GoPro Hero 5 Session review

Met de Hero 5 Session zien we een terugkeer van de kubusvormige form factor waar GoPro afgelopen jaar mee debuteerde toen het bedrijf de Hero Session uitbracht. De Hero Session had echter in het begin problemen om zijn plek te vinden in de action camera markt en werd voor dezelfde prijs aangeboden als de betere Hero 4 Silver, voordat de prijs meerdere keren verlaagd werd. Bij de Hero 5 Session is zijn doel direct een stuk duidelijker. GoPro heeft dit jaar zijn modellen gestroomlijnd en het Silver model overboord gegooid. Die plaats word nu ingenomen door de Session, welke nu gezien kan worden als een meer instap camera naast de high-end Hero 5 Black. In deze GoPro Hero 5 Session review zullen we uitgebreid kijken wat hij zoal te bieden heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

GoPro Hero 5 Session review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Geweldige beeldkwaliteit
 • Gevoelige dubbele microfoons
 • Kleine afmetingen maken een hoop bevestigingsopties mogelijk
 • Eenvoudig om te gebruiken

Negatief

 • Accu kan niet verwijderd worden
 • Geen WDR of RAW ondersteuning voor foto’s
 • Geen GPS

 

Belangrijkste features

 • 4K/30fps maximale resolutie
 • Waterbestendig tot 10 meter zonder behuizing
 • Dubbele microfoons
 • Elektronische beeldstabilisatie
 • Stem commando’s
 • Prijs tijdens deze GoPro Hero 5 Session review:

Vergelijk prijzen nu bij:

 

GoPro Hero 5 Session review:

Design en accessoires

De Hero 5 Session zal door veel mensen interessant gevonden worden vanwege zijn kleinere afmetingen vergeleken met de meer traditionele GoPro camera’s, waardoor hem bevestigen op moeilijke plekken een stuk makkelijker wordt. Daarom is het een geweldige secundaire camera voor opnames met meerdere camera’s. Denk bijvoorbeeld aan je been bevestigen tijdens het klimmen. Zelfs de camera vasthouden om snel video’s te maken wordt makkelijker gemaakt door de afmetingen en vorm van de Session.

Vergeleken met de originele Session is het design nauwelijks veranderd. Hij is nog steeds een kleine kubusvormige camera, maar net iets groter. Dit zal echter niet iets zijn wat je direct opmerkt, tenzij je de twee camera’s naast elkaar zet en zelfs dan is het lastig om op te merken.

Het primaire voordeel van de originele Session was de waterbestendigheid zonder dat hiervoor een externe behuizing nodig was. Dit is ondertussen overgenomen door de Hero 5 Black en ook de Hero 5 Session kan prima zonder externe behuizing tot 10 meter onderwater gedompeld worden.

Wederom zijn er twee microfoons. Eentje zit aan de voorkant en de andere aan de achterkant. De camera kan dynamisch schakelen tussen de twee op basis van de externe omstandigheden, zoals geluid van wind. Aangezien er geen externe behuizing is die de microfoons blokkeert, zijn de geluidsopnames veel duidelijker. De Hero 5 Session ondersteund daarnaast nu ook een meer geavanceerde windgeluid reductie.

Vergelijk prijzen nu bij:

De microfoons worden ook gebruikt om bepaalde ingesproken commando’s te activeren. Net als bij de Hero 5 Black kan je dingen zeggen zoals ‘GoPro take a photo’ of ‘GoPro start recording’ en de camera zal de gewenste actie uitvoeren.

De microfoons moeten je uiteraard wel horen. In de praktijk kwamen we er namelijk achter dat de microfoon in luidruchtige omgevingen problemen had om onze stem op te vangen. Een afstandsbediening en microfoon voor om je pols is beschikbaar als een aparte accessoire, wat mogelijk een meer betrouwbare optie is als je afhankelijk bent van ingesproken commando’s.

Goedkope GoPro Hero 5 Session Review

Er zit een klein LCD paneel bovenop de camera en hiernaast zit de sluiterknop, welke net als de vorige GoPro camera’s de functie ondersteund om met een druk op de knop een opname te starten. Een enkele druk schakelt de camera in en hij begint direct met opnemen. Druk nog een keer en de opname stopt en de camera schakelt weer automatisch uit.

Op de achterkant van de camera zit een multifunctionele aan/uit knop, welke ook in samenwerking met de sluiterknop gebruikt wordt om door het eenvoudige menusysteem te navigeren. Je kan instellingen en opname modi rechtstreeks op de camera veranderen en de software in de camera heeft dezelfde verbeteringen ontvangen die doorgevoerd werden bij de originele Session het afgelopen jaar.

Een verbetering was de mogelijkheid om toegang te krijgen tot een Foto modus om foto’s te maken. We vonden het raar dat dit niet direct beschikbaar was op de originele Session toen deze uitgebracht werd, waardoor je alleen maar burst en time lapse foto’s kon maken zonder de app door de sluiterknop ingedrukt te houden.

De stabiliteit van de camera software is ook verbeterd en tijdens deze GoPro Hero 5 Session review hadden we geen problemen met vastlopers of traag reageren, wat wel het geval was bij eerdere software versies.

Je kan de gebruikelijke instellingen aanpassen, zoals resolutie en gezichtsveld, maar nieuw bij zowel de Hero 5 Session als Hero 5 Black is de mogelijkheid om de elektronische beeldstabilisatie aan of uit te zetten. Net als bij de Hero 5 Black is dit echter uitgeschakeld wanneer je opnames in 4K maakt.

Vergelijk prijzen nu bij:

Langs de zijkant vind je een USB Type-C poort voor het opladen en een microSD slot. Er is geen externe display uitvoer op de Hero 5 Session zoals bij de Hero 5 Black via een micro HDMI aansluiting. Er is echter wel ondersteuning voor een externe microfoon, wat niet mogelijk was bij de originele Session. Je moet hier echter wel een adapter voor kopen.

Het grootste ding dat we missen vergeleken met de grotere broer van de Hero 5 Session, is uiteraard het ontbreken van een touchscreen display. Dit betekent dat je de app moet gebruiken als je kritischer bent over hoe je opnames er uit zouden moeten komen te zien en er is geen basis in-camera videobewerking.

Wij vinden het altijd fijn om er zeker van te zijn dat de camera niet te hoog of te laag staat, vooral wanneer we video’s maken vanuit een first-person perspectief, maar een constante live-view is niet noodzakelijk. Een beetje tijd spenderen in de app om ervoor te zorgen dat alles goed staat voordat je begint met opnemen kan erg helpen.

Op het gebied van accessoires wordt er een bevestigingsframe meegeleverd in de doos, welke rond de Hero 5 Session bevestigd wordt en een standaard GoPro bevestigingspunt biedt.

Een ball-head mount wordt ook meegeleverd, welke het niet alleen mogelijk maakt om de hoek van de camera makkelijk aan te passen, maar ook om de camera eenvoudig om te draaien van een first-person perspectief naar een volg perspectief, wat erg handig is als je met volle snelheid bij een heuvel naar beneden gaat.

Naast de bovengenoemde krijg je ook nog een standaard, low-profile mount, plus platte en gebogen zelfklevende mounts.

Goedkoopste GoPro Hero 5 Session Review

 

Connectiviteit, app en software

De Hero 5 Session ondersteund Bluetooth LE en Wi-Fi. Dit maakt het mogelijk om de camera te verbinden met de Android en iOS GoPro Capture app, zodat je de camera van op afstand kan besturen en in kan schakelen vanaf je telefoon. Het is ook een makkelijkere manier om instellingen aan te passen en zoals aangegeven een manier om een live view output te krijgen, om te compenseren voor het gemis van een ingebouwd display op de camera.

Het proces is over het algemeen soepel en werkt zonder problemen. We hadden maar heel af en toe verbindingsproblemen. Zodra de apparaten met elkaar gekoppeld zijn is er een kleine vertraging van de live view, maar dit is niet zo groot dat je je hier zorgen over hoeft te maken. Voor de rest is de ervaring met de Capture app identiek aan wanneer je de GoPro Hero 5 Black gebruikt. Daarnaast hebt je ook toegang tot de Quick app als je je opnames vlug wilt bewerken.

Op het gebied van videobewerking is de desktop software van GoPro makkelijk om te gebruiken. Verschillende opnames knippen en bewerken is intuïtief, maar je zal de software misschien een beetje simpel vinden als je gewend bent aan meer geavanceerde bewerkingssoftware.

Je hebt natuurlijk altijd de mogelijkheid om die te gebruiken als je daar de voorkeur aan geeft, maar als een begin in videobewerking doet hij goed werk.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Video- en geluidskwaliteit GoPro Hero 5 Session

Het verschil tussen de Hero 5 Session en de duurdere Hero 5 Black zit voornamelijk in de frame rates die beschikbaar zijn.

De maximale resolutie van beide camera’s is 4K met 30fps, wat een flinke verbetering is ten opzichte van de 1440p met 30fps van de vorige Session. De Black maakt het echter mogelijk om gebruik te maken van het SuperView gezichtsveld, wat in essentie een 4:3 frame is die uitgestrekt is aan de zijkanten tot 16:9. Dit biedt meer verticale dekking, wat handig kan zijn voor opnames in bepaalde scenario’s. Dit is bij de 4K resolutie van de Session geen optie.

Beste GoPro Hero 5 Session Review

Maar wanneer je de resoluties verlaagd wordt het verschil tussen de twee camera’s pas echt zichtbaar. Zo is de Session bij een 2,7K resolutie gelimiteerd tot een maximum van 48fps, maar alleen wanneer je het Medium gezichtsveld gebruikt. Bij de Black is het limiet 60fps en zonder gezichtsveld restricties. 1440p kan je met 80fps op de Black opnemen en bij de Session is dit maximaal 60fps.

Nog belangrijker, is dat bij de meest gebruikte 1080p resolutie, de Black opnames kan maken met 120fps, terwijl dat bij de Session 5 maar 80fps is. De Black zal dus veel beter presteren wanneer je dramatische slow-motion video’s wilt maken.

Ook verder naar beneden naar de 720p is er een verschil, waarbij de Black de mogelijkheid heeft om met 240fps op te nemen als je gebruik maakt van het Narrow gezichtsveld of 120fps als je geen restricties wilt. De Hero 5 Session kan alleen maar 120fps aan wanneer je met het Wide gezichtsveld opneemt, want anders is 60fps het maximale.

In essentie zijn er dus een hoop restricties aanwezig bij de Hero 5 Session als je hem vergelijkt met de Hero 5 Black. Andere verschillen zijn een GPS sensor bij de Hero 5 Black, welke het mogelijk maakt om geografische data aan je foto’s toe te voegen en met een recente update is het ook mogelijk om telemetrie data over je video te plaatsen.

Dit is geweldig als je een action camera gebruikt voor je sportactiviteiten en snelheid en route informatie toe wilt voegen om je video nog interessanter te maken. Aangezien de Hero 5 Session perfect zou zijn voor sporten zoals skiën, is het jammer dat er geen GPS aanwezig. Het verschil in prijs moet echter ergens vandaan komen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Op het gebied van de videokwaliteit is de Hero 5 Session een flinke verbetering ten opzichte van de oudere versie en bijna gelijk aan de Hero 5 Black. De oude Session nam alleen maar op met een armzalige bitrate van 25MB/s, wat minder opgenomen details betekent. De Hero 5 Session neemt nu op met 60MB/s, wat hetzelfde is als de Black. We gebruikte een dubbele camera mount bevestigd aan een GoPro chest harness om de twee camera’s met elkaar te vergelijken en ze presteerde beide nagenoeg identiek. Een verrassing was dat de Session iets meer verzadigde kleuren had.

Van de twee heeft de Black een betere prestatie tijdens omstandigheden met weinig licht, wat door iets komt dat GoPro ‘Professional grading’ noemt, vergeleken met de ‘Consumer Grade’ van de Session. Afgezien van dat is er geen groot verschil tussen de twee camera’s.

Elektronische beeldstabilisatie is alleen beschikbaar wanneer je geen 4K opnames maakt, wat ook het geval is bij de Hero 5 Black. Aangezien het allemaal digitaal gedaan wordt, verlies je ook ongeveer 10% van het frame wanneer je de optie ingeschakeld hebt. We vonden dat de elektronische beeldstabilisatie op de Session net zo goed werkte als op de Black. Het is een flinke verbetering ten opzichte van eerdere GoPro camera’s, maar het komt niet in de buurt van de geweldige optische beeldstabilisatie van Sony, welke je onder andere op de FDR-X3000 Action Cam terug kan vinden.

Beste GoPro Hero 5 Session

De microfoons verrichten uitstekend werk om het geluid in je omgeving in je video te krijgen en hetzelfde geld voor commentaar dat je geeft tijdens het maken van de video.

Op het gebied van foto’s maken is de Session niet zo krachtig als de Black en dit komt niet alleen doordat je geen display hebt om je foto’s van te voren goed te plaatsen of het feit dat je maximaal 10 megapixel bij de Session en 12 megapixel bij de Black hebt. De Session ondersteunt namelijk geen Wide Dynamic Range (wat effectief HDR is) en hij kan ook geen RAW bestanden vastleggen, welke meer lichtdata oppakken voor betere nabewerking in een later stadium.

Je krijgt in ieder geval wel het nieuwe Linear gezichtsveld, welke de vervormingen van de 170 graden wijde hoek lens corrigeert. Dit resulteert in rechtere randen en foto’s die er natuurlijker uitzien.

Foto’s met voldoende licht zagen er goed belicht uit met levendige kleuren, maar de camera heeft het wel iets moeilijker wanneer er weinig licht is. Maar zelfs dan waren de foto’s nog steeds acceptabel, zolang langzame sluitersnelheden geen probleem zijn voor bewegende onderdelen. De Hero 5 Black blijft echter de superieure van de twee door de betere optica.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Accuduur en opladen GoPro Hero 5 Session

Tijdens deze GoPro Hero 5 Session review hield de camera het net iets langer dan een uur uit tijdens opnames in 4K/30fps. Verlaag dit naar 1080p/30fps en elektronische beeldstabilisatie ingeschakeld en je haalt bijna het dubbele. Dit is redelijk en vergelijkbaar met de prestaties van de originele Session. Het is belangrijk om te onthouden dat de elektronische beeldstabilisatie wel een effect heeft op de accuduur, dus als je deze uitschakelt, dan zal je nog langer op kunnen nemen.

Het minpunt is dat je de 1.000mAh accu niet kan verwijderen. Je kan dus geen reserve accu’s meenemen, wat bij de Black wel kan.

Het duurt ongeveer een uur om de Session op te laden via de USB Type-C poort, dus een mobiele oplader meenemen is een optie. Voor het opladen moet je wel het klepje openen waar de oplaadpoort achter verborgen zit, dus je kan tijdens het opladen niks onder water opnemen.

Het LCD paneel aan de bovenkant van de camera geeft aan hoe lang de accu nog mee gaat, dus je hoeft niet te gissen en je kan je er op voorbereiden.

GoPro Hero 5 Session

 

Moet je de GoPro Hero 5 Session kopen?

Nu de Session een nieuwe positie heeft gekregen als het instap alternatief voor de Black en de Silver volledig geschrapt is, is hij een veel duidelijkere optie. Met de prestatie upgrade heeft hij nu dezelfde resolutie als de Black en is de Session daarvoor een veel meer capabele camera dan zijn voorganger.

Vergelijk prijzen nu bij:

Videokwaliteit is bijna net zo goed als de Black en alleen in donkere gebieden presteert deze beter, wat indrukwekkend is. Tenzij je uiteraard de meer diverse frame rate opties nodig hebt die je bij de Hero 5 Black krijgt. Het is ook jammer dat je de accu niet kan verwijderen. Alleen bij foto’s is het verschil tussen de kwaliteit van de Black en Session erg groot, dus onthoudt dat als foto’s belangrijk voor je zijn.

Als je niet het budget hebt om de Hero 5 Black te kopen, dan is de Hero 5 Session een uitstekend alternatief. Het is daarnaast ook een geweldige secundaire camera als je opnames met meerdere camera’s wilt maken.

Goedkoopste GoPro Hero 5 Session

Conclusie van deze GoPro Hero 5 Session review

De Hero 5 Session is een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger en biedt een geweldige videokwaliteit in een handig compacte form factor.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

LEES OOK: GoPro accessoires kopen TOP 10

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo