Compute stick kopen gids + TOP 5

Ze zijn mogelijk de toekomst van thuiscomputers, maar wat is een compute stick of PC stick?

Er is een nieuw soort ultra-portable PC beschikbaar. De soort die de grote behuizing, het meegeleverde toetsenbord en zelfs het beeldscherm achterlaat. PC sticks verkleinen alles tot een apparaat dat op een dongle lijkt. Op het eerste gezicht lijken ze op die dingen waar we voordat de cloud beschikbaar was onze documenten en bestanden op bewaarden voor makkelijk transport, alleen hebben deze compute sticks in plaats van een USB een HDMI aansluiting.

Een aantal grote fabrikanten hebben dit soort sticks het laatste jaar uitgebracht. Dus het niet gewoon een trend of een hebbeding die uitgebracht is door goedkope PC makers. In dit artikel zullen we de vijf bekendste compute sticks bespreken en ook aangeven wat ze doen en hoeveel ze kosten.

Onze TOP 5:

RangCompute stickReview
1Intel Compute Sticklees onderaan
2NEXXT PC Sticklees onderaan
3Lenovo Ideacentre Stick 300lees onderaan
4Archos PC Sticklees onderaan
5Asus Chromebit HDMIlees onderaan

Google Chromebit HDMI

En nu iets totaal anders: de Google Chromebit HDMI, gemaakt door Asus. Zoals je waarschijnlijk al geraden had, is dit geen Windows compute stick. Hij draait namelijk op Google zijn eigen lichtgewichte Chrome OS. Dit heeft de potentie om veel beter te werken dan de eerdergenoemde Windows sticks, omdat Chrome OS veel minder vraagt van lokale bronnen. Afgezien van het OS heeft de Chromebit dezelfde USB 2.0 poort, Bluetooth 4.0 en Wi-Fi connectiviteit van de andere sticks op deze lijst. Hij wordt echter aangedreven door een minder sterke Rockchip 3288 SoC. Maar het eerdergenoemde verschil in besturingssysteem zou het verschil in prestaties zo goed als teniet moeten doen. De PC stick van Google heeft ook de helft minder interne opslag dan de andere merken, maar de Chrome OS doet wederom het meeste werk in de cloud, met geen ‘echte’ apps waarop geleund moet worden. Dat is goed, want er is zelfs niet een microSD slot.

Beste Compute Stick kopen

De Google Chromebit HDMI is beschikbaar voor zo’n €75, wat een aardig groot verschil is ten opzichte van de Windows modellen. Of je het verlies van de traditionele kracht van het besturingssysteem en de flexibiliteit die ermee gepaard gaat los kan laten, is een grote vraag die je jezelf zou moeten stellen.

Intel Compute Stick

De eerste drie van onze PC sticks zijn erg vergelijkbaar. Ze zijn in feite meer of minder gemaakt met identieke componenten. Ten eerste bespreken we de Intel Compute Stick. Net als de andere op de lijst kan je deze stick in elke monitor of televisie steken met een HDMI aansluiting. Het idee is om dan een toetsenbord en muis via de USB 2.0 of Bluetooth aan te sluiten (of een combinatie van de twee) voor een volledig PC setup. Het biedt dan de keuze voor een bijna volledige Windows 8.1 ervaring, alhoewel er ook een goedkopere Ubuntu versie beschikbaar zal komen.

Net als de rest biedt de Intel Compute Stick niet een volledige desktop ervaring. Het is bedoeld voor lichtgebruik en zodra je meerdere taken tegelijk gaat doen raakt hij al in de problemen. Dat is op zich niet gek, want hij draait op een Intel Atom Z3735F CPU, wat min of meer een tablet CPU is (alhoewel deze 64-bit is) en hij wordt ondersteunt door een schamele 2GB RAM geheugen. 32GB opslag betekent dat je niet veel mediabestanden op zal kunnen slaan, alhoewel er wel een microSD slot is voor uitbreiding. De stick van Intel is ook een van de duurste. Je kan eentje kopen voor €155, wat vergelijkbaar is met de versie van Lenovo, maar duurder dan de rest.

Al met al is het dus niet echt een geweldige keuze op dit moment.

Vergelijk prijzen bij:

Lenovo Ideacentre Stick 300

De Lenovo Ideacentre Stick 300 heeft vergelijkbare specificaties als de Intel Compute Stick, waaronder dezelfde Intel Atom Z3735F CPU met 2GB RAM geheugen, 32GB opslag en dezelfde connectiviteit. Voor alle duidelijkheid betekent die connectiviteit een microSD slot om de opslag uit te breiden, Wi-Fi, een USB 2.0 poort en een Micro USB poort. Ook dit model werkt met Windows 8.1, maar op de lichtst mogelijke manier. Je zal zeker geen Battlefield opstarten op dit kleine ding. Net als de Intel (en elk ander Windows 8.1 of Windows 7 apparaat), kan je gratis upgraden naar Windows 10. De stick van Lenovo is momenteel nog niet beschikbaar, maar zou net als het model van Intel zo’n €155 moeten kosten.

Vergelijk prijzen bij:

Beste Compute Stick

Archos PC Stick

Dit is nog een stick met dezelfde specificaties als het Intel model, maar de Archos PC Stick is echter een stuk goedkoper dan zijn directe concurrenten. Met een prijs tussen de €100-119 is hij bijna €60 goedkoper dan de modellen van Intel en Lenovo (wanneer die uiteindelijk beschikbaar is). Daarnaast is het model van Archos ook uitgerust met Word, Excel en PowerPoint Mobile, wat een interessante keuze is gezien de ‘kleine desktop’ focus. Het laat wel direct duidelijk zien voor wat voor tweesprongen deze PC sticks echter staan. Daarnaast moeten we ook vermelden dat de Archos er wat hipper uitziet dan de andere, waarbij het sobere zwart van de prijzige concurrenten achterwege gelaten wordt en in plaats daarvan voor een mooi blauw pak gekozen wordt. De Archos PC stick wordt geleverd met Windows 10, dus je hoeft je niet druk te maken over een upgrade. In Nederland hebben we nog geen winkels gevonden die ze verkopen, maar in België zijn er wel verscheidene webwinkels die hem verkopen.

Vergelijk prijzen hier:

Dell Wyse Cloud Connect

De Dell Wyse Cloud Connect is al meer dan een jaar verkrijgbaar. Dus heeft de grote PC maker een grote stap voorsprong op Intel, Lenovo en andere bedrijven? Niet echt.

Het model van Dell heeft een vergelijkbare form factor als de rest, maar doet iets compleet anders. Hij wordt aangedreven door Android 4.1 Jelly Bean en een bescheiden dual-core Cortex-A9 ARM SoC (ondersteund door 1GB RAM geheugen). Dit maakt hem meer vergelijkbaar met TV dongles zoals de Google Chromecast dan dit nieuwe ras van plug-in PCs. Het idee is dat je veilige toegang op afstand hebt tot je bestanden en documenten op een echter computer thuis of op je werk.

Hij heeft echter dezelfde connectiviteit opties als de PC brigade. Dus er is Bluetooth 4.0 en USB voor het aansluiten van een toetsenbord en muis, Wi-Fi en een microSD slot voor uitbreidingsdoeleinden. Deze stick heeft echter maar 8GB lokale opslagmogelijkheden. De Wyse Cloud Connect is dus eigenlijk een achterhaald en oud concept, maar als je geïnteresseerd bent zijn er nog steeds modellen beschikbaar voor zo’n €130. Gezien de kracht en flexibiliteit van de nieuwe alternatieven is dit echter een beetje prijzig.

Compute Stick kopen

Heb je nog meer vragen over een compute stick? Stel ze dan gerust door hieronder een reactie achter te laten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo