GoPro Hero5 Black review

Twee jaar is een lange tijd in de technologie wereld om te wachten op een nieuw product, maar dat is precies hoelang we op het nieuwe vlaggenschipmodel van GoPro hebben moeten wachten, de GoPro Hero5 Black (verkrijgbaar vanaf –bekijk prijs-). De verwachtingen waren uiteraard hoog. De waarheid is dat we niet echt op een nieuwe GoPro camera aan het wachten waren, omdat de nu oude Hero4 modellen nog steeds erg goed waren. Wat kan GoPro toevoegen om onze oude camera in te ruilen? Je ontdekt het in deze GoPro Hero5 Black review.

Het antwoordt? Een hoop en veel van de nieuwe features zijn ontwikkeld om de camera veel makkelijker om te gebruiken te maken. De Hero5 Black legt nog steeds geweldige foto’s en video’s vast, maar nu heb je het voordeel van spraakcontrole, beeldstabilisatie en duurzaamheid. Services en apps maken het makkelijker om inhoud van de camera af te halen, ze te bewerken in kleine video’s en ze online te delen. Het is een betere camera waardoor je zal wensen dat je deze features op je Hero4 Black had en daarnaast is de prijs tijdens release lager dan die van de voorganger, wat ongetwijfeld ook te maken heeft met de enorme concurrentie in de action camera markt.

Vergelijk prijzen nu bij:

GoPro vereenvoudigd zijn productlijn. De Hero5 Black is het vlaggenschipmodel (de GoPro camera die je kent, maar dan nog beter). Andere modellen zijn de Hero5 Session (verkrijgbaar vanaf €330) en de originele Hero Session (verkrijgbaar vanaf €229), wat beide kleinere camera’s zijn, maar de Hero5 Session kan nu wel 4K video’s opnemen (op sommige gebieden is hij de vervanger van de Hero4 Silver). De Hero5 vult ook de nieuwe Karma drone van GoPro aan, welke tijdens dezelfde tijd aangekondigd is. Lees snel verder om alles te ontdekken over deze nieuwe action camera in onze GoPro Hero5 Black review.

 

GoPro Hero5 Black review overzicht:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Stevig en waterbestendig zonder behuizing
  • Geweldige foto- en videokwaliteit
  • Touchscreen reageert goed
  • Drie stereo microfoons met noise cancelling
  • Spraakcontrole

Negatief

  • Accuduur is hetzelfde
  • Een aantal nieuwe accessoires vereist

Vergelijk prijzen nu bij:

 

GoPro Hero5 Black review:

Design en features

Met de Hero5 Black brengt GoPro de grootste verandering op het gebied van design. Terwijl de evolutie de Hero2 naar de Hero4 de camera kleiner zag worden, is de Hero5 Black iets groter en zwaarder. Hij is nog steeds vierkant, maar de hoeken zijn afgerond en de behuizing heeft een zachter gevoel. Dat komt omdat de camera nu volledig stevig en waterbestendig is zonder dat hier een beschermende behuizing voor nodig is (een accessoire die meegeleverd werd met eerdere Hero camera’s). De uitstraling is strakker met een rubberen exterieur en GoPro maakt gebruik van nieuw grijs en matte zwart van vorige generaties. Het bedrijf wil je echt laten weten dat dit een gloednieuwe camera is.

De standaard stevigheid betekent dat je de camera met je mee kan nemen in het water (tot 10 meter) of redelijk hardhandig kan gebruiken, zonder dat de extra behuizing hiervoor nodig is. Tijdens deze GoPro Hero5 Black review lieten we de camera in het water vallen en lieten we hem vaker op de grond vallen dan we bij konden houden en hij werkt nog steeds prima. Het minpunt is dat de behuizing van de camera nu meer vatbaar is voor deuken en krassen (we zagen geen schade op het 2-inch LCD scherm, alhoewel dit zeker een mogelijkheid is). Dus voor wat bescherming kan je de camera het beste gebruiken met de frame behuizing (€35). Een optionele onderwater behuizing, welke de Super Suit heet, is beschikbaar voor €55 als je dieper wilt duiken met de camera.

Goedkoopste GoPro Hero5 Black Review

Zoals bij elke stevige camera moet je ervoor zorgen dat alle deurtjes goed gesloten en gezekerd zijn. De verwijderbare bedekking aan de zijkant is nu een deurtje met scharnieren die de Micro HDMI en USB Type-C poorten beschermt. Ja GoPro heeft eindelijk de Mini USB poort gedumpt en voor de snellere Type-C poort gekozen. Dit betekent uiteraard wel dat je nieuwe kabels moet kopen als je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze soort poort (maak je geen zorgen, er wordt een meegeleverd).

De MicroSD kaart slot zit nu bij de accu aan de onderkant. Een nieuwere accu met meer capaciteit (1.220mAh) laad nu sneller op dan voorheen, maar het betekent ook dat je de oude accu’s van de Hero4 Black niet meer kan gebruiken. Je kan echter nog steeds anderhalf uur gebruik verwachten (iets meer als je hem normaal gebruikt en iets minder als je hem constant met het beeldscherm en Wi-Fi gebruikt). Als je van plan bent om lange sessies op te nemen, dan kan je extra accu’s meenemen of een extern accu pack.

Vergelijk prijzen nu bij:

Eerdere Hero camera’s hadden meestal last van verschrikkelijke audio, aangezien je ze in een onderwater behuizing moest stoppen. Nu dat niet meer nodig is bij de Hero5 Black, zal de kwaliteit van de audio beter zijn, dankzij de drie stereo microfoons. Met handmatige audiobesturing ingeschakeld, kunnen de microfoons schakelen tussen stereo of wind ruisreductie. Als je ooit een GoPro met snelheid hebt gebruikt, dan weet je dat dit een probleem is. Geen enkele ruisreductie kon echter de echte sterke wind blokkeren, maar het niveau is wel een stuk meer comfortabel.

Aangezien de Hero5 Black gebruikt maakt van een Type-C USB verbinding, konden we onze Mini USB microfoon adapter met meer kwalitatieve microfoons niet meer gebruiken. Je moet nog eens €55 betalen als je er eentje voor de Hero5 wilt hebben. De meeste andere GoPro accessoires zouden echter prima moeten werken.

Voor het vastleggen van video’s en foto’s behoudt de Hero5 Black dezelfde specificaties als de Hero4 Black, alhoewel ze niet gebruik maken van dezelfde chipset. Hij kan 4K met 30fps  en Full HD 1080p met 120fps opnemen (maximale bit rate is 60Mbps) en foto’s met maximaal 12 megapixels maken (burst, time-lapse, night-lapse modi zijn allemaal nog steeds aanwezig). Met Protune ingeschakeld kan je verschilende parameters aanpassen, zoals kleur, witbalans, ISO, sluiter, belichting, etc. (sommige instellingen zijn niet in alle modi beschikbaar). De meeste gebruikers zullen hier niet gebruik van maken, maar professionals zoals filmmakers zullen het fijn vinden dat ze de beeldkwaliteit aan kunnen passen.

Een nieuwe instelling (Linear-View) elimineert de verstoring wanneer je met een wijde hoek beelden vastlegt (beschikbaar in 2.7K of 1080p met maximaal 60fps). Je kan nu ook foto’s maken in RAW of wide dynamic range (WDR). De eerste geeft je meer flexibiliteit bij het bewerken en de laatste brengt hoogtepunten en schaduwen naar voren (vergelijkbaar met HDR).

GoPro fans vragen al lange tijd om beeldstabilisatie en de Hero5 Black introduceert voor de eerste keer elektronische beeldstabilisatie. In tegenstelling tot optische beeldstabilisatie, maakt de elektronische variant gebruik van software om bewegingen te compenseren. Het zal de bulten tijdens het ritje op je fiets niet laten verdwijnen, maar de beeldkwaliteit is iets soepeler. Wanneer dit ingeschakeld is snijdt de sensor een beetje van het beeld bij.

De Hero5 Black heeft nu ook ingebouwde GPS, waardoor locatiedata aan je video’s en foto’s toegevoegd wordt. De camera heeft Wi-Fi en Bluetooth voor het koppelen met een optionele afstandsbediening (er is een nieuwe die Remo heet) of de nieuwe GoPro Capture smartphone app.

Vergelijk prijzen nu bij:

GoPro Hero5 Black

 

GoPro Hero5 Black – Betere besturing

De grootste verbetering die GoPro toegevoegd heeft aan zijn vlaggenschipmodel is de besturing. De voorste aan/uit/modus knop is verdwenen wat alleen de sluiterknop en zijknop overhoudt, waarbij de laatste verantwoordelijk is voor aan/uit schakelen, modus (foto, video, burst of time-lapse) en HiLight tagging.

Maar je hoeft de camera niet eerst aan te doen om een video te maken. Op de sluiterknop bovenin drukken start de foto of video modus (je kan de modus in het menu selecteren). Het duurt een seconde voordat de camera begint met opnemen, maar het is handig om plotselinge momenten vast te leggen.

De camera behoudt de monochrome LCD aan de voorkant, maar deze functioneert nu meer als een status display voor belangrijke informatie, zoals accuduur en resterende opslag capaciteit, terwijl deze voorheen gebruikt werd om instellingen te veranderen. Dat is niet langer nodig, aangezien de Hero5 Black nu een 2-inch touchscreen heeft voor de besturing, live view en afspelen.

Vergelijk prijzen nu bij:

De heldere LCD was een van de beste features van de Hero4 Silver, maar de Hero4 Black kon niet 4K en een display ondersteunen door accu en opwarmingsproblemen. De Hero5 Black heeft er nu echter een en de nieuwe interface maakt hem zelfs nog handiger. De touch gevoeligheid reageert veel beter, waardoor het erg makkelijk is om door menu’s te swipen en we hadden geen problemen om de inhoud op het scherm te zien tijdens helder zonlicht. Je kan elke feature en menu optie aanpassen en de menu’s zijn meer intuïtief dan voorheen. GoPro heeft een onscreen handleiding toegevoegd, welke je snel bekend maakt met het gebruik van het scherm, wat een mooie toevoeging is. We ervoeren echter wel wat lag en reactie problemen tijdens de Live view.

Een van de gaafste toevoegingen is echter spraakcontrole. Wanneer je bezig bent met een activiteit of je handen niet vrij hebt, dan is het niet makkelijk om met camera besturingen te werken. Sommige bedrijven zoals Sony bieden een pols controller accessoire, maar met de Hero5 Black kan je simpelweg zeggen ‘GoPro take a photo’, GoPro start recording’, ‘GoPro HiLight’ of andere commando’s. Er zijn op het moment twaalf, maar er zullen meer verschijnen via toekomstige software updates. Momenteel worden zeven talen ondersteund (Chinees, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans en Spaans) en sommige talen bieden ook regionale opties. Nederlands wordt jammer genoeg dus nog niet ondersteund, maar net als bij de commando’s zullen extra talen via software updates toegevoegd worden.

De drie microfoons konden onze commando’s prima registeren, zelfs wanneer er achtergrondgeluid was. Als je meerdere GoPro Hero5 camera’s naast elkaar hebt, dan kan je ze allemaal met een commando activeren, zo goed werkt het.

En dit werkt uitstekend. We probeerde Engels, Spaans, Duits, Chinees en Italiaans en alhoewel we zeker niet vloeiend zijn in al die talen, konden we nog steeds een opname starten. Je moet echter wel de exacte uitdrukking gebruiken. Een grappig iets dat niet officieel vermeld wordt, is dat de camera ook bepaalde stopwoorden kan herkennen als potentieel gave momenten om vast te leggen met HiLight. Als je bijvoorbeeld ‘Oh s**t!’ zegt, dan interpreteert de camera dit als een geweldig moment.

Goedkope GoPro Hero5 Black Review

 

Geavanceerde connectiviteit

Een camera met geavanceerde connectiviteit maken lijkt schijnbaar onmogelijk in deze markt, maar GoPro heeft beter werk op dit gebied verricht dan andere bedrijven. Het bedrijf zegt dat de Hero5 de meest verbonden camera van het bedrijf is en een onderdeel van die oplossing (naast Wi-Fi en Bluetooth) is een nieuwe cloud service met de naam GoPro Plus. (Deze service was nog niet beschikbaar tijdens deze GoPro Hero5 Black review).

Vergelijk prijzen nu bij:

Voor $5 per maand na een trial van 60 dagen kunnen gebruikers hun Hero5 Black instellen om automatisch inhoud te uploaden naar de cloud terwijl de camera opgeladen wordt (de draadloze verbinding moet logischerwijze wel ingeschakeld zijn). Dit is niet alleen een backup oplossing, maar je hebt ook toegang tot inhoud die je mogelijk op een later moment wil bewerken, zowel vanaf je telefoon of computer. Een abonnement maakt het mogelijk om gelicentieerde muziek te gebruiken, biedt korting op sommige accessoires en andere producten en technische ondersteuning. GoPro heeft de opslagcapaciteit niet officieel beperkt, maar om inhoud makkelijker te uploaden, bewerken en delen zijn video’s beperkt tot 1080p met 30fps. 4K inhoud moet je op de ouderwetse manier van de camera afhalen, maar videobewerkers doen dat toch al voor 4K inhoud.

Alhoewel GoPro camera’s erg handig zijn voor het maken van foto’s en video’s, weten veel mensen niet wat ze met die inhoud moeten doen. GoPro bevestigd dit probleem door de Quick bewerking app voor mobiel en desktop onderdeel te maken van de oplossing. Met Quick heb je toegang tot inhoud in GoPro Plus of een camera die verbonden is met een smartphone of tablet en kan je snel snelle korte video’s maken die je kan delen.

Je kan Quick automatisch de clips laten maken en gebruik laten maken van zijn algoritme om vast te stellen wat volgens de app de beste momenten zijn of de bewerking handmatig afstellen. Voeg een liedje toe die bij het moment past, voeg wat tekst toe en je bent klaar. Het is een eenvoudige bewerkingsapp, maar het kleinere smartphone scherm maakt het een beetje lastiger om video’s in te korten als je onderweg aan het bewerken bent.

De Capture app (iOS en Android) vervangt de GoPro app die vorige Hero camera’s gebruikte, maar in essentie is het momenteel dezelfde app. GoPro heeft een van de makkelijkste koppelmethodes voor het verbinden van je camera met een telefoon of tablet. Met de Capture app kan je dezelfde functies uitvoeren als met het LCD scherm op de achterkant, maar op afstand en sneller.

Vergelijk prijzen nu bij:

Goedkoopste GoPro Hero5 Black

 

Prestaties GoPro Hero5 Black

Tijdens onze GoPro Hero5 Black review zorgde video’s met de elektronische beeldstabilisatie ingeschakeld voor een soepelere beeldkwaliteit, maar de echt stuiterende situaties kunnen hiermee niet opgelost worden. Voor milde actie zal je echter verbeteringen in de videokwaliteit opmerken. Toen we bij een heuvel naar boven liepen konden we het verschil duidelijk merken. De feature is echter jammer genoeg niet beschikbaar voor 4K of frame rates hoger dan 30fps (gebruik een stabiliserende accessoire voor 4K).

Met de Auto Low Light functie ingeschakeld zagen we meer detail in de afbeelding dan wanneer we deze functie uitgeschakeld hadden. De hoeveelheid ruis is echter wel beter merkbaar en de camera zal de frame rate verlagen om te compenseren. Een camera zoals de GoPro is niet echt gemaakt voor situaties met weinig licht, maar levert alsnog redelijke beelden wanneer nodig of wanneer je creatief gebruik maakt van een externe lichtbron. Als je de camera op een standaard set, dan kan je een aantal interessante nachtfoto’s maken met de Night-lapse modus.

Vergelijk prijzen nu bij:

Voor een kleine camera kan de Hero5 Black soepele video’s maken met mooie details en kleuren. Vergeleken met de Hero4 lijkt dit nieuwe model beter om te kunnen gaan met heldere omstandigheden, aangezien beelden er niet zo uitgewassen uitzien. We merkte tijdens deze GoPro Hero5 Black review geen onstabiele frames of grote problemen die afleidend waren op.

We maakte de meeste video’s in 1080p en sommige in 2K en 4K. De 1080p video’s maakte het mogelijk om deze direct te bewerken en delen vanaf de camera en onze telefoon (door gebruik te maken van de Quick app en daarna online). Sommige professionals nemen graag op met de hoogste resolutie en deze downscalen ze dan voor hedendaagse schermen. Tenzij je de mogelijkheid hebt om 2K en 4K video’s te bekijken, zou 1080p voldoende moeten zijn, tenzij je je video’s toekomst bestendig wilt maken.

Met voldoende licht blijft de Hero5 Black een erg goede camera voor het maken van foto’s. Ze zien er mooi uit wanneer je ze deelt op social media of wanneer ze je klein afdrukt. Probeer echter niet te groot te printen, aangezien de kwaliteit een stuk minder wordt. De nauwkeurigheid van kleuren is goed, zonder merkbare kleurranden, alhoewel sommige foto’s last hadden van een rollende sluiter. Dit soort camera’s hebben alleen wel licht nodig om echt mooie beelden vast te leggen, want op bewolkte dagen zien foto’s en video’s er niet zo levendig uit als we zouden willen.

De optie om je instellingen aan te passen via Protune is fijn om te hebben. Als je een video opneemt voor productie of als je de opname van je GoPro wilt combineren met een andere camera, dan is het het waard om met deze instellingen te spelen. Zoals we eerder al aangaven denken we dat veel GoPro gebruikers dit niet zullen doen en alleen de automatische instellingen gebruiken. En dat is ook prima, want ook met de standaard instellingen kan je mooie foto’s en video’s maken.

Beste GoPro Hero5 Black

 

Conclusie van deze GoPro Hero5 Black review

Ondanks dat het een vlaggenschipmodel is, konden we de Hero5 Black tijdens deze GoPro Hero5 Black review direct uit de doos makkelijk gebruiken, maar hij kan zo geavanceerd zijn als je wilt. En geen enkele andere fabrikant biedt software (mobiel, desktop en online) die hun camera’s zo goed aanvult als GoPro. Met een prijs van €430 zijn de features van een high-end GoPro iets meer toegankelijk.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Zijn er betere alternatieven?

Het heeft twee jaar geduurd voordat GoPro een nieuw vlaggenschipmodel Hero camera heeft uitgebracht en in die tijd is de action camera markt enorm druk geworden. Sommige GoPro concurrenten bieden interessante alternatieven. Zo biedt Sony bijvoorbeeld geweldige opties met zijn Action Cam serie op het gebied van beeldkwaliteit, features en gebruik (hun nieuwe vlaggenschipmodel ondersteunt 4K en optische beeldstabilisatie).

Maar dankzij de verbeteringen van de Hero5 staat het bedrijf wel weer aan de top, maar het verschil is niet zo groot als voorheen. Geen enkele andere action cam die we getest hebben biedt de combinatie van gebruiksgemak, features (stevige bouw, spraakcontrole, beeldstabilisatie en een touchscreen LCD zijn maar een aantal van de hoogtepunten) en beeldkwaliteit als de Hero5 Black. Zelfs camera’s die erg op de GoPro lijken en beweren dat ze dezelfde chipset gebruiken, hebben niet dezelfde video en foto verwerkingskracht als GoPro. En met de Protune feature is het mogelijk om instellingen aan te passen, zodat je de camera kan gebruiken voor productie. Om deze redenen denken we dat GoPro momenteel een betere oplossing dan de concurrentie biedt.

 

Hoe lang zal hij het uithouden?

Het feit dat we nog steeds gebruik maken van de Hero4 Silver en Black modellen (en die kunnen ook zeker nog wel even mee) is een goede indicatie van hoelang de Hero5 Black het uit zal houden. De camera maakt geweldige 1080p video’s voor nu en is klaar voor 4K wanneer steeds meer mensen daar van gebruik gaan maken. Sommige mensen hadden 8K verwacht, maar relatief gezien zijn er nog maar weinig mensen die 4K gebruiken en de industrie is nog niet klaar om 8K te ondersteunen, dus deze specificatie wensen is momentele nog onhaalbaar. Door de nieuwe behuizing heeft de camera geen beschermende behuizing meer nodig (hij ziet er wel veel mooier uit), maar dit maakt de kans op schade wel groter, dus de lelijkere behuizing van de Hero4 was misschien beter geweest. We raden daarom aan om de SuperSuit behuizing te kopen als je de camera voor veel extreme sporten gaat gebruiken of om extra garantie te kopen.

GoPro Hero5 Black

 

Moet je de GoPro Hero5 Black kopen?

Onze conclusie van deze GoPro Hero5 Black review is dat het nieuwe vlaggenschipmodel een waardige opvolger van de Hero4 is en het waard is om over te stappen. Zelfs bestaande Hero4 Black gebruikers zullen profiteren van de nieuwe features. De lagere prijs tijdens release vergeleken met de voorganger maakt hem ook meer betaalbaar, dus als je op zoek bent naar een nieuwe action cam, dan zou de Hero5 Black zeker weten boven aan je lijst moeten staan. We hopen dat je genoten hebt van deze GoPro Hero5 Black review.

Vergelijk prijzen nu bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo