BenQ W1110 review

De BenQ W1110 is een betaalbare thuisbioscoop beamer. Zoals we gewend zijn van BenQ gebruikt deze een single-chip DLP projectie systeem, welke in dit geval gecombineerd wordt met een 6x speed, zes segment kleurenwiel en een Full HD pixelhoeveelheid. Het Smart Eco systeem is ook aanwezig, welke de hoeveelheid licht van de beamer aanpast om de contrast en klaarblijkelijk ook het geluid vermindert. Deze en nog meer dingen zullen we uitgebreid bespreken in deze BenQ W1110 review.

Vergelijk prijzen bij:

 

BenQ W1110 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Lage prijs
 • Erg goed bekijkbare beelden
 • Voldoende verbindingsopties

Negatief

 • Uniformiteit problemen met de kleuren
 • Beetje lastig om in te stellen

 

BenQ W1110 review:

Belangrijkste features

 • Full HD projector
 • Single-chip DLP optische motor
 • BrilliantColour technologie
 • Optische verticale beeldverplaatsing
 • Draait stil
 • Prijs tijdens deze review: €841

Lees ook:

 

Design en features BenQ W1110

Net als de meeste BenQ beamers ziet de W1110 er aantrekkelijk uit. Hij heeft een groter chassis dan de voorgangers om ruimte te maken voor een beter speakersysteem en nog belangrijker om beter te koelen. Hij ziet er echter nog steeds mooi uit op en koffietafel met zijn wit-grijze afwerking en aangename ronde randen.

Alhoewel de W1110 niet de Cinematic Color feature heeft welke zo effectief bleek in de W2000, is hij voor het geld nog steeds een prima beamer op het gebied van features.

De Full HD resolutie is iets wat je niet altijd terugvindt in deze prijsklasse, terwijl het RGBRGB kleurenwiel serieuze toewijding laat zien richting de thuisbioscoop en video sector. Een kleurenwiel zoals deze zou meer natuurlijke, cinematische kleuren moeten kunnen leveren en minder last hebben van het zogenaamde regenboog effect waar DLP projectors vaak last hebben. Dit is wanneer strepen van puur rood, groen en blauw gezien kunnen worden in je perifere gezichtsveld of kortstondig kunnen verschijnen over erg heldere objecten. Of dit allemaal ook het geval is zullen we verderop in deze BenQ W1110 review ontdekken.

Goedkoopste BenQ W1110 Review

De BrilliantColour technologie van Texas Instruments is ook toegevoegd voor het geven van een boost aan kleurverzadiging, terwijl de lamp een maximale helderheid van 2.200 lumen heeft. Wanneer je de Smart Eco modus gebruikt is de contrast een respectabele 15.000:1.

De Smart Eco modus is een erg groot iets in deze prijsklasse van de markt, want dynamische contrastsystemen vind je vaak terug in premium modellen.

Andere interessante getallen zijn de geclaimde levensduur van de lamp van 6.000 uur (wanneer je de Smart Eco modus gebruikt) en de geclaimde mogelijkheid om met maar 27dB geluid te draaien.

Op het gebied van de verbindingen zijn alle essentiële onderdelen gedekt. Twee HDMI’s zullen de meeste gebruikers voldoende videoverbindingen bieden, maar er is ook een USB poort die je bijvoorbeeld kan gebruiken om een streaming dongle te verbinden, zoals de Google Chromecast of Amazon Fire. Er zijn ook composite, component en D-Sub PC ingangen en een 12V trigger poort om bijvoorbeeld een gemotoriseerd scherm aan te sturen.

Je kan ook een optioneel draadloos videosysteem toevoegen (€369) waarmee je Full HD video en audio van je bron naar de beamer kan sturen zonder dat hier kabels voor vereist zijn. Dit is altijd een handige feature, aangezien het niet altijd makkelijk is om een beamer met een externe bron te verbinden.

Er zijn ook een aantal audio aansluitingen, welke net als de meeste thuisbioscoop beamers laat zien dat de W1110 een ingebouwd speakersysteem heeft, zodat je kan besparen op een extern systeem als audio uiteraard niet heel belangrijk voor je is.

Het geluidssysteem gebruikt dezelfde Cinema Master Audio+ geluidsbewerking die zulke goede resultaten bereikte bij de W2000. Hij heeft echter maar één 10W speaker in plaats van een stereo configuratie zoals de W2000.

De laatste feature van de W1110 waar je mogelijk in geïnteresseerd bent (afgezien van de meer indrukwekkende specificaties waar we het in het volgende hoofdstuk over gaan hebben) is de mogelijk om 3D af te spelen. Er wordt echter geen 3D bril meegeleverd bij aankoop en we kregen ook niet eentje tijdens onze test. We konden dus niet uittesten hoe goed dit was, maar ga er maar vanuit dat de kwaliteiten vergelijkbaar zijn met andere BenQ projectors en dat is het feit dat lichte scenes mooi weergegeven worden, maar donkere scenes een rode gloed hebben die erg afleidend is.

Vergelijk prijzen bij:

 

Instellen BenQ W1110

De W1110 is echt goed volgestopt met zowel fysieke als software instelondersteuning. Op fysiek gebied is vooral de aanwezigheid van een verticaal beeldverplaatsingswiel erg indrukwekkend, waarmee je het beeld optisch op en neer kan bewegen, zodat je deze op de precies de juiste plek op het scherm kan krijgen. De hoeveelheid verplaatsing die mogelijk is, is niet geweldig, maar voor deze prijs een optische verticale beeldverplaatsing krijgen is al erg zeldzaam.

Naast dat deze optische verplaatsing op zich al erg handig is, limiteert het ook de potentie dat je mogelijk de digitale keystone correctie moet gebruiken om ervoor te zorgen dat de randen ook goed staan, welke in essentie de 1:1 pixel reproductie verstoort die je idealiter bij een Full HD projector wilt hebben.

Er is ook een simpele standaard die je naar beneden kan klappen aan de voorkant en kleine hoeveelheid zoom (1,3x) beschikbaar in de short throw lens. Deze lens heeft trouwens de mogelijkheid om een 100-inch beeld te leveren op maar 2,5 meter afstand van het scherm of de muur.

Beste BenQ W1110 Review

Ondanks de lage prijs zit de W1110 vol met kalibratietools. Kleurmanagement voor de drie primaire en secundaire kleuren, gamma controle, witbalans kalibratie en ruisreductie.

De instelopties zijn zelfs zo uitgebreid dat de Imaging Science Foundation (ISF) de beamer heeft goedgekeurd als eentje die door een getrainde vertegenwoordiger ingesteld kan worden, zolang je hen daar uiteraard voor wilt betalen.

Schijnbaar door het gebrek aan kalibraties in de fabriek of een gespecialiseerd Rec 709 kleurenwiel design, vonden we de W1110 lastiger om in te stellen dan de W2000.

Het grootste probleem is de juiste balans vinden tussen de zwartwaarden, schaduwdetail en videoruis, waar we verder op in zullen gaan in de beeldkwaliteit sectie.

Uiteindelijk namen we genoegen met een gemodificeerde Cinema preset met de helderheid opgeschroefd naar 51, contrast iets lager naar 49, gamma op 2,1 in plaats van de standaard (en meestal betere) 2,2 en de lamp in de Smart Eco modus.

We raden ook aan dat je de ruisreductie uitzet, aangezien de W1110 geen assistentie nodig heeft om om te gaan met film ruis. Vooral wanneer die ondersteuning vaak leidt tot een zachter beeld.

 

Beeldkwaliteit BenQ W1110

Laten we de testfase beginnen door uitgebreider in te gaan op de problemen die we in het Instellen hoofdstuk hebben besproken.

Met de standaard instellingen (waar we de Cinema preset als ons startpunt gebruikte) hadden we het gevoel dat er niet genoeg schaduwdetails aanwezig waren in donkere gebieden, waardoor ze er een beetje hol en vlak uitzagen. Het gebrek aan detail om donkere gebieden op te vullen maakte ons ook meer bewust van het grijze misteffect waar videoapparaten die moeite hebben om een goede contrastprestatie te leveren vaak last van hebben.

De helderheid verhogen introduceert direct meer schaduwdetail, maar jammer genoeg ook het probleem met de grijze mist, vooral omdat elke sprong in helderheid best groot is. De helderheid opschroeven zorgt ook voor een ander probleem in middelmatige donkere gebieden en dat is een subtiele groene/grijze ruis, wat een karakteristiek kan zijn van single-chip DLP technologie.

Uiteindelijk hadden we het gevoel dat we een betere balans hadden kunnen bereiken tussen schaduwdetail, zwartwaarden en ruis als de stappen van de helderheid kleiner waren geweest.

BenQ W1110 kopen

In plaats daarvan kozen we ervoor om de gamma instellingen te verlagen van 2,2 naar 2,1, nadat we de helderheid iets verhoogd hadden. Dit verhoogt het schaduwdetail zonder de zwartwaarden te veel aan te tasten.

De contrastinstellingen voelen ook een beetje ruw aan met de aanpassingsstappen. We vonden deze met één punt verlagen de beste keuze om ervoor te zorgen dat het beeld er meer natuurlijk uitziet, ook al wordt de algehele kwaliteit van het beeld hierdoor iets aangetast.

We gebruikte de Smart Eco modus in plaats van de Eco modus, aangezien deze probeert om de kwaliteit terug te brengen die verloren is gegaan door het verstellen van de helderheid en contrast.

Nu lijkt het ons een geschikt moment om aan te geven dat meer geraffineerde opties erg fijn waren geweest, maar een iets aangepaste W1110 kan meestal een erg mooi beeld creëren voor een projector die zo’n beetje €850 kost.

Alhoewel hij niet uitgerust is met de Cinematic Color technologie die zo indrukwekkend was op de BenQ W2000, zijn de kleuren nog steeds meer natuurlijk en geraffineerd voor video gebruik dan de meeste of misschien zelfs wel alle vergelijkbare modellen in deze prijsklasse.

Kleurencombinaties worden weergegeven met een goede hoeveelheid finesse en subtiliteit voor het geld, zelfs in erg donkere gebieden. Huidskleuren zien er geloofwaardig en genuanceerd uit, met totaal geen plastic-achtige afwerking of strepen/blokken ruis waar minder goede budget beamers last van hebben.

Er is geen twijfel over mogelijk dat dit komt door het RGBRGB kleurenwiel en de indrukwekkende kleurenafstelling van BenQ.

Vergelijk prijzen bij:

Alhoewel de beelden er niet zo scherp uitzien als op de W2000, zijn ze nog steeds scherp genoeg om HD bronnen er ook echt als HD uit te laten zien. Er is voldoende detail en aangenaam weinig reductie in zuiverheid tijdens omstandigheden waarbij de projector een hoop bewegingen moet verwerken.

De helderheid van de beamer is ook indrukwekkend. De beelden zien er iets helderder uit als die van de W2000 en zijn ook erg goed bekijkbaar in kamers met een aardig grote hoeveelheid licht van buitenaf. Wat uiteraard erg handig is, aangezien het in veel huishoudens lastig is om de woonkamer helemaal donker te maken.

Een cruciaal punt is dat alhoewel hij lastig in te stellen is, konden we wel een combinatie van schaduwdetail, contrast en scherpte bereiken die erg effectief voelde, zelfs toen we erg donkere films in donkere kamers keken.

Een uitstekende steun op dit gebied is de Smart Eco modus, welke in staat is om aangenaam stabiele beelden te behouden, vrij van flikkeringen wat vaak een karakteristiek is van automatische contrast features.

De beelden na kalibratie lieten een veel meer gepolijste, geraffineerde cinematische kwaliteit zien, dan wat zelfs mogelijk is bij de indrukwekkende W1070+ en W1080ST modellen van BenQ.

En er is nog meer goed nieuws, wat gaat over het regenboog effect. We konden bijna geen rode, groene en blauwe strepen zien op zelfs de meest tegenstrijdige beelden. Dit is een indrukwekkende prestatie gezien het feit hoe helder de projector kan draaien.

Afgezien van meer subtiele stappen bij het aanpassen van contrast en helderheid, hebben we maar twee andere problemen met de beelden van de W1110.

Ten eerste is er best veel DLP spikkel ruis in gematigd donkere gebieden. Dit merk je vooral op wanneer je redelijk dicht in de buurt van het scherm komt, maar kan ook opgemerkt worden tijdens normale kijkafstanden als je de contrast hoger zet dan de aanbevolen 49 van ons.

Deze ruis raakt over het algemeen verloren in de natuurlijke filmruis die je terugvindt in veel films. Het is echter duidelijker in extreem gepolijste, soepele filmbeelden.

Tot slot zorgde twee verschillende W1110 samples die we getest hebben voor een aantal uniformiteit problemen met de kleur, waarbij een roze-rode combinatie in de rechterbovenhoek te zien is. Het is niet ernstig genoeg om constant merkbaar te zijn en het heeft over het algemeen alleen maar impact op erg donkere scenes, maar het is voor ons genoeg om de W1110 niet een aanbevolen sticker te geven.

Goedkoopste BenQ W1110 kopen

 

Geluidskwaliteit BenQ W1110

De audio van de W1110 komt totaal niet in de buurt van wat de W2000 kan presteren. Het geluid is veel meer ingehouden en ingebonden, waardoor dit veel meer in de buurt van de beamer klinkt. Dit is uiteraard niet geweldig, aangezien de beamer zeer waarschijnlijk een aardig eindje van het scherm vandaan zal staan. Treble klinkt ruw en de bass is minder overtuigend en diep.

Nu we dat allemaal echter gezegd hebben, moeten we ook bekennen dat de audio van deze projector beter is dan de meeste beamers. We raden echter altijd aan om een extern audiosysteem aan te schaffen wanneer je een beamer gaat gebruiken.

 

Andere dingen om te overwegen

Ondanks de erg hoge helderheid is de W1110 verrassend stil voor zo’n betaalbare projector. Zelfs toen we er naast zaten werden we niet afgeleidt door de ventilatoren of het geluid van het kleurenwiel. Geweldig.

De W1110 scoort ook erg goed op het gebied van input lag, welke net 10ms is volgens onze metingen toen we de Game preset gebruikte. Dit maakt hem werkelijk waar een exceptionele beamer voor gamers die op zoek zijn naar elke milliseconde voordeel.

 

Moet je de BenQ W1110 kopen?

Als je een echte filmfan bent zou je moeten overwegen om iets langer te sparen voor de BenQ W2000. Vooral omdat dit model een meer consistente kleurtoon heeft, welke gecombineerd wordt met de superieure kleur accuraatheid direct uit de doos.

Voor een meer gewone, all-round unit biedt de W1110 echter genoeg, waaronder een aantrekkelijke prijs.

Vergelijk prijzen bij:

Beste BenQ W1110 kopen

 

Conclusie BenQ W1110 review

Alhoewel kleine uniformiteit problemen in de kleur ervoor zorgen dat de W1110 niet een aanbevolen sticker kan krijgen van ons, heeft hij voldoende features en prestatie krachten om het een geweldige waarde voor je geld te maken.

We hopen dat je genoten hebt van deze BenQ W1110 review.

1 Reactie
 1. OPmerkelijk is dat ik bij plaatsing op een kast van 2 mtr hoog(ik wil mijn plafond niet beschadigen) een ondersteboven projectie krijg bij de plafond instelling. DE plaatsing laag geeft een rechtop staand beeld. Is dit jullie bekend of doe ik iets fout?

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo