Dell UltraSharp UP3216Q review

De nieuwste monitor van Dell is een krachtig 4K paneel die een resolutie van 3.840 x 2.160 en een diagonale beeldafmeting van 32-inch heeft. Hij is ontworpen voor in kantoren, wat inhoudt dat de hoge pixelhoeveelheid gepaard wordt met bedrijfsfeatures. Zo zijn er scherminstellingen voor industrie standaard kleurgamma’s, kaartlezers en USB-poorten en voldoende diversiteit. Het is onmogelijk om te ontkennen dat deze monitor met een prijskaartje van zo’n €1125 niet duur is, wat betekent dat hij hard zal moeten werken om het prijskaartje te rechtvaardigen. Er zijn namelijk voldoende goedkope monitors beschikbaar en er is ook zeker voldoende high-end concurrentie. Of deze monitor een goede waarde voor je geld is zal je ontdekken in deze Dell UltraSharp UP3216Q review.

Vergelijk goed de prijzen bij:

 

Dell UltraSharp UP3216Q review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Consistent goede beeldkwaliteit
 • Voldoende poorten en verbindingen
 • Goede kantoorfeatures

Negatief

 • Lastig om de beste resultaten te bereiken
 • Moet gebruikt gemaakt worden van de schalingsopties van Windows
 • Meer diversiteit van de standaard bij de concurrentie

 

Dell UltraSharp UP3216Q review:

Belangrijkste features

 • 31,5-inch 3.840 x 2.160 IPS paneel
 • HDMI 2.0
 • DisplayPort
 • Mini-DisplayPort
 • 4x USB 3.0
 • SD kaartlezer
 • Prijs tijdens review: €1122

Goedkoopste Dell UltraSharp UP3216Q Review

 

Design en features Dell UltraSharp UP3216Q

Dit high-end werkpaneel heeft een indrukwekkende 4K resolutie, maar dat is niet het enige wat opvalt, want hij heeft een grote hoeveelheid features.

Om deze Dell UltraSharp UP3216Q review te beginnen heeft het scherm kleurruimtes die ontworpen zijn voor verscheidene kantoortaken. Volgens Dell geeft het paneel 99,5% van de Adobe RGB kleurgamma en 100% van de minder intensieve sRGB gamma weer. Het bedrijf beweert ook dat de UP3216Q 100% van de REC709 standaard en 87% van de DCI-P3 gamma weer kan weergeven, wat twee zeldzamere industrie standaard metingen zijn die erg populair zijn bij productie van inhoud.

Vergelijk goed de prijzen bij:

Die getallen zorgen er direct voor dat de Dell op papier de primaire rivaal voorbijstreeft. De Samsung U32E850R beweert dat 97% van de sRGB gamma weergegeven kan worden, maar deze kan maar overweeg gaan met 80% van Adobe RGB gamma. Hij bevat ook geen enkele van de industrie standaard modi.

Om de accuraatheid van de kleuren nog meer te verbeteren, beweert Dell dat elk UP3216Q paneel de fabriek verlaat na gekalibreerd te zijn om een lage 2 Delta E gemiddelde te bereiken. De UltraSharp UP3216Q is ook een echt 10-bit paneel, wat inhoudt dat hij 10,97 miljard kleuren kan weergeven, wat significant meer is dan de 16,7 miljoen die geproduceerd kan worden door de 8-bit Samsung.

Op een meer mondain niveau blijft de UP3216Q indruk maken. De 4K resolutie en de diagonale beeldafmeting van 32-inch betekenen dat de Dell een dichtheidsniveau van 138ppi bereikt, wat nagenoeg hetzelfde is als de Samsung en beter dan de meeste 1080p en 1440p beeldschermen.

De pixeldichtheid snijdt echter aan twee kanten. De hoeveelheid detail resulteert in foto’s, tekst en iconen die haarscherp zijn, wat erg belangrijk is voor taken waarbij precisie en detail vereist zijn. Aangezien de iconen op de Dell echter zo klein zijn, moeten de Windows schalingsopties gebruikt worden om het besturingssysteem met comfortabele afmetingen weer te geven.

Dell heeft een IPS paneel gebruikt voor dit scherm (Samsung gebruikt een vergelijkbare PLS technologie), wat over het algemeen de beste accuraatheid van kleuren produceert. Maar de keerzijde is lage reactietijden en zwartwaarden die niet erg diep zijn. Het paneel is bedekt met een anti-spiegeling afwerking, wat kantoor gebruik makkelijker zal maken. Hij heeft net als de Samsung een refresh rate van 60Hz.

Aan dit paneel heeft Dell een SD kaartlezer, 4 USB 3.0 poorten, een enkele upstream USB verbinding en een audio uitgang toegevoegd, wat een aardig goede selectie is. Het scherm van Samsung biedt een vergelijkbare USB diversiteit, maar geen kaartlezer.

De UP3216Q is een indrukwekkend werkpaneel, alhoewel de monitor van Samsung beter is voor gaming, aangezien deze AMD FreeSync bevat. Deze technologie elimineert tearing door de refresh rate van de monitor te synchroniseren met de frame rate van een videokaart.

De twee monitors zien er verschillend uit, maar een voorkeur is subjectief op dit gebied. De Samsung is donkerder met een zwarte afwerking op de base en standaard en metallic kleuren op de achterkant. Dell kiest aan de andere kant voor een metalen afwerking voor de base en rond het paneel. De base heeft niet zoveel stijl als de gebogen unit van Samsung, maar dat is geen verrassing, aangezien de UP3216Q ontworpen is om het scherm het woord te laten doen.

Dell UltraSharp UP3216Q kopen

Vergelijk goed de prijzen bij:

 

Instellen Dell UltraSharp UP3216Q

De UltraSharp wordt geleverd met een redelijke selectie van bewegingsopties gezien de afmetingen. Er is een hoogteverstelling van 90mm en de cirkelvormige sectie in de base maakt het mogelijk om het scherm links en rechts te draaien. Hij kan naar voren en achteren kantelen en is compatibel met 100mm VESA bevestigingen.

Hij verliest op dit gebied echter van Samsung, aangezien de U32E850R een hoogteverstelling van 130mm heeft, hij kantelt en draait en hij kan ook gebruikt worden in portretmodus.

De Dell is tenminste kleiner en lichter dan zijn rivaal. Het gewicht van de UP3216Q is 8,6kg, wat ongeveer een kilo minder is als de Samsung en de maximale hoogte van 572mm maakt hem ongeveer 50mm korter. De Dell is daarnaast 214mm diep, terwijl dat 279mm bij de Samsung is, dus hij zal makkelijker staan op een vol bureau. De UP3216Q is ook erg stevig, we maakte ons nooit zorgen over de bouwkwaliteit of stabiliteit.

De connectiviteit van de Dell UP3216Q is goed. De HDMI 2.0 poort kan 4K aan met de maximale refresh rate van 60Hz van de monitor en hij heeft ook een DisplayPort en Mini-DisplayPort. Naast die drie poorten heeft de monitor van Samsung ook een HDMI 1.4 aansluiting, maar aangezien deze 4K met alleen maar 30Hz aan kan snappen we niet helemaal waarom deze toegevoegd is.

De Dell heeft een logisch on-screen display zonder poespas. Deze is slim en goed georganiseerd, wat indrukwekkend is gezien de hoeveelheid opties. Er zijn secties voor kleurbeheer, energieverbruik, inputs en on-screen tweaks en het kwartet van sneltoetsen die laden voor het primaire menu kunnen aangepast worden.

Hij reageert snel op invoeren, wat belangrijk is en het menu heeft meerdere verschillende kolommen voor genestelde opties. Dit maakt het makkelijker om toegang te krijgen tot uitgebreide instellingen, terwijl je nog steeds exact weet waar je ze kan vinden. Het is misschien niet zo mooi als de Samsung OSD, maar dit is klein minpuntje.

Goedkoopste Dell UltraSharp UP3216Q kopen

 

Beeldkwaliteit Dell UltraSharp UP3216Q

Dell zegt dat elke UP3216Q gekalibreerd wordt in de fabriek om een lage 2.0 Delta E rechtstreeks uit de doos te bereiken, maar de realiteit is niet zo simpel.

Standaard is de Dell ingesteld om zijn Zonal Color Space modus te gebruiken. Deze optie geeft je de mogelijkheid om verschillende kleurruimtes aan de linker- en rechterkant van het scherm weer te geven. Dit is handig voor werk, maar niet een ideale optie als je accurate, consistente kleuren en contrastniveaus wilt bereiken.

Vergelijk goed de prijzen bij:

Wanneer we de Dell meten met zijn fabrieksinstellingen zien we een middelmatige Delta E van 4,21. En dat is niet het enige gebied waar we niet lovend over kunnen zijn, want de kleurtemperatuur is een gemiddelde 7.560K, terwijl de Samsung U32E850R 6.311K op dit gebied bereikt.

Het helderheidsniveau is 201 nits (de standaardinstelling van het scherm laat de helderheid op 75%) en de zwartwaarde is 0,21 nits. Dit zorgt voor een contrast ratio van 957:1. De standaard helderheid komt totaal niet in de buurt van de 345 nits van de Samsung, maar de contrast ratio en zwartwaarden van de Dell zijn beter. De enorme helderheid van de Samsung is daarnaast bijna discutabel wanneer het resultaat van Dell meer dan voldoende voor kantoorgebruik is.

De Zonal Color Space instelling van Dell uitschakelen maakt direct een wereld van verschil. Wanneer je die optie uitschakelt, worden de Dynamische Contrast en Uniformiteit Compensatie ook uitgezet en dat betekende dat de Delta E verbeterde naar 1,65, wat een geweldig getal is. Met deze instelling uitgeschakeld verbeterde de Dell ook op andere gebieden. Zo daalde de maximale Delta E van 9,63 naar 5,62 en de kleurtemperatuur verbeterde tot 6.971K.

Dus alhoewel het niet volledig accuraat is dat de UP3216Q een lage 2 Delta E bereikt wanneer je hem uit de doos haalt, is het niet heel moeilijk om op dat niveau te komen. Je hoeft simpelweg alleen maar de Zonal Color uit te schakelen en een kleurprofiel uit te kiezen die het beste bij de desbetreffende taak past.

Er is ook nog iets anders om te overwegen en dit komt in de vorm van de kleurtemperatuur modi van Dell. Deze kunnen gebruikt worden om de kleurtemperatuur tussen acht verschillende niveaus te schakelen, maar de standaard 6.500K optie was al fantastisch.

Met deze optie verbeterde de gemiddelde Delta E van het scherm tot 1,23 en de kleurtemperatuur warmde op tot 6.980K. Het enige kleine probleem bij deze instelling was de contrast, want de gemiddelde helderheid en zwartwaarden van 177 nits en 0,3 nits betekende dat het contrast maar 590:1 was.

Gelukkig had de Dell geen problemen om de grote hoeveelheid kleuren van de sRGB en Adobe RGB gamma’s weer te geven. Hij gaf 99,6% van de sRGB gamma en 99,4% van de Adobe RGB gamma weer, wat de beweringen van Dell bevestigd en iets beter dan Samsung is.

Het duurde even voordat we de beste instellingen van de Dell hadden gevonden, maar het is het waard om verschillende dingen uit te proberen. De Zonal Color Space van de UP3216Q uitschakelen zorgde voor de Delta E die Dell beweerde en voor een kleurtemperatuur van 6.500K kiezen zorgde voor zelfs nog betere resultaten.

Het scherm van Dell presteert goed wanneer je hem vergelijkt met die van Samsung. Wanneer je de Samsung ingesteld hebt op een helderheidsniveau van 200-nit, leverde deze een contrast ratio van 880:1 en zwartwaarden van 0,39 nits. Geen van die getallen zijn zo goed als de Dell wanneer je de Zonal Color Space optie uitgeschakeld hebt.

We kalibreerde de Dell door de groene kleur iets naar beneden te schuiven en zijn gemiddelde Delta E verbeterde naar 0,6, terwijl de andere belangrijke getallen hetzelfde bleven. Dat is een geweldig resultaat, maar dit is een onderdeel waar het scherm van Samsung beter presteert, aangezien het scherm na kalibratie een indrukwekkende Delta E van 0,09 had.

Beste Dell UltraSharp UP3216Q kopen

 

Scherm modi

Het scherm van Dell versterkt zijn sRGB en Adobe RGB kleurmodi met industrie standaard REC709 en DCI-P3 instellingen. Dat is geweldig voor personen die content moeten creëren, maar geen van deze modi kunnen gemeten worden met een kleurenmeter.

Het scherm van Dell heeft niet alleen opties voor industrie standaard werkomgevingen, maar ook modi voor verschillende soorten entertainment. Wat echter jammer genoeg vaak het geval is bij dit soort schermen, is dat deze modi nutteloos zijn.

Zo is de Delta E van de Game modus 2,58, wat slechter is dan de normale modi van Dell en de kleurtemperatuur koelde af naar 7.348K. De zwartwaarde steeg ook naar 0,35 nits, wat een verandering is om donkere gebieden te verlichten tijdens gameplay, maar er daarnaast ook voor zorgt dat de nuance en detail van die schaduwachtige gebieden verloren gaat.

De Film modus was niet beter. De Delta E daalde tot 4,33 en de kleurtemperatuur was 12.783K. Dit is een extreem resultaat en zorgt ervoor dat alles er te bleek uitziet. De Multimedia modus zat tussen die twee opties is, wat wederom betekent dat je er niks aan hebt.

Vergelijk goed de prijzen bij:

 

Uniformiteit en input lag

Het paneel van Dell bleek erg capabel te zijn tijdens onze Dell UltraSharp UP3216Q review om de kleurtemperatuur en accuraatheid over de gehele 32-inch te behouden. De kleurtemperatuur veranderde nauwelijks aan de bovenkant van het scherm en dat was ook zo over het hele midden van het scherm. Er was maar een kleurverschil van 2%, wat niet merkbaar is. Aan de onderkant van het scherm was de Dell UltraSharp UP3216Q zelfs nog accurater, wat erg indrukwekkend is.

We kunnen echter niet hetzelfde zeggen over de uniformiteit van het backlight. In de linkerbovenhoek verloor hij ongeveer 15% van zijn backlight en in de rechterbovenhoek was dit zelfs 20%. Het midden van het scherm verloor tussen de 10% en 16% van zijn helderheid. Aan de onderkant was het verlies zo’n 11%, wat een beter resultaat is, maar nog steeds niet geweldig.

Het scherm van Samsung presteerde vergelijkbaar op dit gebied. Hij verloor maximaal 20,6% in de linkerbovenhoek en bijna 9% kleurtemperatuur in sommige sectoren.

De gemiddelde uniformiteit van de Dell is geen ramp, maar wel iets om in gedachten te houden als je bezig gaat met high-end grafisch werk. Gezien de aard van deze taken is het mogelijk ook een goed idee om op zoek te gaan naar duurdere professionele panelen.

De Dell presteert beter op het gebied van kijkhoeken. De afmetingen van het scherm betekent dat de hoeken iets donkerder kunnen zijn wanneer je dit bekijkt vanaf een centrale positie, maar het probleem is niet zo groot als bij de Samsung. Het scherm wordt maar iets donkerder wanneer je deze bekijkt vanaf meer schuine posities.

Op het gebied van de input lag behalen de beide monitors vergelijkbare resultaten. De gemiddelde input lag van 9.7ms van de Dell is geweldig, wat nagenoeg hetzelfde is als de Samsung en goed genoeg voor gaming. Dit is vooral indrukwekkend, aangezien het technisch gezien niet een gaming scherm is.

Beste Dell UltraSharp UP3216Q Review

 

Moet je de Dell UltraSharp UP3216Q kopen?

De Dell UltraSharp UP3216Q is een kwalitatieve kantoormonitor die goed presteert in de meest belangrijke gebieden. Hij is smart, divers en stevig en hij wordt geleverd met scherm modi die goed samenwerken met industrie standaard instellingen, wat iets is dat de meeste professionele panelen niet hebben.

Vergelijk goed de prijzen bij:

De beeldkwaliteit is ook aardig goed, alhoewel een beetje inspanning vereist is om de beste instellingen te vinden. Wanneer de Dell op zijn beste niveau presteert, geeft hij een indrukwekkende kleurtemperatuur, contrast en zwartwaarden en hij produceert zonder problemen de gehele Adobe RGB kleurgamma. Hij heeft daarnaast maar kleine problemen, zoals uniformiteit, wat vaak een probleem is bij zulke grote panelen en de grootste concurrent van Samsung presteert iets beter na kalibratie.

Het scherm van Samsung is echter beter op maar een paar gebieden. De AMD FreeSync technologie maken hem een betere optie voor het gamen na het werk en is iets meer divers.

Wanneer het echter aankomt op het werk gedaan krijgen, dan blinkt het scherm van Dell uit dankzij een grotere hoeveelheid modi en betere benchmark resultaten. Het is een goede optie wanneer de echte professionele panelen te duur voor je zijn.

 

Conclusie Dell UltraSharp UP3216Q review

Het scherm van Dell laat je werken om de beste instellingen te bereiken, maar wanneer je hem goed ingesteld hebt zijn er voldoende pluspunten. De kleuraccuraatheid, contrast en gamma waarden zijn allemaal uitstekend. Andere schermen zijn beter voor multimedia, maar dit is een indrukwekkend groot scherm voor werk.

Vergelijk goed de prijzen bij:

We hopen dat je genoten hebt van deze Dell UltraSharp UP3216Q review.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo