BenQ W1210ST review

De W1210ST is een Full HD DLP beamer met een short-throw lens en een modus met een extra lage input lag, welke hem volgens BenQ ideaal maakt voor gaming. En weet je wat? Na veel meer tijd gespendeerd te hebben aan gaming met de W1210ST dan dat we werk zouden mogen noemen, denken we dat BenQ gelijk heeft. Je leest er alles over in deze BenQ W1210ST review.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

BenQ W1210ST review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Uitstekend lage input lag
 • Goede contrast en kleur
 • Sterke filmprestatie

Negatief

 • Lichte ruis in donkere filmscènes
 • Sommige zwartwaarden gaan verloren bij de beste allround lamp instellingen
 • Klein beetje last van DLP regenboog effect

Belangrijkste features

 • Single-chip DLP beamer
 • Lage input lag modus voor gaming
 • Full HD resolutie
 • 15.000:1 geclaimde contrast ratio
 • Short-throw lens (100-inch beeld vanaf 1,5 meter)
 • B381 x H122 x D277m
 • Prijs tijdens deze BenQ W1210ST review:

Vergelijk prijzen nu bij:

LEES OOK: Beste beamer kopen tips

 

BenQ W1210ST review:

Design en bouw

De W1210ST is een grote beamer die bedoeld is voor normaal gebruik in plaats van een vaste thuisbioscoop installatie. Maar ondanks zijn afmetingen is hij niet lelijk, wat hij te danken heeft aan de BenQ combinatie van glanzend wit en matte zilver. Alle randen zijn aangenaam afgerond, waardoor vreemde hoeken vermeden worden.

De lens zit diep in de behuizing met een verwijderbare bedekking, waardoor de kans kleiner is dat je hem zal beschadigen wanneer je hem van kamer naar kamer verplaatst of in kastjes doet of hier uit haalt.

BenQ W1210ST

De afstandsbediening van de W1210ST is veel beter dan degene die je krijgt bij de recent geteste BenQ TH530. Hij is groter, comfortabeler om vast te houden en over het algemeen gewoon makkelijker om te gebruiken dankzij een ruime lay-out en duidelijk gelabelde knoppen.

Het beste van alles is dat de knoppen een felrode backlight hebben, waardoor het veel makkelijker is om de knop te vinden waar je naar op zoek bent in een donkere kamer voor een serieuze filmavond.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Instellen BenQ W1210ST

Je hebt toegang tot simpele zoom en focuswielen via een raampje op de bovenste rand van de beamer, waardoor het makkelijker is om de afmeting van het beeld te krijgen die je wilt. Er is een redelijke hoeveelheid zoom voor een short-throw beamer. Hij kan een groot beeld produceren, zelfs wanneer hij dicht tegen het scherm aanstaat, dus het is makkelijker om hem in een typische kamer lay-out of kleine kamer te plaatsen dan een gemiddeld long-throw model. Zo kan je bijvoorbeeld een 100-inch beeld krijgen vanaf een throw afstand van 1,5 meter.

Er is geen verticale beeldverplaatsing op de W1210ST, wat betekent dat de kans groot is dat je gebruik moet maken van de poten onder aan de voorkant van de beamer om hem iets hoger of lager te plaatsen om het beeld op de juiste plaats te krijgen. Dit betekent dat je ook gebruik moet maken van de keystone correctie om de zijkanten van het beeld recht te krijgen. Dit is nooit een ideale oplossing, aangezien je in essentie de pixel-per-pixel nauwkeurigheid van de Full HD beelden verstoort. Nu we dat gezegd hebben, moeten we wel toegeven dat het keystone systeem van deze beamer schoner werkt dan vele andere.

Beste BenQ W1210ST Review

De W1210ST is anders dan andere beamers, aangezien hij een ‘eerste installatie’ procedure heeft, waarbij hij je hand vasthoudt bij de meest basis aspecten van het instellen.

Een aantal beeld presets worden meegeleverd, maar wij denken dat de meeste personen genoeg hebben aan twee van deze: Cinema/Bioscoop en Game. De scenario’s waar je die voor wilt gebruiken lijkt ons logisch. Deze zijn direct uit de doos redelijk goed gekalibreerd, maar we hebben nog wel een paar suggesties.

Ten eerste moet je de ruisreductie voor alle bronnen uitschakelen. Ten tweede moet je de Smart Eco lamp modus selecteren voor de beste allround contrast resultaten, ook al kan dit veroorzaken dat een beetje detail verloren gaat in donkere gebieden.

Ten derde verhoogde we de helderheid van 50 naar 51 om het verliezen van sommige details door het kiezen van de Smart Eco modus ietwat teniet te doen. Tot slot moet je ervoor zorgen dat je de Fast modus geselecteerd hebt wanneer je gaat gamen, aangezien dit uitstekend werk verricht om de input lag te verlagen (de tijd die het neemt voor een beamer om beelddata te verwerken die hij ontvangt via zijn inputs.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Features BenQ W1210ST

De W1210ST heeft een uitstekende hoeveelheid connecties voor een betaalbare thuisbioscoop beamer. Twee HDMI poorten en een VGA poort zullen degene zijn die het meeste gebruikt zullen worden door de gaming doelgroep. Er is ook een 12V trigger poort om automatisch een gemotoriseerd scherm te activeren en een 3,5mm audio loop-through systeem.

Je kan ook een draadloze Full HD verbinding maken als je een flinke €468 extra investeert in een van de WDP02 draadloze kits van BenQ.

Je hebt audio inputs, omdat je zoals zo vele ‘goedkope’ beamers een ingebouwd speakersysteem krijgt. Dit systeem is echter krachtiger dan bij de meeste beamers, dankzij een 2 x 10W output die ondersteund wordt door de Resonant Chamber technologie van BenQ, welke ruimtes in de behuizing van de beamer gebruikt om meer dynamisch bereik aan de afgespeelde audio toe te voegen.

De claim van de W1210ST om gericht op gamers te zijn wordt ondersteund door de aanwezigheid van niet een, maar twee game modi: Game en Game Bright. De laatste geeft de helderheid een boost en verhoogt de contrastbodem en kleurverzadiging om beelden meer aangenaam te maken in kamers waar omgevingslicht is. Dit is een weldoordachte keuze voor een beamer die over het algemeen niet permanent bevestigd zal zijn in een donkere kamer.

Goedkope BenQ W1210ST Review

De Fast Mode optie in de beeld preset instellingen van de beamer blijkt een welkome toevoeging te zijn, aangezien de beamer van BenQ met deze geactiveerd een input lag van zo’n 10ms levert. Dit is de laagste input lag die we ooit gemeten hebben bij een beamer en zal hem meteen boven op het verlanglijstje plaatsen van serieuze gamers.

Normal, Smart Eco en Eco lamp instellingen zijn beschikbaar. Normal kan je het beste vermijden, tenzij je de beamer gebruikt in een kamer met aardig wat omgevingslicht. Smart Eco biedt het meest contrastrijke beeld en genoot voornamelijk onze voorkeur. Eco verlaagt het geluidsniveau van de ventilators tot fluisterstil, geeft de beeldstabiliteit een kleine boost en verhoogt het schaduwdetail, maar mist de contrast kracht van Smart Eco.

De W1210ST claimt een licht output van 2.200 lumen en een contrast ratio van 15.000:1, wat beide indrukwekkende getallen zijn (vooral de contrast) voor een beamer die net iets meer dan €1.000 kost.

Het is nu waarschijnlijk een goed moment om aan te geven dat we Xbox One S en PS4 Pro consoles hebben, maar het Full HD single-chip DLP optische systeem van de beamer levert geen HDR of 4K afspeelmogelijkheden. Gezien hoe nieuw deze technologie is, zal het ook erg lang duren voordat zo’n betaalbare beamer dit zal bieden.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit BenQ W1210ST

De W1210ST presteert echt geweldig als een gaming monitor. Zijn uitstekend lage input lag (met de Fast modus) is tastbaar, waardoor het draaien en aanvallen in je gaming werelden een directheid geeft die we nooit eerder gezien hebben op een beamer. Er is simpelweg geen vertraging waar sommige beamers last van hebben en het lijkt zelfs dat wapens iets sneller naar de richtpositie gaan dan we gewend zijn.

De kleur en contrast karakteristieken van de W1210ST passen ook goed bij gaming, vooral als je de Smart Eco lamp modus gebruikt. Kleuren zien er iets sterker uit dan dat ze er normaal gesproken uitzien op een beamer die meer gericht is op video en ze springen er geweldig uit bij verrassende rijke zwartwaarden tijdens contrastrijke games zoals Gears of War 4 en Rise of the Tomb Raider.

Goedkoopste BenQ W1210ST Review

Snelle bewegingen laten vrij weinig ruis langs de randen zien waar sommige single-chip DLP beamers last van hebben wanneer ze snelle bewegingen proberen te laten zien. Er is een kleine hoeveelheid schuddingen, maar niet zo erg dat je genoeg frames van de actie mist om een impact te hebben op je game prestatie.

Detailniveaus zijn ook uitstekend, welke de prachtige texturen en schaduw van titels zoals Uncharted 4 perfect weergeven zonder er korrelig uit te zien of een halo langs scherpe randen te veroorzaken.

Alhoewel de beelden van deze beamer meer gericht lijken op gaming dan video, presteert hij zeker niet slecht als een filmmachine. Blu-rays genieten van alle details en scherpte die je mag verwachten van een Full HD beamer en dit is zelfs het geval tijdens snelle actiescènes.

De BenQ heeft de mogelijkheden om het extreme contrastbereik die films vaak bevatten beter weer te geven dan de meeste betaalbare beamers en er is gelukkig geen enkel teken van details die wegvallen of heldere pieken die er teveel uitspringen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Kleuren zijn rijker en realistischer dan dat ze waren op de ook goede BenQ TH530 die we recent getest hebben, maar deze extra helderheid leidt niet tot randen of blokken over gebieden van subtiele kleurmengsels of lastige huidskleuren. Huid behoudt ook genoeg detail om te voorkomen dat het er plastisch uitziet.

Voor zijn geld zal het echter waarschijnlijk niet als een verrassing komen dat de beelden van de W1210ST niet foutloos zijn. Extreem heldere hoogtepunten in een beeld kunnen bijvoorbeeld soms subtiele tekenen van het bekende regenboog effect laten zien, waarbij strepen van rood, groen en blauw over het scherm gaan. Het probleem is echter veel minder agressief en voorkomend bij deze beamer dan je zou verwachten.

Bij het kijken van films merkte we af en toe ook wat ruis op, vooral tijdens donkere achtergronden. Dit is een probleem dat normaal is voor single-chip DLP, maar verrassend genoeg merkte we het meer op bij de W1210ST, dan bij de veel goedkopere TH530.

Tot slot verliezen donkere scènes een beetje schaduwdetail wanneer je de Smart Eco lamp modus gebruikt. Maar als dit echt vervelend voor je is, dan kan je nog voor de Eco modus kiezen, waarbij je wel een beetje zwartwaarden verliest.

De geïntegreerde speaker van de W1210ST bleek ook een teleurstelling te zijn. Ja, hij is luider dan veel andere beamer speakers en hij gooit het geluid aardig ver weg van de behuizing van de beamer en hij klinkt redelijk schoon in de bovenste middenklanken bij lage volumes. Het volume erg hoog zetten is niet een aangename ervaring, aangezien het geluid dof wordt, de speaker oncomfortabel stoort en stemmen raak je bijna volledig kwijt.

 

Moet je de BenQ W1210ST kopen?

Als je een gamer bent en je je game ervaring groter wilt maken, dan is het moeilijk om aan een andere betaalbare beamer te denken die net zo veel voldoening geeft als de W1210ST. Zijn input lag is uitstekend en zijn beelden zijn sterk, rijk aan contrast, levendig en scherp op alle goede manieren. Hij gaat ook niet slecht om met films.

Vergelijk prijzen nu bij:

Als je voornamelijk een film fan bent en daarna pas een gamer, dan is de W1210ST nog steeds een goede allrounder om overwogen te worden. De W3000 van BenQ biedt iets meer verfijning op het gebied van video, maar kost ook bijna €600 meer.

Als je de W1210ST niet kan betalen, dan is de W1110S van BenQ een redelijke film beamer (verkrijgbaar vanaf €812) terwijl de Optoma GT1080 een gaming beamer is die een redelijk lage input lag van zo’n 20ms biedt voor zijn prijs (verkrijgbaar vanaf €859). De W1210ST doet echter genoeg om zijn hogere vraagprijs te rechtvaardigen.

 

Conclusie van deze BenQ W1210ST review

We kunnen niet aan een andere betaalbare beamer denken die een grote glimlach op het gezicht van elke gamer zal toveren zoals de W1210ST dat zal doen en ook voor filmfans is er genoeg om van te genieten.

Vergelijk prijzen nu bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo