BenQ W1080ST+ review

De BenQ W1080ST+ is een nieuwe update van de originele W1080ST, welke goede reacties heeft gekregen. Het is een short throw Full HD DLP projector die ontworpen is om snel en makkelijk in te stellen wanneer je hem wilt gebruiken en de grootste updates ten opzichte van het origineel zijn meer helderheid en geavanceerde connectiviteit, zoals compatibiliteit met een optioneel draadloos videosysteem. In deze BenQ W1080ST+ review zullen we deze beamer uitgebreid bespreken.

Vergelijk prijzen bij:

 

BenQ W1080ST+ review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Erg goede waarde voor je geld
 • Meestal erg goede beeldkwaliteit
 • Optionele draadloze videosysteem werkt erg goed

Negatief

 • Rode tint tijdens 3D
 • Soms last van regenboog effect
 • Zwartwaarden maar gemiddeld

 

BenQ W1080ST+ review:

Belangrijkste features

 • Full HD DLP projector
 • Actieve 3D (geen bril meegeleverd)
 • Brilliant Colour ondersteuning
 • Goedgekeurd door de ISF
 • Prijs tijdens review: €1099

 

Design en features

De BenQ W1080ST+ heeft de normale stijl die BenQ al een tijdje aanhoudt en dat is geen slecht iets, aangezien de combinatie van een glanzend witte en zilveren kleurstijl, mooie ronde vorm en compacte afmetingen erg mooi staat op je koffietafel.

Op het bovenste paneel kan je een setje besturingsknoppen vinden als je de afstandsbediening niet zo snel kan vinden en boven de lens vind je ook een aantal draaiknoppen om de zoom en focus aan te passen.

Aansluitingsmogelijkheden vind je aan de achterkant en bestaat uit twee HDMI’s, een component video ingang, VGA PC ingang, RS-232 poort, 12V trigger, USB service poort, composite video ingang en een stereo audio in/out. Deze laatste poorten zijn er, omdat net als bijna alle andere goedkope projectors van vandaag de dag, de W1080ST+ een ingebouwde speaker heeft. Deze levert een respectabele 10W kracht in stereo uit een resonant kamerontwerp, waarmee bass reproductie een boost krijgt vergeleken met de meeste geïntegreerde audio-oplossingen. In andere woorden neemt de W1080ST+ zijn audiotaken een stuk serieuzer dan de meeste projectors.

De verbindingen van de W1080ST+ introduceren twee significante veranderingen ten opzichte van het origineel. Ten eerste ondersteunen de HDMI aansluitingen nu het MHL verbindingsprotocol, wat het makkelijker maakt om video’s en foto’s te delen vanaf je smartphones en tablets op je projectiescherm of muur. Ten tweede is de W1080ST+ net als de BenQ W1070 compatibel met een nieuw BenQ Wireless Full HD Kit. Deze optionele extra (€369) maakt het mogelijk om video’s draadloos naar de beamer te streamen, met schijnbaar geen verlies in kwaliteit. Dit is een erg welkom idee gezien de extreme hoeveelheid kabels die je normaal gesproken nodig hebt om bronnen met de beamer te verbinden en dit is vooral het geval aangezien het systeem zelfs zijn signalen naar verschillende kamers kan sturen.

LEES OOK: Short throw beamer TOP 10 + koopgids

BenQ W1080ST+ kopen

De short throw aard van de lens van de W1080ST+ maakt het mogelijk om een 100-inch beeld te projecteren wanneer je hem maar 1,5 meter van de muur of het scherm af plaatst. Dit betekent dat je hem kan gebruiken in kleine en vreemde gevormde kamers, waardoor het makkelijker is om te vermijden dat huisdieren of personen tussen de beamer en het scherm of de muur lopen en je kan de hitte en het geluid vermijden waar je mee te maken hebt wanneer je naast de beamer moet zitten, wat het geval kan zijn bij een normale beamer.

De W1080ST+ gebruikt een native Full HD DarkChip 3 DLP systeem met een RGBRGB kleurenwiel en een geclaimde maximale helderheid van 2200 lumen heeft.  Deze helderheid is 200 lumen hoger dan de maximale output van het origineel. Het geclaimde contrast is echter hetzelfde met 10.000:1 volledig aan/volledig uit of een zeer respectabele 500:1 wanneer je een meer realistische ANSI contrastmeting gebruikt.

Het menu van de beamer geeft je in eerste instantie het idee dat je niet veel aan kan passen, maar dit komt omdat de projector twee menu niveaus gebruikt. Een basis menu waar je alleen maar een aantal simpele opties in terug zal vinden voor alledaags gebruik of technofoben en een meer diepgaand menu die zo vol zit met opties dat de Imaging Science Foundation hem goedgekeurd heeft, aangezien het een model is die flexibel genoeg is om professioneel ingesteld te worden door een ingenieur van hen.

De geavanceerde opties bestaan uit kleurmanagement, verschillende gamma presets, kleurtemperatuur presets, drie verschillende lamp modi (hier zullen we verder op in gaan in de ‘Instellen’ sectie), Brilliant Colour verwerking (alleen kan je deze jammer genoeg alleen maar aan of uit zetten, in plaats van dat je verschillende opties hebt om mee te spelen) en een kleine selectie van beeldpresets waar een redelijk goede Bioscoop versie in terug gevonden kan worden.

 

Instellen BenQ W1080ST+

In tegenstelling tot de Optoma GT1080 biedt de W1080ST+ een aangename hoeveelheid van 1,2x optische zoom. Hij biedt ook horizontale en verticale keystone beeldverplaatsing, zodat je ervoor kan zorgen dat het beeld altijd recht staat, ongeacht van waar je de beamer hebt staan of hangen. Erg goed voor een projector die je voor minder dan €1000 kan kopen.

Je kan de beamer ook naar boven of onderen kantelen via simpele poten die je kan verstellen. Beide zoom en focus ringen reageren ook redelijk goed, wat het aardig makkelijk maakt om de exacte instellingen te vinden die je wilt hebben. Het is belangrijk om te vermelden dat je echter geen optische beeldverplaatsing hebt, dus je moet je beeld verstoren om rechte randen te krijgen, tenzij je de beamer precies op de hoogte en hoek kan neerzetten die je wilt hebben voor je beeld.

Op het gebied van het meeste uit de beeldinstellingen van de W1080ST+ te halen, zijn onze primaire tips dat je de Brilliant Colour optie vermijdt tenzij je met wat licht van buitenaf in je kamer kijkt, Gamma 2,2 instelling gebruikt, de Eco lamp modus gebruikt tenzij er licht in de kamer is (om te voorkomen dat de beamer te luid is, alhoewel de Smart Eco modus, welke de helderheid aanpast op basis van de inhoud, net iets beter beeldresultaten bereikt) en de ruisreductie feature uitzet.

Vergelijk prijzen bij:

Beste BenQ W1080ST+ Review

 

Beeldkwaliteit BenQ W1080ST+

De W1080ST+ is wederom een goede projector van BenQ, alhoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen of de beelden in hun geheel beter zijn dat de W1080ST. Ze zijn gewoon anders op een aantal goede en slechte manieren.

Laten we eerst op de positieve punten focussen. Beelden zijn indrukwekkend dynamisch en impactvol. Heldere scenes genieten van echte levendigheid, maar er is ook een rijker gevoel van algehele contrast in donkere scenes.

De extra helderheid van de W1080ST+ helpt hem ook om een erg indrukwekkende hoeveelheid schaduwdetail tijdens donkere scenes te produceren. Dit geeft zulke scenes een gevoel van diepte en helderheid die erg zeldzaam is bij beamers van €1000. Dit maakt de beelden meer geloofwaardig en meer gebalanceerd met de heldere scenes waar ze vaak mee gepaard gaan.

Heldere elementen van grotendeels donkere scenes zien er ook meer dynamisch uit met deze beamer, vooral als je de Smart Eco lamp instelling gebruikt (onthoud echter wel dat dit ervoor zorgt dat de ventilator van de beamer meer geluid maakt).

De lichte boost in helderheid van de W1080ST+ haalt de scherpte meer naar de voorgrond, waardoor HD beelden er echt super scherp en getextureerd uitzien. Het is ook een opluchting dat de beelden van de W1080ST+ veel minder last hebben van focus/uniformiteit problemen in de hoeken van de beelden vergeleken met de Optoma GT1080, ondanks dat beide modellen een short throw lens gebruiken.

Een van de meest overtuigende aspecten van de nieuwe BenQ is de boost die de extra helderheid aan de kleuren geeft, waardoor tinten er aangenaam natuurlijk uitzien met geweldig subtiele mengsels, zelfs als je geen moeite hebt genomen om de beamer te kalibreren.

De boost in kleuren merk je vooral op tijdens donkere scenes en helpt de beamer om prima te presteren vergeleken met de aardig deegachtige en soms onnatuurlijke kleuren van de Optoma GT1080.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat de extra helderheid van de W1080ST+ hem ook een betere optie maakt vergeleken met het origineel als het moeilijk is om je kamer volledig donker te maken, vooral als je de Brilliant Colour optie ook gebruikt.

Zoals we eerder echter gezegd hebben zijn er een aantal redenen waarom sommige personen mogelijk liever voor de originele W1080ST kiezen, zolang je deze uiteraard ergens tweedehands kan vinden, aangezien het oude model niet meer nieuw te verkrijgen is. Zo merkte we bijvoorbeeld door de extra helderheid van het nieuwe model het regenboog effect meer op dan bij het origineel. Door de meer agressieve aard van W1080ST+ merkte we ook iets meer een kleine hoeveelheid ruis op in erg donkere scenes. Tot slot hadden we ook het gevoel dat de zwartwaarden van het nieuwe model niet zo diep waren als bij het origineel.

Het laatste ding dat je zou moeten overwegen in deze sectie is de prestaties van het optionele draadloze Full HD systeem. Deze werkt gelukkig goed en presenteert vlekkeloze beelden, zelfs als je een blokkade probeert te creëren tussen de verzender en ontvanger.

Goedkoopste BenQ W1080ST+ kopen

 

3D beeldkwaliteit

Met 3D beelden presteert de W1080ST+ minder goed dan oudere modellen. Wat niet echt geweldig nieuws is voor 3D fanatiekelingen…

Alhoewel de projector 3D beelden weergeeft met voldoende detail en erg weinig crosstalk ghosting, wordt alles ook gemengd met een vreemde rode tint. Je merkt dit niet altijd op, maar je kan er niet om heen tijdens donkere scenes. En elke keer wanneer je het ziet is het echt afleidend.

We hebben geen idee waarom het 3D systeem van BenQ deze rode ondertoon moet hebben, want we zagen zeker niks vergelijkbaars tijdens het kijken in 3D bij de Optoma GT1080, ook al gebruikt die beamer ook een single-chip DLP systeem. Het zou geweldig zijn als BenQ dit probleem op zou kunnen lossen.

BEKIJK OOK: Beste beamer kopen TOP 10

 

Geluidskwaliteit BenQ W1080ST+

Dankzij de resonante kamer technologie levert de W1080ST+ een merkbaar luider geluid dan de meeste beamers. Wat nog beter is, is dat hij ook geluiden voorwaarts projecteert vanaf de projector, zodat het in ieder geval redelijk klinkt dat het geluid vanaf de beelden komt waar ze mee gepaard moeten gaan, wat op zich al een verbetering is ten opzichte van de geluidssystemen van de meeste projectors.

De resonante kamer introduceert echter niet veel bass, wat betekent dat er een aardig dun en soms zelfs ruwe geluidskwaliteit is, ondanks de mogelijkheid om luider dan de meeste beamers te gaan.

 

Andere dingen om te overwegen

De toetsen van de afstandbediening zijn gelukkig helder verlicht, waardoor je hem makkelijk kan gebruiken in een donkere kamer. In een ideale wereld zouden de knoppen groter zijn en er meer ruimte zitten tussen deze.

Projectors zoals de W1080ST+ zijn overduidelijk zeer interessant voor gamers die hun hobby naar een hoger niveau willen brengen. Daarom is het geweldig om te ontdekken dat de input lag maar iets hoger dan 30ms is. Dit is een van de laagste waarden die we getest hebben bij beamers en dit zou moeten betekenen dat je kan gamen op de W1080ST+ zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je prestaties vermindert worden. De waarde van de input lag blijft daarnaast ook hetzelfde wanneer je het draadloze HD videosysteem gebruikt.

Een laatste punt dat we toe willen lichten in deze sectie is het geluid tijdens gebruik, wat iets luider is dan dat we zouden willen. Volgens BenQ is dit 31dB of 28dB afhankelijk van de lampinstelling en het klinkt zeker niet zachter dan dat. Hij is echter wel iets stiller dan de originele W1080ST.

Goedkoopste BenQ W1080ST+ Review

 

Moet je de BenQ W1080ST+ kopen?

Er zijn voldoende overtuigende redenen waarom je de W1080ST+ zou willen kopen. De beelden zijn helder, levendig, scherp en vol met schaduwdetail. Hij heeft goede verbindingsmogelijkheden en de input lag is laag genoeg om het een sterke en betaalbare gaming beamer te maken.

Persoonlijk geven we de voorkeur aan de BenQ ten opzichte van de concurrerende gaming projector van Optoma (de goedkopere GT1080). Als je echter op zoek bent naar alleen een filmmachine die constant gebruikt zal worden in een donkere omgeving, dan is de ietwat zachtere aanpak van de originele (en nu goedkopere) W1080ST mogelijk beter.

 

Conclusie BenQ W1080ST+ review

De W1080ST+ is niet noodzakelijk beter dan de originele W1080ST, maar hij biedt genoeg nieuwe dingen om het wederom een waardige toevoeging aan de consistent sterke beamer reeks van BenQ te maken.

We hopen dat je genoten hebt van deze BenQ W1080ST+ review.

Vergelijk prijzen bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo