Elektrisch skateboard kopen gids

Wat is het beste elektrisch skateboard die minder dan 11kg weegt en je op dit moment kan kopen? We hebben vier boards gekocht en getest en zullen meer toevoegen op onze website wanneer deze te koop te zijn. De meeste van deze boards hebben we meer dan zes maanden getest in verschillende steden, het platteland en zelfs internationaal. Sommige van deze boards hebben al meer dan 5 landen bezocht. Alhoewel we ze evalueerde op basis van hun plezierfactor, was onze primaire doel uittesten hoe goed deze boards presteerden tijdens het forensen en bieden van transport in de steden. We hebben getest of ze praktisch waren om dat laatste stukje van het treinstation naar het werk af te leggen of dat ze grotendeels speeldgoed voor rijke mannen van 25 tot 40 jaar oud waren. We hebben de ‘goedkopere’ optie uitgetest die zo’n €600 kost en ook de topmodellen van zo’n €1300. In dit artikel zal je alle belangrijke informatie vinden over het elektrisch skateboard.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Elektrisch skateboard modellen die we niet getest hebben

We hebben boards die alleen maar beschikbaar zijn op Kickstarter niet meegenomen in deze test. We hebben een aantal van die boards bestelt en zullen ze toevoegen als ze ons aangenaam verrassen of online gekocht kunnen worden. We focussen dus op de boards die je makkelijk kan kopen en waar je nu mee kan rijden en niet degene waar je mogelijk ergens in de toekomst misschien mee kan rijden.

We vermijden ook de koopjes/imitaties (uit China). Waarom? We gebruiken deze boards al een tijdje en wij hebben ervaren dat als je je board veel gebruikt, je uiteindelijk je board zal moeten (laten) repareren. We voegen alleen merken aan onze artikelen toe waar we van denken dat deze nog vele jaren aanwezig zullen zijn en klantenondersteuning bieden wanneer dingen stuk gaan. We hebben niet een duidelijk voorbeeld van een imitatiemerk, maar meestal kan je het al snel zien als je de website bekijkt. De site is meestal vertaald met Google Translate en de specificaties van het elektrisch skateboard zijn zo goed als hetzelfde als die van een ander merk en hij heeft alleen maar een andere kleur.

 

Modellen in deze gids:

Boosted Boards

LEES OOK: Boosted Board review

 

Yuneec E-go

 

Onewheel

 

Evaluatieciteria als je een elektrisch skateboard kopen gaat

Snelheid

De Boosted Boards Dual+ haalt een indrukwekkende maximale snelheid van 35 km/h, wat in het begin zelfs een beetje angstaanjagend is. Als je een flinke kuil tegenkomt met 35 km/h, dan zal dat niet goed aflopen… De topsnelheid van de Yuneec is ongeveer 19 km/h. Dat is een groot verschil. Alhoewel we vaak een snelheid van 19-24 km/h aanhielden, was het toch fijn om toegang te hebben tot 35 km/h. De Boosted Single had een middenklasse topsnelheid van 29 km/h. Met de Onewheel konden we een maximale snelheid van 24 km/h behalen, maar dan het begint het board onstabiel te worden. Een snelheid van 19-21 km/h was een stuk comfortabeler.

Misschien nog significanter dan de topsnelheid was de acceleratie. Wanneer je de expert modus van de Boosted Board gebruikt, accelereert hij zo snel dat bij veel mensen de eerste keer het board van onder hun voeten wegschoot. Je moet echt langzaam snelheid opbouwen met dit elektrisch skateboard model.

 

Hellingen

De Boosted Boards Dual+ kan hellingshoeken van 25 graden beklimmen, wat bijna de steilste heuvel in San Francisco is. De super steile helling zal hij uiteraard niet met de topsnelheid beklimmen, maar je komt zonder problemen aan de top met een snelheid van 8-16 km/h. Minder steile heuvels beklimt hij bijna met topsnelheid. Op een schaal van 1-10 geven we hem een 10 voor hellingen. De Yuneec daarentegen houdt niet echt van hellingen. Alles dat steiler is dan 3-5 graden wordt al een probleem. Zelfs op kleine hellingen gaat hij langzamer dan de al trage topsnelheid van 19 km/h. De Single kan hellingen van 10 graden aan en als je erg licht bent zal 15 graden ook geen probleem moeten zijn, wat bij één van onze testers gelukt is. Met de Onewheel ben je om goede redenen mogelijk bang om heuvels te beklimmen of af te dalen. Heuvels van 17 graden beklimt hij makkelijk met een snelheid van 13-16 km/h en hij kan zelfs hellingen van 20 graden beklimmen. Afdalen is ook super makkelijk met de Onewheel, alhoewel de fabrikant aanbeveelt om afdalingen van meer dan 15 graden te vermijden.

Elektrisch Skateboard koopgids

 

Bereik of maximale afstand

Zoals bij alle voertuigen en vooral bij elektrische, wordt je bereik bepaald door hoe snel je rijd, hoe snel je accelereert en stopt, hoe steil de hellingen zijn, hoeveel je weegt en hoe vaak je gebruik maakt van het regeneratief afremmen. Tijdens het testen van de boards op onze circuits hielden we in gedachten hoe de gemiddelde persoon zou rijden tijdens het forensen. Op sommige momenten reden we met de maximale snelheid, stopte we zo snel mogelijk om een zondagsrijder te simuleren die niet op de weg let en accelereerde we zo snel mogelijk omdat we achtervolgt werden door een (denkbeeldige) hond. De Yuneec en Onewheel hebben een lage topsnelheid dat net rond de perfecte rijsnelheid van 19-21 km/h zit. De Boosted Boards gaan veel sneller, maar je kan die snelheden altijd veilig bereiken en aanhouden. De gemiddelde snelheid van deze was 21-24 km/h.

We reden met de Yuneec, Onewheel en Boasted Boards op een aantal circuits die zo goed als vlak waren met de maximale snelheid van de Yuneec. In elke test hadden we rijders met verschillende gewichten tussen de 50 en 85 kg en wisselde we om de zoveel kilometer van rijder. De Boasted Boards haalde constant zo’n 10-11 km en de Onewheel had een gemiddelde van 10,5 km. De Yuneec en Boasted boards verloren zo’n 1,5 km voordat ze helemaal leeg waren ook kracht. De Onewheel behield zijn snelheid en kracht totdat de accu zo goed als leeg was en alleen 400 meter voor het einde ging de snelheid omlaag. De Dual+ is onze oudste en meest gebruikte board en de energie van de accu is niet meer zoals voorheen. Het maximale bereik en de topsnelheid zijn iets minder geworden.

Yuneec beweert dat het elektrisch skateboard van hen een bereik van 21 km heeft, maar na 18 km waren we nooit in staat om de volledige energie te gebruiken. Alhoewel dit nog steeds verder is dan de Boosted Board, is het verschil niet groot, vooral als je nagaat hoe lang het duurt om de Yuneec op te laden (zie hieronder).

Elektrisch Skateboard bestellen

 

Lange termijn bereik en hellingen

Na ongeveer 50 keer opladen merkte we dat het bereik en de kracht om hellingen te beklimmen van de Dual+ minder werd. Het verschil is echter niet supergroot. Als het board voorheen hellingen van 25 graden beklom, dan gaat hij nu bij hellingen van 15-20 graden omhoog. Daarnaast is het bereik met ongeveer 10-20% vermindert. Nu legt hij een afstand af van 10 km en verliest hij na zo’n 9 km wat kracht.

 

Oplaadtijd

Beide Boosted Boards claimen dat het 60 minuten duurt om volledig op te laden, maar bij ons duurde het nooit meer dan 45 minuten. Het duurde vaak maar 20 minuten om van 50 naar 100% te gaan. Bij de Yuneec duurt het ongeveer 3-5 uur om volledig op te laden. Dit is een groot minpunt als je lange afstanden af wilt leggen. Alhoewel het elektrisch skateboard van Yuneec een groter bereik heeft, heeft de Boosted Board een groter effectief bereik als je de oplaadtijd meerekent. Zo legde we met de Dual+ bijvoorbeeld een afstand van zo’n 11 km af totdat de batterij leeg was. Vervolgens namen we de bus en vanaf het eindstation naar ons huis moesten we nog eens 8 km afleggen. We vonden echter een café waar we een kleine pauze van 20 minuten namen om het board op te laden. Hij was meer dan de helft opgeladen en we konden zodoende makkelijk thuis komen. Als we de Yuneec board gebruikt zouden hebben, dan had het 2 uur of meer geduurd voordat we naar huis konden. De Onewheel beweert een oplaadtijd van 20 minuten, maar 35 minuten was de snelste tijd voor ons. Voor de Onewheel wordt aangeraden om hem af en toe een hele avond op te laten laden.

Onewheel Elektrisch Skateboard

 

Gewicht

De Yuneec is iets lichter dan de Dual+, respectievelijk 6,3 en 6,8 kg. De Boosted Single was iets lichter dan de Yuneec met 6,1 kg. De verschillen tussen de drie is dus in principe te verwaarlozen. De boards zijn licht genoeg om een paar straten onder je armen te tillen, maar na 5-10 minuten worden ze voor de meeste mensen iets te zwaar. Na deze tijd zal je regelmatig wisselen van arm. De Boosted Boards hebben echter een koord, zodat je ze op je rug kan tillen als een sporttas, wat erg handig is op vliegvelden. De drie boards hebben allemaal ongeveer dezelfde afmetingen. De Onewheel is echter erg lastig om te tillen met ruim 11 kg. Daarnaast blijft ook veel vuil aan de band plakken en als je niet goed je best doet zal dit allemaal op de kleren komen te zitten.

 

Natte omstandigheden

De vier boards werken in natte omstandigheden, maar voor de Boosted Boards wordt het afgeraden. In Nederland kan dit dus wel wat problemen opleveren. Voor dit soort omstandigheden raden we de Onewheel aan. Hij heeft een waterbestendige accubehuizing voor beschermingen tijdens het rijden op natte ondergronden. We raden echter niet aan om in de regen of door plassen te rijden. Je zal dan namelijk nat worden tenzij je het spatbord aanschaft die ze ervoor maken. We snappen nog niet waarom deze niet bij de prijs inbegrepen is, want voor een prijs van zo’n €1300 zou je verwachten dat zo’n belangrijke accessoire meegeleverd wordt.

Elektrisch Skateboard kopen tips

 

Remmen

Alle boards die we getest hebben, hebben hun eigen regeneratieve remsysteem. Het systeem van de Boosted Boards werkt door de ‘Engage’ of ‘Inschakel’ knop indrukt te houden. Deze knop schakelt een versnelling in die gekoppeld is aan de motor, wat voorkomt dat het board er vandoor gaat. In neutraal blijf je een tijdje doorrollen, maar als je de versnelling inschakelt remt het board veel sneller af. De Yuneec heeft een vergelijkbaar concept, alleen schuif je de snelheidshendel naar beneden in plaats van dat je een knop in moet drukken. De Onewheel is een klein beetje anders, aangezien je niet een afstandsbediening hebt, maar het werkt hetzelfde wanneer je naar achteren leunt om af te remmen. De Booster Boards en de Onewheel hebben geweldige remmen. De remmen van de Yuneec zijn daarentegen erg slecht.

De Dual+ kan ook afdalen bij heuvels van meer dan 25 graden. Het is echter om verscheidene redenen belangrijk om langzaam naar beneden te gaan. Ten eerste stop je niet zo snel en het blokkeren van de remmen maakt erg vreemde geluiden, wat niet goed kan zijn voor de lange termijn gezondheid van de motor. Als je daarnaast je board volledig opgeladen hebt en bij een heuvel naar beneden gaat, dan zal het regeneratieve remsysteem de batterij overladen. Eerst zal je een piepend alarm horen en kort daarna stoppen de remmen volledig. Tenzij je erg goed bent in het stoppen van een normaal skateboard (zonder elektriciteit) op steile afdalingen, raden we aan (en Boosted ook) om het rustig aan te doen.

Bij het elektrisch skateboard van Yuneec wordt aanraden om niet bij hellingen van meer dan 3 graden naar beneden te gaan. In Nederland zal dit niet zo vaak een probleem zijn, maar een helling van 3 graden is niet veel en die hebben we ook wel in ons land. We hebben de Yuneec op erg steile hellingen getest en we kunnen bevestigen dat hij maar weinig afremt (lees zo goed als niet). Je zal zeker niet tot een halt komen.

Elektrisch Skateboard modellen

 

Klantenondersteuning

Dit is een nieuwe industrie die nog steeds bezig is om de kinderziektes weg te werken en als je je board veel gebruikt (zoals ons), dan zullen er gewoon dingen stuk gaan. Dit is geen probleem zolang het bedrijf achter hun product staat en je ondersteunt.

Tot nog toe hebben we twee slechte en twee geweldige ervaringen gehad met klantenondersteuning:

 • De Boosted Dual+ deed het niet meer na ruim 425 km. We namen contact op met de klantenondersteuning en zij vertelden ons om hem terug te sturen, aangezien de motor waarschijnlijk kapot was. Een maand later hadden we het board weer terug en was hij weer zo goed als nieuw.
 • De Yuneec deed het na 80 km niet meer. Na contact met de klantenondersteuning stelde ze vast dat het een slechte motor was. Het was binnen de garantieperiode dus we konden hem terugsturen en ze vervingen de motor.

We raden aan om altijd de doos te bewaren waar het elektrisch skateboard in geleverd werd. Als je hem veel gebruikt zal je uiteindelijk iets moeten laten repareren en een goede doos vinden om het board in te versturen kan lastig zijn. Als je daarnaast je board ook mee wil nemen op vakantie en de potentiële problemen tijdens het inchecken op vliegvelden wilt vermijden, dan is de doos een uitstekende manier om het board in te checken.

 

Een opmerking over de prijs

De vragen die we het meeste kregen van voetgangers (en soms motorrijders) tijdens het testen waren: Hoe snel gaat ie? Hoe ver kom je ermee? Hoe veel kost ie? Toen we de mensen vertelden dat de boards tussen de €600 en €1300 kosten kregen ze bijna een hartverzakking. Hoe kan zo’n klein ding zoveel kosten? Een elektrisch skateboard met een lichtgewicht is een nieuwe industrie en als je vandaag een koopt, dan ben je een zogenaamde ‘early adopter’ en betaal je de hoofdprijs. Zoals bij elke technologie het geval is, zullen de kosten van deze boards de komende jaren zeker dalen, aangezien er meer concurrentie komt en de markt zal groeien. Op dit moment is een elektrisch skateboard voor de meeste mensen een luxe product.

Elektrisch Skateboard review

Als je echter in de randstad woont en momenteel een auto gebruikt in de stad, dan is de prijs van een elektrisch skateboard mogelijk niet zo hoog. Wij waren blij met ons elektrisch skateboard en dat we de stress die gepaard gaat met het rijden in een stad en het vinden van een parkeerplaats niet meer hoefden te ervaren. De meeste mensen kiezen voor een fiets als ze de auto niet meer willen gebruiken, maar deze elektrische boards hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van een fiets. Een fiets bij de trap van je appartement omhoog tillen kan erg lastig zijn en is misschien zelfs niet te doen. Als je geen douche op je werk hebt, dan kan bezweet op je werk aankomen mogelijk niet een optie zijn. In de meeste bussen kan je ook geen fiets meenemen en als ze het wel toelaten dan is het een gedoe. Er zijn strikte regels wanneer je een fiets mee mag nemen in de trein. Je kan een fiets niet makkelijk inchecken en je kan een fiets niet makkelijk combineren met een ritje in de taxi.

Fietsen hebben echter een aantal grote voordelen, zoals het bereik en je kan voor een paar honderd euro al een redelijk goede fiets kopen. Daarnaast is een elektrisch skateboard niet geschikt voor een nat wegdek of wanneer het regent. Fietsen kunnen ruwe ondergronden veel makkelijker aan dan een skateboard. En wat mogelijk het belangrijkste is, is dat veel personen zich niet comfortabel op een skateboard zullen voelen en het gevoel hebben dat het veel gevaarlijker is.

 

Kan een elektrisch skateboard zichzelf na verloop van tijd terugbetalen?

Hoe lang duurt het voordat het board zichzelf terugbetaald heeft? Dit hangt allemaal af van hoe je reist en hoe vaak. Als je vaak de auto gebruikt, dan zal dat ongeveer een jaar duren. Gebruik je echter meestal het openbaar vervoer dan zal dat ongeveer twee jaar duren.

 

De beste fietssteden zijn de beste e-skateboard steden

Dit klinkt voor de meeste mensen misschien logisch, maar als je je skateboard meeneemt op vakantie, dan zal je merken hoe makkelijk de vele fietspaden in Nederland zijn. Andere buitenlandse steden worden echter ook steeds vriendelijker voor fietsers en zelfs in New York is het makkelijk om van punt A naar B te reizen als je weet wat de fietsroutes zijn.

Waarom Elektrisch Skateboard kopen

 

Is het veilig?

Het reizen met een skateboard is logischerwijze gevaarlijker dan wandelen. Is het gevaarlijker dan fietsen? Het voelt zeker wat gevaarlijker aan, maar we hebben hiervoor geen statistieken. Het grootste voordeel van een fiets is de prestaties op ongelijke ondergronden. Zelfs een kleine kuil kan flinke problemen opleveren met een skateboard en daarom raden we aan om nooit harder dan 25 km/h te gaan, tenzij je 100% zeker weet het een goede weg is. Het eerste ding wat je jammer genoeg merkt op een skateboard is hoe slecht sommige straten onderhouden worden. Met harde wielen en bijna geen schokdempers voel je elk klein heuveltje. Het grappige is dat meestal de fietspaden het slechtst zijn. Een fietspad die al tientallen jaren niet onderhouden is kan veel hobbeliger zijn dan een straat.

 

Twee of drie elektrische skateboards voor de prijs van één

Omdat de motor van de Boosted Dual+ zo krachtig is, heeft hij geen problemen om een andere persoon op een normaal skateboard mee te trekken. We hebben zelfs twee personen op het Boasted Board gezet en een derde persoon op een ander skateboard meegetrokken (Boosted heeft een gewichtslimiet van 100kg… oeps). Als je niet een extra skateboard hebt en een wilt kopen, dan kan je voor twee soorten kiezen. Of je kiest een superlicht en compact model of een longboard die veel stabieler en makkelijker te rijden is dan de eerste keuze.

 

Conclusie: onze favoriet – Boosted Dual+

De winnaar van onze test is de Boosted Dual+. Hij is vele malen beter dan de Yuneec als je acceleratie en de mogelijkheid om hellingen te beklimmen wilt hebben. Als je de Dual+ te krachtig vindt en de Yuneec te slap, dan raden we de Boosted Single aan. Zou je de Dual+ moeten kopen of €175 moeten besparen en de standaard Dual aan moet schaffen? We hebben nog niet met de normale Dual gereden, maar stellen de topsnelheid, acceleratie en de heuvel klimmogelijkheden van de Dual+ op prijs en maken er regelmatig gebruik van. Wanneer je ruim €1000 spendeert, dan zal die extra €175 om het topmodel te krijgen ook niet meer zoveel uitmaken. We zullen dit artikel aanpassen als we de Dual getest hebben. De Onewheel voegt een uniek perspectief aan de elektrisch skateboard wereld toe. De mogelijkheid om over verschillende oppervlaktes te rijden is veruit het beste, waardoor het ook de beste algehele presteerder is.

Vergelijk prijzen bij:

 

Beste prijs: Yuneec E-Go

De E-Go is honderden euro’s goedkoper dan de andere boards die we getest hebben. Als je in een gebied met weinig heuvels woont en niet sneller hoeft te gaan dan 19 km/h, dan is de Yuneec misschien alles wat je nodig hebt. Op de tweede plaats in de beste prijs categorie komt de Boosted Single (€900). Hij heeft een veel hogere topsnelheid dan de Yuneec, remt veel beter af en is veel sneller opgeladen.

Vergelijk prijzen bij:

 

Beste algehele presteerder: Onewheel

De Onewheel is het board waar je het meeste plezier mee zal beleven en hij presteert ook het best op ongelijke oppervlaktes. Maar voor een hogere prijs dan de Dual+ is hij bij lange na niet zo praktisch als deze op het gebied van reizen. Hij is zwaar, heeft niet de hoogste topsnelheid en is lastiger om mee te rijden.

Wat is een Elektrisch Skateboard

En daarmee komen we bij het einde van deze koopgids. We hopen dat je hebt genoten van dit artikel. Mocht je vragen hebben, dan kan je die altijd stellen door hieronder een reactie achter te laten. Ben je al de troste bezitter van een elektrisch skateboard? Deel dan zeker je ervaringen, zodat andere lezers dit board mogelijk ook in overweging kunnen nemen. Dit is een erg nieuwe industrie en er zullen de komende jaren veel veranderingen plaatsvinden en wij zullen ons best doen om je van alles op de hoogte te houden.

3 Opmerkingen
 1. Mooi artikel, echter zie ik nergens een vermelding dat het rijden van e-boards op de openbare weg verboden is. Of is dit inmiddels veranderd?

 2. Zelfde Vraag als Nick, Is dit niet verboden in Nederland?

 3. Nee helaas niet, harstikke verboden op de openbare weg.. Ik ben namelijk zelf een longboard aan het bouwen voor de hobby en heb dit uitgezocht (zie uitleg hieronder).

  Leuk artikel, jammer dat de Evolve carbon GT longboard net meegenomen is in het artikel. Die geeft namelijk de boosted dual plus aan alle kanten billenkoek. Ook de longboards van Enertion zijn nog een stukje verder ontwikkeld dan boosted zowel dual als mono drive.

  Wat betreft de wetgeving in NL over elekrische skateboards op de openbare weg;
  gemotoriseerd skateboard is een motorvoertuig (bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-verkeersregels-voor-skaters)

  Voor een motorvoertuig geldt dat er een typegoedkeuring EN verzekering vereist is EN een minimale leeftijd van 16 jaar.

  Geen typegoedkeuring is inbeslagname EN de boete voor het niet tonen verzekeringsbewijs is 90 Euro EN onverzekerd zijn 360 Euro.

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo