De EH-TW6600 (verkrijgbaar voor bijna €1300) is een redelijk radicale verandering ten opzichte van de rest van de 3LCD projector serie. Na verscheidene jaren dezelfde centraal gepositioneerde lenzen en grote industrieel lijkende luchtgaten aan de zijkant aangehouden te hebben, is de nieuwe look van TW6600 een frisse en welkome aanpak. Er is nu maar één ventilatiegat aan de zijkant, welke de ventilator uit het zicht houdt wanneer je van de voorkant naar de beamer kijkt en de primaire lens zit net niet in het midden, wat de hele projector een veel ronder en strakker design geeft. Maar hoe presteert deze beamer voor de rest? Je leest het in deze Epson EH-TW6600 review.
Vergelijk prijzen hier:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Epson EH-TW6600 review:
Features
Naast het mooie uiterlijk is de grote hoeveelheid lens shift nog een grote attractie (+/- 24% horizontaal en +/- 60% verticaal), waardoor het instellen erg makkelijk gemaakt wordt. Dit geeft je de mogelijkheid om de positie van het beeld te verplaatsen zonder dat je de beamer hier zelf fysiek voor hoeft te verplaatsen, wat je veel meer flexibiliteit geeft dan de Optoma HD50 met een vergelijkbare prijs. De lens shift is niet elektronisch, dus je zal handmatig knoppen aan de bovenkant van de beamer moeten verstellen in plaats van dat je hier een afstandsbediening voor gebruikt, maar dit is zelfs het geval bij duurdere projectors, zoals de Sony VPL-HW40ES. De TW6600 heeft ook een handmatige 1,6x zoom en focusringen rond de lens om het vullen van het oppervlakte van de beamer nog makkelijker te maken.
LEES OOK: Beste Beamer kopen voor de ultieme thuisbioscoop
Je moet deze Epson nog steeds achterin je kamer plaatsen om een beeld met mooie afmetingen te krijgen, aangezien de ratio van 1,32:1 tot 2,15:1 betekent dat het beeld redelijk klein is als je de beamer te dicht bij je muur of het scherm plaatst. Je krijgt nog steeds een groot 73-inch (diagonaal) scherm op ruim 2 meter afstand, maar het 26dB(A) geluid kan een beetje afleiden wanneer je naast de beamer zit.
Alle poorten zitten netjes verborgen achter een plastic paneel aan de achterkant van de projector, welke tussen de dubbele stereo speakers van de TW6600 zitten. Het is jammer dat je het hele paneel er af moet halen (in plaats van een scharnier om hem vast gekoppeld te houden), maar er is een grote verscheidenheid aan verbindingen, waaronder twee HDMI poorten, component en composite inputs, een VGA poort, een USB-poort om JPEG afbeeldingen vanaf een USB of ondersteunde camera weer te geven, een 3,5mm audio input, een RS-232C poort voor huis automatiseringssystemen, een 12V trigger en een mini USB service poort.
Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid HDMI poorten die beschikbaar zijn of simpelweg van zo min mogelijk kabels gebruik wilt maken, dan is het goed om te weten dat de TW6600 ook verkocht wordt met een draadloos HDMI verzendpakket als de TW6600W. Deze kan video’s draadloos naar de projector sturen zonder dat hier extra kabels voor vereist zijn. Hij heeft ook nog eens vijf HDMI inputs, een HDMI output, een optische S/PDIF output voor je geluidssysteem en een USB poort om de 3D bril op te laden.
De verzender werkte extreem goed toen we deze uitprobeerde en we zagen geen vermindering van de beeldkwaliteit, zelfs toen het videobereik 40% was. We hoefde de verzender ook niet rechtstreeks in het zicht van de projector te plaatsen, aangezien we nog steeds een goed signaal kregen wanneer hij de andere kant opgericht was. Achter andere objecten plaatsen zorgde er echter voor dat het signaal helemaal wegviel, waardoor het beeld volledig verdween. Dit kan mogelijk problematisch zijn afhankelijk van je AV opstelling. Op het moment van het schrijven van deze Epson EH-TW6600 review voegt dat nog eens zo’n €250 toe aan de verkoopprijs, wat een stevige prijs is voor iets wat in essentie een relatief klein beetje extra gebruiksgemak biedt.
Beeldkwaliteit Epson EH-TW6600
De TW6600 en TW6600W zijn afgezien van het bovenstaande precies dezelfde projector, dus de beeldkwaliteit zou hetzelfde moeten zijn bij beide modellen. Met een 2.500 ANSI lumen lamp was onze testopname van Star Trek prachtig helder en levendig, zelfs in onze helder verlichte testkamer, dus je zou geen problemen moeten hebben met het kijken van films gedurende de dag of met de gordijnen open. We konden zelfs een goede hoeveelheid detail zien tijdens donkere nachtscènes met de lichten aan, maar om het meeste uit de geclaimde contrast ratio van 70.000:1 te halen zal je zeker de lichten uit willen doen. De Auto Iris van Epson moet de helderheid van het geprojecteerde beeld herkennen en automatisch de opening van de lens aanpassen om de intensiteit van het licht van de lamp te controleren. Dit moet leiden tot helderdere highlights en diepere schaduwen, maar tijdens onze test zagen we weinig verschil in kwaliteit.
De TW6600 maakt standaard gebruik van het automatisch kleurenprofiel, maar je moet overschakelen naar een van de andere vier als je gebruik wilt maken van de extra afbeeldingsinstellingen. We raden Dynamisch (of Dynamic) niet aan, aangezien dit het scherm te groen en geel maakte, maar Living Room, Natural en Cinema (Woonkamer, Natuurlijk en Bioscoop) produceerde allemaal een veel meer gebalanceerd kleurenpalet.
Vergelijk prijzen hier:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
We kozen uiteindelijk voor onze testen voor de Cinema instelling, wat ons toegang gaf tot de volledige besturingen van de projector. Naast de standaard helderheid, contrast, kleurverzadiging, tinten, huidskleuren, scherpte en kleur temperatuurinstellingen, laat de TW6600 je ook de gamma, RGB offset en RGB gain en RGBCMY tint, verzadiging en helderheid aanpassen.
Jammer genoeg heeft deze beamer geen frame interpolation, dus je zal het moeten doen met de ietwat schokkerige beeldverwerking van de projector. We merkte dit echter alleen maar tijdens erg snel draaiende camera’s en het maakte het film kijken zeker niet onaangenaam. Aangezien de TW6600 gebruik maakt van LCD projectie heb je geen last van regenboogeffecten waar DLP beamers last van hebben.
Het opschalen van de Super Resolutie bleek erg effectief, waardoor films er veel scherper en meer gedefinieerd uitzagen, zelfs bij Blu-ray. Bij Star Trek was er iets te veel ruis bovenop het bedoelde grain effect van de film, maar we stelde de extra details bij close-ups en kleertexturen bij Avatar zeer op prijs.
3D beeldkwaliteit Epson EH-TW6600
De TW6600 is klaar voor 3D en wordt geleverd met een actieve 3D bril. We raden aan om 3D films met de lichten uit te bekijken, aangezien de bril aardig wat extra flikkeringen veroorzaakte tijdens veel licht, wat onze ogen snel vermoeid maakte. Je hebt echter genoeg opties om de 3D aan je voorkeuren aan te passen, waaronder de 3D helderheid om de donkerheid van de bril tegen te gaan, 3D diepte en de diagonale schermgrootte om crosstalk of overspraak tegen te gaan. We vonden de standaard diepte iets te sterk bij Avatar, dus we veranderde dit naar -2. Dit hielp ook om de erg lichte hoeveelheid crosstalk op de ondertitelingen weg te werken. Afgezien van dit waren we erg tevreden over de 3D prestaties van de TW6600.
Speakers Epson EH-TW6600
De geluidskwaliteit van de 2x10W stereo speakers aan de achterkant was ook verrassend goed. Bass was zo goed als niet aanwezig, maar dit was te verwachten. Echte filmliefhebbers zullen een goed surround setje gebruiken om de beste geluidservaring te krijgen, maar de mogelijkheid om hem te verplaatsen in je huis of mee te nemen naar een vriend zonder je zorgen te hoeven maken over de audio is een erg handige feature.
Conclusie Epson EH-TW6600 review
We zijn grote fans van de look en het ultieme gebruiksgemak van de TW6600. De heldere lamp betekent dat je hem bijna in alle lichtsituaties kan gebruiken en die ingebouwde speakers kunnen ook erg handig zijn. De meest aantrekkelijke feature is echter de grote hoeveelheid lens shift die beschikbaar is. Het is zeldzaam om dit bij een projector te zien in deze prijsklasse.
Het enige wat de TW6600 mist is frame interpolation, wat wel beschikbaar is op de Optoma HD50, alhoewel deze gebruik maakt van DLP projectie, wat altijd voor een klein regenboogeffect zorgt. De draadloze versie van de TW6600 is een beetje aan de prijzige kant, aangezien je voor een paar honderd euro meer de superieure Sony VPL-HW40ES in huis haalt. Gezien de uitgebreide mogelijkheden van de lens shift is de TW6600 een goede keuze en aangezien hij voor dezelfde prijs verkocht wordt als de Optoma HD50 ook de beste keuze van de twee. Deze laatste heeft namelijk ook last van een regenboogeffect.
We hopen dat je genoten hebt van deze Epson EH-TW6600 review! Mocht je in het bezit zijn van deze beamer, deel dan zeker hieronder je ervaringen, zodat andere lezers hier ook van kunnen profiteren.
Vergelijk prijzen hier:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Lees ook: