Asus ROG Swift PG279Q review

De Asus ROG Swift PG279Q is op papier de ideale 27-inch gaming monitor. Hij heeft een IPS paneel, dus de algehele beeldkwaliteit zou uitstekend moeten zijn en daarnaast heeft hij een refresh rate van maximaal 165Hz en G-Sync technologie. Tenzij je op zoek bent naar een 4K display met een superhoge resolutie, is er simpelweg niks anders dat je aan dit scherm toe kan voegen. De Acer Predator XB271HU heeft echter bijna identieke specificaties, dus welke is beter? En is de prijs van zo’n €800 van beide panelen gerechtvaardigd? Je ontdekt het in deze Asus ROG Swift PG279Q review.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Asus ROG Swift PG279Q review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • IPS kwaliteit en snelle refresh rate in een
  • Goede bouwkwaliteit
  • Geweldige gaming ervaring

Negatief

  • Duur
  • Gelimiteerde connectiviteit
  • Kwaliteitscontrole problemen

 

Belangrijkste features

  • 27-inch 2.560 x 1.440 beeldscherm
  • IPS LCD paneel
  • Refresh rate van maximaal 165Hz
  • 4ms reactietijd
  • 1 HDMI, 1 DisplayPort
  • G-Sync

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Asus ROG Swift PG279Q review:

Design

De PG279Q laat een goede eerste indruk achter. Het is direct duidelijk dat deze monitor gericht is op gamers, dankzij de agressieve hoekige stijl en de aanwezigheid van een verlichte base. Een ring van licht omringd de base van de standaard en rechtsvoor op de base zit een Asus Republic of Gamers logo die verlicht is.

Verrassend genoeg vermijd hij om er opzichtig uit te zien en in plaats daarvan ziet hij er redelijk stijlvol uit, ondanks deze toevoegingen. Het gebruik van matte zwarte plastic betekent dat de rest van het display een ingetogen kwaliteit heeft en daarnaast zorgt het gebruik van een indrukwekkend dunne en bijna niet aawezige rand ervoor dat het display er strak en modern uitziet.

LEES OOK: Beste monitor kopen gids

De Acer XB271HU heeft een veel minder discrete basis en een minder samenhangend design vergeleken met de rest van de monitor (alhoewel de rand van het scherm zelfs nog slanker is).

De bouwkwaliteit van de PG279Q is ook uitstekend. Alle plastic panelen voelen redelijk solide aan en de bewegingen van de standaard zijn soepel en probleemloos, zonder een teken van schuddingen of meegeven.

Goedkope Asus ROG Swift PG279Q Review

Je krijgt ook een volledig setje met bewegingsopties. De hoogte kan verstelt worden van 42cm naar 55cm, het display kan je helemaal draaien tot een portret oriëntatie, hij kan links en rechts draaien en ook op en neer kantelen.

Als je de hele standaard wilt verwijderen, dan is het dat ook mogelijk, maar niet zonder gereedschap zoals bij sommige andere monitors. Maak de vier schroeven los die het paneel op hun plaats houden en bevestig de monitor aan een 100 x 100mm VESA arm.

Een ding dat deze monitor niet kan claimen is een indrukwekkende hoeveelheid connecties. Hij maakt gebruik van de G-Sync processor van Nvidia en is zodoende gelimiteerd tot een DisplayPort en een HDMI. Dat betekent dat je moet investeren in een HDMI switcher als je dit beeldscherm wilt gebruiken voor meerdere game consoles en andere AV apparaten.

Alle andere G-Sync beeldschermen (waaronder de XB271HU) hebben dezelfde beperkingen, maar voldoende andere gaming beeldschermen zijn beter uitgerust en AMD FreeSync heeft niet dezelfde restricties.

Je krijgt echter wel een USB 3.0 hub, dus je kan je randapparatuur of USB sticks met het beeldscherm verbinden. De toegang tot de poorten is echter niet heel makkelijk, aangezien ze verborgen zitten achter een rand aan de achterkant van het beeldscherm (maar ze worden in ieder geval wel geboden) Je krijgt een input en twee outputs.

Nog een licht ongemak met dit display is het gebruik van een externe stroomvoorziening, wat inhoudt dat je de stroomadapter en de kabels moet verbergen als je deze niet wilt zien.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Features, instellen en OSD

Het beeldscherm heeft een resolutie van 2.560 x 1.440, wat voor een ppi van 110 zorgt en dit zien wij als ideaal voor een PC monitor. Lager dan dit zorgt er voor dat alles er korrelig uitziet, terwijl hoger de inhoud op het scherm te klein maakt, waardoor je uiteindelijk gebruik moet maken van de scaling opties van Windows.

Die pixels zijn verpakt in wat men een IPS-type paneel noemt. Dit betekent dat het een kopie van IPS is, wat een handelsmerk van LG is, gemaakt door een andere fabrikant (in dit geval AU Optronics). Technisch gezien noemt men het een AHVA of Advanced Hyper-Viewing Angle.

Het algehele resultaat zou echter hetzelfde moeten zijn, wat betekent dat je profiteert van de betere kijkhoeken en accuraatheid van de kleuren ten opzichte van TN panelen.

Dus aangezien de Windows scaling niet gebruikt hoeft te worden, is het instellen redelijk recht toe, recht aan. De beeldkwaliteit is aardig goed rechtstreeks uit de doos. Zelfs als je een paar aanpassingen wilt maken, dan zou dat geen probleem moeten zijn, aangezien het OSD en het controlesysteem fantastisch zijn.

Vergelijk prijzen nu bij:

Asus maakt gebruikt van een kleine joystick aan de achterkant van het display om de OSD te besturen en door menu’s bewegen is hierdoor snel en intuïtief. De lay-out van het menu heb je ook aardig snel onder de knie, zelfs als er een aantal te veel esoterische gaming opties zijn.

Aangezien dit beeldscherm volledig geassembleerd geleverd wordt, is de Asus ROG Swift PG279Q een van de makkelijkste om in te stellen en gebruiken.

Goedkoopste Asus ROG Swift PG279Q Review

 

Beeldkwaliteit Asus ROG Swift PG279Q

Zoals eerder gezegd ziet dit display rechtstreeks uit de doos er aardig goed uit. Het AHVA paneel profiteert van uitstekende kijkhoeken en daarnaast is de contrast goed met een duidelijke diepte in donkere gebieden van het beeld en een rijke maar natuurlijke kwaliteit van de kleuren.

In nummers maten we een indrukwekkende contrast ratio van 1.324:1, kleurdekking van 96,6% sRGB, gamma van 2,08, kleurtemperatuur van 6.876K en een Delta E van net 0,54. Wat betekent dit allemaal? Nou op zo’n beetje alle fronten is dit een LCD paneel die mee kan doen met de beste, zonder dat je voor een professioneel model voor fotografen hoeft te kiezen.

Vergelijk prijzen nu bij:

De redelijk hoge standaard helderheid van 329 nits (80/100 in de OSD) kan je zonder problemen verlagen naar de helft en je bent klaar om te beginnen.

Tijdens een volledige kalibratie moesten we naar de handmatige kleurmodus in de OSD schakelen en de blauwe channel verlagen van 100 naar 95, maar dat was het ook. Toen de kleurenmeter de kalibratie voltooid had, was het beeldscherm bijna perfect op alle fronten. Een kleurtemperatuur van 6.522K (6.500K is ideaal), gamma van 2,22 (2,2 is ideaal), 100% sRGB en zelfs een nog betere Delta E van 0,52 (alles onder de 1 is goed). Het enige onderdeel dat minder werd was de contrast, welke daalde naar 973:1 (alles boven 1.000:1 wordt als goed gezien), maar dit is vaak het geval nadat een beeldscherm gekalibreerd is.

Het beeldscherm laat ook een goede uniformiteit over het hele display zien. De helderheid verschilde maar 3,9% toen we de randen met het midden vergeleken.

Op het gebied van gaming features is de hoge refresh rate fantastisch. Het betekent dat je competitief kan gamen met IPS kwaliteit, zonder dat je last hebt van het relatief trage gevoel van een 60Hz display.

De meest gevoelige gamers zullen een verschil merken tussen de 1ms reactietijd van TN gaming panelen en de 4ms van dit beeldscherm, maar voor de meeste zal dit geen probleem zijn.

Cruciaal is dat er geen tekenen van ghosting en andere problemen zijn, waar de AOC C3583FQ (een 160Hz VA paneel) wel last van heeft.

G-Sync werkt ook geweldig en elimineert tearing en stotteringen, wat zorgde voor foutloze prestaties tijdens onze testen. Het biedt niet een competitief voordeel zoals een snelle refresh rate, maar het maakt gamen meer inlevend en meeslepend.

De input lag konden we op het moment van deze Asus ROG Swift PG279Q review niet testen met de beschikbare refresh rates, maar met de HDMI input en 60Hz refresh rate maten we een input lag van 12,7ms, wat zo snel is als een 60Hz beeldscherm kan zijn. Bij hogere refresh rates merkte we geen extra lag op vergeleken met andere gaming monitors met een hoge refresh rate.

Asus voegt ook een aantal extra gaming features aan dit display toe. Er is een crosshair die permanent in het midden van het scherm verschijnt (een voordeel voor FPS games die niet een hebben) en een timer welke gebruikt kan worden om in de gaten te houden hoe lang je aan het spelen bent. Een FPS meter laat daarnaast ook zien hoe goed je grafische kaart presteert. Alhoewel geen van deze essentieel zijn voor de meeste gamers, zullen ze bruikbaar zijn voor sommige.

Vergelijk prijzen nu bij:

Nadat we zo lovend geweest zijn over dit beeldscherm, komen we nu bij een potentieel probleem van dit beeldscherm. Aangezien hij al een tijdje beschikbaar is, is er een hoop bewijs dat suggereert dat de kwaliteitscontrole van deze monitors slecht is.

Het probleem heeft te maken met lekkend backlight. Bij ons testmodel was dit minimaal, maar er zijn gebruikers die met afleidende waarden te maken hebben gehad en pas na meerdere modellen weer teruggebracht te hebben kregen ze eentje waar ze blij mee waren. Onze ervaring is dat zowel de Asus ROG Swift PG279Q als de Acer XB271HU ongeveer dezelfde hoeveelheid lekkend backlight hebben, maar het eerste model lijkt erdoor in de schijnwerpers te staan.

Persoonlijk zou dit ons niet tegenhouden om de PG279Q te kopen, aangezien het mogelijk is dat je een goed model krijgt of simpelweg niet gevoelig bent voor het probleem. De kans is echter groot dat er aan het einde van het jaar een bijgewerkte versie van dit display uitgebracht zal worden, dus mogelijk wil je daar opwachten.

Asus ROG Swift PG279Q

 

Moet je de Asus ROG Swift PG279Q kopen?

Op het gebied van gaming is de Asus ROG Swift PG279Q een van de twee beste 27-inch monitors die je momenteel kan kopen. Naast de Acer Predator XB271Hu biedt de PG279Q een fantastische beeldkwaliteit, een enorme hoeveelheid features en een uitstekende gaming prestatie.

Acer had voorheen het voordeel dat ze een stuk goedkoper waren dan Asus, maar afgezien van een verschil van een paar tientjes lijkt dit niet meer het geval te zijn. Dankzij het mooiere design van de standaard en betere OSD besturingen zouden wij daarom voor de Asus kiezen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Aanhoudende zorgen over de kwaliteitscontrole van Asus over problemen met lekkend backlight, betekent echter dat sommige gebruikers mogelijk meerdere modellen terug moeten sturen voordat ze eentje hebben waar ze blij mee zijn. Wij denken dat de meeste gebruikers dit probleem niet op zullen merken, maar als je er gevoelig voor bent, dan is dat zeker iets om mee te nemen in je overweging.

We kunnen ook niet ontkennen dat dit een erg prijzig beeldscherm is en sommige alternatieven bieden nagenoeg dezelfde ervaring voor veel minder geld. Zo heeft de Acer XF270HU een 144Hz IPS paneel die uitstekende beeldkwaliteit biedt en €562 kost. Hij heeft geen aantrekkelijk design en standaard en je moet gebruik maken van een AMD grafische kaart om te kunnen profiteren van de FreeSync, maar het betekent wel een flinke besparing.

Beste Asus ROG Swift PG279Q Review

 

Conclusie Asus ROG Swift PG279Q review

Voor Nvidia gebruikers is dit een van de beste 27-inch gaming monitors die je kan kopen. Hou de problemen met de kwaliteitscontrole echter wel in gedachten.

Vergelijk prijzen nu bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo