Epson EH-TW5210 review

De TW5210 is een LCD beamer die ontwikkelt is voor thuisgebruikers in plaats van bedrijven. Hij heeft een ingebouwde speaker, geclaimde helderheid van 2.200 lumen en op het moment van schrijven van deze Epson EH-TW5210 review is hij verkrijgbaar voor net iets meer dan €600.

Maar is hij echt zo’n koopje als het lijkt of moet je nog een paar honderd euro extra betalen om een betrouwbare thuisbioscoop beamer te kopen? Je ontdekt het in deze Epson EH-TW5210 review.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Epson EH-TW5210 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Geweldige waarde
  • Werkt goed in zowel donkere als lichte omstandigheden
  • Lage input lag voor gaming

Negatief

  • DLP modellen bieden een betere contrast
  • Afstandsbediening heeft geen backlight
  • Is een beetje luidruchtig wanneer je de lamp op de hoogste instelling gebruikt

Belangrijkste features

  • Full HD LCD beamer
  • 2.200 lumen geclaimde helderheid
  • 30.000:1 geclaimde contrast ratio
  • Dynamisch irissysteem
  • Frame interpolation verwerking
  • Prijs tijdens deze Epson EH-TW5210 review:

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Epson EH-TW5210 review:

Design en features

De Epson TW5210 ziet er best mooi uit op een excentrieke manier. De manier waarop zijn achterkant veel hoger is dan de voorkant geeft hem een ongewone, maar niet lelijke ‘skipiste’ uitstraling als je hem van de voorkant bekijkt (vooral gezien de glanzende afwerking van de beamer).

Het gebruik van afgeronde hoeken en een golvende voorste rand maken het af. Weer een saaie, grijze rechthoek is de TW5210 zeker niet.

Het enige probleem met het design dat de voorkant zo klein is vergeleken met de achterkant, is dat de lens aardig klein is, wat mogelijk een impact kan hebben op de beeldkwaliteit.

De behuizing van de TW5210 heeft een hoop handmatige hulpmiddelen. Besturingsknoppen op de bovenste rand zijn bedoeld wanneer je de afstandsbediening niet kan vinden. Je hebt toegang tot simpele zoom en focusring aanpassingen via een paneel bovenop de lens en een simpel schuifdeurtje beschermt de lens wanneer je de TW5210 ergens mee naartoe neemt.

Er is een schuivende horizontale keystone correctie (hier zullen we zo meer over vertellen) en tot slot is er een poot aan de voorkant voor wanneer je het beeld van de beamer naar boven moet richten en twee poten die je los kan schroeven bij de beide hoeken aan de achterkant voor het geval het beeld juist naar beneden gericht moet worden.

De connecties zijn aardig indrukwekkend voor zo’n betaalbare beamer. Twee HDMIs zijn aanwezig voor DVD en Blu-Ray spelers en daarnaast is er ook een D-Sub PC poort, een composite video poort, een stereo audio input voor de ingebouwde 5W speaker en een USB poort die gebruikt kan worden om JPEG foto’s van een verbonden camera of USB opslagapparaten af te spelen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Een van de HDMIs ondersteunt het MHL protocol, waardoor je inhoud dat je opgeslagen hebt op je telefoon of tablet af kan spelen op de beamer.

Beste Epson EH-TW5210 Review

De specificaties van deEpson TW5210 zien er aardig indrukwekkend uit voor zo’n betaalbare machine. Hij biedt een Full HD resolutie (wat zeker niet normaal is in deze prijsklasse) en zijn geclaimde contrast ratio is een veelbelovende 30.000:1, welke geleverd wordt met behulp van het dynamische irissysteem die continu de hoeveelheid licht dat uit de lens kom aan kan passen op basis van wat er op het beeld getoond wordt.

De geclaimde contrast ratio van de TW5210 is twee keer zo hoog als zijn voorganger, de TW5200. Ook wordt er beweert dat hij een krachtige maximale helderheid van 2.200 lumen heeft (wat daalt naar nog steeds een redelijke 1.500 lumen wanneer je gebruikt maakt van de Eco instelling van de lamp) en een verrassend iets voor een budget beamer, is dat er ook wat videoverwerking aanwezig is. Opties bestaan onder andere uit MPEG ruisonderdrukking, een scherpte boost en zelfs een frame interpolation systeem voor het soepeler afspelen van bewegingen.

Je kan ervoor kiezen om de lamp te gebruiken in de Normal en Eco modus, waarbij de Normal instelling een geclaimde 4.000 uur gebruikstijd en 37dB geluid biedt, terwijl de Eco modus de gebruikstijd opschroeft naar een geclaimde 7.500 gebruikstijd en het geluid verlaagt naar 27dB.

Alhoewel 3D een rage is die nu wel aardig over lijkt te zijn voor, ondersteunt de TW5210 wel 3D (er wordt echter geen bril meegeleverd). Wat prima voor ons is, aangezien 3D volgens ons beter geschikt is voor beamers dan televisies, wat ze te danken hebben aan de grotere schermen die ze kunnen creëren.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Instellen Epson EH-TW5210

Zoals we eerder al aangaven heeft de TW5210 voldoende fysieke tools om ervoor te zorgen dat je het beeld op de juiste plaats op het scherm krijgt. Er is echter geen verticale beeldverplaatsing. Dit betekent dat de meeste gebruikers de keystone correctie moeten gebruiken om de zijkanten van hun beelden rechten op het scherm te krijgen, alhoewel dit wel de pixel-per-pixel weergave verstoort die filmfans ideaal gezien willen hebben bij een 1.920 x 1.080 beamer.

Verticale beeldverplaatsing is echter iets wat je niet snel terugvindt op een beamer onder de €1.000, dus het zou onredelijk zijn als we te veel teleurgesteld zouden zijn dat dit ontbreekt op een beamer zo goedkoop als de Epson TW5210.

Hetzelfde argument gaat op voor de 1.2x optische zoom van de beamer. Ja, het is zeker niet overvloedig, maar alle optische zoom voor deze prijs zien wij als een bonus.

De TW5210 biedt een hoop meer beeld instellingsopties in zijn onscreen menu’s dan we zouden verwachten voor deze prijs. Kleurbeheer voor de RGBCMY kleurelementen leveren duidelijk meer nauwkeurige resultaten die je kreeg bij de voorganger van de TW5210.

Vergelijk prijzen nu bij:

De Power Consumption modus is ook essentieel. Zijn Eco optie levert de meest bevredigende beelden voor donkere kamers, terwijl tegelijkertijd het lawaai van de beamer ook flink verlaagt wordt. De Normal modus zorgt voor voldoende extra licht in je beelden om de beamer verrassend effectief te maken in een kamer met redelijk wat omgevingslicht, zolang je uiteraard het extra geluid van de koelventilatoren kan accepteren.

De Auto Iris modus is belangrijk om mee te experimenteren. Wij gaven uiteindelijk de voorkeur aan zijn Normal modus, aangezien dit resulteert in een meer stabiel beeld. De Fast modus levert iets beter donkere kleuren, maar de kans is groter dat deze afleidende schommelingen in de algehele helderheid van het beeld zal veroorzaken.

Epson EH-TW5210

Wij gaven ook net iets meer de voorkeur aan de Fast videoverwerking modus, aangezien deze volgens ons voor een iets meer consistent natuurlijk beeld zorgde dan de zwaardere Fine modus. Als je de Fine verwerkingsinstelling niet gebruikt, dan betekent dit wel dat je geen gebruik kan maken van het Frame Interpolation systeem, aangezien je deze niet kan selecteren wanneer je voor de Fast optie kiest. Maar dit was geen groot probleem, aangezien de TW5210 volgens ons niet echt Frame Interpolation nodig heeft om een respectabele prestatie tijdens bewegingen te leveren (bij de 2D inhoud in ieder geval).

Beweging in het beeld merk je meer op bij 3D, maar als je je hier echt ongemakkelijk door voelt, dan is er altijd de mogelijkheid om voor de Fine verwerking te kiezen en de Frame Interpolation aan te zetten.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Epson EH-TW5210

De laatste LCD beamers die we uitgetest hebben, hadden moeite om de nieuwste modellen van de concurrerende DLP technologie bij te benen, maar de TW5210 is een aangename verrassing. Vooral gezien hoe goedkoop hij is.

De meest onverwachte, maar welkome verbetering die de Epson TW5210 levert ten opzichte van andere recente Epson modellen, is op het gebied van de zeer belangrijke contrast afdeling. Donkere scènes worden minder beïnvloedt door de grijze waas en/of blauwe kleur problemen waar goedkope LCD beamers over het algemeen last van hebben, terwijl hij tegelijkertijd ook een goede hoeveelheid schaduwdetail biedt. Deze twee factoren combineren om donkere scènes veel meer natuurlijke partners van de heldere scènes te maken, wat zodoende zorgt voor een meer consistente, inlevende kijkervaring.

Alhoewel de contrast prestatie van de Epson TW5210 veel beter is dan wat de TW5200 of andere recente LCD beamers kunnen bieden, is hij nog steeds niet net zo rijk op het gebied van zwartwaarden als een goed DLP model, zoals de BenQ W1070.

Hij biedt echter een iets schonere uitstraling in donkere gebieden dan DLP en hij is volledig immuun voor het regenboogeffect probleem waar goedkope DLP beamers last van hebben. Dit kan personen die hier gevoelig voor zijn afleiden met rode, groene en blauwe strepen bij heldere beelden met een donkere achtergrond.

Vergelijk prijzen nu bij:

De TW5210 heeft echter niet helderheid hoeven op te offeren om zijn zwartwaarden te kunnen bieden. De beamer van Epson tovert de beelden op het scherm met een hoeveelheid kracht en dynamiek die echt indrukwekkend is voor zo’n goedkoop op thuisbioscoop gefocust model is. Er is geen ietwat vlakke uitstraling van rijke kleuren en helderheidspieken die je vaak krijgt bij budget beamers, zelfs wanneer je gebruik maakt van de Eco instelling.

Goedkope Epson EH-TW5210 Review

Nog verrassender voor zijn geld, is hoe goed de beelden van de TW5210 de vervuiling van omgevingslicht kunnen bestrijden wanneer je de Normal lamp modus en Dynamic beeldpreset gebruikt. Het is een lange tijd geleden dat we een budget beamer zich zo effectief hebben zien aanpassen aan zowel donkere als lichte kamer omstandigheden.

De Epson TW5210 gaat door met zijn indrukwekkende sprong voorwaarts ten opzichte van zijn voorgangers met kleuren. Deze zijn zowel dynamisch en veel meer natuurlijk, wat erg cruciaal is. De meeste gebruikers zullen blij zijn met de kleuren direct uit de doos door gebruik te maken van de Bright Cinema instelling voor kamers met een beetje omgevingslicht of Cinema voor donkere kamers. Maar de fouten die deze instellingen hebben (voornamelijk een lichte neiging om de blauwe en gele kleuren te overdrijven) kunnen makkelijk en succesvol aangepakt worden met het kleurbeheersysteem.

Vergelijk prijzen nu bij:

Wat voornamelijk goed om te zien is, is hoe goed de beamer omgaat met huidskleuren, aangezien deze meer warmte, meer subtiele kleurschaduw en meer natuurlijkheid bieden dan dat ze ooit deden op de TW5200.

Goedkoopste Epson EH-TW5210 ReviewDe TW5210 scoort ook erg goed op het gebied van scherpte gezien zijn prijs. Zijn beelden zijn helder genoeg dat je op geen enkel moment twijfelt dat je HD kijkt, maar tegelijkertijd ziet de scherpte er niet geforceerd uit (zolang je de Detail Enhancement feature in het Image Enhancement menu niet hoger zet dan 15).

De kans is iets groter dat je randen opmerkt bij fijne, gebogen randen dan dat je bij een goed Full HD DLP model zou doen, maar het is niet meer dan dat je zou verwachten en het is niet zo’n groot probleem dat we het kunnen benoemen als een afleiding.

 

3D beeldkwaliteit

De 3D beelden van de Epson TW5210 zijn veel effectiever dan je mag verwachten van zo’n goedkope beamer. Beelden zien er gedetailleerd, voldoende helder en redelijk vrij van knipperingen uit en hebben niet overdreven veel last van crosstalk ghosting.

Beste Epson EH-TW5210

Iets meer contrast zou fijn geweest zijn om donkere scènes een groter gevoel van diepte en schaal te geven. Maar het primaire probleem met 3D, is dat alhoewel crosstalk niet zo overdreven en in de randen te vinden is als normaal het geval is bij actieve 3D oplossingen, er nog steeds genoeg is om achtergronden ietwat onscherp te maken, vooral tijdens donkere scènes.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Geluidskwaliteit Epson EH-TW5210

De 5W speaker van de TW5210 mist de definitie en het volume van de best klinkende beamers. Het cruciale, is dat hij het geluid niet ver genoeg van het chassis af kan laten klinken om je het gevoel te geven dat het geluid in ieder geval ergens in de buurt van de actie vandaan komt.

De speaker begint ook te afleidend te zoemen wanneer het geluid te hard staat.

 

Andere dingen om te overwegen

Gezien hoe helder hij is, is de TW5210 indrukwekkend stil in de Eco modus. Het volume wordt echter een stuk minder comfortabel in de Normal modus en je merkt mogelijk een zacht gezoem en af en toe een klik op tijdens erg stille film momenten, vooral wanneer je dicht in de buurt van de beamer zit. Al met al is de Eco instelling van de TW5210 echter indrukwekkend stil voor zo’n formidabele goedkope beamer.

De TW5200 werd bewust op de markt gebracht als een gaming beamer en alhoewel bij de TW5210 nier voor dezelfde aanpak is gekozen, is het nog steeds een erg interessante beamer voor gamers. Met dit in gedachte is het geweldig om een input lag meting van onder de 30ms te vinden (zolang je ervoor zorgt dat je de Image Processing modus op Fast zet).

Vergelijk prijzen nu bij:

Op het gebied van beamers zal je niet veel beter krijgen en het zou een minimale impact op je gaming vaardigheden moeten hebben.

Een klein minpuntje van de TW5210 heeft te maken met de afstandsbediening. Naast dat deze vol zit met knoppen, heeft hij geen backlight, waardoor het bijna onmogelijk is om hem in een donkere bioscoopkamer te gebruiken. Tenzij je uiteraard een zaklamp bij de hand hebt…

 

Moet je de Epson EH-TW5210 kopen?

Als je een thuisbioscoop of gaming fan bent en je budget gelimiteerd is tot €600, dan zou je zeker de Epson EH-TW5210 moeten overwegen. Er is nagenoeg niks anders voor deze prijs dat ook maar in de buurt komt van het leveren van zulke indrukwekkende beelden en flexibiliteit door de mogelijkheid om hem zowel in donkere als lichte kamers te gebruiken.

Als je liever voor een DLP beamer kiest, dan kan je voor nagenoeg dezelfde prijs de BenQ W1070 overwegen, welke een iets betere contrast biedt. Maar je krijgt dan ook een regenboogeffect, dus als je hier gevoelig voor bent, dan is de TW5210 mogelijk een betere keuze.

 

Conclusie van deze Epson EH-TW5210 review

De Epson EH-TW5210 verricht uitstekend werk om onze ietwat negatieve verwachtingen te niet te doen en zorgt voor een veel betere video en game prestatie voor donkere en heldere kamers dan je zou mogen verwachten voor zo weinig geld.

Vergelijk prijzen nu bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo