Epson EH-TW7200 review

Deze 3LCD home cinema projector van Epson heeft mogelijk alles wat je zoekt in een middenklasse model, waaronder 1.920×1080 resolutie, actieve 3D ondersteuning en verticale en horizontale lens shift. Wat nog beter is, is dat je met de 2.000 lumen niet elke keer de gordijnen dicht hoeft te doen wanneer je een film gaat kijken. Wat heeft de TW7200 nog meer te bieden? Je leest het allemaal in deze Epson EH-TW7200 review (verkrijgbaar voor €1599).

Vergelijk prijzen bij:

 

Epson EH-TW7200 review

Features

Met substantiële afmetingen van 466 x 395mm is de TW7200 een grote projector en bijna twee keer zo groot als sommige concurrerende modellen, dus je hebt misschien moeite om hem op een koffietabel of boekenplank te zetten. De grote lens is centraal bevestigt en luchtgaten aan beide kanten van de beamer zorgen ervoor dat hete lucht vrij wordt gelaten, wat ideaal is als je hem op een boekenkast of in een tv-kastje stopt, aangezien je je geen zorgen hoeft te maken over dat je per ongeluk de stroom van lucht blokkeert.

Alle inputs zitten op de achterkant van de projector. De TW7200 heeft twee HDMI inputs, S-video, component en composite video voor legacy apparaten, een USB service poort, remote trigger en RS-232 poort, voor het linken van de beamer met een thuis automatisering. Net als veel andere home cinema projectors heeft hij geen geïntegreerde speakers. Dit betekent dat je hem eerst moet verbinden met een AV versterker om geluid te horen, omdat het geen audio outputs of pass-through verbindingen beschikbaar zijn op de primaire unit.

BEKIJK OOK: Beamer kopen TOP 10

Alhoewel dit een projector in het duurdere segment is, heeft hij geen elektronische lensbesturing, dus je moet de zoom, focus en lens shift in plaats daarvan handmatig verstellen met de knoppen op de beamer. Dankzij een 2,1x optische zoom was het erg makkelijk om ons diascherm te vullen. Alle drie de knoppen waren erg stevig en bewogen niet meer nadat we ze los gelaten hadden, dus je hoeft niet constant de focus aan te passen. Er is een optie voor digitale keystone in het menu, maar deze zou je ten alle tijde met rust moeten laten, aangezien dit de beeldkwaliteit niet ten goede komt vergeleken met de projector recht tegenover je scherm of muur te zetten.

Als je home cinema budget rond de €1.500 ligt, dan is dit een van de beste projectors die je voor dat geld kan kopen.

Goedkoopste Epson EH-TW7200 Review

Afgezien van de lensbesturing kan je alles besturen met de relatief grote afstandsbediening van Epson. Deze is backlit, wat geweldig is voor het maken van aanpassingen zodra je alle lichten gedimd hebt om lekker van je film te genieten en daarnaast heeft hij ook knoppen om de schakelen tussen inputs of de meer geavanceerde beeldverwerkingsopties sneller in te schakelen. De beamer heeft zelf ook knoppen om door het menu te navigeren, wat erg handig is als je niet zo snel weet waar de afstandsbediening ligt.

Het 3LCD projectiesysteem van Epson zal niet last hebben van het regenboogeffect waar DLP beamers wel last van hebben en hij produceert dezelfde heldere beelden, het maakt niet uit wat de inhoud is, dus de kleuren zien er net zo helder uit als wit. De TW7200 heeft 2.000 lumen, wat helder genoeg is om in gemiddeld daglicht te gebruiken, maar uiteraard behaal je de beste resultaten wanneer je in het donker kijkt.

Vergelijk prijzen bij:

 

Beeldkwaliteit van Epson EH-TW7200

Rechtstreeks uit de doos produceert de TW7200 verrassende goede Full HD beelden die uitzonderlijk levendig waren met heldere kleuren, maar er tegelijkertijd natuurlijk uitzagen zonder dat we ook maar iets aangepast hadden aan de presets. Donkere scènes waren vooral opvallend en lieten een overvloed aan detail zien, wat normaal gesproken niet aanwezig is bij beamers in deze prijsklasse. We zien normaal gesproken ietwat uitgewassen beelden en een gebrek aan schaduwdetail, maar daar was geen sprake van bij deze beamer.. Zelfs met kalibratie zullen de beelden nooit zo zwart zijn als bij een plasma tv of zelfs de beste LED modellen, maar bijna niks raakt verloren zolang je de lichten dimt.

De geclaimde contrast ratio van 120.000:1 wordt bereikt met een dynamisch iris systeem, welke je uit kan zetten als je opmerkt dat deze dingen aanpast tijdens donkere scènes. Voor het overgrote deel konden we hem echter niet opmerken tijdens de normale instelling en het werkt stil, dus we lieten deze feature aanstaan om een iets betere beeldkwaliteit te bereiken.

Beste Epson EH-TW7200 Review

Er zijn maar vier 2D beeld presets, namelijk Dynamic, Living room, Natural en Cinema (Dynamisch, Woonkamer, Natuurlijk en Bioscoop). Twee meer (3D Dynamic en 3D Cinema) zijn bedoeld voor 3D inhoud, maar er is geen gebruikersmodus voor meer geavanceerde kalibratie.. We kozen voor de Cinema preset als een basis, welke je gelukkig niet buiten de meer geavanceerde beeld verwerkingsopties sluit, zoals auto iris, kleurtemperatuur, gamma, RGBCMY kleur en huidskleur aanpassing. Er is ook een reductie van ruis en een Super resolutie functie, waarbij de laatste op een intelligente manier het beeld scherper maakt om de impressie van extra detail te geven. We hoefde de scherpte niet aan te passen of ruis reductie in te schakelen omdat beelden er al schoon en scherp uitzagen rechtstreeks uit de doos, maar we stelde de illusie van extra detail met super resolutie wel op prijs. Het werkt zonder ongewenste artefacten te generen of film grain te overdrijven.

 

3D Beeldkwaliteit 

3D video is net zo indrukwekkend, dankzij een bijna volledige afwezigheid van crosstalk of overspraak. Zelfs toen we de actieve bril opdeden waren de kleuren rijk en het beeld helder, alhoewel natuurlijk wel iets donkerder dan bij 2D. Het enige echte minpunt was het omgaan met snel draaiende beelden, wat ervoor zorgde dat het beeld een beetje trilde. Er is geen frame creatie modus om dit op te lossen, alhoewel het echt alleen maar aanwezig is in bepaalde scènes. In de doos zit één actieve 3D bril.

In de Eco modus, welke rechtstreeks uit de doos geactiveerd wordt, is de TW7200 erg stil. We konden zonder problemen een paar meter van de beamer vandaan zitten en van een film genieten zonder dat het geluid storend werd. Tijdens 3D modus bleek het echter nodig te zijn om de Eco modus uit te schakelen om zodoende zoveel mogelijk helderheid uit de beamer te halen en in deze modus was het geluid een stuk luider. Je wordt er zeker niet doof van, maar je merkt het makkelijk op en het is best irritant.

Epson EH-TW7200

 

Conclusie Epson EH-TW7200 review

Met een prijs van €1599 bevindt de TW7200 zich in een interessante positie tussen instapmodel DLP projectors en veel duurdere high-end modellen. Je moet bijna €1.000 meer spenderen om een model te krijgen met geavanceerde features, zoals frame creatie of elektronische lensbesturing, terwijl de iets goedkopere DLP modellen niet kunnen concurreren op het gebied van beeldkwaliteit. Als je home cinema budget rond de €1.500 ligt, dan is dit een van de beste projectors die je voor dat geld kan kopen.

We hopen dat je genoten hebt van deze Epson EH-TW7200 review. Mocht je deze beamer al bezitten, deel dan zeker hieronder je ervaringen, zodat andere lezers hier ook van kunnen profiteren.

Vergelijk prijzen bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo