Asus ROG Swift PG348Q review

Het nieuwste scherm van de Asus Republic of Gamers serie is een monster. De PG348Q heeft een 34-inch diagonale afmeting en een 3.440 x 1.440 resolutie en deze pixels zijn uitgestrekt over een gebogen IPS paneel. Nvidia G-Sync is ook aanwezig, naast echte 10-bit technologie en knipperende, aanpasbare lichten. De monitor heeft alle features die je zo’n beetje kan bedenken, maar daarvoor betaal je wel een prinselijke €1300. Dat is een gebied waar gaming monitors nog nooit zijn geweest, want vaak zijn het alleen de professionele panelen waar je een bedrag met vier cijfers voor betaald. Asus heeft dus voldoende om te bewijzen. Of dat lukt zal je ontdekken in deze uitgebreide Asus ROG Swift PG348Q review.

Vergelijk de prijzen goed bij:

 

Asus ROG Swift PG348Q review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Geweldige beeldkwaliteit
 • Buitenaards, divers design
 • Nvidia G-Sync
 • Enorme afmeting en resolutie

Negatief

 • Duur
 • Goedkopere concurrenten presteren beter op het gebied van beeldkwaliteit
 • Lastig om te assembleren en op te stellen

 

Asus ROG Swift PG348Q review:

Belangrijkste features

 • 34-inch 3.440 x 1.440 IPS beeldscherm
 • 50Hz via HDMI
 • 100Hz via DisplayPort
 • 1x HDMI 1.4
 • 1x DisplayPort 1.2
 • 1x audio aansluiting
 • 4x USB 3.0
 • Prijs tijdens review: €1300

 

Specificaties en design Asus ROG Swift PG348Q

De 34-inch diagonaal, 21:9 ultra wijde aspect ratio van de PG348Q zal een voordeel bij de meeste games geven. Je krijgt een groter periferie gezichtsveld tijdens race games en snelle first-person shooters en daarnaast betekent de extra schermruimte dat strategie games en MOBAs beter te spelen zijn. Volgens ons is dit veel nuttiger dan het kopen van een hoger scherm met een meer conventionele aspect ratio.

De boog helpt ook. We hebben enorme 4K panelen gebruikt die niet dezelfde kleuren in de hoeken hebben, omdat die delen van het scherm gewoon te ver weg zijn. De boog van de PG348Q is minder scherp dan andere vergelijkbare schermen en je hebt een cirkel met een radius van 380cm nodig om te matchen met de curve van dit scherm, wat aardig subtiel is. Het is echter genoeg om alles er duidelijk uit te laten zien in de extreme hoeken.

De 3.440 x 1.440 resolutie is hetzelfde als de grote rivaal van de PG348Q, namelijk de 34-inch Samsung S34E790C. De hoge pixel hoeveelheid en enorme scherm zorgen ervoor dat de Asus een pixeldichtheid van 110 ppi heeft.

Asus ROG Swift PG348Q kopen

Dit is een uitstekend getal. Het is dichter dan 1080p en 1440p schermen, wat inhoudt dat games scherper zijn en er is meer ruimte om mee te werken. Het is echter niet zo gedetailleerd dat je gebruik moet maken van de schaling van Windows 10 om teksten en iconen leesbaar te maken.

Vergelijk de prijzen goed bij:

De 110ppi dichtheid is echter niet zo goed als het overgrote deel van de 4K panelen. Alhoewel dit betekent dat games iets minder scherp zijn, heeft dit ook voordelen. De 4,9 miljoen pixels die gebruikt worden in de Asus zullen niet zo zwaar voor een GPU zijn als de 8,2 miljoen die weergegeven worden op 4K schermen, dus het is niet nodig om de beste videokaart te hebben. Nu we dat gezegd hebben, is de kans groot dat je een redelijk high-end gamesysteem hebt die goed voorbereid is op echt 4K gamen als je een scherm met dit prijskaartje koopt.

Alhoewel de Asus en Samsung monitor dezelfde afmetingen en resolutie hebben, is de PG348Q een stuk duurder dan het Samsung scherm van €813. Dat komt omdat dit Republic of Gamers paneel vol gestopt is met een aantal geweldige features.

Om te beginnen is er Nvidia G-Sync. Deze technologie synchroniseert de frame rate van de GPU met de refresh rate van de monitor om tearing en haperingen te voorkomen en het werkt vlekkeloos. De Asus kan met een maximum van 100Hz draaien, wat meer dan voldoende is. Sommige schermen bieden refresh rates van 144Hz en alhoewel dit ongetwijfeld soepeler is, is het verschil niet groot.

Het IPS paneel is daarnaast een indrukwekkend staaltje technologie. Het is een echt 10-bit scherm, welke in staat is om 1,07 miljard kleuren te weergeven. Dat is een paar meer dan de 16,7 miljoen van het 8-bit paneel van Samsung. Asus beweert dat het scherm 100% van de sRGB kleurgamma weer kan geven.

De PG348Q heeft een paar 2W speakers en deze zijn verrassend goed. Ze bieden een redelijke volume, kracht en midden bereik met een bevredigende hoeveelheid detail. De laagte en hoogste geluiden hebben een beetje moeite vanwege het nauwe bereik, maar het audio kitje is bruikbaar als er geen alternatieven beschikbaar zijn.

De Asus is een van de meest buitenaardse monitors die we ooit hebben gezien. De drie wijde poten en de grote cirkelvormige standaard zijn afgewerkt in brons grijs, met gebrande oranje accenten en de achterkant van het paneel is afgewerkt met een futuristisch patroon.

Dit is niet het enige opzichtige design. De base is bedekt met LEDs die het Republic of Gamers logo naar beneden projecteren in een dramatische oranje kleur. Hij springt er zeker uit op een donker bureau. Asus heeft echter een knop toegevoegd om de helderheid aan te passen en gelukkig ook een optie om hem uit te schakelen.

Het Asus design is compleet anders dan de Samsung, welke slank en afgewerkt is in glanzend plastic en geborsteld metaal en een subtiele standaard heeft.

Goedkoopste Asus ROG Swift PG348Q kopen

 

Instellen Asus ROG Swift PG348Q

De PG348Q ziet er goed uit, maar het uitbundige design betekent wel dat de Asus een van de grootste schermen is die we ooit getest hebben.

Het gewicht van 11,1kg maakt hem meer dan een kilo zwaarder dan de Samsung en de grote poten van de Asus betekenen dat hij 297mm uitstrekt van voor naar achter, wat meer is dan de 276mm van de Samsung. De PG348Q is ook wijder en hoger dan zijn concurrent.

Als een gevolg was het niet heel makkelijk om het scherm samen te stellen. De poten maak je vast aan de standaard met een paar schroeven, maar de positionering was een beetje lastig, waarna ook nog eens plastic panelen bevestigd moesten worden. De standaard moest vervolgens aan de achterkant van het scherm bevestigd worden en een tweede plastic paneel wordt daarna bevestigd om de poorten en verbindingen te bedekken.

De PG348Q biedt tenminste goed diversiteit zodra je hem geassembleerd hebt. Er is een hoogteverstelling van 115mm en een kanteling van 25 graden en het paneel kan van links naar rechts draaien. Hij heeft ook een 100mm VESA bevestiging compatibiliteit. Met dit alles presteert hij beter dan de Samsung, welke een kortere hoogteverstelling en geen draai optie biedt.

Het on-screen display is ook redelijk en wordt bestuurd met een joystick aan de achterkant van het scherm (hetzelfde als bij de Samsung). Het menu van de PG348Q is de snelste dat we ooit gebruikt hebben, zo snel dat deze in het begin voor ons een beetje te gevoelig was. Na hier even mee gespeeld te hebben gingen we super snel door de menu’s, wat geholpen werd door de logische lay-out.

Asus heeft aan de PG348Q een DisplayPort 1.2 en HDMI 1.4 verbinding en vier USB 3.0 poorten toegevoegd, wat allemaal prima is. Het Samsung scherm verschilt alleen maar doordat een tweede HDMI beschikbaar is.

Toegang krijgen tot de poorten van de Asus is echter een beetje lastig. Ze zijn allemaal naar beneden gericht en daarnaast zijn ze verborgen achter een verwijderbaar plastic bedekking. Het is niet een probleem als je de hardware aansluit en nooit meer loskoppelt, maar snel verbinden zit er niet in.

Beste Asus ROG Swift PG348Q kopen

Vergelijk de prijzen goed bij:

 

Beeldkwaliteit Asus ROG Swift PG348Q

In deze Asus ROG Swift PG348Q review zorgde de Asus voor solide benchmark resultaten met de fabrieksinstellingen. Het 285 nits helderheidsniveau was voldoende en de zwartwaarde van 0,27 ook. Dit zorgt gecombineerd voor een contrast ratio van 1.055:1, wat wederom een goed resultaat is en zorgt voor sterke lichte kleuren en een redelijke variatie in donkere gebieden.

De gemiddelde Delta E van 1,74 van de PG348Q ligt onder de 2,0 barrière, dus niet kloppende kleuren zijn bijna niet merkbaar. De kleurtemperatuur is daarnaast met 6.366K uitstekend en ligt niet ver af van het ideaal van 6.500K. Het gemiddelde gamma resultaat van 2,06 komt ook dicht genoeg in de buurt van de ideale 2,2.

Dit is allemaal goed, maar de Samsung S34E790C presteert beter in de meeste benchmarks. Uit de doos was hij helderder en zijn backlight niveau van 320 nit werd gecombineerd met een zwartwaarde van 0,15, dus de contrast ratio van 2.133:1 was beter dan de Asus. De gemiddelde Delta E van 1,65 was iets beter en de 2,18 gamma kwam dichter in de buurt van de 2,2.

De schermen leverde vergelijkbare sRGB dekkingsniveaus, met 98,6% van de Asus en 97,3% van de Samsung. De Asus scoorde alleen beter op het gebied van kleurtemperatuur, waarbij de score dichter in de buurt kwam van de 6.500K, dan de 7.023K van de Samsung.

Toen we de helderheid van het scherm verlaagde naar 192 nits verbeterde de Delta E naar een uitstekende 0,58, maar de zwartwaarde was nog steeds 0,18 nits, wat inhield dat de contrast ratio van 1.066:1 nog steeds niet op kon boksen tegen te Samsung.

De Asus presteert goed op elk gebied, maar dit dure scherm kon niet concurreren met de Samsung op het gebied van kwaliteit van de fabrieksinstellingen. Dit is echter niet echt een verrassing, want de Samsung is ontworpen voor werk en spelen, dus we verwachten niets minder dan bijna perfectie op het gebied van kleur.

De PG348Q leverde betere resultaten op sommige gebieden dan de Samsung na kalibratie, waarbij we de groene schuifregelaar twee stappen verlaagde en de standaard helderheid van 80 naar 85 verhoogde. Met deze veranderingen leverde het scherm een Delta E van 0,85, maar de andere attributen bleven hetzelfde.

Dat is een verbetering ten opzichte van de gekalibreerde kleuraccuraatheid van de Samsung, welke op 0,94 uitkwam, maar het is niet genoeg om de PG348Q te verslaan op basis van de andere testen. Zoals gezegd is de Asus goed en zeker weten goed genoeg voor gaming, maar hij is niet zo goed als zijn primaire rivaal.

Beste Asus ROG Swift PG348Q Review

 

Scherm modi

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat de meeste scherm modi van de PG348Q gebaseerd zijn op gaming. De standaard optie van het scherm is de Racing modus, welke ontworpen is om input lag te verlagen en er is een RTS/RPG modus die de kleurverzadiging en contrast opschroeft.

Een FPS optie biedt zelfs nog hogere contrastwaarden en een Scenery optie past de kleurverzadiging aan voor groene en blauwe tinten. Er is ook een sRGB optie voor het bekijken van foto’s en warme en koele kleuropties.

Dit zijn allemaal grote uitspraken, maar de modi bleken een beetje een teleurstelling te zijn. De RTS/RPG modus maakte weinig verschil, afgezien de Delta E verlaagd werd naar 2,64 en de FPS optie had zelfs nog een slechtere Delta E van 3,21. Scenery modus zag zowel een verlaging in de Delta E als de kleurtemperatuur.

De warme kleuroptie zorgde voor een kleurtemperatuur van 6.592K, wat een geweldig resultaat is, maar niet ‘warm’. Daarnaast verlaagde dit de kleuraccuraatheid en contrast ook. De koele modus verlaagde de kleurtemperatuur naar een lage 9.006K, wat veel te koud is om gebruikt te kunnen worden. De sRGB optie was oké, maar deed niks om er echt uit te springen.

Geen van deze modi deed dus iets om de game ervaring te verbeteren, maar de Samsung presteerde ook niet geweldig op dit gebied. Wij zouden meer conventionele instellingen aanhouden op beide schermen.

Vergelijk de prijzen goed bij:

 

Uniformiteit en input lag

We verwachten normaal gesproken dat enorme breedbeeld panelen slecht presteren in uniformiteit testen, maar de Asus ovetrof onze verwachtingen in deze Asus ROG Swift PG348Q review en versloeg de Samsung.

De Asus verloor 10% van zijn helderheid in de linkerbovenhoek en 12% in de rechter (beide getallen zijn iets beter dan de Samsung). In de onderste twee hoeken verloor de Asus 7% en 8% backlight, waarbij beide resultaten het gat met de Samsung nog groter maakte. De Asus verbeterde richting het midden van het scherm, waarbij segmenten rechtstreeks rond het middelste paneel nooit meer dan 8% helderheid verloren.

De PG348Q behield ook aardig goed zijn kleurtemperatuur. Over de meeste segmenten won hij tussen de 1% en 4% vergeleken met onze standaard resultaten, maar dat is helemaal niet verkeerd, omdat die segmenten daardoor dichter in de buurt komen van de ideale meting van 6.500K.

We merkte op dat in de rechterbovenhoek en linksonder een beetje backlight lekte, maar deze helderdere plekken konden we alleen opmerken op een donker en stilstaand scherm. Ze zullen niet je gamesessies verstoren en ook niet de voor de rest indrukwekkende uniformiteitsresultaten beïnvloeden.

De PG348Q s een echt game scherm, dus we verwachte een input lag van onder de 20ms. De Asus presteerde dit met een resultaat van 13,2ms. Dit is een uitstekend resultaat en alleen zeer gevoelige spelers zullen het verschil opmerken. Het is echter een gebied waar de Samsung verrassend genoeg beter presteerde (hij bepaalde een score van 10,9ms in dezelfde test). Dat is een overwinning voor de Samsung, maar eentje die de gemiddelde speler niet op zal merken.

Goedkoopste Asus ROG Swift PG348Q Review

 

Moet je de Asus ROG Swift PG348Q kopen?

We hebben bijna nog nooit een gaming scherm met zoveel features als de Asus ROG Swift PG348Q gezien. De hoge resolutie, enorme diagonaal en het gebogen design betekenen dat games scherp en inlevend zijn, met gameplay voordelen ten opzichte van hogere 4K schermen. Hij biedt ook hardware voordelen, aangezien je minder grafische kracht nodig hebt.

Vergelijk de prijzen goed bij:

De PG348Q bevat Nvidia G-Sync, speakers, verscheidene poorten en voldoende diversiteit naast een van de meest buitenaardse ontwerpen die we ooit gezien hebben. En het belangrijke is dat hij een goede kwaliteit biedt. In elke benchmark werden geweldige prestaties bereikt en de uniformiteit was indrukwekkend.

Het scherm is echter niet vrij van problemen. Hij is zwaar, groot en lastig om te assembleren. En alhoewel de beeldkwaliteit goed is, is hij niet zo goed als de €500 goedkopere Samsung.

Het hangt allemaal af van prioriteiten dus. De Asus is een geweldige monitor met een hoop features, dus als je op zoek bent naar een high-end scherm met G-Sync, begin dan maar vast met sparen. Maar als pure beeldkwaliteit belangrijker voor je is, dan is de Samsung een betere optie.

 

Conclusie Asus ROG Swift PG348Q review

De PG348Q is een scherm met een van de meeste features die we ooit gezien hebben en hij is ook de meest buitenaardse, maar voor pure beeldkwaliteit is de Samsung een betere keuze en je bespaart ook nog eens €500.

Vergelijk de prijzen goed bij:

We hopen dat je genoten hebt van deze Asus ROG Swift PG348Q review.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo