Dell UltraSharp UP2715K review

De Dell UltraSharp UP2715K is een 27-inch monitor met een ultra hoge resolutie van 5.120 x 2.880 pixels, dat is een 5K resolutie. Hij heeft ook een 99% AdobeRGB kleurdekking, waardoor hij mogelijk de ultieme monitor voor foto- of videografen is. Naast die indrukwekkende beeldgegevens heeft hij ook een stijlvol en slank design, versterkte glazen voorkant en Harman Kardon5K5K speakers voor een complete all-in-one bureauoplossing. In deze Dell UltraSharp UP2715K review zal je alle uitgebreide details en de plus- en minpunten van deze monitor terug kunnen vinden.

Vergelijk prijzen bij:

 

Dell UltraSharp UP2715K review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Indrukwekkende 5K resolutie
  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Volledig aanpasbare standaard
  • Verrassende goede ingebouwde speakers

Negatief

  • Windows kan soms niet overweg met een 5K resolutie
  • Glanzend glazen scherm vangt reflecties op
  • Geen HDMI input

 

Dell UltraSharp UP2715K review:

Design

Alhoewel hij professioneel klinkende specificaties heeft, is Dell niet voor een utilistische look gegaan, waar professionele monitor merken zoals Eizo en NEC normaal gesproken wel voor kiezen.

In plaats daarvan is dit een slank en elegant apparaat met een premium uitstraling, welke meer gericht is op de iMac 5K dan de Eizo ColorEdge CG277, alhoewel hij uiteraard de computer mist die ook in de iMac gestopt is.

Om deze premium uitstraling te bereiken zijn zowel de standaard als rand van de monitor afgewerkt in geborsteld aluminium, terwijl de achterkant van het scherm van matte zwart plastic is. De achterkant van de Dell is lichtjes gebogen, wederom net als de iMac, alhoewel hij niet eindigt met dezelfde fijne rand.

Aan de voorkant wordt een naadloos gevoel gecreëerd door een enkel stuk versterkt glas tot de rand van het scherm te laten lopen, waardoor de illusie wordt gewekt dat er geen randen zijn. Het display is ook verbonden met het glas, zodat er geen luchtgaten zijn die de reflecties kunnen vergroten.

De nette uitstraling wordt afgewerkt met een verwijderbare plastic afdekking die de poorten bedekt. Dus je kan alles makkelijk verbinden, maar daarna verbergen wanneer je hiermee klaar bent.

De knoppen voor het on-screen display (OSD) helpen nog meer op het scherm een minimalistische uitstraling te geven, welke aan de zijkant van het scherm gevonden kunnen worden, zodat ze de voorkant niet volmaken. De ventilatiegaten zijn met dezelfde reden aan de zijkanten en bovenkant geplaatst, waarbij maar een gat de soepele vorm van de achterkant onderbreekt.

Zoals je zou hopen bij een premium monitor die gericht is op de pro markt, heeft de Dell UltraSharp UP2715K volledige aanpassingsopties in zijn standaard. Je kan de hoogte verstellen, het schermen draaien voor een verticale oriëntatie en naar voren en achteren kantelen. De standaard kan ook verwijderd worden om een standaard 100mm VESA bevestiging weer te geven.

Goedkoopste Dell UltraSharp UP2715K Review

Vergelijk prijzen bij:

 

Features Dell UltraSharp UP2715K

De ster van de show op dit gebied is uiteraard de 5K resolutie, welke het gebruik van twee DisplayPort kabels vereist om zoveel pixels van de grafische kaart te ontvangen. Als alternatief is er ook een mini-DisplayPort, welke een resolutie tot 4K mogelijk maakt. Dat is het echter op het gebied van video verbindingsopties, dus je kan niet je Xbox One of Sky box verbinden, wat een beetje jammer is.

Je krijgt echter wel vier USB 3.0 poorten, waardoor je mogelijk veel minder kabels hebt die van je computer naar de bureau gaan. Geen van deze zitten erg handig aan de zijkanten, dus als je iets tijdelijks, zoals een USB-stick of kleurenmeter wilt verbinden, dan is dat geen makkelijke taak.

Mogelijk de grootste verrassing van deze monitor, is dat hij ingebouwde speakers heeft, wat erg zeldzaam is voor meer professionele modellen. Het geluid van de twee 16W speakers komt uit een lange, dunne grill aan de onderkant en ze zijn verrassend krachtig. Terwijl de meeste monitorspeakers zo klein zijn dat je liever helemaal naar niks luistert, zit er een diepte en volume in deze twee, zodat je zonder problemen muziek kan luisteren en video’s kan bekijken. Een subwoofer is geen overbodige luxe om de echte lage geluiden weer te geven, maar als je niet te kritisch bent, dan kan je hier zeker mee weg komen.

Op technisch gebied wordt bij dit 5K paneel gebruik gemaakt van een IPS LCD technologie en hij heeft een maximale refresh rate van 60Hz. De geeft duidelijk weer dat het meer een beeldscherm gericht op professionals is, alhoewel hij nog steeds prima zal zijn voor meer sporadisch of single-player gaming.

De 5K resolutie zorgt ook voor een pixeldichtheid van ongeveer 220ppi, wat vergelijkbaar is met de MacBook Pro met Retina beeldscherm, tablets zoals de Microsoft Surface en uiteraard de iMac met 5K scherm. Dat is ongeveer twee keer zo dicht als een normale monitor en ongeveer de helft keer zo dicht als de nieuwste smartphones.

De perfecte pixel prestaties worden gepaard met stevige getallen op het gebied van kleuraccuraatheid. Dankzij de 12-bit interne kleurverwerking en een 10-bit paneel zal hij tot 1,07 miljard kleuren weergeven, waardoor hij 99% van de AdobRGB gamma en 100% van de sRGB gamma kan dekken.

Hij komt ook volledig gekalibreerd uit de fabriek met een metingscertificaat. Het beeldscherm heeft verscheidene ingebouwde kleuropties, zoals RGBCMY verzadiging, RGBCMY tint, RGB bereik en RGB compensatie. Je hebt ook toegang tot de 12-bit 3D LUT via de Dell Colour Calibration Solution software met de X-rite iDisplay Pro kleurenmeter (welke we ook gebruikt hebben tijdens onze testen in deze Dell UltraSharp UP2715K review).

Beste Dell UltraSharp UP2715K Review

 

Instellen en OSD

Het instellen van de Dell UltraSharp UP2715K is erg makkelijk, dankzij het feit dat de standaard makkelijk aan de achterkant van het beeldscherm vastgeklikt kan worden. Er zijn geen schroeven die je vast hoeft te draaien of bouten die je op één lijn hoeft te plaatsen, hij klikt gewoon vast op zijn plaats. De draaifunctie maakt het verbinden van je kabels ook makkelijk en wanneer je klaar bent ziet alles er netjes uit dankzij de plastic bedekking voor de poorten.

Iets wat je echter moet onthouden is de vereiste voor twee DisplayPort aansluitingen op je videokaart. Zonder dit zal de monitor simpelweg niet werken, waardoor de mini-DisplayPort de enige verbindingsoptie wordt.

Afgezien van dat is het instellen erg makkelijk. De OSD is makkelijk om te navigeren (ondanks het feit dat de knoppen aan de zijkant zitten), dankzij de duidelijke en consistente instructies over welk knop wat doet.

Er zijn een duizelingwekkend aantal opties waar je uit kan kiezen zodra je dieper in de menu’s gaat, maar voor de meeste thuisgebruikers is het simpelweg de sRGB modus selecteren of zelfs de Standaard modus gebruiken waar hij mee geleverd wordt en je bent klaar. Ondertussen kunnen professionele gebruikers de kleurruimte uitkiezen die ze maar willen.

 

Beeldkwaliteit Dell UltraSharp UP2715K

Zoals bij al deze nieuwe monitors met ultra hoge resoluties, is het eerste ding dat je moet overwegen bij de UP2715K hoe goed de 5K resolutie werkt met een 27-inch scherm. Gelukkig is het antwoordt erg goed.

Door gebruik te maken van de schalingsopties van Windows kan je simpelweg de afmetingen van alles verdubbelen, waardoor het voelt als een normale 27-inch monitor met een 2560 x 1440 resolutie op het gebied van hoe groot de schermen en teksten op het beeld zijn. Je kan ook blijven profiteren van de voordelen van de extra resolutie wanneer programma’s en interface elementen dit ondersteunen.

Vergelijk prijzen bij:

Dit is ideaal, want met een rechtstreekse verdubbeling is er geen probleem dat Windows een oneven aantal pixels in de eigenlijke resolutie moet zien te krijgen (zoals bijvoorbeeld wel het geval is wanneer de resolutie maar 1,5x van wat je normaal gebruikt is), waardoor sommige dingen er zacht en vaag uit kunnen zien.

Er zijn nog steeds gevallen dat programma’s of delen van de interface niet meespelen, waardoor alles er of erg klein of raak uitgerekt uitziet, maar zulke gevallen komen gelukkig niet al te vaak voor.

Beste Dell UltraSharp UP2715K kopen

Kijkhoeken zijn geweldig en ondanks de glanzende glazen voorkant worden de reflecties tot een minimum behouden. Als je in erg lichte omgevingen werkt, dan is het scherm zeker meer afleidend dan een puur matte scherm. In meer donkere omgevingen is het echter prima, maar houdt wel een doek bij de hand om afleidende vingerafdrukken en stof weg te vegen.

Nog een positief punt van de UP2715K, is dat er geen backlight lekt, dus er zijn geen helderdere randen of hoeken die het beeld verpesten wanneer je een widescreen film (zwarte lijnen aan de boven- en onderkant) of andere donkere inhoud bekijkt.

De algehele uniformiteit van het display is net zo geweldig, waarbij de resultaten afgezien van de beste professionele monitors de concurrentie verslaan. Elke monitor die een maximale helderheidsafwijking van minder dan 10% heeft is goed, dus de maximale daling van 5,86% van de Dell in de rechterbovenhoek is uitstekend. De Eizo ColorEdge CG277 heeft een afwijking van maar 1,33%, zodat je een beetje een idee hebt wat een echt professionele monitor presteert.

Op het gebied van maximale helderheid zal deze monitor 300 nits bereiken, wat veel meer is dan je ooit nodig hebt. Wanneer je dit verlaagd naar 150 nits zal er een zwartwaarde van 0,16 nits bereikt worden, wat zorgt voor een redelijke contrast ratio van 928:1. Er zijn zeker betere monitors beschikbaar, maar alles wat in de buurt komt van 1.000:1 is goed.

Wanneer we de kleurenmeter aanzetten tijdens onze Dell UltraSharp UP2715K review voor een uitgebreide analyse, blijft de UP2715K voor het overgrote deel nog steeds een goede indruk maken. Wanneer je de sRGB kleurruimte selecteert is hij een beetje warm met 5.929K. Dit is een beetje teleurstellend, aangezien je het witpunt niet op het display aan kan passen en in plaats daarvan moet vertrouwen op software kalibratie om dit voor je te doen.

Zodra hij gekalibreerd is, zijn de resultaten echter zeer goed, met een witpunt van 6.511K (dit zou 6.500K moeten zijn) en 97,3% sRGB kleurruimte dekking, gamma van 2,38 en een Delta E van maar 0,08 (dat is een uitzonderlijk fijn gradatie niveau tussen verschillende kleuren). Wanneer we overschakelde naar de AdobeRGB ruimte maten we 99,9% met de kleurenmeter, alhoewel de Delta E iets omhoog ging naar 0,11.

Over het algemeen is het echter duidelijk dat dit beeldscherm meer dan voldoende is voor het overgrote deel van de professionele beeldvormingsapplicaties en ook voor de dagelijkse computertaken. Daarnaast maakt de ultra hoge resolutie het een stuk makkelijker om met 4K video en hoge resolutie foto’s te werken.

Deze monitor presteert ook goed voor gaming, dankzij de redelijk lage input lag van 11ms. De 8ms grijs-naar-grijs tijd en 60Hz refresh rate betekenen dat hij zeker niet afgestemd is voor ultra snelle gamingsessies, maar afgezien van dat presteert hij prima op dit gebied. Onthoud echter wel dat je een beest van een grafische kaart nodig hebt als je wilt gamen met de standaard resolutie. Het is ook belangrijk om op te merken dat dit beeldscherm geen G-Sync of FreeSync heeft.

Dell UltraSharp UP2715K kopen

 

Moet je de Dell UltraSharp UP2715K kopen?

Als je op zoek bent naar een monitor die de ultieme combinatie van stijl, features en beeldkwaliteit aanbiedt, dan is de UP2715K een geweldige keuze.

Hij ziet er prachtig uit, heeft verrassend goede speakers, een USB hub met vier poorten en de 5K resolutie en professionele beeldkwaliteit plaatsen hem uiteraard vooraan op het gebied van monitor technologie.

Het is een beetje jammer dat Dell niet dezelfde monitor aanbiedt zonder de AdobeRGB kleurruimte, aangezien dit de kosten opschroeft en het overgrote deel van de gebruikers hier geen gebruik van maakt. Het lijkt er momenteel nog op dat als je 5K wilt hebben, je nog steeds flink in je buidel moet tasten (€900). Als je echter het beste wilt, dan zal de UP2715K je dit zeker geven.

De enige minpunten zijn de glanzende glazen voorkant, waardoor hij niet erg praktisch is voor sommige heldere kantooromgevingen (alhoewel voldoende bedrijven echter genoegen nemen met net zulke glanzende iMacs) en het gebrek aan opties op het gebied van connecties, betekent dat je dit beeldscherm niet als je media hub kunt gebruiken.

Vergelijk prijzen bij:

 

Conclusie Dell UltraSharp UP2715K review

De Dell UltraSharp UP2715K is zeker prijzig, maar hij rechtvaardigt deze kostprijs door bijna op elke mogelijke manier uitstekend te zijn. Als je op zoek bent naar een werkelijk professionele monitor met een ultra hoge resolutie, dan zijn er weinig betere mogelijkheden.

We hopen dat je genoten hebt van deze Dell UltraSharp UP2715K review.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo