Een week nadat GoPro hun eerste drone aankondigd, onthuld DJI de Mavic Pro. De Mavic Pro is duurder (€799 ten opzichte van €1.199), maar beide kan je in elkaar vouwen en zijn makkelijk om te transporteren. Is het het echter waard om meer te betalen voor de Mavic Pro? Je ontdekt het in deze DJI Mavic Pro review.
DJI Mavic Pro review
Design
Als je niet de speciale carry case koopt, dan kan je de Mavic Pro veilig in je rugzak of kleine tas stoppen dankzij de plastic gimbal bescherming. Het is het echter zeker waard om te investeren in een case, zodat je voorkomt dat de propellers beschadigd raken.
Volgens DJI kan je de drone uitpakken, de vier poten uitvouwen en binnen een minuut vliegen. De voorste twee poten klap je uit en de achterste twee vouw je naar buiten via de base en zitten iets lager. Het ziet er raar uit, maar de vliegprestatie wordt hier niet door beïnvloedt.
De gimbal bescherming kan je los koppelen en er is een tweede kleinere klem die voorkomt dat de gimbal teveel beweegt tijdens transport. Je kan niet vliegen wanneer je de klemmen gebruikt, dus je moet ze niet gebruiken zodat je snel op kan stijgen of je moet gewend raken dat je ze elke keer los moet maken voordat je gebruik kan maken van de drone. De primaire bescherming kan je laten zitten als je gewoon wat plezier wilt hebben, maar voor professionele opnames en foto’s moet je hem verwijderen.
Je hoeft de propellers niet uit te vouwen, aangezien dit automatisch gebeurt wanneer je de motor start.
Vergeleken met de Phantoms is de DJI Mavic Pro klein. Hij is lichter en veel kleiner wanneer je hem in elkaar gevouwen hebt. Het is niet zo klein als de waterfles die we zouden verwachten, maar hij is zeker draagbaar. Denk aan een 1,5 liter frisdrank fles en dan zit je aardig in de buurt.
Een klein deurtje verbergt de microSD kaart slot en een schakelaar, welke bedoeld is om te schakelen tussen vliegen met de controller en alleen met je telefoon vliegen.
De controller is redelijk makkelijk om in te stellen, alhoewel het een beetje onhandig is om de Lightning kabel te verbinden met je iPhone. Deze zit namelijk niet vast, omdat de controller gebouwd is om universeel te zijn en zo’n beetje elke iPhone of Android accepteert. In de doos zitten Lightning en microUSB kabels, maar de andere zijn optioneel (zoals een USB-C kabel).
Het verlengstuk aan de controller voor je telefoon zorgt ervoor dat deze goed vast zit, dus sommige telefoons zullen te groot zijn met hun bescherm case. Een iPhone 7 met een Apple leren case konden we er precies inkrijgen. Het vreemde van dit bevestigingsstuk is dat de home knop van een iPhone met 4,7-inch scherm grotendeels geblokkeerd wordt, alhoewel je deze niet zou hoeven te gebruiken als je de DJI GO app opstart voordat je de telefoon plaatst.
De controller is volledig anders dan de vorige modellen van DJI en we zijn grote fans van het nieuwe LCD scherm. Deze laat een hoop informatie zien en dit betekent dat je niet naar het scherm van je telefoon hoeft te kijken om de hoogte en afstand van de drone te bekijken. Hij heeft ook signaalmeters voor GPS, RPM van de motor en de snelheid van de drone. De laatste twee zie je in de linker en rechter hoeken. Hij laat ook het accuniveau van de drone en controller zien en een centrale sectie laat berichten zien zoals GPS OK, SD ERR en ook LANDING of TAKING OFF. Aan de onderkant laat een indicator zien hoe ver je verwijdert bent van een gedetecteerd obstakel.
De kleinere afmetingen maken het meer comfortabel om te gebruiken met kleinere handen en de kleinere sticks zijn zeker niet minder nauwkeurig of bruikbaar dan die van Phantom controllers. Net als bij een console gamepad zijn er twee knoppen aan de achterkant die geprogrammeerd kunnen worden om verschillende dingen te doen en in de linker bovenhoek zit een wiel om de gimbal te kantelen.
Schouderknoppen maken het mogelijk om het opnemen van een video te starten en stoppen en een foto te maken. Terwijl een wiel in de rechter bovenhoek gebruikt kan worden om de belichting, ISO en andere beeldinstellingen te veranderen.
Features en vliegen DJI Mavic Pro
Dankzij de kleinere afmetingen en het lichtere gewicht voelt de Mavic Pro meer behendig dan een Phantom in de lucht. Zet de schakelaar aan de zijkant van de controller op Sport modus en hij reageert erg goed en vliegt rond als een vlieg. Hij is ook snel en je krijgt echt een gevoel van snelheid wanneer je de nieuwe bril van DJI op doet (hier vertellen we verderop meer over).
Maar alhoewel de Sport modus leuk is, waren we meer geïnteresseerd in de nieuwe ActiveTrack features. Sommige schakelen het Vision positioneringssysteem uit (net als de Sport modus), dus je krijgt niet constant obstakelvermijding. Maar dankzij de twee op de bodem bevestigde camera’s en een paar ultrasonische sensors, kan de DJI Mavic Pro een bepaalde hoogte behouden terwijl hij dicht over de grond vliegt.
We testte dit uit door met de drone langs een route te vliegen die bij een heuvel omhoog ging en een heg had. Dit was geen probleem voor de Mavic Pro, aangezien hij simpelweg de heg detecteert en er overheen vliegt.
Gebaren zijn ook nieuw en leuk. Je kan de drone je laten volgen door in de richting te wijzen die je op wilt gaan of je kan een foto frame met je duimen en wijsvingers maken om de drone te vertellen dat je een selfie wilt maken. En dit alles kan je doen zonder de controller vast te houden.
Het maken van een selfie werkte niet altijd even goed. Als je erg dichtbij andere personen staat, dan heeft de drone moeite om te focussen. Als je echter het frame bij andere personen vandaan maakt en vervolgens naar de groep loopt, dan lijkt het meer effectief te zijn.
We konden de ActiveTrack jammer genoeg niet uitproberen op dieren en auto’s, alhoewel we wel probeerde om een zwarte kat in de schaduw vast te leggen. Dit lukte niet en de kat raakte alleen maar geïrriteerd, dus het is mogelijk beter om kleine dieren te vermijden, aangezien je aardig dichtbij moet vliegen.
Nog een geweldige nieuwe feature is de mogelijkheid om de camera te draaien op de gimbal naar portret modus, zelfs tijdens het vliegen. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld een foto wilt nemen van een waterval of iets anders waar een portret oriëntatie het beste werkt. Het is ook handig als je een panorama wilt maken, aangezien portret foto’s je meer hoogte geven.
De nieuwe Tripod modus is ook handig voor panorama’s. Dit verlaagt de snelheid van de drone (zie het als een tegenovergestelde Sport modus) en maakt de besturing ook minder gevoelig. Het is handig als je over een landschap wilt draaien, aangezien het voorkomt dat je te snel gaat. En als je een foto voor een panorama maakt, dan is het wederom makkelijker om rustig te draaien voordat je de volgende foto maakt.
We probeerde ook de nauwkeurig land functie uit. Een video wordt gemaakt wanneer je opstijgt en wanneer je op de return knop drukt. De drone vliegt naar de van te voren ingestelde hoogte en gaat vervolgens weer terug naar de plek waar hij opsteeg. Hij roteert totdat hij in dezelfde richting heeft als tijdens het opstijgen en land rustig op dezelfde plek als tijdens het opstijgen. De drone faalde maar een keer en zelfs toen was hij niet ver verwijderd van de startpositie.
De laatste update van de DJI GO app past de interface lichtjes aan en verplaatst een aantal opties, maar het is ook handig dat hij je nu waarschuwt dat het te winderig is. Je kan vaak niet goed zien of voelen hoe winderig het is op de hoogte van de drone en normaal gesproken is er op grotere hoogte meer wind.
Beeldkwaliteit DJI Mavic Pro
We konden een aantal foto’s en video’s maken tijdens onze vluchten in deze DJI Mavic Pro review en we waren erg onder de indruk van de kwaliteit. Je zou verwachten dat de kwaliteit minder zou worden door de kleine camera en lens, maar dat is totaal niet het geval. Video kan je maximaal met een resolutie van 4.096 x 2.160 met 24fps vastleggen, maar het is beter om voor 3.840 x 2.160 met 25fps te kiezen, aangezien deze een 16:9 aspect ratio heeft en zal meer compatibel zijn met de schermen waar je het waarschijnlijk op zal kijken.
Het is cruciaal om op het scherm van je telefoon in de GO app te tikken voordat je een video opneemt of foto’s maakt, omdat de lens niet langer een vaste focus heeft. Dit zou een voordeel moeten zijn wanneer je foto’s en video’s van dichtbij maakt, maar aangezien de meeste dingen erg ver weg zijn in de lucht, is dit een beetje onhandig en makkelijk om te vergeten.
Als je de DJI Mavic Pro overweegt als je eerste drone, dan zal je erg onder de indruk zijn van de gestabiliseerde video’s. Als je de drone op een plek laat zweven en opneemt, dan zal je denken dat je naar een foto kijkt, zo stabiel is hij.
We moeten de Mavic meer uittesten om te kunnen bepalen of de 4K camera net zo goed is als die van de Phantom 4, maar zelfs als hij een beetje scherpte mist bij 4K, is de Mavic veel meer draagbaar en toegankelijk, waardoor hij nog steeds de betere drone is.
Bril DJI Mavic Pro
Je kan maximaal twee brillen met de DJI Mavic Pro verbinden en beide ontvangen dezelfde 1080p video van de camera. De bril heeft een grote zachte plastic hoofdband die je vastmaakt met een schroef op de achterkant. De bril is zwaar en ons instinct was om hem te ondersteunen met onze handen. Maar wanneer hij goed strak op je hoofd zit, dan is het niet te oncomfortabel om hem een paar minuten te gebruiken. Er is ook voldoende ruimte voor een bril.
Videokwaliteit is redelijk, maar het beeld was niet zo scherp als we hadden verwacht. Dit kan door een paar factoren komen, waaronder dat we hem maar een paar seconden uit konden proberen tijdens deze DJI Mavic Pro review, dus we zullen nog even wachten met onze conclusie. De sensatie is echter hetzelfde als virtual reality. Het is een fantastisch gevoel terwijl je over bomen en gebouwen vliegt. Uiteraard is het ook ideaal om een idee van FPV racing te krijgen wanneer je de Sport modus gebruikt.
Als je snel van richting veranderd, dan zal je echter zeker weten misselijk worden.
Conclusie van deze DJI Mavic Pro review
Invouwbare drones zijn ongetwijfeld de toekomst. GoPro denkt dit en nu DJI de Mavic Pro heeft onthuld, zullen waarschijnlijk veel andere fabrikanten volgen. De Mavic lijkt misschien duur en dat is hij uiteraard ook, maar het feit dat hij betere technologie dan de Phantom 4 heeft, betekent dat je goede waarde voor je geld krijgt. Een minpunt is dat je de gimbal en camera niet kan verwijderen voor video’s op de grond zoals met de GoPro Karma, maar de draagbaarheid en fantastische nieuwe controller zijn echter de echte winnaars. Het betekent dat je niet een grote koffer hoeft mee te nemen, zoals bij de Phantom en het hoeft niet een speciale gelegenheid te zijn. Je kan de Mavic Pro overal mee naartoe nemen. We hopen dat je genoten hebt van deze DJI Mavic Pro review.