Epson EH-TW9200 review

De Epson EH-TW9200 is een LCD home cinema beamer met 3D mogelijkheden die onderdeel is van het duurdere klassement van Epson. Het enige model dat nog beter is, is de TW9200W, welke draadloze HDMI mogelijkheden heeft en geleverd wordt in een witte in plaats van zwarte afwerking. De prijs reflecteert de indrukwekkende specificaties, zoals 600.000:1 dynamische contrast en 2.400 lumens helderheid en de eindresultaten laten zien dat dit meer dan gewoon hete lucht is. Maar wat heeft deze beamer zoal te bieden en presteren alle onderdelen net zo goed? Je leest het in onze Epson EH-TW9200 review.

Vergelijk prijzen bij:

 

Epson EH-TW9200 review

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Geweldige 2D afbeeldingen rijk aan contrast
 • Scherpe, niet vermoeiende 3D beelden
 • Exceptionele flexibiliteit met instellen

Negatief

 • Draait luidruchtig in normale lamp modus
 • Dynamische iris veroorzaakt een licht rommelend geluid
 • Geen gemotoriseerde zoom

 

Belangrijkste features

 • Full HD LCD projector
 • Actieve 3D (twee brillen meegeleverd)
 • 600.000:1 geclaimde contrast ratio
 • 480Hz 3D playback systeem
 • 2400 geclaimde lumens
 • Review prijs: €2299

Vergelijk prijzen bij:

Beste Epson EH-TW9200 Review

 

Design en features Epson EH-TW9200 

Het chassis van de TW9200 is een mix tussen mooiheid en serieusheid. De grill aan de voorkant, de zachte randen en de glossy highlights op de voornamelijk zwarte matte afwerking combineren allemaal erg mooi, terwijl de substantiële afmetingen, ongewoon grote lens en het flinke gewicht allemaal wijzen op een projector die niet geïnteresseerd is in een compromis op het gebied van prestaties.

De achterkant van de beamer heeft een groot aanbod voor aansluitingen. De gebruikelijke (voor beamers) twee HDMIs zijn beide geschikt voor 3D en daarnaast is er ook nog een D-Sub PC input en een aantal systeemintegratie opties, zoals een 12V trigger port en een RS-232C poort.

De 12V output kan gebruikt worden om een gemotoriseerd scherm aan te sturen of zelfs een externe anamorfisch lenssysteem. Alhoewel deze mogelijkheid om met anamorfische lenzen te werken erg welkom is, moeten we toch stellen dat een ‘lens geheugen’ feature erg fijn was geweest, aangezien concurrerende modellen in deze prijsklasse dit wel hebben, zoals de JVC X35. Dit lens geheugen geeft je de mogelijkheid om verschillende zoom en focusinstellingen voor de ingebouwde lens in te stellen, welke geschikt zijn voor verschillende aspect ratio’s. Dit is een handige oplossing voor een van de grootste problemen van filmliefhebbers die een Cinemascope 21:9 projectorscherm hebben. Zelfs al had Epson zo’n feature toe willen voegen, dan was dat nog steeds niet mogelijk geweest, aangezien de TW9200 geen gemotoriseerde lens en focussysteem heeft.

BEKIJK OOK: Beste beamer kopen TOP 10

De LCD optieken van de TW9200 leveren veelbelovende specificaties, zoals een geclaimde contrast ratio van 600.000:1. Dit is een immens getal voor een LCD projector (het is bijna twee keer zo hoog als de voorganger, de TW9100), ook al is de dynamische iris vereist om dit te behalen in plaats van dat je dit standaard kan bereiken, zoals bij de specificaties van de JVC DLA projectors het geval is.

De maximale helderheid van 2400 lumens is ook erg hoog. Bij concurrerende DLP projectors wordt de helderheid vaak minder wanneer een andere kleur dan wit op het scherm geprojecteerd wordt, maar door de manier waarop LCD projectors werken, wordt ervoor gezorgd dat je altijd dezelfde helderheid hebt, het maakt niet uit welke kleuren combinatie op het scherm geprojecteerd wordt.

Epson EH-TW9200

De TW9200 is een projector met 3D mogelijkheden en wordt geleverd met twee brillen voor actief 3D. Deze brillen gebruiken een transmissie technologie voor een meer stabiele verbinding met de ingebouwde zender van de projector, terwijl de 3D beeldkwaliteit zou moeten kunnen profiteren van een 480Hz olayback motor voor het verminderen van het zogenaamde ghosting.

De laatste paar dingen die we willen vermelden in deze sectie zijn de aanwezigheid van een frame interpolatie systeem voor het verminderen/elimineren van een trillend beeld en het feit dat de TW9200 goedgekeurd is door de Imaging Science Foundation (ISF) voor genoeg kalibratieopties om professioneel gekalibreerd te worden door een ingenieur van ISF.

Vergelijk prijzen bij:

 

 Instellen Epson EH-TW9200

De TW9200 kan zeer goed aanpassen aan verschillende omgevingen dankzij de enorme 2,1x optische zoom en uitgebreide verticale en horizontale beeld verplaatsingsbereik. Zoals eerder gezegd is het misschien jammer dat de zoom en focus handmatig aangepast moeten worden, vooral omdat de aanpassingsringen rond de lens een beetje stijf zijn. Maar er is nog steeds een minimale inspanning vereist van de meest onervaren gebruikers om rechte beelden met de juiste afmetingen op hun scherm te krijgen.

De beamer is meer intimiderend wanneer je de menu’s opent, maar alleen omdat er zoveel features zijn waar je mee kan spelen. Een aantal van de meest belangrijke features die beschikbaar zijn, zijn een redelijk kleurmanagementsysteem, gamma aanpassingen, wit balans kalibratie, normaal, hoge snelheid en uit instellingen voor een dynamische iris die de contrast een boost geeft, eco en normale lamp modi en fijne en snelle opties voor de verwerking van de projector.

Er zijn ook een aantal presets beschikbaar, maar helaas is op dit gebied niks te vinden om de instellingen van console of pc games te optimaliseren. Dit lijkt een vreemde keuze voor een merk die andere beamers aanbiedt die specifiek ontworpen zijn voor gaming.

Er zijn een aantal instellingen die je voorzichtig moet gebruiken. Als je bijvoorbeeld de dynamische iris activeert, dan zal je merken dat deze af en toe een rommelend geluid maakt, wat je wel eens af kan leiden. Dit is vooral het geval wanneer een scene erg donkere en lichte contrasten heeft en je erg dicht in de buurt van de projector zit. Op het gebied van geluid ontdek je mogelijk ook dat je altijd de Eco lamp instelling moet gebruiken, aangezien de projector in deze modus bijna geen ventilator geluid creëert, wat wel het geval is als je de meer heldere normale lampmodus gebruikt.

Deze twee geluid gerelateerde limieten betekenen dat je waarschijnlijk realistisch gezien niet in de buurt zal komen van de 2400 maximale helderheid, tenzij je een manier vindt om het geluid van de projector wat te dempen. Maar als je echt serieus een film kijkt (in een donkere kamer), dan kan je er prima voor kiezen om de dynamische iris of de meest heldere lamp niet te gebruiken.

Epson EH-TW9200 kopen

Er is nog een ander probleem met de normale lamp modus, namelijk dat deze voor een verrassend radicale verandering van kleuren zorgt, waardoor rood er erg overheersend uit begint te zien en het palet in het algemeen er overrijp uitziet. Je kan dit effect enigszins verminderen via de kleur managementtools, maar het is moeilijk om te begrijpen waarom het verhogen van de intensiteit van de lamp zo’n groot verschil maakt met de kleuren van de Eco lamp.

Het frame interpolatie systeem van de TW9200 is tot slot ook effectief genoeg, wat inhoudt dat deze een bewegend beeld kan verminderen zonder onaangename bijwerkingen. We weten echter niet of je hier echt gebruik van hoeft te maken, aangezien de projector standaard al erg goed omgaat met bewegingen.

 

Beeldkwaliteit

Ondanks een stevige concurrentie in deze prijsklasse kan de TW9200 deze goed aan en het is veel makkelijker voor ons om deze beamer aan te bevelen, wat bij de voorganger niet direct het geval was. De grootste vooruitgang van prestaties kan gezien worden bij de contrast. Met de Eco lamp heeft de beamer uitstekende zwartwaarden voor LCD en ook de technologiestandaard van beamers. Dit is vooral indrukwekkend omdat het schaduwdetail niet ten koste gaat van de reproductie van zwart, wat donkere scenes net zo realistisch, meeslepend en vol diepte maakt als heldere scenes. De flinke verbeteringen van de zwartwaarden helpen de beamer om een rijker en meer natuurlijk kleurenpalet te creëren ten opzichte van het vorige model, vooral omdat tonen meer rijkheid en subtiele details behouden tijdens donkere scenes.

Alhoewel de verbeteringen op het gebied van contrast de meest overduidelijke redenen zijn waarom we een stuk blijer zijn met de TW9200, zijn dit niet de enige stappen voorwaarts. Het is ook significant hoe veel scherper de HD beelden eruit zien op deze beamer. Detail reproductie is uitstekend, hoeken zijn helder en schoon en kleuren worden verwerkt met indrukwekkende soepele, fijne mengsels die helpen om het beeld er meer solide en meeslepend uit te laten zien. We zijn ook erg blij dat dit model geen last heeft van focus problemen, welke zo vaak voorkwamen bij oudere Epson projectors.

Nog iets wat bijdraagt aan de scherpte van het beeld is de manier waarop de TW9200 omgaat met bewegingen, wat zelfs bij erg drukke scènes (zoals de aanval van Smaug tijdens de openingsscène van The Hobbit) voor veel minder trillingen zorgt dan wat normaal is in deze prijsklasse. Zelfs als je niet gebruik maakt van het frame interpolatie systeem is het beeld verrassend goed vrij van trillingen, waar filmliefhebbers en gamers erg blij mee zullen zijn, aangezien zij uit principe nooit blij zijn met automatische systemen om het beeld soepeler te maken.

Goedkoopste Epson EH-TW9200 Review

Er zijn problemen met de TW9200 als je de instellingen niet goed instelt, zoals besproken in het instellingen kopje. Daarnaast is er nog een negatief punt die we niet besproken hebben, want als je namelijk de dynamische iris in de normale modus gebruikt (in plaats van snel), dan zal je soms afgeleidt worden door de veranderingen van de algehele helderheid terwijl de iris aan het werk is. Zolang je echter voorzichtig bent, zal deze beamer je een geweldig natuurlijk beeld geven. Het cruciale wat we hier uit kunnen halen, is dat het lijkt dat Epson weer meer focust op 2D, aangezien ze in het verleden iets te veel over 3D nadachten en de 2D een beetje verwaarloosden.

Vergelijk prijzen bij:

 

3D beeldkwaliteit

Nu we de 2D sectie hebben afgesloten door te zeggen dat Epson misschien de aandacht weer op dit gebied heeft gefocust, moeten we zeggen dat de 3D prestaties ook erg indrukwekkend zijn. De primaire reden voor dit (en waarom hij veel concurrerende 3D projectors voorblijft) is dat hij bijna geen last heeft van het zogenaamde ghosting. Dit maakt het makkelijker om de full HD resolutie van 3D Blu-rays weer te geven en je meer in te leven in de actie. Niks anders haalt je namelijk zo erg uit een 3D ervaring als het zien van een dubbelbeeld op een 100-inch scherm.

De mogelijkheid van de TW9200 om diepe zwartwaarden met een erg hoog niveau van helderheid te combineren is ook iets waar het 3D van profiteert. Het helpt 3D beelden namelijk om er meer intens en vol contrast uit te zien, ondanks het dempende effect van de bril die je draagt. De contrast helpt daarnaast om een erg diepe maar geloofwaardige 3D ruimte te creëren met een hoop goed weergeven dieptemarkeringen.

Het enige probleem van het 3D beeld is niet gerelateerd aan het beeld zelf, maar aan het feit dat de lamp automatisch overschakelt naar de normale modus wanneer 3D gedetecteerd wordt, wat tot een substantiële verhoging van het geluid zorgt. En helaas heb je niet de optie om die lamp tijdens 3D in eco modus te draaien.

Goedkoopste Epson EH-TW9200

 

Andere dingen die je moet overwegen

De afstandsbediening die meegeleverd wordt met de TW9200 is grotendeels een uitstekende inspanning. De grote afmetingen, de grote knoppen en het potente backlight laten duidelijk zien dat Epson goed begrijpt wat een afstandsbediening moet bieden die vooral in een donkere kamer wordt gebruikt. Er zijn ook een ongewone hoeveelheid knoppen die directe toegang bieden tot bepaalde features, waardoor de tijd die je spendeert in de menu’s van de projector vermindert wordt.

Input lag is een onderdeel waar Epson over het algemeen geen goede prestaties verricht en dat is een trend die voortgezet wordt met de TW9200. We maten tijdens onze testen een input lag van 64ms, zelfs tijdens de snelle verwerkingsinstelling. Dit is aanzienlijk hoger dan de lage 40ms die we graag zien, zodat we er zeker van kunnen zijn dat het beeldscherm mogelijk niet een nadelige impact op onze game prestaties heeft.

 

Moet je de Epson EH-TW9200 kopen?

Als je nog steeds een fan bent van 3D, dan is ons antwoordt hier een overweldigende ja, aangezien de 3D prestaties een van de beste zijn die we hebben gezien van een projector in deze prijsklasse. De projector is wel aardig luidruchtig in 3D modus, maar dit is bij veel concurrerende modellen het geval, waaronder de JVC X35. De Sony HW55ES is stiller, maar heeft meer last van ghosting en hetzelfde geld voor de JVC.

In 2D modus presteert de beamer van Epson ook erg goed. De JVC X35 behaald diepere en meer stabiele zwartwaarden, terwijl het beeld van de Sony HW55ES iets dynamischer en schoon is, maar de beelden van de Epson zien er helderder uit dan de JVC en zijn iets meer neutraler gekleurd dan de Sony. Dus kiezen tussen de drie is meer een kwestie van smaak en de opstelling van je kamer in plaats van dat we kunnen zeggen dat één stukken beter is dan de ander.

Goedkoopste Epson EH-TW9200 kopen

 

Conclusie Epson EH-TW9200 review

Epson heeft ons op een positieve manier verrast met de TW9200. Door het leveren van een substantiële in plaats van kleine verhoging in de contrast ten opzichte van de voorgangers en het schijnbaar verbeteren van de kwaliteit van de lens en beeldverwerking, heeft het bedrijf de beeldkwaliteit van LCD projectors naar een nieuwe niveau gebracht.

We hopen dat je genoten hebt van deze Epson EH-TW9200 review! Mocht je al in het bezit zijn van deze beamer, deel dan zeker hieronder je ervaringen met andere lezers.

Vergelijk prijzen bij:

 

BEKIJK OOK: Beste beamer kopen TOP 10

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo