de kleuraccuraatheid, welke een indrukwekkende Delta E van 0,7 bereikte (dat is bijna net zo goed als professionele monitors die veel duurder zijn). Dit is echter niet een AdobeRGB capabele monitor, dus de kleurruimte dekking is maar 98% sRGB en 73,2% AdobeRGB.

Vergelijk prijzen bij:

Beste AOC U3477PQU kopen

De uniformiteit van de helderheid en de kleuren over dit grote paneel is ook indrukwekkend. De hoogste daling in helderheid ten opzichte van het midden is 5,9% in de linkerbovenhoek, terwijl de rest van het scherm over het algemeen maar een paar procent verschil heeft.

De kleuraccuraatheid is op zo’n hoogst -1,64% en dit is wederom in de linkerbovenhoek. De beide maximumgetallen zijn ver onder het niveau waar je het opmerkt.

Jammer genoeg presteert de AOC U3477PQU niet vlekkeloos. Alhoewel hij uitblinkt in zo’n beetje elke beeldkwaliteit test (afgezien van de ietwat lage contrast), presteert hij erg slecht wanneer we bij de input lag aankomen. De Leo Bodnar Input Lag Tester mat een getal dat veel fluctueerde, maar nooit onder de 24ms kwam en regelmatig meer dan 50ms was.

De gemiddelde input lag van de AOC is 35ms, wat twee hele verversingen (frames) is op het scherm voor een 60Hz scherm zoals deze. Ideaal gezien zou de input lag lager dan 16ms (één frame) moeten zijn, maar het is acceptabel als het iets hoger dan dat is. Zodra je echter regelmatig tegen twee hele frames aanzit, dan heb je een punt bereikt dat elke redelijk competitieve gamer de lag zal merken in een snelle game.

Gezien dit resultaat is de AOC monitor simpelweg niet een goede keuze voor gamers die vaak multi-player FPS games spelen, waarbij de reactietijd absoluut cruciaal is voor het gaming succes.

 

Audio AOC U3477PQU

De AOC U3477PQU heeft een paar 7W stereo speakers die automatisch audio van een DisplayPort of HDMI bron af zullen spelen. Voor DVI en D-SUB inputs is er de audio input aansluiting.

De kwaliteit van de speakers is aardig slecht. Ze klinken klein en zwak en alhoewel de algehele volume redelijk hard gezet kan worden, is er een schelle kwaliteit die lang luisteren niet aangenaam maakt. Daarnaast is het gebrek aan bass logisch, maar de hogere tonen klinken ook wat gedempt.

Al met al zijn ze dus alleen maar goed om af en toe een YouTube video te kijken met een laag volume en niet ideaal voor die kantoormomenten waar een groep samen de meest recente trailer van een nieuwe film wil bekijken. Dit alles maakt ons nog dankbaarder dat de monitor een koptelefoon ingang heeft.

 

Moet je de AOC U3477PQU kopen?

Dit is een uitstekende monitor voor personen die op zoek zijn naar de wow factor en beeldschermruimte van een enorme breedbeeld monitor, maar daarvoor geen beeldkwaliteit op willen offeren. Gebogen schermen winnen het mogelijk op het gebied van dat eerste punt, maar in elk ander opzicht is de AOC E3477PQU een betere optie, dankzij de in hoogte verstelbare standaard en de lagere verkoopprijs.

We zijn niet tevreden over de menu’s en de zwakke speakers, maar afgezien van dat doet deze monitor weinig fout. Alleen gamers moet oppassen, aangezien de hoge input lag van het scherm hun prestaties zal beïnvloeden in games waar de reactietijd cruciaal is.

Goedkoopste AOC U3477PQU kopen

 

Conclusie AOC U3477PQU review

Als competitief gamen hoog op je lijstje staat, dan is deze monitor waarschijnlijk niet voor jou, maar in elk ander opzicht is de AOC E3477PQU een geweldige monitor.

Vergelijk prijzen bij:

We hopen dat je genoten hebt van deze AOC U3477PQU review.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo