DJI Spark review

Drones worden door veel personen nog steeds als een luxe en specialistisch stukje technologie gezien. De gedachte van het vliegen met een dure gadget die vaak het idee geeft dat hij alleen maar gebruikt wordt om mooie opnames voor televisieseries en films te maken. Met de Spark probeert DJI de markt de democratiseren en complexe technologie te vereenvoudigen, dat is althans wat het bedrijf beweert. Deze marketing zin betekent dat er een hoop extra intelligentie is toegevoegd om het vliegen een stuk minder ontmoedigend te maken voor personen die nieuw zijn in de wereld van geavanceerde drones, en ook om het maken van foto’s en video’s een stuk eenvoudiger te maken. De DJI Spark is op zichzelf beschikbaar vanaf €499 of als een Fly More Combo pakket, welke de optionele afstandsbediening en andere accessoires voor €699 toevoegt, waardoor de Spark op het gebied van drones als relatief goedkoop gezien kan worden (houd speciale actiedagen in de gaten, zoals BlackFriday, aangezien je de drone met het bundelpakket soms voor €100 goedkoper kan vinden). In deze DJI Spark review zal ik deze drone uitgebreid onder de loep nemen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

DJI Spark review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Kleine, lichtgewichte constructie
 • Intelligente vliegmodi
 • Makkelijk om te vliegen
 • Goede beeldkwaliteit
 • Relatief goedkoop

Negatief

 • De gebaren modus is een beetje onbetrouwbaar
 • Accuduur is kort en extra’s zijn duur

Belangrijkste eigenschappen

 • Vanaf prijs tijdens deze DJI Spark review: €499
 • Palm opstijgen
 • Panoramische en ondiepe focus modi
 • Gebarenbesturing
 • Quick Shot bewegingen
 • 50 km/h topsnelheid

Vergelijk prijzen nu bij:

 

DJI Spark review:

Design

Alhoewel de Spark niet in je broekzak zal passen zoals de AirSelfie, is het de kleinste drone van DJI (die de troon steelt van de Mavic Pro) en de primaire behuizing past in de palm van je hand. Dit is belangrijk, aangezien de Spark zonder problemen vanaf je palm op kan stijgen, waardoor dat onderdeel een stuk makkelijker is.

Beste DJI Spark Review

Aangezien de armen echter niet in elkaar geklapt kunnen worden zoals bij de Mavic Pro, is de Spark ongeveer net zo groot als zijn neef wanneer je deze in elkaar klapt.

De Spark is echter ongelooflijk licht, ongeveer de helft van de Mavic Pro. Hij is zo licht dat ik meerdere keren vergat dat ik hem in zijn case had gedaan, omdat je het gewicht bijna niet kan voelen. Je kan hem prima in een rugzak doen om hem mee te nemen voor je volgende opnames en niet het gevoel hebben dat je iets zwaar meeneemt.

De Spark is beschikbaar in verschillende kleuren, waaronder rood, groen, blauw, geel en wit. De kleurrijke opties voegen een beetje persoonlijkheid en vermaak toe. Hij is solide gebouwd, gemaakt van stevig plastic, wat een aantal stevige landingen van mij heeft weten te verduren tijdens mijn testen.

De camera en gimbal aan de voorkant zijn blootgesteld en in tegenstelling tot de Mavic Pro is er geen doorzichtige ‘helm’ om ze te beschermen. Ze voelen echter niet erg breekbaar aan, maar ik was ook niet genoeg overtuigd om dit uit te testen met een crash.

 

Functies van de DJI Spark

Intern kan je alle sensors vinden die je zou verwachten bij een geavanceerde drone. Deze bestaan uit zowel GPS- en GLONASS-sensoren, wat betekent dat de Spark in totaal met 24 satellieten tegelijkertijd kan communiceren voor een nauwkeurige positionering. Er zit een 3D infrarode detectiecamera aan de voorkant om objecten te ontwijken.

DJI Spark

Het positioneringssysteem van DJI is aan de onderkant toegevoegd, wat bestaat uit een camera die naar beneden gericht is en een IR-sensor. Dit maakt het mogelijk om zelfs binnenshuis te zweven wanneer er geen GPS of GLONASS beschikbaar is.

Net als bij de Mavic Pro zal de Spark ook een video opnemen met de camera die naar beneden gericht is, welke hij dan gebruikt voor de ‘return-to-base’ landingsfunctie.

Op het gebied van de camera is er een 1/2,3-inch sensor die 12-megapixel foto’s en 1080p video met 30fps maakt, in plaats van de 4K die beschikbaar is bij de Mavic Pro. Het objectief wordt ook maar op 2 assen gestabiliseerd in plaats van 3 (de derde as wordt digitaal gestabiliseerd).

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Prestatie en app

De Spark kan rechtstreeks verbonden worden met je smartphone via een Wi-Fi Direct verbinding die een bereik van 100 meter heeft, wat instellen erg eenvoudig maakt. Met de DJI 4 GO app kan je de virtuele sticks op het scherm gebruiken om te manoeuvreren en ook de vele van te voren gedefinieerde Quick Shot bewegingen activeren.

Goedkope DJI Spark Review

Tenzij je voor het Fly More Combo pakket kiest, zal je alleen de besturingen van je smartphone beschikbaar hebben. Zoals je zou verwachten zijn deze lang niet zo nauwkeurig als fysieke besturingen met een paar sticks voor fijne aanpassingen. Dit betekent dat je video een beetje abrupt kan bewegen terwijl je roteert en de positie van de drone aanpast. Er is ook een zogenaamde TapToFly-modus, welke het mogelijk maakt om op het scherm te tikken en de Spark daar naartoe laat vliegen. Dit betekent dat je je meer kan concentreren op het uitzicht.

Voor de rest is de DJI Spark net zo snel en behendig als alle andere drones van DJI en kan een genot zijn om mee te vliegen zodra je gewend bent geraakt aan de virtuele sticks.

Ik vond het bereik van 100 meter echter een beetje optimistisch. De iPhone 7 die ik gebruikte verloor verscheidene keren de verbinding. Gelukkig is er een noodbeveiliging in aanwezig die ervoor zorgt dat de Spark terug naar de startlocatie vliegt als je de verbinding meer dan een paar seconden verliest. Dat is goed voor de gemoedsrust.

Als je de optionele afstandsbediening hebt is de Sport modus optie beschikbaar. Dit verhoogt de topsnelheid naar 50 km/h, wat een stuk sneller is dan wat mogelijk is met de smartphone app. De afstandsbediening heeft ook een bereik van 2 kilometer.

Andere veiligheidsfuncties zijn ingebouwde no-flyzones in de app, welke je waarschuwt wanneer je in een verboden gebied vliegt. Als je in de buurt van een vliegveld bent zal de drone niet eens opstijgen.

De app geeft je ook de mogelijkheid om je video te bewerken, naast het toevoegen van muziek en effecten. Hij is handig als je snel wilt delen naar sociale media.

 

Snelle shots, gebaren en beeldkwaliteit

De Quick Shots die ik aangaf maken het krijgen van cinematische shots ongelooflijk makkelijk en voegt bewegingen zoals ‘rocket’ toe, welke de drone verticaal laat stijgen terwijl hij naar beneden opneemt, ‘circle’ wat rond een doelwit draait en ‘helix’ welke het meest cinematisch is en een wijdere hoeveelheid bewegingen rond een doelwit die je in de app definieert toevoegt.

Goedkoopste DJI Spark Review

Helix was echter de reden dat de Spark twee keer zijwaarts tegen een boom vloog. Een keer tijdens een demo terwijl een vertegenwoordiger van DJI met de drone vloog en ook een keer tijdens deze review. Als onderdeel van een nieuwe firmware upgrade moet je de afstand van elke manoeuvre in de DJI GO 4 app in kunnen stellen, maar zelfs toen ik dit op 15 meter instelde vloog hij nog steeds ver weg en tegen een boom aan. De Spark was gelukkig onbeschadigd, maar het was wel een hart in je keel moment. Een paar keer verloor de drone zijn doelwit ook tijdens de Quick Shot modi, wat wederom grotendeels tijdens de Helix bewegingen was.

Een van de grote pluspunten van de Spark is gebarenherkenning gebruiken. Start hem vanaf je palm nadat je de geavanceerde gebaren in de app hebt ingeschakeld en hij zal voor je zweven. Groene lichten op de Spark zullen vervolgens vertellen of hij gekoppeld is en daarna kan je doen wat je wilt.

De Spark zal dan je palmbewegingen volgen, zodat je hem links en rechts kan pannen of omhoog en omlaag, zodat je hem kan positioneren voor de perfecte shot. Wanneer je klaar bent voor een foto, maak dan een ‘Y’ vorm met je armen en de drone zal wegvliegen, maar op jou gericht blijven als doelwit. Loop rond en de Spark zal je volgen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Wanneer je klaar bent om een shot te maken, maak je een frame gebaar met je handen en een timer van 3 seconden zal starten, wat je genoeg tijd geeft voor een pose. Het voelt allemaal een beetje hightech aan, maar wanneer het werk is het fantastisch en maakt het krijgen van een snelle shot ongelofelijk makkelijk. Het is ook geweldig voor het krijgen van lastige groepsfoto’s.

Tijdens mijn testen was dit echter ook allemaal een beetje net niet. Soms wilde de camera niet op mijn palm focussen of het zou erg lang duren. Wanneer de drone ook verder weg van je is, kan het lastig zijn om de lichten te zien wanneer je een selfie activeert. Dit zorgde voor een hoop foto’s waarbij ik een frame maakte, omdat ik niet zeker wist of de camera een foto maakte of niet.

Er zijn ook andere fotografie modi beschikbaar, zoals de Pano modus, welke 9 foto’s aan elkaar plakt voor een panoramische foto. Deze kan je zowel horizontaal als verticaal maken, afhankelijk van wat je in het frame wilt krijgen.

Daarnaast is er nog de Shallow Focus, wat geweldig is voor portretten. Zoals de portretmodus van zoveel smartphones, simuleert dit het ‘bokeh‘ effect (een vage achtergrond), door de camera op en neer te kantelen om de parallax te detecteren en daarna wordt het effect toegepast via de software.

Ik nam de DJI Spark ook mee op vakantie waar ik de DJI GO app geweldig vond voor het snel bewerken van wat opnames. Alleen wanneer je een drone met je mee hebt genomen tijdens een tropische vakantie kan je zeggen dat je vakantie een eliteniveau heeft bereikt.

De video- en beeldkwaliteit is niet zo goed als de duurdere Mavic Pro, maar de resultaten zijn nog steeds best goed. De 12MP foto’s zijn redelijk scherp met levendige kleuren, maar missen een beetje dynamisch bereik en de video heeft voldoende detail van je luchtopnames.

Net als bij de Mavic Pro heeft de kleine sensor het echter moeilijk tijdens omstandigheden met weinig licht. Beelden zijn veel zachter en hebben veel meer ruis wanneer het licht verdwijnt, dus je zal de beste resultaten overdag krijgen.

 

Accuduur DJI Spark

DJI belooft een vliegtijd van 16 minuten, wat tijdens optimale omstandigheden is. Je kan een oplaadcase gebruiken die met het Fly More Combo pakket meegeleverd wordt of de microUSB-poort rechtstreeks op de drone.

Ik bereikte 11 tot 13 minuten vliegtijd tijdens mijn testen, wat niet bepaald geweldig is. De accu opladen kan ook aardig lang duren, dus het is het zeker waard om een paar reserves aan te schaffen. Met een vanaf prijs van zo’n €53 kunnen deze aardig duur zijn. Dit maakt het Fly More Combo pakket wederom de meest aantrekkelijke keuze.

Ik vond de beperkte accuduur erg limiterend, zelfs toen ik drie accu’s bij me had en het is een van de grootste zwaktes van de DJI Spark.

 

Moet ik de DJI Spark kopen?

De DJI Spark is erg leuk om mee te vliegen en de Quick Shots zijn een geweldige manier voor het bereiken van dramatische shots zonder dat je een geavanceerde drone piloot hoeft te zijn. De palmbesturingen zijn geweldig wanneer ze werken. Hopelijk worden de kleine eigenaardigheden opgelost met behulp van software updates, om alles meer betrouwbaar te maken.

De op zichzelf staande prijs is relatief goedkoop, maar ik denk dat je het Fly More Combo pakket moet kopen om het maximale uit deze drone te halen, waardoor de prijs al snel stijgt. In dit pakket zitten echter wel handige extra accessoires, zoals de afstandsbediening, oplaadcase, koffer, extra accu, reserve propellers en propellerbeschermingen, om het maximale uit de vaardigheden van de Spark te halen.

Maar als je het geld niet hebt of niet over hebt voor de fantastische DJI Mavic Pro, dan is de DJI Spark een fantastische eerste geavanceerde drone. Het is alleen jammer dat je de duurdere bundel moet kopen om er het maximale uit te halen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Conclusie van deze DJI Spark review

Een erg leuke, geavanceerde drone met een aantal handige modi voor dramatische opnames.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo