De TW7300 is een LCD beamer die vanaf het begin ontwikkelt is voor thuisbioscoop gebruik. Het is de lange verwachte vervanger van de populaire EH-TW7200 en introduceert ondersteuning voor zowel 4K en HDR (high dynamic range) afspelen. De 4K ondersteuning is niet echt 4K. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een systeem dat vergelijkbaar is met de huidige D-ILA beamers van JVC. Hij gaat ook niet zonder problemen om met HDR. Desalniettemin heeft de TW7300 genoeg te bieden om zijn prijskaartje van €2.399 een serieuze waarde voor je geld te maken. In deze Epson EH-TW7300 review zullen we uitgebreid bespreken wat hij zoal te bieden heeft.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Epson EH-TW7300 review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
Positief
- Uitstekende standaard dynamic range beelden
- Goede waarde voor wat hij biedt
- 4K wordt redelijk goed nagebootst
Negatief
- HDR beelden zijn niet overtuigend
- Ghosting met 3D
- Ietwat luidruchtige dynamische iris
Belangrijkste features
- LCD projector die 4K nabootst
- HDR afspelen
- 160.000:1 contrast ratio
- 2.300 lumen geclaimde maximale helderheid
- DCI kleurenfilter
- B520 x D450 x H170mm
- Prijs tijdens deze Epson EH-TW7300 review:
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Epson EH-TW7300 review:
Design en bouw
Als afmetingen echt belangrijk zijn, dan is de TW7300 de meest belangrijke thuisbioscoop beamer in de wereld. Zijn enorme chassis maakt van duurdere rivalen zoals de JVC D-ILA beamers en zelfs de recent geteste Sony VW550ES dwergen. Hij is zo breed, dat de poten aan beide kanten uitstaken op onze beamer standaard en de koffietafel in onze woonkamer.
Combineer deze afmetingen met het feit dat de TW7300 afgewerkt is in matte wit en je zal het er vast mee eens dat het niet iets is wat je makkelijk kan verbergen in een donkere bioscoopkamer. Het is dus mooi dat de beelden (voor de meeste bronnen) helder genoeg zijn om niet elke keer naar dit enorme beest te kijken.
De flinke 11kg van de TW7300 en zijn robuuste afwerking geven ons de hoop dat er kwalitatieve onderdelen binnenin zitten en zijn afmetingen geven ons ook de hoop dat hij beter werk verricht om het geluid van de koelventilatoren te onderdrukken dan andere beamers.
Ondanks zijn enorme afmetingen is de TW7300 niet lelijk. Zijn mix van gebogen randen en stijlvol grillwerk zorgen voor een design die veel beter in je woonkamer past dan in een laboratorium.
De TW7300 wordt daarnaast geleverd met een indrukwekkende afstandsbediening. Deze is groot en zwaar, comfortabel om vast te houden, heeft backlight en zijn lay-out is redelijk ergonomisch.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Instellen Epson EH-TW7300
Zodra je de grote projector op zijn plaats hebt gezet aan je plafond of op je koffietafel of standaard, is het fysieke onderdeel om de beamer in te stellen erg eenvoudig. Hij heeft een 2,1x optische zoom en een hoop verticale en horizontale beeldverplaatsing, welke allemaal geleverd worden (inclusief focus) door een soepel en effectief gemotoriseerd aanpassingssysteem.
Het wordt allemaal iets gecompliceerder wanneer je de beste beeldkwaliteit van de TW7300 probeert te krijgen (vooral als je HDR kijkt).
De problemen beginnen met het feit dat je om de beste HDR kleurprestatie te krijgen je de Cinema/Bioscoop beeld preset moet kiezen. Alleen in deze modus introduceert de TW7300 het fysieke kleurenfilter die het kleurbereik van de beamer vergroot voor het HDR vriendelijke DCI-P3 kleurenspectrum.
Zodra je deze eerste belangrijke stap hebt genomen, moet je jezelf verdiepen in het martelende proces om de beste combinatie van contrast, dynamisch bereik en lamp output instellingen te bereiken.
De Dynamic Range instelling heeft maar liefst vier verschillende HDR modus opties en ook een SDR optie als je uiteindelijk besluit dat HDR op de TW7300 niet voor jou is. We hebben uren gespendeerd aan het schakelen tussen HDR presets en vervolgens de lamp output en contrast instellingen hierop aan te passen, maar we konden geen enkele keer een bevredigend HDR beeld krijgen.
Uiteindelijk kwamen we er achter dat de minst slechte compromis de HDR Mode 2 Dynamic Range instelling, Medium lamp output en contrast op 90 of hoger was.
Voor het kijken van SDR beelden is het instellen veel meer recht toe, recht aan, aangezien de instellingen van de beamer dan veel meer vergevensgezind zijn. Onze primaire tips zijn om ervoor te zorgen dat je SDR geselecteerd hebt in het Dynamic Contrast menu, om de lamp op Low/Laag, de dynamische iris op de high-speed/hoge snelheid modus, de 4K enhancement aan en zowel de standaard als MPEG ruisreductiesystemen uit te zetten.
Het is belangrijk om op te merken dat als je de lamp op Medium of High/Hoog zet en de dynamische iris op hoge snelheid laat staan met SDR bronnen, je last zal krijgen van grotere verschillen in lawaai en afleidende helderheidsschommelingen in het beeld.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Features Epson EH-TW7300
De TW7300 biedt een verrassende lange lijst met features voor zijn geld, waaronder het afspelen van HDR en 4K bronnen.
De HDR ondersteuning bestaat uit 10-bit verwerking en een wijd kleurengamma filter, welke geactiveerd wordt wanneer je de Cinema beeld preset selecteert. De geclaimde helderheid van 2.300 lumen en geclaimde contrast ratio van 160.000:1 zijn beide redelijk voor een beamer die minder dan €3.000 kost en zullen hopelijk een beetje het gevoel van de verbeterde HDR contrast kunnen leveren.
De 4K ondersteuning van de TW7300 is iets gecompliceerder, aangezien de beamer geen echte Ultra HD LCD chips heeft. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een vergelijkbare aanpak als JVC met hun e-shift namaak 4K beamers. Er worden twee 1080p chips achter elkaar geplaatst met een afstand van een halve pixel van elkaar, wat zodoende zorgt voor twee keer zoveel pixels. Inkomende 4K beelden moeten nog steeds omgezet worden naar 1080p vanaf 4K voordat de TW7300 de pixelhoeveelheid weer kan verdubbelen.
Verborgen in het menu’s van de TW7300 zijn een aantal verwerkingsfeatures. Zo is er een drietraps Frame Interpolation systeem, aparte Fine/Fijn en Fast/Snel beeldverwerkingsinstellingen (waarbij de laatste het beste is voor gaming) en aparte MPEG en standaard ruisreductiesystemen.
Je kan ook de scherpte en resolutie impact van de 4K Enhanced verwerking aanpassen.
Er is ook ondersteuning voor 3D als je extra neer wilt leggen voor actieve sluiter 3D bril van Epson, terwijl zijn gemotoriseerde lenssysteem betekent dat de beamer een handige lens geheugenfunctie kan bieden, om het beeld snel aan te passen voor verschillende aspect ratio’s.
Andere handige features zijn een optionele automatische iris, welke de output van het licht aanpast op basis van wat er op het scherm wordt getoond en drie lamp output niveau’s, namelijk Low/Laag, Normal/Normaal en High/Hoog.
De verbindingen van de TW7300 bestaan uit twee HDMIs welke HDCP 2.2 ondersteuning bieden, een 12V trigger output, een VGA PC input en netwerk en RS-232C ondersteuning voor integratie in huis controlesystemen. Er is geen ondersteuning voor het optionele draadloze HD transmissiesysteem, welke je wel kan vinden in de duurdere TW8300 en TW9300 modellen.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Beeldkwaliteit Epson EH-TW7300
Aangezien de meest uitspringende feature van de TW7300 zijn schijnbare mogelijkheid om zowel 4K als HDR af te spelen is, konden we niet wachten om eerst een paar Ultra HD Blu-rays uit te proberen tijdens deze Epson EH-TW7300 review. Ondanks een aangename kleur verrassing voldeed de TW7300 echter niet aan onze HDR verwachtingen die al laag waren.
Laten we echter eerst een kijkje nemen naar het goede nieuws. Het Cinema preset filter verricht echt uitstekend werk om het wijdere kleurenspectrum te proberen weer te geven die we associëren met alle HDR inhoud die we tot op heden gezien hebben.
Zonder het filter zien de kleuren met HDR er geforceerd en onnatuurlijk uit. Met het filter geactiveerd ziet alles van rijke blauwe luchten tot vel gekleurde kleren en subtiel verlichte huidskleuren er direct veel meer geloofwaardig, natuurlijk en bevredigend uit. We durven zelfs te zeggen dat de TW7300 effectiever is in het leveren van HDR kleuren dan de duurdere X5000 van JVC.
De HDR kleur potentie van de TW7300 heeft echter wel een limiet. Het probleem is dat alhoewel de geclaimde helderheid van 2.300 lumen hoog is voor een middenklasse thuisbioscoop unit, het nog steeds niet genoeg is om het uitgebreidere kleurbereik van HDR effectief weer te geven.
De meest effectieve allround HDR beeldinstellingen (zoals beschreven in het hoofdstuk instellen) resulteert in een beeld die soms afleidend donker is. En naast de donkere delen van het beeld er te dominant uit te laten zien, betekent deze donkerheid ook dat er niet genoeg ‘volume’ is (het effect van licht op kleur) om de soort kracht en bereik te krijgen waar wijde kleurspectrum inhoud op gedijt. Dus alhoewel HDR kleuren er indrukwekkend gebalanceerd en geloofwaardig uitzien voor een betaalbare beamer, zien ze er nog steeds aardig plat uit volgens de wijdere HDR standaarden.
Het andere grote probleem voor HDR op de TW7300 is clipping, waarbij details en subtiliteiten in kleuren uitgebleekt worden uit de helderste delen van het beeld.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Zelfs met de lamp op Medium en de HDR modus op het redelijk donkere Modus 2 niveau, hebben heldere hoogtepunten in het beeld zoveel last van clipping dat ze er uitzien als gaten in het beeld. De veel heldere en voor de rest bevredigende HDR Modus 1 Dynamic Range instelling knipt zoveel detail uit heldere gebieden dat deze in essentie onbruikbaar is.
Zoals we eerder al aangegeven hebben, hebben we elke combinatie uitgeprobeerd waar we aan konden denken voor de dynamic range, lamp output en contrast opties voor de beamer, maar geen enkele gaf een echt genietbaar HDR beeld. Afhankelijk van de instellingen die we kozen zag het beeld er te dof, te grijs in donkere gebieden, te opzichtig gekleurd of te veel gestolen van details in heldere gebieden uit.
We konden geen een HDR film vinden waarbij we niet aardig regelmatig afgeleid werden door een aspect van de prestatie, maar er zijn zeker momenten dat de HDR beelden van de TW7300 er nog steeds indrukwekkend uitzien. Heldere shots met minimale donkere gebieden en relatief ingehouden heldere pieken kunnen er prachtig uitzien en geven in ieder geval een gevoel van de extra helderheid en verlichting van HDR.
Uiteindelijk doet zelfs het indrukwekkende kleurenfilter weinig om ons te van weerhouden dat HDR niet mogelijk is voor een redelijk betaalbare beamer. Je zou dit punt waarschijnlijk moeten negeren wanneer je probeert te besluiten welke beamer je wilt kopen, tenzij je het budget hebt om de sprong te maken naar de Sony VW550ES, welke zo’n €10.000 kost.
Vergeet HDR en de TW7300 transformeert meteen van een redelijke naar een fantastische beamer. Plotseling zien beelden er helder, natuurlijk, rijk aan contrast, comfortabel en consistent uit op een manier die we nooit konden bereiken tijdens de HDR modus. Nu kan je alle sterke punten van de beamer op prijs stellen, in plaats van dat je oog elke keer afgeleid wordt door een zwakte.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
In de SDR modus ben je er veel beter van bewust hoe effectief het namaak 4K systeem van de TW7300 is. Net als bij het e-shift systeem van JVC kan de 4K Enhanced modus van de TW7300 niet tippen aan het detail en de scherpte van een goede native 4K beamer. Maar je krijgt wel een gevoel van meer detail, fijnere lijnen en minder randen vergeleken met wanneer je dezelfde scènes in HD op een native HD projector bekijkt.
Wat nog beter is, is dat de TW7300 deze verhoging in waargenomen resolutie levert zonder een grote hoeveelheid bewegingsonscherpte of dot-crawl verstoringen te genereren.
De helderheid van de lamp van de TW7300 wordt veel effectiever met SDR dan dat dat het geval is bij HDR, wat helpt om beelden uit je scherm te laten springen met een uitstekende dynamiek voor zo’n betaalbare beamer.
Kleuren in SDR modus zien er fantastisch natuurlijk uit voor de prijs van de TW7300 en hebben ook een uitstekende hoeveelheid meng subtiliteit. Dit helpt om beelden er meer drie dimensionaal uit te laten zien en zorgt ervoor dat huidskleuren nooit de onzuivere, plastic uitstraling hebben die vaak gezien wordt op betaalbare beamers.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
De TW7300 gaat ook verrassend goed met beweging om voor een LCD projector, wat geleverd wordt zonder een overdreven beweging, bewegingsonscherpte of bijwerkingen van bewerkingen (zolang je de frame interpolation instelling niet op hoog zet).
De meest verrassende prestatie van de TW7300 met SDR inhoud is echter de diepte van zwart die hij kan leveren, zolang je de lamp op de laagste instelling hebt staan en het Dynamic Iris systeem gebruikt. Zwartwaarden zijn over het algemeen een zwakte van LCD projectiesystemen, maar de TW7300 presenteert donkere SDR scènes met autoriteit en zonder zoveel helderheid op te offeren dat donkere scènes vlak en levenloos voelen.
We moeten echter toegeven dat de JVC X5000 zelfs nog beter presteert dan de TW7300 op het gebied van zwartwaarden en dit zonder de dynamische iris te hoeven gebruiken. Dit betekent dat de JVC zijn inkt zwarte kleuren kan leveren zonder licht output op te hoeven offeren.
De TW7300 kan echter iets helderder worden dat het model van JVC en hij kost ruim €1.000 minder.
Op het gebied van gebruiksgeluid is de TW7300 redelijk stil wanneer je de laagste lamp output gebruikt. Je merkt het geluid van de koelventilatoren echter veel meer op in de Medium en voornamelijk Hoge lamp modi. In deze modi maakt de dynamische iris ook meer lawaai, wat afleidend kan zijn als je te dicht bij de beamer in de buurt zit.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Gamers die erover nadenken om de TW7300 te gebruiken om op een groot scherm te gamen zullen blij zijn dat we met alle verwerkingen die we maar konden vinden uitgeschakeld en de videoverwerkingsmodus op Fast, de gemiddelde input lag net iets meer dan 30ms was. Dit is een redelijk goed resultaat, al moeten we wel toegeven dat dit resultaat tot stand kwam door dat de input lag zo laag als 12ms en zo hoog als 52ms was.
Als je nog steeds een fan van 3D bent, dan is de TW7300 een redelijke, maar zeker niet geweldige 3D beamer. Zijn 3D beelden zijn helder en gedetailleerd en genieten van een sterke hoeveelheid diepte en ruimte dankzij de sterke contrast van de beamer. Maar het kwam te vaak voor dat de details en objecten die zich op middelgrote tot grote afstand bevinden er zacht en vaag uitzagen door meer crosstalk ghosting verstoring dan we verwacht hadden.
Moet je de Epson EH-TW7300 kopen?
Als je redelijke verwachtingen hebt, dan kan de TW7300 gezien worden als een uitstekende thuisbioscoop beamer voor zijn vraagprijs.
Ja hij presteert niet geweldig met HDR, maar geen enkele beamer die niet in de buurt van de €10.000 kost heeft dit tot op heden gepresteerd en we verwachten ook niet dat dit snel zal veranderen. De TW7300 levert echter wel uitstekende beelden met SDR en zelfs 4K bronnen, waardoor de Sony VPL-HW65ES van €2.835 een beetje te kijk wordt gezet.
De JVC DLA-X5000 levert duidelijk betere zwartwaarden en over het algemeen een stabieler beeld dan de TW7300, maar hij is niet zo helder, faalt ook om te overtuigen met HDR en kost €3.499.
Aangezien de TW7300 niet comfortabel omgaat met HDR raden we aan om hem te combineren met een Xbox One S of Panasonic UB900/UB700 UHD Blu-ray speler, aangezien deze je de mogelijkheid geven om HDR bij de bron uit te schakelen, terwijl de Samsung K8500 UHD BD dit niet kan.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
Conclusie van deze Epson EH-TW7300 review
Ondanks zijn onvermijdelijke tekortkomingen met HDR is de TW7300 een substantiële en grotendeels echt succesvolle opvolger van zijn beroemde voorganger. De prijs van €2.399 is echt een koopje.
We hopen dat je van deze Epson EH-TW7300 review hebt genoten.