BenQ W3000 review: geweldige beamer

De W3000 is de tweede projector van BenQ die wij in de handen hebben gehad met de spik splinternieuwe Cinematic Color technologie, om rechtstreeks uit de doos een Rec. 709 videostandaard te bereiken. Hij gebruikt een beter lensglas dan het vorige model (de BenQ W2000) die we eind 2015 getest hebben, voegt zowel horizontale als verticale optische beeldverplaatsing toe, introduceert motion interpolation verwerking, biedt meer optische zoom en wordt geleverd met een 3D bril. In deze BenQ W3000 review zullen we deze beamer uitgebreid bespreken.

 

BenQ W3000 review

Plus- en minpunten in een oogopslag

Voordelen

 • Prachtige bioscoopbeelden
 • Redelijke prijs voor de kwaliteit
 • Indrukwekkende 3D met de meegeleverde bril

Nadelen

 • Sporadische sporen van een regenboog effect
 • Heeft high input lag, wat een probleem voor gamers is
 • Kleine foutjes tijdens de gelijkmatigheid van de helderheid

Vergelijk prijzen bij

 

BenQ W3000: Belangrijkste features

 • Full HD projector
 • Enkele chip DLP optisch systeem
 • Cinematic Color technologie
 • 3D afspelen met een meegeleverde bril
 • Verticale en horizontale beeldverplaatsing
 • Review prijs: €1579

LEES OOK: Beste beamer voor thuisgebruik

 

Design en features

De W3000 heeft niet hetzelfde design als de nieuwe W2000 en W1110 projectors. Het hoekige design lijkt juist meer op de home entertainment range van BenQ uit 2015. Het is niet onaantrekkelijk, met de mooie zilveren afwerking en de witte randen, maar je vraagt je wel af of het model gebouwd is op een ouder chassis design in plaats van die van de W2000 en W1110.

De achterkant van de W3000 zit vol met aansluitmogelijkheden. De belangrijkste zijn twee HDMI’s, een D-SUB PC poort en RS-232 besturingspoort, een component video ingang, een composiet video ingang, een 12V trigger uitgang, een stereo audio ingang en een 3D Sync uitgang.

De beamer heeft een ingebouwde 3D transmitter, waar je direct van kan profiteren dankzij de actieve 3D bril. De bril rechtvaardigt enigszins de extra €400 die je moet betalen voor de W3000 ten opzichte van de W2000, als je uiteraard interesse hebt in 3D. Je kan ook een optioneel draadloos HD systeem kopen voor de W3000, waarmee je HD video van de bron naar de projector kan sturen.

De standaard beeldspecificaties van de W3000 bestaan uit een Full HD enkele chip DLP motor, die een piek helderheid van 2000 lumen en een contrast ratio van 10.000:1 kan bereiken. Deze contrast is iets minder dan die van de W2000, welke 15.000:1 is. De W3000 maakt dit echter goed door extra’s te bieden die de W2000 niet heeft.

Beste BenQ W3000 Review

Een van de features die er het meeste uitspringt is het Cinematic Color systeem. Deze technologie werd de eerste keer geïntroduceerd in de W2000 en BenQ beweert dat hiermee een beeldkwaliteit bereikt wordt die standaard erg dicht in de buurt komt van Rec.709. Deze technologie is gebaseerd op een aantal handmatige kalibraties van elke W3000 in de productielijn, software optimalisatie van de zwarte, witte en grijze kleuren en een speciaal RGB kleurwiel. Deze is bedekt in een nieuw soort fosfor die de meest accurate kleurresultaten zou moet geven. Cinematic Color deed het erg goed bij de W2000, dus er is geen reden om er niet van uit te gaan dat dit net zo effectief is bij de W3000.

Nog iets wat overgenomen is van de W2000 is het verrassend effectieve CinemaMaster audiosysteem van BenQ. De combinatie van 10W speakers in een resonante geluidskamer met krachtige audioverwerking levert een krachtig en effectief verspreid geluid, wat totaal anders is van wat je normaal in ingebouwde audiosystemen van beamers zal vinden.

Een van de primaire features die de W3000 wel en de W2000 niet heeft, is iets wat Motion Enhancer verwerking heet. Deze technologie kan extra frames van beelddata toevoegen om veelvoorkomende problemen met beamers te verminderen, zoals bewegend beeld, vervaging en image lag. Sommige personen zullen zeggen dat deze feature haaks tegenover de Cinematic Color technologie staat, aangezien een film fan die Rec. 709 accuraatheid wil niet graag gebruik zal maken van bewegingsverwerking. Persoonlijk staan we momenteel echter nog open voor nieuwe dingen. De videoverwerking van de W3000 bevat ook ‘enhancers’ voor zowel kleur, detail/scherpte en huidtinten. Wederom spreekt dit het Rec. 709 idee tegen, maar we zullen niet te snel oordelen.

BEKIJK OOK: Alle Beamer & Projector reviews

 

Instellingen BenQ W3000

De W3000 is indrukwekkend flexibel voor een beamer van net iets meer dan €1500. Wat vooral bevredigend is, is de ontdekking van een royale 1,6x optische zoom en daarnaast ook de verticale en horizontale beeldverplaatsing om je te helpen het best mogelijke beeldkwaliteit te bereiken (het maakt niet uit of je projector boven, onder of aan de zijkant van het midden van het scherm staat).

De W3000 is ook uitgerust met beeld kalibratie gereedschappen, waaronder de besturing van de zes primaire en secundaire kleuren en ook de witbalans en gamma. De ondersteuning voor het instellen van de beamer is zo substantieel, dat hij is goedgekeurd door de Imaging Science Foundation (ISF) als een model die professioneel gekalibreerd kan worden door een wetenschapper van hen.

De meeste van deze features zijn echter overbodig vanwege de accurate Rec. 709 modus rechtstreeks uit de doos. En dit blijkt voor het overgrote deel ook het geval te zijn, want de Cinema preset doet uitstekend werk om niet alleen indrukwekkende accurate kleuren, maar ook een goed genuanceerd en gebalanceerd beeld te creëren met een minimale input van jezelf. De enige suggesties die we voor willen stellen, is dat je de helderheid iets verminderd om de zwart waarden te verbeteren, het ruis reductiesysteem van de beamer uitschakelt (welke gek genoeg zelfs in Cinema modus aanstaat) en tot slot misschien de lampinstelling van normaal naar smart eco aanpast, om zodoende de zwart waarden nog iets te verbeteren en het geluid iets te verminderen.

We zeiden ‘misschien’ in de vorige paragraaf aangezien sommige fanatiekelingen mogelijk niet een feature willen introduceren die in essentie de output van het licht continue veranderd op basis van de inhoud. Wij zijn echter van mening dat de Smart Eco lamp feature zo gevoelig uitgevoerd wordt door de W3000, dat de positieve punten zonder problemen opwegen tegen de sporadische gevallen dat je het gevoel krijgt dat er een sprong in helderheid is. Zelfs het beweging verwerkingssysteem is niet een absolute no-go zone. Zolang je deze niet hoger draait dan de lage instellingen kan deze de verschijning van een schuddend beeld verminderen, zonder ruis of een extreem halo effect rond bewegende objecten te creëren. In beide gevallen presteren deze systemen vele malen beter, dan wat je bij andere beamers in deze prijsklasse zal vinden.

Goedkoopste BenQ W3000 Review

 

Beeldkwaliteit

Voordat we de W3000 gingen testen waren we bang dat deze niet genoeg zou bieden om de prijsverhoging van ruim €400 te rechtvaardigen, maar de W3000 verbetert subtiel ten opzichte van het vorige model op een aantal beeldgebieden, wat een stap voorwaarts op het gebied van prestaties betekent en de hogere prijs zeker rechtvaardigt.

Om te beginnen kan dit model diepere zwartwaarden produceren dan de W2000, waardoor minder grijsheid over donkere scenes hangen, zodat ze je direct meer in kunnen laten leven en een bioscoopervaring geven. De verbeterde zwartwaarde betekent ook dat je veel meer detail in donkere gebieden ziet. De W3000 staat volgens ons ver bovenaan op dit gebied in deze prijsklasse. Op het gebied van contrast en schaduwen zie je subtiele extra’s en krijg je een gevoel van diepte tijdens donkere scenes waar andere betaalbare beamers gewoon niet aan kunnen tippen. Het is ook geweldig dat de weergave van zwarte kleuren van de beamer er zo neutraal uitziet en zonder de toevoeging van blauwe of groene tinten die je vaak bij goedkopere beamers ziet. De subtiele schaduw details betekent ook dat donkere en heldere scenes veel meer gelijk zijn, wat een consistentere kijkervaring oplevert bij films die regelmatig wisselen tussen donkere en lichtere scenes.

Vergelijk prijzen bij

Donkere scenes lijken ook minder geïnfiltreerd door de subtiele groene ruis vlekjes die vaak geassocieerd worden met enkele chip DLP systemen. En ook is er geen ruis over bewegende huidtinten, wat voorheen altijd een veel voorkomend probleem was bij enkele chip DLP projectors. De beelden van de W3000 zijn gewoon schrikbarend vrij van bijna elke soort ruis of storingen, maar de uitzondering zullen we verderop in deze BenQ W3000 review behandelen. Zelfs natuurlijke grain in films zoals 300 en Harry Potter and the Deathly Hallows is geen uitdaging voor de optica en verwerking van de W3000. Het is zelfs mogelijk om de bewegingsbewerking op de laagste instellingen te draaien zonder dat grain er geforceerd en onnatuurlijk uitziet. We willen niet beweren dat de beelden van deze beamer zacht zijn, want dit is juist het tegenovergestelde. De beamer doet uitstekend werk om elk pixel detail, textuur en definitie van een goede kwalitatieve HD bron naar buiten te brengen. Het punt dat we echter duidelijk proberen te maken, is dat dit super natuurlijk is zonder er verwerkt uit te zien en de pixel structuur van de enkele chip vrij te geven.

Beste BenQ W3000

En nu het punt dat de filmfans als de bekronende glorie van de W3000 zullen zien, namelijk hoe deze beamer met kleuren omgaat. Wanneer je de Cinema preset gebruikt met minimale aanpassingen, dan krijg je kleuren die er schitterend natuurlijk uitzien. Dit bedoelen we zowel op het natuurlijke gevoel van de tinten en de geweldige subtiliteit waarop zelfs de meest fijne mengsels verwerkt worden. Dit betekent dat er zo goed als geen strepen of blokken zijn, zelfs bij lastige huidtinten. De balans van de tinten wordt ook uitstekend beoordeeld, waarbij geen enkele kleur er onnatuurlijk uitspringt tussen de rest. Als een gevolg zal je het beeld altijd als een geheel zien, in plaats van dat je ogen door specifieke plekken aangetrokken worden door overdreven kleuren. De precisie hoe de kleuren verwerkt worden is ook meteen de reden waarom kleuren er zo gedetailleerd en vol diepte uitzien. Bewegingen in het frame worden goed verwerkt, zelfs als je het beweging verwerkingssysteem niet gebruikt. En tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat beelden ondanks de indrukwekkende zwartwaarden en focus op accurate kleuren er nog steeds helder en overweldigend uitzien.

Er zijn maar een paar problemen die we hebben met de beelden van de W3000. Ten eerste zijn er soms wat problemen met de uniformiteit van de helderheid, maar niks dat je regelmatig mee zal maken. Ten tweede kan je af en toe DLP regenboog sporen zien. Dit zijn rode, groene en blauwe strepen die over erg heldere details van beelden verschijnen. Ook dit is iets wat niet vaak voorkomt, wat je zal het over het algemeen alleen maar zien bij erg heldere beelden die een donker achtergrond hebben. Het is daarnaast ook niet heel duidelijk merkbaar. Maar als je een persoon bent die hier gevoelig voor is en ze erg snel opmerkt, dan is het zeker iets wat je mee zou moeten nemen in je overweging.

LEES OOK: Short throw beamer kopen gids

 

3D beeldkwaliteit

Als de W3000 uitzonderlijk is met 2D inhoud, dan doet hij geweldig werk met 3D voor de prijs. Kijk naar de 3D beelden van de beamer voordat je de bril op doet en je zal je zorgen maken over hoeveel rood je in de beelden zal zien. Wij hebben zulke roodheid eerder gezien bij BenQ 3D projectors en hebben jammer genoeg gezien dat er wat sporen achter zijn gebleven (echter wel in flink verminderde vorm) in donkere scenes, zelfs nadat je de 3D bril op hebt gedaan. Gelukkig wordt deze roodheid bijna geheel geëlimineerd door de nieuwste brillen van BenQ en er worden kleuren achtergelaten die net zo natuurlijk en levendig er uit zien als wanneer de projector in 2D modus draait.

Het detail is ook erg hoog en het verminderde detail dat je bij veel home entertainment systemen ziet wordt zodoende dus vermeden. De 3D beelden van de beamer zien er scherp en vol diepte uit. De contrast prestaties zijn ook goed in 3D, wat inhoudt dat donkere 3D scenes het relatief platte uiterlijk die je bij schermen met minder contrast ziet vermijden. Er is minimale beweging en mogelijk het beste van alles is dat de 3D beelden bijna compleet vrij zijn van een halo effect. In een ideale wereld zouden de 3D beelden van de W3000 er wel iets helderder uit mogen zien, maar al met al laten ze toch duidelijk zien dat 3D erg leuk kan zijn als het goed gedaan wordt en dan vooral op schermafmetingen die beamers creëren.

Goedkoopste BenQ W3000 kopen

 

Geluidskwaliteit

Er was eens een tijd dat het bespreken van de geluidskwaliteit van een beamer een nutteloze taak was, aangezien het overgrote deel erg slecht klonk. Dit begint recentelijk echter te veranderen. De W3000 doet ook mee aan deze verandering en levert een geluid die meer helder, gedetailleerd en vrij van storing is en dat is iets wat je een paar jaar geleden niet zou geloven.

Uiteindelijk is het uiteraard niet perfect. Zo klinkt het bass geluid bijvoorbeeld erg hol en wordt het geluid niet zo ver van de beamer verspreidt dan als we gehoopt hadden. Als de projector redelijk ver van je vandaan staat, dan zal je eerder gestoord worden door het verschil tussen de plaats van het geluid en het beeld. Dit soort problemen heb je bij zo’n beetje alle beamers met geïntegreerde audio.

Een minder normaal probleem dat we opmerkten met de W3000, is het feit dat de audio soms niet geheel gesynchroniseerd is met de bewegingen van de lippen op het scherm. Wij denken dat dit te maken heeft met de input lag (wat we hieronder bespreken). Als dit het geval is, dan kan je hier alleen aan ontsnappen door het geluid via een AV ontvanger af spelen, zodat je een vertraging aan de audio stream toe kan voegen, totdat BenQ een permanente oplossing heeft gevonden.

 

Andere dingen die je zou moeten overwegen

Dus terwijl de beeldkwaliteit van de W3000 geweldig is voor de prijs, liet een meting van de input lag een pijnlijk hoog nummer van meer dan 100ms zien. Dit is tijdens het gebruik van de Game preset en met ruisreductie en resolutie boosting uitgezet (deze blijven aanstaan bij de standaard Game instellingen). Deze 100ms is tenminste vier keer zo hoog als dat we zouden willen zien en meer dan drie keer zo hoog dan de W2000. Dit lijkt aan te geven dat een onderdeel van de beeldverwerking in de W3000 niet uitgeschakeld wordt door de Game preset. Hoe het er momenteel voor staat betekent deze input lag dat de projector momenteel een no-go zone voor serieuze gamers is. BenQ is het probleem aan het onderzoeken en we hopen dat ze met een oplossing komen in de vorm van een firmware update.

Nog een noemenswaardig aspect van de prestatie van deze beamer is de hoeveelheid geluid die hij creëert of juist het gebrek er aan. In de Eco modus kan je de koelventilatoren helemaal niet horen, maar zelfs in de Smart Eco en Normale lamp modi blijft het geluid subtiel genoeg om niet een stoorfactor te worden.

 

Moet je de BenQ W3000 kopen?

Als je een fan van films bent, dan zal je moeilijk een betere beeldkwaliteit in een projector vinden die minder dan €2000 kost. Als je naast het kijken van films echter ook van het scherm gebruik wilt maken tijdens het gamen, dan betekent de input lag van de W3000 dat je beter voor de W2000 kan kiezen. Tenzij BenQ uiteraard met een oplossing voor het probleem komt, wat zeker een mogelijkheid is.

BenQ W3000 kopen

 

Conclusie BenQ W3000 review

De W3000 is grotendeels weer een geweldige home entertainment projector van BenQ. Afgezien van de input lag problemen (waar BenQ hopelijk snel een oplossing voor vindt) staat deze beamer ver aan de top in deze prijsklasse. We hopen dat je genoten hebt van deze BenQ W3000 review.

Vergelijk prijzen bij

 

LEES OOK: Beste beamer voor thuisgebruik
LEES OOK: Short throw beamer kopen gids

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo