De drone stijgt op en blijft een paar meter van de grond af zweven. Ik vlieg zo’n vier meter de lucht in met de acceleratie hendel en vervolgens neemt mijn drie jaar oude zoontje het over. Hij klikt op het scherm van een iPad waar een app voor de besturing is op geïnstalleerd. De drone, een DJI Phantom 4, begint te klimmen en vliegt richting een verlaten graanschuur. Mijn zoon blijft lekker op het scherm klikken en de drone vliegt heen en weer. De opname laat echter niet zien hoe fanatiek hij op het scherm klikt, want deze is hartstikke soepel. Uiteindelijk klikt hij op een boom. De Phantom 4 vliegt er naartoe en past de vliegroute iets aan om de obstakel te vermijden. Het eindresultaat is een dramatische opname waarbij de drone tussen twee bomen doorvliegt met het licht van de ondergaande zon op de uitstekende takken. De drone vliegt veel dichter bij de bomen langs dan dat we zouden doen wanneer we zelf zouden vliegen. Het is mij meteen duidelijk dat echt iedereen met de DJI Phantom 4 kan vliegen. Wat heeft deze drone nog meer te bieden? Je leest het allemaal in deze DJI Phantom 4 review.
Vergelijk prijzen bij:
- Kamera Express: bekijk aanbieding
DJI Phantom 4 review:
Indrukwekkende nieuwe technologie
Voor de Phantom 4 was de mogelijkheid om een GPS signaal te volgen het beste wat een camera drone kon bieden. Dit werkt prima, maar heeft een aantal ernstige limieten. In de praktijk is het net een beetje als het spelen van Marco Polo. De drone heeft een algemeen idee waar je bent, maar kan jou of de wereld daar omheen niet zien. Met alleen GPS om op te vertrouwen hadden deze drones vaak problemen met plotselinge veranderingen van richting of snelheid, om voorwerpen/personen te blijven volgen wanneer deze erg dicht in de buurt waren en uiteraard met het vermijden van obstakels, zoals bomen, lantaarnpalen en skiliften.
De laatste paar dagen heb ik enorm veel tijd doorgebracht met de Phantom 4, waarbij ik het overgrote deel van mijn tijd spendeerde aan de nieuwe volledig autonome features. Het duurde even voordat ik de moed had om vol gas richting een muur te vliegen en ik kreeg gewoon buikpijn van de angst toen ik dit deed, maar de drone faalde nooit om een crash aan te zien komen en tot stilstand te komen. Hij zag stenen muren, bomen en zelfs hekken zonder problemen. Met de obstakel vermijdingsfunctie kan je net als mijn zoon met de Phantom 4 vliegen door op het scherm te klikken. Daarnaast kan hij ook gebruik maken van computervisie om een specifieke persoon te identificeren en deze vervolgens te volgen, waarbij de desbetreffende persoon perfect in beeld wordt gehouden.
De Phantom serie van DJI is al jaren ons favoriete drone model, maar deze laatste versie is niet alleen de beste unit die je kan kopen. Door computervisie en volledig autonome mogelijkheden toe te voegen heeft de Phantom 4 het niveau van wat mogelijk is met een consumenten cameradrone dramatisch verhoogt. Dit geldt zowel voor amateurs die willen beginnen met vliegen en voor professionals die complexe en gevaarlijke opnames willen maken.
LEES OOK: Drone kopen gids
Features DJI Phantom 4
De basis van de hardware van de Phantom behoudt dezelfde hoge kwaliteit als de vorige modellen, maar met een paar kleine aanpassingen en verbeteringen. Voor personen die niet alles willen lezen kunnen we zeggen dat dit nog steeds de beste drone is op het gebied van betrouwbaarheid, mooie opnames en algehele bouwkwaliteit. Als je alle ins en outs van deze DJI Phantom 4 review wilt weten, lees dan uiteraard verder.
Om te beginnen wordt de Phantom 4 geleverd met een nieuwe draagkoffer, welke van grijs schuimplastic is gemaakt en op een koffer lijkt waar de de codes van een nucleaire onderzeeër inzitten. De koffer is veel compacter en duurzamer dan die van de Phantom 3, welke alleen maar een handgreep had op de kartonnen doos.
Tijdens onze testen hield de accu het ruim 25 minuten uit, wat gelijk of beter is dan cameradrones met vergelijkbare afmetingen. Binnen een uur heb je hem volledig opgeladen en je kan tegelijkertijd de afstandsbediening opladen, welke het zonder problemen drie vliegsessies uithield.
Vergelijk prijzen bij:
- Kamera Express: bekijk aanbieding
Design DJI Phantom 4 review
De nieuwe Phantom heeft een glossy plastic frame en een dunnere, meer aerodynamische behuizing. De gekleurde banden zitten niet meer rond de armen, want deze eindigen nu in glanzend metaal op de blootgestelde motoren. De onderkant is van grijs plastic en dit is een fijne afwisseling van het volledige witte design. Van een afstand is het onmogelijk om hem te onderscheiden van vorige modellen, maar van dichtbij is het design iets agressiever en aantrekkelijker. De controller is hetzelfde als bij de vorige modellen, maar in plaats van matte plastic hebben ze nu voor een glanzende behuizing gekozen.
De assemblage is ook niet veel aan verandert, maar de propellers hebben wel een nieuw vergrendel mechanisme. Volgens DJI is dit gedaan omdat er een sterkere verbinding vereist is om te voorkomen dat de propellers losschieten tijdens de ‘sport modus’ (daar zullen we later meer over vertellen). Het eindresultaat is net zo simpel, maar aardig wat sneller dan de vorige assemblage methode. De accu is iets groter, maar voor de rest identiek. Deze plaats en verwijder je erg makkelijk.
Vliegen
De Phantom 4 heeft nu drie snelheden. Wanneer je de voorwerp vermijdingsfunctie aan hebt staan is de maximale snelheid zo’n 37 km/h. In de normale vliegmodus kan een snelheid van 56 km/h gehaald worden en in de nieuwe sport modus kan hij een indrukwekkende snelheid van 72 km/h behalen. Voor ervaren piloten is sport modus echt een cadeau, waarbij een hoop paardenkracht en behendigheid aan het apparaat wordt toegevoegd. Voor personen die professionele opnames willen maken geeft de sport modus veel meer dynamische achtervolgingsopnames tijdens het filmen van stunten met hoge snelheid of races.
DJI claimt dat de Phantom 4 vijf keer zo stabiel is als de voorganger en tijdens onze testen hadden we een erg soepele opname. Tijdens het zweven had hij nooit problemen om zijn positie aan te houden (afgezien van een paar centimeter), zelfs bij een gemiddelde wind. De extra stabiliteit komt door een extra IMU (inertial measurement unit) en twee keer zoveel naar beneden gerichte camera’s en sonar sensors, welke de Phantom gebruikt voor het visuele positioneringssysteem. Wanneer we de automatische terugkeer functie gebruikte ging hij altijd terug naar de exacte positie waar hij was opgestegen.
De Phantom 4 gebruikt dezelfde afstandsbediening en Lightbridge video downlink technologie als de Phantom 3. Tijdens onze testen hadden we constant verbinding en de videostream was zeer helder en vrij van lag. Ik ben niet echt een expert op het gebied van filmen, maar volgens ons videoteam was de opname van de Phantom 4 een flinke verbetering. Het zag er meer ‘rauw’ uit (een hogere dynamisch bereik, minder digitale verscherping en minder kleurverzadiging) en dit alles geeft je meer flexibiliteit wanneer je de opname later wilt bewerken of kleuren toe wilt voegen.
Alle intelligente vlieg modi van de Phantom 3 (waypoint navigatie, orbit, volg en track zijn ook allemaal beschikbaar. Maar deze maken gebruik van GPS en zijn niet veel verandert, alhoewel ik ze wel iets accurater vond van dichtbij. Maar gezien de nieuwe autonome features die beschikbaar zijn, zal je waarschijnlijk niet veel gebruik maken van deze modus, afgezien van misschien waypoint navigatie.
Vergelijk prijzen bij:
- Kamera Express: bekijk aanbieding
Autonome features in detail
Al deze verbeteringen zijn geweldig, maar het zijn de autonome features die voor de grootste vernieuwingen zorgen bij de Phantom 4, dus laten we daar eens uitgebreid naar kijken in deze DJI Phantom 4 review. Het is duidelijk dat er nog steeds grote limieten op dit gebied zijn. De gaafste nieuwe feature is ‘TapFly’. Je hebt hiermee een live beeld van de camera van de drone op het scherm van je mobiele apparaat. Klik op elke willekeurige plek op het scherm en de drone zal in die richting vliegen. De drone zal automatisch de bochten soepel nemen, waardoor de abrupte bewegingen die ik vaak had bij opnames wanneer ik zelf vloog vermeden werden.
Het limiet is dat je voornamelijk maar in één richting vliegt, namelijk voorwaarts, aangezien dit de enige richting is waarbij de obstakel vermijdingsfunctie werkt. De sensoren hebben een gezichtsveld van 60 graden, wat inhoudt dat je alleen maar kan draaien met een hoek van grofweg 30 graden, terwijl je constant voorwaarts gaat. Als je een scherpe bocht wilt nemen of terug wilt gaan waar je vandaan kwam, dan zal je zelf met de hendels moeten sturen of de automatische terugkeer moeten gebruiken.
De obstakel vermijdingsfunctie is aardig voorzichtig. Wanneer ik de drone bijvoorbeeld vroeg om tussen een paar bomen door te navigeren met aan beide kanten een paar meter ruimte, weigerde de drone om dit uit te voeren. TapFly werkt daarnaast ook niet als je nog te laag zit, zoals bijvoorbeeld net na automatisch opgestegen te zijn. Dit hield in dat ik eerst handmatig met de hendels omhoog moest vliegen voordat ik volledig op het scherm van mijn mobiele apparaat kon vertrouwen.
De andere grote autonome feature is AutoTrack. Je selecteert een object (een persoon, een fiets, een auto) en de drone zal deze in zijn vizier houden. Dit wordt mogelijk gemaakt door dezelfde computervisie technologie die gebruikt wordt bij het vermijden van obstakels, maar deze keer bouwt deze technologie niet alleen een 3D model van de omgeving, maar ook van het doel dat je wilt volgen.
Deze functie was geweldig wanneer het werkte, maar zoals normaal is bij nieuwe dingen moesten we wel meerdere keren klikken voordat de drone het doel ging volgen. Het apparaat zei vaak dat het object te klein of te ver weg was. Ik kwam er achter dat deze functie het beste werkt als je zo’n 3-3,5 meter van het doel verwijdert was. Hij was erg goed in het volgen van een persoon, maar raakte deze kwijt wanneer hij/zij langs iemand liep met dezelfde kleur kleren of wanneer de persoon een groep inliep.
Tijdens de Autotrack kon je ook om het doel draaien door simpelweg de stick naar links of rechts te duwen. Dit is een lastige manoeuvre voor zelfs een ervaren piloot en het kan leiden tot een geweldige opname. Ik ontdekte dat dit het beste werkte wanneer het object niet bewoog. Als het doel bewoog was dit een beetje onvoorspelbaar. Aangezien de Phantom 4 alleen maar naar voren kan kijken, moet je obstakels in de gaten houden tijdens het draaien en ik kan me heel goed inbeelden dat een beginnende piloot de breedte van een draaiende drone verkeerd beoordeeld tijdens het volgen van een bewegend doel.
Uiteindelijk denk ik dat de ietwat gelimiteerde autonome features waarschijnlijk een goed iets is. Het forceert je namelijk om de basis besturing van de hendels onder de knie te krijgen tijdens het vermijden van crashes, wat beginners sneller en met meer vertrouwen de mogelijkheid geeft om geweldige opnames te maken. Weten hoe je snel de besturing over kan nemen als de autonome systemen falen is iets wat elke drone eigenaar zou moeten leren.
En alhoewel ik schrijf over de limieten van de autonome features, is de snelheid van de innovatie die neergezet wordt door DJI nog steeds zeer indrukwekkend. Tijdens de CES in 2015 zagen we drones die personen konden volgen en de beginselen van een vermijdingssysteem. Een jaar later werden de volg mij drones net geleverd aan klanten en de vermijdingstechnologie was iets beter, maar nog lang niet commercieel beschikbaar. Toen de Yuneec Typhoon H tijdens de CES 2016 werd geïntroduceerd zei ik tegen mezelf dat dit de eerste drone was die de Phantom van de troon kon stoten, omdat het de eerste consumenten drone was die beloofde om echte obstakel vermijdingstechnologie te hebben dankzij de onboard sonar. Het is jammer voor Yuneec, maar DJI heeft hen met de Phantom 4 alweer verslagen met een systeem dat veel robuuster is.
De Phantom 4 kost €1599, wat duurder is dan het nieuwe model van afgelopen jaar (€1199). Maar de toevoeging van deze autonome features maakt hem de overduidelijke keuze voor iemand die zijn/haar eerst drone wil kopen. Voor professionals biedt de Phantom 4 een meer robuust setje technologie dan de Inspire 1 en kan deze zelfs aan op het gebied van snelheid.
Conclusie DJI Phantom 4 review
We hebben de Phamtom wel eens de iPhone van drones genoemd, zowel omdat het onze top aanbeveling is en omdat elke nieuwe versie iets beter wordt zonder de features te dramatisch te veranderen. De Phantom 4 verbrijzelt die vergelijking en maakt een evolutionaire sprong. Mijn enige aarzeling om deze drone te kopen, is dat DJI al iets heeft laten zien dat zelfs nog beter is dan de Phantom 4, namelijk de Matrice. Deze is volledig 360 graden autonoom, wat het mogelijk maakt om een doel van de zijkant of achteruit te volgen. DJI heeft in interviews hints gegeven dat de Phantom 4 maar een eerste stap in hun plannen voor meer autonomen apparaten is. Dit is zeker weten een geweldige drone, maar als ik nog eens 10-11 maanden wacht, kan ik dan iets krijgen dat nog gaver is?
Met de Phantom 4 loopt DJI steeds verder uit op de concurrentie. Het is het eerste bedrijf dat met een drone op de markt komt met erg goede autonome features en de implementatie werkt erg goed. De toevoeging van obstakel vermijding, tapfly en doel volgen zorgt ervoor dat ik deze drone aanbeveel aan totale beginners, maar ook eentje die professionals kan helpen om meer interessante en risicovolle opnames te maken.
We hopen dat je genoten hebt van deze DJI Phantom 4 review. Mocht je al de gelukkige eigenaar van deze drone zijn, deel dan zeker hieronder je ervaringen, zodat andere lezers hier ook van kunnen profiteren. Mocht je vragen hebben na het lezen van deze DJI Phantom 4 review, dan kan je uiteraard ook een reactie achterlaten.
Vergelijk prijzen bij:
- Kamera Express: bekijk aanbieding