BenQ W1070+ review

Zoals de naam al aangeeft is de BenQ W1070+ DLP projector een vernieuwde versie van de originele W1070, welke bij veel personen na de release in 2012 een erg goede indruk achterliet. Maar zijn de vernieuwingen die BenQ toegepast heeft genoeg om de W1070+ ook competitief te maken? En zijn ze ook genoeg om de €129 hogere kostprijs ten opzichte van het originele model te rechtvaardigen (€700 en €829)? Je ontdekt het allemaal in deze uitgebreide BenQ W1070+ review?

Vergelijk prijzen bij:

 

BenQ W1070+ review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Geweldige waarde voor je geld
 • Erg goede beeldkwaliteit voor de prijs
 • Indrukwekkende instellingsmogelijkheden

Negatief

 • Zwartwaarden zijn maar redelijk
 • Hij is aardig luidruchtig
 • Klein beetje last van regenboog effect
 • Erg sterke rode kleur tijdens donkere 3D scenes

 

BenQ W1070+ review:

Belangrijkste features

 • Full HD single-chip DLP projector
 • Optioneel draadloze HD video verbindingssysteem
 • 3D Ready (geen bril meegeleverd)
 • Goedgekeurd door ISF
 • 2200 lumen
 • Prijs tijdens review: €929

Lees ook:

 

Design en features BenQ W1070+

De W1070+ is een aantrekkelijke beamer, wat normaal is voor BenQ. Hij heeft een wit met grijze glanzende afwerking, wat een mooie combinatie is. De lens zit diep in een ronde inham, welke iets aan de rechterkant geplaatst is en je hebt toegang tot simpele zoom en focus wielen aan de bovenkant.

De W1070+ is ook erg handig compact, waardoor hij makkelijk in en uit kastjes gedaan en gehaald kan worden, als je de projector niet ergens permanent neer wilt zetten. We zijn een klein beetje bezorgd dat de grote hoeveelheid ventilatiegaten aan de zijkant mogelijk leiden tot een beetje lichtvervuiling en een overtollige hoeveelheid koelgeluid, maar al met al maakt deze update een goede eerste indruk.

Op het gebied van de verbindingen maakt de W1070+ echter de eerste stap om te verbeteren ten opzichte van het origineel. Om te beginnen kan hij nu het MHL mobiele telefoon formaat aan via een optionele dongle. Veel significanter is echter de compatibiliteit met een nieuw optioneel draadloos Full HD Kit.

Zoals je vandaag de dag mag verwachten, bestaat deze kit uit een ontvanger en verzender die niet gecomprimeerde 1080p 2D of 3D inhoud kan streamen vanaf bronnen naar de beamer, zonder dat hier kabels voor nodig zijn. Dit pakket is goed genoeg voor een draadloos bereik van 30 meter en gebruikt vier ingebouwde antennes om streaming door deuren en zelfs muren mogelijk te maken. Je kan dit draadloos systeem apart kopen voor €369.

Beste BenQ W1070+ Review

We gaan verder met de binnenkant van de W1070+, welke bestaat uit een single-chip DLP systeem, welke een Darkchip 3 chipset van Texas Instruments gebruikt, met een 6x snelheid RGBRGB kleurenwiel. Dit kleurenwiel zou goed genoeg moeten zijn om het regenboog effect waar veel single-chip DLP projectors door geplaagd worden te beperken.

De geclaimde contrast ratio is hetzelfde als die van het origineel en is redelijk normaal voor betaalbare DLP technologie met 10.000:1. De helderheid van het Plus model is echter iets hoger ten opzichte van de voorganger met 2.200 ANSI lumen. Hopelijk kan BenQ deze extra helderheid echter onder controle houden, aangezien te veel helderheid op een budget model kan leiden tot erg slechte zwartwaarden en het regenboog effect versterken in het geval van DLP.

Andere belangrijke features in het arsenaal van de W1070+ is actieve 3D (alhoewel er niet standaard een bril meegeleverd wordt) en de short throw lens, welke een 100-inch beeld kan geven vanaf een korte afstand van 2,5 meter.

De W1070+ sluit zich ook aan bij de meeste betaalbare projectors met een ingebouwd audiosysteem. Deze beamer neemt zijn audiotaken een stuk serieuzer door een nieuwe 10W resonante kamer speaker design te introduceren. We zullen verderop een kijkje nemen hoe effectief dit systeem is.

Vergelijk prijzen bij:

 

Instellen BenQ W1070+

De W1070+ is zowel flexibel als makkelijk om in te stellen. De focus en zoominstellingen kunnen makkelijk aangepast worden via de wielen aan de bovenkant van de projector die redelijk goed reageren. Het setje wordt voor de rest geleverd met een indrukwekkend makkelijk basis menu.

De ster van dit onderdeel is de optische verticale beeldverplaatsing van deze beamer. Schuif een paneel achter de zoom en focus naar achteren om toegang te krijgen tot een kleine schroef waarmee je de hoogte van de projector aan te passen, zonder de geometrie van het beeld te verstoren.

De hoeveelheid verticale beeldverplaatsing is gelimiteerd (110-130%), maar elke soort optische beeldverplaatsing op een beamer in de prijsklasse van de W1070+ is extreem zeldzaam en zeer welkom. Alhoewel het ook beschikbaar was op de originele W1070.

De W1070+ laat ook een indrukwekkende ambitie zien met de kalibratietools (waar je toegang toe hebt zodra je de beamer uit de basis menu modus hebt gehaald). Dingen waar je toegang toe hebt zijn gamma controle, kleurtemperatuur aanpassingen, een erg flexibele (maar over het algemeen beter vermijdbaar) ruis reductiesysteem en een redelijk effectief kleurenmanagementsysteem.

Goedkoopste BenQ W1070+ Review

Deze beamer heeft zoveel aanpassingsmogelijkheden dat hij goedgekeurd is door de Imaging Science Foundation (ISF) als een projector die professioneel gekalibreerd kan worden door een ingenieur van hen, zolang je hen daar uiteraard voor wilt betalen.

Voeg daar nog wat horizontale keystone correctie (om de zijkanten gelijk te maken) om situaties te ondersteunen waarbij je de beamer aan de zijkant van het projectiescherm moet zetten, plus de mogelijkheid om alle poten te verstellen aan toe en het is lastig om te zien wat BenQ nog meer had toe kunnen voegen op dit gebied voor deze prijs.

Om de beste snelle resultaten te bereiken raden we aan om de User 1 beeldinstelling te gebruiken. De belangrijkste aanpassing die je vervolgens dan nog moet maken zijn helderheid naar 10, ruis reductie uitschakelen voor HD bronnen, Gamma op 2,2 zetten en de lamp in Eco of Smart Eco modus zetten. In de beeldkwaliteit zullen we uitgebreider ingaan op de instellingen van de lamp.

Als je besluit om het draadloze HD systeem te kopen, dan kunnen we zeggen dat deze extreem makkelijk om in te stellen is. Je hoeft de ontvanger en verzender alleen in het stopcontact te doen en de nodige HDMI’s aan te sluiten en dat is alles. De twee doosjes zien elkaar zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen.

 

Beeldkwaliteit BenQ W1070+

De beeldkwaliteit van de W1070+ is indrukwekkend als je naar de prijs kijkt. Kleuren zijn voornamelijk effectief. Rijke kleurverzadiging en voldoende helderheid is het eerste wat je op zal vallen, maar vervolgens zal je ook een aantal verrassende (in deze prijsklasse) hoeveelheden subtiliteit en finesse in het verwerken van kleurencombinaties zien. Dit is voornamelijk welkom op huidskleuren, welke er meer realistisch uitzien dan normaal gesproken het geval is bij deze goedkope beamers, zonder artefacten of kleurstrepen.

Je krijgt de meest heldere kleuren als je de Brilliant Colour feature aanzet, maar dit kan ruis in de beelden vergroten. Wij besloten persoonlijk om deze feature aan te laten staan, aangezien de hoeveelheid ruis niet zo erg is als bij andere goedkope beamers. Je kan de hoeveelheid ruis ook een beetje sturen door de instellingen van de scherpte iets te verlagen (wat een betere oplossing is dan het ruis reductiesysteem gebruiken).

Nog een aangename verrassing voor deze prijs is de hoeveelheid schaduwdetail dat je krijgt in donkere scenes. Zelfs wanneer je een film die consistent donker is kijkt zal je meer dan genoeg grijswaarden en kleur subtiliteiten zien, om ervoor te zorgen dat donkere scenes er nooit vlak of leeg uitzien, wat vaak het geval is bij budget projectors. Dit is ook direct het gebied waar het nieuwe model het meeste is verbeterd ten opzichte van het origineel, wat waarschijnlijk komt door de boost in helderheid.

Beweging is nog een punt dat de W1070+ goed aankan, aangezien snelle actie op het scherm en zelfs het snel draaien van camera’s zonder verstoringen of ernstige schuddingen weergegeven wordt. Er is zelfs niet eens een significante hoeveelheid ruis over huidskleuren waar budget single-chip DLP beamers zo vaak last van hebben. Je krijgt ook niet een gevoel dat veel resolutie verloren gaat bij bewegingen.

BenQ W1070+ kopen

Beelden zien er echt consistent scherp en gedetailleerd uit en deze beamer haalt veel meer uit de subtiliteiten die je normaal gesproken bij een kwalitatieve Blu-ray film krijgt. Dit is vooral het geval door het indrukwekkende schaduwdetail waardoor overgangen tussen donkere en lichte scenes consistent zijn.

Het zwakste punt van de W1070+ op het gebied van beeldkwaliteit (zodra je de simpele stappen hebt ondernomen om de ruis te verminderen) is de zwartwaarde. Wanneer je de heldere preset gebruikt waar de beamer mee geleverd wordt, zien beelden die er zwart uit zouden moeten zien er soms grijsachtig uit, wat het uitstekende schaduwdetail van de projector soms vermindert.

Gelukkig is er een relatief makkelijke manier om de situatie te verbeteren en dat is de instellingen van de lamp naar Eco of Smart Eco te veranderen. Als je de kamer waar je films kijkt volledig donker kan maken, dan raden we de Eco modus aan. Dit is misschien de minst heldere modus, maar het is ook de meest stabiele. Als je echter een beetje licht van buitenaf hebt of graag iets heldere beelden wilt hebben, dan doet de Smart Eco modus verrassend goed zijn werk zonder voor afleidende sprongen in helderheid te zorgen.

Door de Eco of Smart Eco modus te gebruiken kan je de kleurneutraliteit van donkere beelden ten opzichte van heldere beelden verbeteren, waardoor je de groenige tint op op de hoogste instelling kan verminderen.

Alhoewel je zeker superieure zwartwaarden kan krijgen met duurdere beamers, presteert de W1070+ verrassend goed met de laagste helderheidsinstellingen voor een projector in deze prijsklasse.

Naast dat de contrast van de W1070+ niet ernstig achteruit gaat door de extra helderheid ten opzichte van het vorige model, heeft het ook niet geleid tot een merkbare verhoging van het regenboog effect waar single-chip DLP projectors last van hebben. Af en toe merkte we het op in erg tegenstrijdige beelden, maar al met al is het veel minder een zorg dan dat we verwacht hadden.

 

3D beeldkwaliteit

Na een 3D bril van BenQ gekregen te hebben, konden we ook de 3D prestaties beoordelen. Op veel gebieden is dit goed. Er is praktisch geen crosstalk ghosting ruis en beelden van 3D Blu-ray zien er indrukwekkend scherp en gedetailleerd uit voor zo’n betaalbare beamer. Er is ook voldoende helderheid en kleurrijkheid in 3D beelden, ondanks de dimmende impact van de 3D bril en in een donkere kamer hadden we ook geen problemen met de flikkeringen die kunnen ontstaan met sommige actieve 3D systemen. Bewegingen worden ook goed verwerkt. Het beeld schud iets meer dan bij 2D, maar het is niet ernstig.

Er is echter één significant probleem, waar andere single-chip DLP systemen van BenQ ook door geplaagd worden en dat is een schrikbarende hoeveelheid rood in donkere scenes. In andere woorden zie je in plaats van zwart een rare diepe rode kleur die erg afleidend is.

Dus alhoewel de W1070+ de heldere scenes in 3D verrassend goed weergegeven worden voor de prijs, is de verwerking van donkere scenes een grote teleurstelling.

Beste BenQ W1070+ kopen

 

Geluidskwaliteit BenQ W1070+

Het geluid dat meestal geproduceerd wordt door het ingebouwde speakersysteem van een projector is meestal erg slecht. Deels omdat het geluid ergens ver van de actie op het scherm vandaan komt en deels omdat de speakers meestal veel te zwak zijn.

Het resonante kamer design van de W1070+ doet echter goed zijn best om beide regels te verbreken. Hij kan verrassend luid klinken zonder dat er verstoringen ontstaan en aangezien er gebruik gemaakt wordt van een short throw lens, kan je de beamer zelfs zo neer zetten, dat het lijkt dat het geluid zich enigszins in de buurt van het scherm bevindt.

Voeg hier de verrassend heldere vocale reproductie en erg knappe vaardigheid om het geluid uit de buurt van de projector te krijgen aan toe en je hebt het beste geluid dat we in een beamer hebben gehoord. Geluid dat goed genoeg is om te voorkomen dat normale gebruikers een extern geluidssysteem hoeven aan te schaffen, wat echt een wereld van verschil is vergeleken met de geluidsstandaard van beamers die we gewend zijn.

 

Andere dingen om te overwegen

De afstandsbediening die meegeleverd wordt door BenQ is uitstekend. De lay-out is logisch en behulpzaam, de afmetingen zijn degelijk en hij licht lekker in je hand, de knoppen reageren goed en geven een duidelijke klik wanneer je ze indrukt en het beste van alles is dat hij een rood backlight heeft, waardoor het zoeken naar knoppen nooit een probleem is. De afstandsbediening van de originele W1070 was zeker niet zo handig en dat kwam vooral omdat deze geen backlight had.

Input lag is normaal gesproken een groot probleem voor projectors, maar de W1070+ presteert erg goed met een lag van 34ms wanneer je de beamer hebt verbonden met kabels. We keken ook wat de input lag deed met het optionele draadloze pakket was en naast het foutloos leveren van 1080p beelden, lijkt het dat dit systeem ook helemaal niet voor extra input lag zorgt. Echt geweldig!

 

Moet je de BenQ W1070+ kopen?

Alhoewel het mooi was geweest als BenQ het optische systeem van de W1070 iets uitgebreider aangepakt zou hebben, denken we dat het de intentie van BenQ was om een kleine stap voorwaarts te maken in plaats van een generatie sprong en gezien de naam is dat ook logisch. Alhoewel de beeldkwaliteit van de W1070+ maar een kleine stap voorwaarts is ten opzichte van het origineel, is het nog steeds waardevol een geeft het hem een kleine voorsprong ten opzichte van concurrenten in dezelfde prijsklasse.

Spendeer meer en je kan uiteraard iets veel beters krijgen. Zoals bijvoorbeeld de Epson TW7200 die verkrijgbaar is vanaf €1599 met extra flexibiliteit op het gebied van instellen en geen regenboog effect en de superieure Sony VPL-HW40ES, welke momenteel beschikbaar is voor zo’n €1800. Als €800 echter zo’n beetje je grens is, dan is de W1070+ een lastige keuze om te verslaan.

Goedkoopste BenQ W1070+ kopen

 

Conclusie BenQ W1070+ review

Het is niet echt een beamer revolutie, maar de W1070+ verbetert op het gebied van prestaties en vooral features en BenQ verstevigd zodoende zijn toppositie met de beste budget beamer.

We hopen dat je genoten hebt van deze BenQ W1070+ review.

Vergelijk prijzen bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo