BenQ TH530 review

Als je op zoek bent naar een compacte en mooie betaalbare thuisbioscoop beamer, dan zou de BenQ TH530 precies kunnen zijn wat je zoekt. Ondanks dat hij maar €579 kost, produceert hij beelden die helder genoeg zijn om te kijken bij een beetje omgevingslicht, maar rijk genoeg in contrast zijn om serieus donkere kamer gebruik te ondersteunen en hij presteert net zo goed met games en films. Je moet alleen oppassen als je gevoelig bent voor het opmerken van het regenboog effect. In deze BenQ TH530 review zullen we uitgebreid bepreken wat hij zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

BenQ TH530 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Geweldige waarde
 • Scherpe, gedetailleerde beelden
 • Voldoende helderheid

Negatief

 • Regenboog effect kan je goed opmerken
 • Ietwat luidruchtig
 • Maar een HDMI

Belangrijkste features

 • Single-chip DLP beamer
 • Full HD resolutie
 • 3.200 lumen geclaimde helderheid
 • 10.000:1 contrast ratio
 • Prijs tijdens deze BenQ TH530 review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

BenQ TH530 review:

Design en bouw

Het zal niet als een verrassing komen dat de TH530 met zijn lage prijs redelijk breekbaar gebouwd is. Hij is opmerkelijk klein met afmetingen van 283 x 95 x 222mm en de behuizing is volledig van plastic gemaakt, met verscheidene ventilatiegaten aan de zijkanten om ventilatiegeluid en strooilicht naar buiten te laten. Er is zelfs een heldere cirkel van lekkend licht rond de lens. De TH530 blijft een lelijk eendje vergelijking bespaart door een aantrekkelijke glanzende witte afwerking en uitdagende gebogen randen die hem in ieder geval een ietwat huiselijke uitstraling geven.

Beste BenQ TH530 Review

De afstandsbediening van de TH530 is niet de beste die BenQ gemaakt heeft. Hij is klein, zit vol met kleine en slechte gelabelde knoppen en heeft geen backlight. Dit alles betekent dat hij aardig onbruikbaar is, er van uitgaand dat je hem zelfs kan vinden in de soort donkere kamers waar beamers vaak in gebruikt worden.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Instellen BenQ TH530

Zoals je zou verwachten van een budget beamer heeft de TH530 niet een hoop fysieke hulpmiddelen. Zo is er geen verticale beeldverplaatsing en de hoeveelheid optische zoom die geboden wordt is zo klein, dat BenQ dit net zo goed achterwege had kunnen laten.

De throw ratio is echter geschikt voor op een koffietafel in een redelijk standaard kamer. We hadden zeker geen problemen om hem te plaatsen in onze overvolle testkamer.

Goedkoopste BenQ TH530 Review

De TH530 levert een solide hoeveelheid beeldaanpassingen voor zijn prijs, alhoewel er maar een paar opties zijn die we aanbevelen om aan te passen naast dat je de Cinema/Bioscoop preset selecteert. Ten eerste moet je de SmartEco lamp modus gebruiken, aangezien dit het meest effectieve allround contrast levert. Ten tweede moet je de BrilliantColour aanzetten om schaduwdetails een boost te geven en tot slot de kleurtemperatuur op Warm zetten.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Features BenQ TH530

BenQ TH530Het single-chip DLP systeem van de TH530 levert op papier aardig grote nummers voor een beamer van €579. Hij heeft een Full HD pixelhoeveelheid van 1.920 x 1.080. Er wordt ook een maximale helderheid van 3.200 ANSI lumen en een contrast ratio van 10.000:1 geclaimd. Dit is een veelbelovende combinatie die de argwaan verlicht dat de TH530 een business beamer is die zich voordoet als een film en gaming apparaat.

Verbindingen zijn voldoende in plaats van geweldig. De primaire reden waarom we dit zeggen is dat er maar een HDMI input is, terwijl we vandaag twee zouden verwachten, zelfs op budget modellen zoals deze. Er is een audio loop-through systeem om een ingebouwde 2W speaker te ondersteunen en ook twee D-Sub computer poorten. Er zijn ook S-Video en composite video opties, maar deze lage kwaliteit verbindingen kan je beter zoveel mogelijk vermijden.

De TH530 biedt een aantal basis kleurbeheer features ondanks zijn exceptioneel lage prijs en biedt een ongewoon gevarieerde selectie van lamp modi. Vooral de SmartEco instelling is noemenswaardig, welke de contrast slim een boost geeft, terwijl het stroomverbruik van de lamp ook met maximaal 70% verlaagt wordt. Er is ook een LampSave modus welke de output van licht dynamisch aanpast op basis van de inhoud die op het scherm weergegeven wordt en verlengt de levensduur van de lamp naar een enorme 10.000 uur.

Tot slot ondersteunt de TH530 ook 3D, maar er werd geen bril meegeleverd die we konden gebruiken om deze feature uit te testen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Prestaties BenQ TH530

Budget beamers zoals deze zijn net als de bekende doos met chocolade van Forrest Gump, je weet nooit wat je krijgt. Maar we zijn blij om te vermelden dat de TH530 gemaakt is van erg smakelijke chocolade.

Wat vooral indrukwekkend is, is zijn combinatie van helderheid en contrast. Het is niet ongewoon om een budget beamer te vinden die een helder beeld levert, maar meestal gaat deze helderheid gepaard met veel meer afleidende grijsheid in donkere scènes dan dat hier het geval is. In plaats daarvan worden heldere gebieden van het beeld op de TH530 vergezeld door verrassend geloofwaardige donkere.

Wat zelfs nog meer verrassend is voor zo’n goedkope projector, is dat donkere gebieden een indrukwekkende hoeveelheid schaduwdetail bevatten. Dit zorgt ervoor dat donkere scènes een gevoel van diepte hebben die nagenoeg hetzelfde is als bij de lichtere, wat je een ongewoon consistente kijkervaring geeft voor budget beamer standaarden.

Mogelijk het ultieme bewijs van de onverwachte contrast mogelijkheden van de TH530 (wanneer je in ieder geval de SmartEco modus gebruikt), is dat hij het beste presteert met hoge contrast scènes waar de meeste betaalbare beamers niet mee om kunnen gaan.

We waren erg blij om te ontdekken dat ondanks heldere pieken waar de meeste beamers onder de €1.000 moeite mee hebben, de TH530 een redelijke hoeveelheid detail en kleur kan bieden in zulke ultra heldere gebieden. We merkte maar af en toe het gloei effect op die we gezien hebben bij andere goedkope DLP beamers.

Vergelijk prijzen nu bij:

De TH530 blinkt ook uit op het gebied van scherpte en detail. Zijn native 1080p resolutie is hier voornamelijk verantwoordelijk voor, aangezien hij textuur en scherpte biedt waar sommige beamers die tot wel twee keer zo duur zijn moeite mee hebben. Wat nog beter is, is dat deze scherpte uniform over het hele scherm geleverd wordt en zonder voor te veel ruis te zorgen.

Goedkope BenQ TH530 Review

We moeten zelfs toegeven dat er van bijna elke soort ruis weinig te zien is. Er is nagenoeg geen lichte bruis over donkere gebieden van het beeld, wat een feature is van de meeste relatief dure single-chip DLP beamers, wat je een heldere, gepolijste uitstraling geeft die wederom de prijs van de TH530 ongelofelijk maakt.

De TH530 gaat ook verrassend goed met bewegingen om. Er zijn geen schuddingen afgezien van wat je zou verwachten en ook is er geen bruisende ruis tijdens het draaien van de camera waar veel DLP concurrenten wel last van hebben.

Tot slot is de TH530 helder genoeg om te gebruiken met een klein beetje omgevingslicht in je kamer, zolang je uiteraard de lamp op de hoogste instelling gebruikt. Maar hij kan aangepast worden om een effectief en een meer op contrast gefocust beeld te leveren voor gebruik in een donkere kamer. Deze flexibiliteit is iets wat je niet vaak tegenkomt bij een beamer die goedkoper dan €600 is.

Voordat fabrikanten van duurdere beamers echter hun spullen oppakken en naar huis gaan, zijn er uiteraard een aantal problemen met de prestaties van de TH530.

Het eerste en ergste van alles, is dat je het zogenoemde DLP regenboog effect over heldere kleuren met donkere achtergronden kan zien. De strepen van rood, groen en blauw zijn duidelijk genoeg dat zo’n beetje iedereen ze af en toe op zal merken. Ze zouden een dealbreaker kunnen zijn als je een van die personen bent die voornamelijk vatbaar is voor dit effect. De tolerantie voor dit verschilt enorm per persoon.

Vergelijk prijzen nu bij:

Daarnaast kunnen de zwartwaarden goed opboksen tegen duurdere modellen, maar je kan zeker veel diepere, rijkere en meer natuurlijke zwartwaarden krijgen wanneer je meer spendeert.

Het is een beetje vervelend dat de BrilliantColour feature de tint van het kleurenpalet meer een koelere, gele look heeft, in plaats van alleen de kleurverzadiging een boost te geven. Je kan dit deels oplossen door simpelweg de Warm kleurtemperatuur te kiezen, maar beelden zien er nog steeds een beetje onverzadigd uit vergeleken met goede duurdere modellen. Maar als je BrilliantColour uitzet, dan zullen je beelden er doffer en minder overtuigend uitzien.

De TH530 is luidruchtiger dan de meeste thuisbioscoop beamers, wat we al verwacht hadden toen we de kleine en ongewoon open behuizing zagen. Er is een hoog gezoem in de Eco lamp modus, wat waarschijnlijk veroorzaakt wordt door het draaiende DLP kleurenwiel, terwijl de koelventilatoren erg luidruchtig zijn met de hoogste lamp modus.

De TH530 zal voor gamers ongetwijfeld als interessant gezien worden. Maar alhoewel we zeker genoten van Call of Duty, heeft hij geen aparte Game preset. Zijn gemiddelde input lag is acceptabel met 30ms, maar de metingen liepen uiteen van 10ms tot een aardig hoge 51ms.

Het laatste negatieve punt is het ingebouwde geluidssysteem, welke zo iel is dat BenQ het beter achterwege had kunnen laten. Het maximale volume dat je kan bereiken is erg zacht en de audio die er is klinkt dun en ruw.

 

Moet je de BenQ TH530 kopen?

Zolang je niet erg gevoelig bent voor het regenboog effect van DLP beamers, kan je de TH530 zien als een verrassend effectieve thuisbioscoop optie.

Zijn dichtstbijzijnde concurrenten zijn de Acer H6517ST, Epson TW5210 en de W1070+ van BenQ zelf. Het Acer model is erg vergelijkbaar en heeft bijna identieke voor- en nadelen, maar hij maakt gebruikt van een short-throw lens, welke wat problemen met focus bij de randen veroorzaakt. De Acer kost daarnaast €731, waardoor de BenQ een voordeel van ruim €150 heeft. De op LCD gebaseerde Epson TW5210 heeft geen last van het regenboog effect, wat fijn is, maar hij heeft wel moeite met zwartwaarden en contrast.

De beelden van de W1070+ zijn niet zo scherp en vrij van ruis als die van de TH530, maar ze hebben wel een iets betere contrast.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie van deze BenQ TH530 review

BenQ blijft het leven van de concurrentie moeilijk maken met weer een agressief geprijsd model, maar het is een budget thuisbioscoop beamer die erg genietbare beelden biedt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo