Bose SoundTouch 10 review

Aan de derde generatie van haar draadloze speakersysteem, SoundTouch, voegt Bose een bekende technologie toe: Bluetooth, het korteafstandsprotocol waarmee een directe verbinding tussen een mobiel apparaat en de speaker te leggen is. En deel van de introductie is ook een nieuwe compacte speaker, de Bose SoundTouch 10, die voor €200 over de toonbank gaat.

Vergelijk prijzen bij:

Je vraagt je misschien af waarom Bose geen Bluetooth heeft toegevoegd ten tijde van het bekendmaken van het SoundTouch-systeem in 2013. Aanvankelijk dachten wij dat ook. Maar dit laat goed zien hoe snel de zaken in twee jaar kunnen veranderen. Destijds probeerde Bose waarschijnlijk systemen als Sonos in te halen, die een eigen draadloos ecosysteem van speakers in een huis konden vormen en individueel of tegelijk kunnen worden bestuurd en gesynchroniseerd, allemaal over een mobiele app. Nu komt echter veel muziek direct via Bluetooth-verbindingen van de smartphone af, zoals aangetoond door het succes van Bose’s draadloze speaker SoundLink Mini.

“Een biljoen nummers werden gestreamd in de eerste zes maanden van 2015 – een verhoging van 50 procent,” zegt Bose-ingenieur Ken Jacob. “Veel mensen kiezen voor kleine draagbare Bluetooth-speakers.”

De Bose SoundTouch 10 is de reactie van Bose, een kleiner apparaat dan de bestaande Sountouch 20 en 30, die ook zijn voorzien van Bluetooth maar verder gelijk zijn gebleven (de SoundTouch 10 vervangt de SoundTouch Portable).

“Bluetooth is geweldig om muziek één op één te delen,” zegt Jaboc, omdat je direct toegang hebt zonder tussenkomst van een netwerk. Stel je voor dat een vriend, bijvoorbeeld, muziek afspeelt van zijn of haar apparaat zonder voorbereiding. Omdat je niet beperkt wordt door de mogelijkheden van de Bose Soundtouch-app kun je muziek streamen van iedere app.

Maar in het SoundTouch-ecosysteem is Bluetooth een deel van een oplossing die ook draait rond Wi-Fi, het systeem dat muziek over meerdere kamers mogelijk maakt. Zo kun je, nadat je een nummer hebt opgezet van een iPad naar een SoundTouch 10 via Bluetooth, de muziek verder afspelen in een andere kamer door het via Wi-Fi door te sturen langs de Bose-app. Het is geen wereldschokkende wetenschap, maar het opent verschillende mogelijkheden – “Het beste van beide werelden,” aldus Jacob.

De Wi-Fi is geüpgraded naar dual-band 802.11n, met minder verbindingsproblemen en meer mogelijke kamers tot gevolg. Als je al oudere SoundTouch-speakers bezit zou je de nieuwe modellen volgens Bose gewoon aan moeten kunnen sluiten, dus je kunt ze zonder problemen in een bestaand systeem kunnen plaatsen.

Een slachtoffer is wel Apple’s AirPlay. De nieuwe SoundTouch-modellen ondersteunen het protocol van Apple niet, dus Apple-gebruikers zullen niet even eenvoudig de apparaten kunnen ontdekken – al kun je de Bluetoothprofielen gewoon opslaan.

 

Kleine speaker, groot geluid

De SoundTouch 10 is ook niet zomaar een opgefrist SoundLink-systeem. Net zoals zijn broertje beschikt de Bose SoundTouch 10 over zes vooringestelde knoppen waaraan de gebruiker een functie kan toewijzen, waardoor je direct je favoriete stations of playlists kunt benaderen zonder de app erbij te halen. Maar binnen de behuizing van ongeveer 21 x 14 x 9 cm bevindt zich een nieuwe “Unidome”-transducer. Het is voor kleine speakers een uitdaging om dat grote, kamervullende geluid op te wekken.

Bose SoundTouch 10 kopen review

Volgens Eric Freeman, de akoestische ingenieur van Bose, is de nieuw ontworpen transducer de krachtigste in zijn formaat. In combinatie met een krachtige versterker, Bose’s eigen digitale signaalprocessor, en verstevigde bascabine weet de SoundTouch 10 helder stemgeluid en stevigere, minder verstoorde bas neer te zetten. De transducer is ook gedraaid om de hoogst mogelijke frequentie te halen. En tegen volgend jaar geeft Bose de mogelijkheid vrij om twee of meer SoundTouch-speakers te combineren tot een stereosysteem.

Hoe klinkt het? Behoorlijk goed, gezien het formaat. We hebben naar de SoundTouch 10 geluisterd in zowel een open ruimte als een gesloten kamer met wat geluiddemping. Het instellen is erg gemakkelijk: in de ontdekkingsstand wist onze iPhone 6S al snel het apparaat te vinden in de Bluetoothinstellingen. Van daaruit speelden we wat indie pop met stem- en omgevingsgeluid. Let wel, deze auteur is geen audiofiel, maar na jaren luisteren naar goedkope speakers en koptelefoons is het niet lastig om de sterke bas en heldere stemmen op te merken. Het is luid, maar prettig: de muziek wordt goed gebalanceerd en de instrumenten overstemmen elkaar niet, met het minste gesis. Wij luisterden vooral graag naar een podcast; de spraak was erg duidelijk.

Natuurlijk klinkt de speaker het best als je er recht voor staat. Beweeg opzij of naar buiten, en je raakt een beetje van die kwaliteit kwijt. Maar synchroniseer een paar exemplaren in een grote ruimte, en je krijgt een vrij rijke 360-geluidservaring. Over het algemeen gesproken is de Bose SoundTouch 10, op de juiste plek, een geweldige Bluetooth-speaker.

In sommige kringen staan de producten van Bose bekend om hun hoge prijs. Met een prijs van €200 is dit de meest betaalbare SoundTouch tot nu toe – redelijk genoeg geprijsd om er twee of drie van in een kamer te kunnen zetten. Maar ook in vergelijking met premiumspeakers is hij competitief geprijsd. Of je jezelf wilt toewijden aan het SoundTouch-ecosysteem van Bose is aan jou.

 

Bose SoundTouch 10 verbinden met Spotify

Mocht je je afvragen waar die biljoen gestreamde nummers vandaan komen – Spotify is een goede kandidaat. De muziekdienst beweert meer dan 20 miljoen betaalde abbonnees te hebben, en meer dan 75 miljoen actieve gebruikers. Ergens tegen het begin van dit jaar zou Spotify Connect beschikbaar moeten zijn voor SoundTouch, waarmee je de speakers direct kunt besturen. Bose zal ook betere ondersteuning voor Spotify inbouwen in de app, zodat je kunt zoeken naar nummers zoals je dat in Spotify zou doen. Naast de extra muziek laat de Spotify Connect-functionaliteit je ook luisteren naar een afspeellijst op een mobiel apparaat via het telefoonnet, bijvoorbeeld, om vervolgens de stream over te zetten op een SoundTouch-speaker door hem te selecteren uit een lijst apparaten in de Spotify-app. Volgens Owen Parry van Spotify zou de SoundTouch-speaker de muziek in dit geval (in tegenstelling tot AirPlay of Bluetooth, die beiden de data van een ander apparaat halen) zelf uit de cloud halen, met betere kwaliteit als gevolg.

Bovenop Spotify zegt Bose dat het SiriusXM zal toevoegen aan de lijst van muziekproviders, waaronder momenteel Pandora, iHearRadio, iTunes, en Deezer vallen.

 

Prijsdalingen

De SoundTouch 30 en SoundTouch 20 zullen aanzienlijk dalen in prijs. De SoundTouch 30 zal te koop zijn voor €500, terwijl de SoundTouch 20 voor €350 over de toonbank gaat. Buiten deze speakers zal de SoundTouch-serie ook thuisbioscoopsystemen, soundbars, buitenspeakers (met een nieuwe versterker) en Wave radio omvatten.

Vergelijk prijzen bij:

LEES OOK: een overzicht van alle draadloze speaker reviews

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo