CraftBot Plus review

Ook al is CraftUnique een van de nieuwste 3D printer fabrikanten op de markt, hun eerste CraftBot machine ontving direct een grote hoeveelheid positieve recensies. In augustus 2014 begon het bedrijf uit Budapest een Indiegogo crowdfunding campagne voor hun CraftBot 3D printer en binnen een maand hadden ze een kwart miljoen dollar binnen (wat zes keer hun doel was). Toen de CraftBot klaar was werd hij al de beste budget 3D printer bestempeld door de globale community van 3D Hubs, wat gebaseerd was op meer dan 5.300 recensies van enthousiaste 3D printereigenaars. De opvolger van dit model, de CraftBot Plus, werd afgelopen jaar uitgebracht en voegde verbeteringen toe aan een al geweldige 3D printer. We waren dus erg enthousiast om een aantal van onze favoriete modellen te printen en te kijken of ook dit model aan onze verwachtingen kon voldoen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

CraftBot Plus review:

Plus- en minpunten van de CraftBot Plus in een oogopslag

Positief

  • Goed gebouwd
  • Makkelijk om in te stellen
  • Goede gebruikersinterface
  • Werkt snel en stil
  • Nauwkeurig voor de prijs

Negatief

  • Software heeft nog steeds problemen
  • Problemen met printbed
  • Geen standaard dataopslag of draadloze communicatie

Vergelijk prijzen nu bij:

 

CraftBot Plus review:

Eerste indruk van de CraftBot Plus

De CraftBot Plus heeft afmetingen van 40 x 36 x 37cm en weegt 14kg, wat betekent dat hij niet alleen makkelijk om te vervoeren is, maar ook niet een hoop bureauruimte in beslag neemt. Hij heeft een printgebied van 25 x 20 x 20cm, wat een groot gebied is voor zijn afmetingen. Hij kan gebruikt worden met elk Windows, OS X of Linux systeem.

De printer is beschikbaar in zes kleuren en is verkrijgbaar vanaf €1.195 (sommige websites hebben kortingen tijdens de feestdagen). Hij maakt gebruik van de populaire PLS en ABS thermoplasten en ook een hoge impact polystyreen (HIPS) filament. Hij zal gebruik maken van elke standaard 1,75mm diameter filament van elke fabrikant, maar CraftUnique verkoopt ook filaments in verscheidene kleuren vanaf €24,95 per kg.

Direct uit de doos zag en voelde de CraftBot Plus stevig en goed gebouwd uit en aan. De volledig metalen behuizing en de roestvrij stalen schroeven in de randen van het frame geven hem een industrieel gevoel, maar het eenvoudige design maakt hem gebruiksvriendelijk. Dit is een printer zonder gedoe en dat is graag hoe we ze hebben.

We vonden het makkelijk om de CraftBot Plus in te stellen. Hij had niet eens piepschuim verpakking of plastic beugels voor het printplatform, welke je bij andere 3D printers eerst moet verwijderen voordat je kan beginnen met printen. Het enige wat we hoefde te verwijderen waren een aantal rubberen banden rond het printbed om deze op zijn plaats te houden.

Vergelijk prijzen nu bij:

De volgende stap van het instellen was de filament geleidingsbuis en filament spoelhouder bevestigen, welke beide een enkele schroef nodig hebben om aan de zijkant van de printer te bevestigen.

Tot slot moet je de CraftWare Slicer software downloaden. Slicer software wordt universeel gebruikt door 3D printers. Deze software zet je 3D object om in een G-Code taal formaat, welke begrepen wordt door de meeste 3D printers.

Goedkope CraftBot Plus Review

 

LCD menu

Het 2,8-inch kleuren touchscreen van de CraftBot Plus is indrukwekkend. Alhoewel het een resistief in plaats van capacitief scherm is (welke een veel lichtere aanraking mogelijk maakt, vergelijkbaar met een smartphone of tablet), is het scherm snel en reageert hij goed. Hij gebruikt zowel afbeeldingen als omschrijvingen van functies om je te helpen bij het navigeren van het systeem.

Op het gebied van beginner tot middenklasse 3D printers, is eenvoudig een belangrijke eigenschap. Alles wat te moeilijk om uit te vogelen is, zal uiteindelijk voorkomen dat gebruikers de volledige potentie van de machine ontdekken. Wij vonden de bruikbaarheid en functionaliteit van het touchscreen menu van de CraftBot Plus precies goed.

Met het LCD menu kan je kritische functies uitvoeren. Je kan filament laden en verwijderen en het printbed handmatig verhogen of verlagen, waterpas maken en voorverwarmen. Je kan ook lichten en koelventilatoren in- en uitschakelen. En je kan het menu gebruiken om objecten op een USB stick selecteren om te printen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

De CraftWare software

De primaire functies van de CraftBot Plus vind je terug in de CraftWare software van CraftUnique, welke ondertussen v1.14 is, maar tijdens onze review gebruikte we nog een beta versie. Dit kan betekenen dat problemen die we ervoeren ondertussen verholpen zijn.

Iets wat ons direct opviel was de eenvoudige gebruikersinterface van CraftWare. Net als de laatste versies van Windows maakt Craftware gebruik van tegel icoontjes voor zijn functies, welke verfrissend makkelijk om te gebruiken waren, maar nog steeds een aantal geavanceerde tools boden.

In het optiemenu heb je een goede hoeveelheid object manipulatie op het virtuele printbed. Zo kan je bijvoorbeeld de grote van je printbed gebied kiezen, wat de afmetingen en de hoeveelheid objecten die je per keer kan printen limiteert. Je kan ook de display modus kiezen (of je een object transparant of solide wilt). Het menu heeft een handige ongedaan maak feature om eerdere veranderingen die je gemaakt hebt ongedaan te maken.

In het Slicing menu kan je printmaterialen selecteren, automatische stellage ondersteuning activeren, een vlot (base) aan het object toevoegen en aangeven of je met PLA of ABS thermoplasten wilt printen. Je kan ook de Expert modus selecteren, welke een tiental fijne aanpassingen aan je printopdracht mogelijk maakt, zoals het kiezen van de laagdikte (van 10 tot 200 micron).

Je kan kiezen om objecten te creëren in vier bestandtypes: .CWPRJ, .CWSP, .STL en .OBJ. Het menu geeft gebruikers ook de mogelijkheid om automatische functies in te stellen, zoals het controleren op software updates en het delen van statistieken van printopdrachten met CraftWare.

Het beste van alles is de snelheid waarop CraftWare objecten opdeelt (ze omzet in modellen met meerdere lagen die geprint kunnen worden). Het maakte niet uit hoe complex het model was die we wilde bouwen, want CraftWare maakte hem binnen een paar seconden klaar. Bij sommige machines kan dit een paar minuten of zelfs 10 minuten duren.

Vergelijk prijzen nu bij:

Een functie waar we niet van onder de indruk waren, was de manier waarop CraftWare de virtuele modellen manipuleert voor het printen. Objecten roteren en ze neerzetten op het virtuele platform was vaak een lastige taak, wat zorgde voor onnauwkeurige plaatsingen.

Daarnaast bleef de CraftWare software ook vaak hangen (dit kan onderhand opgelost zijn). Zodra een model geladen was bleef de software hangen en het duurde vaak een paar seconden tot een minuut voordat we een bestanden konden opslaan of hernoemen. Er waren ook verscheidene keren dat we de software geforceerd af moesten sluiten. Dit was niet een onoverkomelijk probleem, maar soms wel vervelend.

Het hart van de CraftBot Plus zit in de elektronica, met een dual ARM Cortex M3 MCU, welke je de mogelijkheid geeft om snel met de printer te werken. Jammer genoeg konden we geen objecten vanaf onze laptop uploaden naar de 3D printer, omdat we gebruik maakte van OS X Yosemite en deze werd nog niet ondersteund door de CraftBot Plus. CraftUnique gaf echter aan dat ze aan updates werken en de kans is groot dat de nieuwste versie van de software met alle ondersteunde besturingssystemen werkt.

Beste CraftBot Plus Review

 

Printtesten van de CraftBot Plus

Onze eerste printopdracht was een giraffe van 10cm (een .STL bestand die we kregen van CraftUnique). Deze werd binnen een uur geprint, maar had niet een hoop detail, dus we besloten om wat meer uitdagende printopdrachten te proberen.

Onze volgende printopdracht was een 13cm Eiffeltoren, een uitdaging voor elke filament 3D printer met het ingewikkelde traliewerk.

Bij onze eerste poging gebruikte we 0.1mm dikke lagen, om te zien hoe fijn de printer details kan creëren. Alhoewel de opdracht succesvol afgerond werd, kon hij niet sommige fijnere details van de toren creëren, zoals de kriskras ondersteuningen aan de binnenkant.

Vergelijk prijzen nu bij:

Vervolgens probeerde we de toren met een 0,2mm laagdikte te printen. Hoe dikker de lagen, hoe sneller de printer klaar is en deze machine is snel. We konden de toren in een uur en 40 minuten printer. Dit was vergelijkbaar met de LulzBot Mini, welke voorheen de snelste 3D printer was die we getest hebben.

De CraftBot Plus kon echter niet het binnenste gedeelte van het ingewikkelde traliewerk van de Eiffeltoren nabootsen zoals de LulzBot.

Maar alhoewel het verre van perfect was, kon de CraftBot de Eiffeltoren tijdens onze tweede poging met aardig wat nauwkeurigheid nabootsen en de meeste kriskras patronen waren net als ons bestand.

Alhoewel de tweede Eiffeltoren er beter uitkwam dan de eerste, ontdekte we nog steeds een spinnenweb van filament tussen het traliewerk, wat er een beetje slordig uitzag. Hij was gewoon niet zo accuraat als de LulzBot Mini.

De LulzBot Mini is echter verkrijgbaar vanaf €1.350, wat ruim €150 meer is dan de CraftBot Plus. Daarnaast heeft hij ook een kleiner printgebied van 15 x 15 x 16cm, vergeleken met het 25 x 20 x 20cm printgebied van de CraftBot.

 

Fluisterstil

Toen we onze eerste printopdracht begonnen, waren we verrast hoe stil deze machine is. Sommige 3D printers die we in onze handen hebben gehad waren zo luidruchtig dat onze collega’s zelfs klaagde.

Het is simpel gezegd een plezier om naast de CraftBot Plus te zitten terwijl hij print. Geen luide piepende of steunende geluiden terwijl het extruder kopstuk het printbed navigeert. Naargelang de hoeveelheid printopdrachten groter werden begon hij wel wat meer geluid te maken, maar dit was nooit zo luid als dat we bij andere machines ervaren hebben. Met een beetje olie op de juiste plekken zou de misschien waarschijnlijk weer fluisterstil zijn.

Goedkoopste CraftBot Plus Review

 

Printbed problemen

Een probleem die CraftUnique beweert om opgelost te hebben met de tweede generatie van de 3D printer is het opwarmprobleem van het printbed (deze warmde op tot 60 graden Celsius), wat tot kromtrekken van ABS plastic zorgde bij de eerste versie.

Na het printen van vier modellen hadden we echter problemen met het printbed. Het filament begon namelijk halverwege de print los te laten. We verstelde het printplatform meerdere keren om ervoor te zorgen dat deze op de juiste afstand van het spuitstuk stond (het printbed kan je makkelijk losmaken met twee schroefjes), maar het filament liet nog steeds los.

Vergelijk prijzen nu bij:

Om dit probleem tegen te gaan brachten we een dun laagje met een lijmstift aan. Dit werkte een paar printjes, maar daarna kwam het probleem weer naar voren.

Een tip van CraftUnique was de oppervlakte van het printbed schoonvegen met aceton om het ‘vet’ te verwijderen. Het PLA plastic filament dat we gebruikte had totaal geen vet en we hadden nog nooit eerder van deze oplossing gehoord. Het leek echter te werken, maar na het printen van meerdere objecten kwam het probleem weer naar voren.

Uiteindelijk kozen we ervoor om het printbed met afdektape te bedekken en dat loste het probleem op. Alles bleef daarna zitten, maar CraftUnique zou echter een ander printbed moeten gebruiken.

 

Andere problemen van de CraftBot Plus

We hadden ook een paar kleinere problemen. Zo heeft de CraftBot Plus geen native data opslag of draadloze communicatie. Het gebrek aan draadloze communicatie en onboard opslag betekent dat je je computer verbonden moet houden met de printer via een USB kabel gedurende de printopdracht of modellen printen vanaf een USB stick via de USB poort op de printer. Maar aangezien we verwijderbare opslag bijna net zo goed vinden als onboard opslag, vonden we dit niet zo’n groot probleem.

Nog een klein probleem waar we tegen aanliepen, was dat het printplatform na het voltooien van een printopdracht verscheidene keren niet terugging naar zijn verlaagde startpositie. Dit maakte het moeilijk om objecten te verwijderen, omdat het printplatform strak tegen het extruder kopstuk aan bleef zitten.

Dit konden we echter makkelijk oplossen. We hoefde simpelweg alleen maar via het handige LCD menu op de printer het printbed handmatig te verlagen. Een andere methode was de metalen plaat van het platform verwijderen door middel van de twee schroefjes los te draaien, wat ook eenvoudig was. Het zou echter wel fijn geweest zijn als het printbed automatisch terug zou gaan.

Vergelijk prijzen nu bij:

CraftBot Plus

 

Conclusie van deze CraftBot Plus review

Al met al is deze 3D printer goed doordacht ontwikkeld. Kleine dingetjes lieten zien dat er hoop tijd in de ontwikkeling van deze machine is gestoken, zoals het plaatsen van een USB poort aan de zijkant in plaats van de achterkant, zodat de kabel minder afstand hoeft af te leggen naar de computer.

Vanwege zijn redelijke prijs, snelheid en nauwkeurigheid plaatsen we deze 3D printer richting de top van onze aanbevelingslijst. De minpunten zoals problemen met de software en het loslaten van het filament door het verwarmde printbed zorgen er echter voor dat hij niet bovenaan op ons lijstje staat.

Vergelijk prijzen nu bij:

De crowdfunding pitch van CraftUnique was simpel: Een kwalitatieve desktop 3D printer creëren voor een betaalbare prijs. Wij denken dat het bedrijf op veel manieren dit doel heeft bereikt. Dit is en goede, maar niet geweldige 3D printer voor de prijs.

Nu nog een paar aanpassingen en hij is inderdaad een van de beste.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo