HD beamer kopen TOP 10

Het idee van groter is beter is zeker weten de filosofie van de thuisbioscoop industrie. Televisies met grote schermen zijn nu zo’n beetje de standaard in plaats van de uitzondering en dit komt grotendeels door het dalen van de prijzen. De moderne technologie biedt televisies die op de muur gehangen kunnen worden, waardoor grote kamers niet meer een vereiste zijn om een televisie met een groot scherm neer te zetten. Alhoewel de ruimte niet meer zo’n grote overweging is zoals voorheen, is de prijs nog steeds een grote beslissingsfactor wanneer men moet kiezen tussen een LCD, LED of plasma televisie. De grootste afmetingen kunnen namelijk nog steeds aardig duur zijn voor thuis gebruik. Er is echter nog een optie voor personen die een groot scherm willen, maar niet meteen ruim meer dan €1000 willen betalen voor een enorme LCD of plasma televisie. Beamers die voorheen voornamelijk gebruikt werden voor bedrijven en educatieve doeleinden maken het nu mogelijk om een theater ervaring in je huis te hebben. Met een thuisbioscoop projector is het mogelijk om een scherm van 100-inch of meer te hebben, waarbij de afmetingen van elke LCD of plasma televisie achtergelaten worden. In deze koopgids zullen we je de belangrijkste tips geven die je zullen helpen wanneer je een HD beamer kopen gaat.

Beste HD Beamer TOP 10:

RangBeamerReview
1Optoma GT1070Xebinnenkort
2Epson EH-TW5650binnenkort
3BenQ MW632STbinnenkort
4Optoma HD144Xbinnenkort
5Optoma GT760binnenkort
6Epson EH-TW650binnenkort
7BenQ TH534binnenkort
8LG PH550Gbinnenkort
9BenQ TW533binnenkort
10Acer X138WH binnenkort

Lees ook:

HD beamer kopen gids:

Zo werkt een HD beamer

Er zijn twee basistechnologieën die gebruikt worden bij thuisbioscoop beamers, namelijk LCD en DLP. De meningen verschillen over welke beter is, alhoewel de LCD technologie het meeste gebruikt wordt.

LCD

De technologie die het meeste gebruikt wordt voor HD beamers is transparante kleuren LCD. De meeste LCDs, zoals die van computermonitors of televisies, hebben backlight, waardoor de kijker het beeld kan zien. Zonder backlighting zou het beeld zo vaag zijn dat het net lijkt of het scherm niet aanstaat. Bij een video projector wordt de backlighting vervangen door een sterke lamp. Het licht van deze lamp gaat door de LCD en wordt gefocust door een lens, welke het beeld op een scherm projecteert.

Net als andere displays (of dat nu voor een televisie met groot scherm of een smartphone is) weergeeft de LCD lijnen met gekleurde stipjes, die pixels heten. Deze puntjes worden georganiseerd in rijen en kolommen en zijn klein genoeg om niet zichtbaar te zijn voor het blote oog. Wanneer ze bekeken worden interpreteert het menselijk oog ze als een continue kleur en wordt de ruimte tussen de stipjes niet gezien.

DLP

DLP staat voor Digital Light Processing, een handelsmerk van Texas Instruments. Het produceert het beeld op een microchip, die microscopisch bestuurde spiegels heeft. Deze spiegels bewegen, waardoor de helderheid bepaald wordt. DLP projectors kunnen zowel enkele chip of drievoudige chip configuraties zijn.

Bij een enkele chip DLP projector gaat het licht van de chip door een draaiend kleurenwiel, welke de kleur aan elke pixel geeft. Dit licht wordt dan gereflecteerd naar de lens. In een drievoudige chip DLP projector wordt het licht van de lamp opgedeeld met een prisma. Elke van de primaire lichtkleuren gaan vervolgens door hun eigen chip en worden gecombineerd met andere bij de lens.

Lampen

De lamp is het meest belangrijke en duurste element van elke beamer. Het is ook het onderdeel dat zeer waarschijnlijk als eerste kapot zal gaan. Deze lampen kunnen zo’n €250 kosten en hebben vaak een gemiddelde levensduur van 2.000 uren. Dit volgende voorbeeld zal je een beetje idee geven hoe lang de lamp het uit zal houden. Stel je gebruikt de projector 4 uur per dag, dan zal de lamp het ongeveer een jaar en vier maanden uithouden. Als je hem alleen maar gebruikt om een keer per week een film van twee uur te kijken, dan kan de lamp het 19 jaar volhouden.

Deze lampen creëren een hoop warmte. De projector zal een interne ventilator hebben om de lamp te koelen. Zodra je de projector uitzet zal de ventilator blijven draaien om de lamp weer op een normale temperatuur te brengen. Je zou nooit de stroom eruit moeten trekken voordat de ventilator uit zichzelf stopt. Doe je dit wel, dan kan de lamp exploderen. Ook zou je de projector niet opnieuw op moeten starten voordat de lamp afgekoeld en de ventilator gestopt is. De meeste beamers hebben een beveiliging om te voorkomen dat je dit kan doen.

Goedkoopste HD Beamer Kopen
LEES OOK: Beste beamer TOP 10: voor de ultieme thuisbioscoop
LEES OOK: 
Short Throw beamer kopen gids
LEES OOK: 4K beamer kopen gids

Belangrijke specificaties van HD beamers

Wanneer je een HD beamer kopen gaat en de ene projector met de andere vergelijkt, dan kan het allemaal best verwarrend zijn als je hier niet veel verstand van hebt. Vooral omdat het verschil tussen de ene en de andere projector niet altijd overduidelijk is. Als je de beste HD beamer kopen wilt, dan is het nodig om een aantal belangrijke specificaties te begrijpen en deze vergelijken met die van andere beamers.

Helderheid

Helderheid is een van de belangrijkste specificaties waar je op moet letten. Dit bepaald hoe goed je het geprojecteerde beeld kan zien, hoeveel afstand het beeld af kan leggen en er nog steeds goed uitziet en hoe donker de kamer moet zijn wanneer je de projector gebruikt. Helderheid wordt gemeten in lumens. Voor een gemiddelde kamer met normale belichting zal een beamer met 2.000 lumens een goed beeld geven. Dit betekent echter wel dat je de projector op de meest heldere instelling moet gebruiken.

Als de projector meer licht kan produceren dan wat nodig is, dan zal de lamp niet op de maximale instellingen hoeven te werken. Er zijn beamers die een helderheid van meer dan 3.500 lumens hebben. Als je deze projectors met lagere instellingen gebruikt, dan zal dit leiden tot een langere levensduur van de lamp. Daarnaast is het ook mogelijk om de beamer te gebruiken in situaties waarbij er meer licht in een kamer is dan normaal.

Compacte projectors, welke vaak mini beamers genoemd worden, hebben niet een erg hoge helderheid. De beste modellen hebben maar een helderheid van 100 tot 300 lumens. Dit betekent dat je deze moet gebruiken in een kamer die veel donkerder dan normaal is.

Native resolutie

Er zijn twee verschillende resolutie specificaties waar je rekening mee moet houden, namelijk de native resolutie en de resolutie. Het is makkelijk om de twee te verwarren en sommige fabrikanten van goedkope beamers focussen op de resolutie en maken het lastiger om de native resolutie te vinden.

De native resolutie is de fysieke resolutie van het LCD scherm van de projector. Dit is de limiterende factor op het gebied van de helderheid van het beeld van de projector. De meeste projectors zullen een native resolutie hebben die vergelijkbaar is met een HD televisie, maar sommige goedkope modellen niet. Gebruik de onderstaande resoluties om de verschillen te vergelijken.

  • VGA (computers): 640 x 480
  • SVGA (computers): 800 x 600
  • HD 720 (televisie): 1280 x 720
  • HD 1080 (televisie): 1920 x 1080

Bij al deze specificaties is het eerste nummer, het nummer van de horizontale pixels in het beeld en het tweede nummer is het nummer van de verticale pixels.

De andere resolutie specificatie geeft aan welke resolutie de projector na kan bootsen. Wanneer de beamer beelden moet verwerken met een resolutie die hoger zijn dan de native resolutie, dan zal de projector alleen maar een bepaalde hoeveelheid van de pixels gebruiken om het beeld te creëren. Wanneer de beelden een lagere resolutie hebben, dan zal de beamer sommige pixels herhalen om de hoeveelheid te krijgen die vereist is voor de native resolutie.

De native resolutie bestuurt dus de helderheid van het beeld. Zelfs als de projector extreem hoge resoluties accepteert, zal hij deze beelden nooit helderder projecteren dan de native resolutie.

Beste HD Beamer Kopen

Gemiddelde levensduur van de lamp

Zoals we al vermeld hebben is de gemiddelde levensduur van een lamp van de meeste projectors 2.000 uur. Niet alle lampen zullen het echter net zo lang uithouden. Fabrikanten testen hun producten en bepalen de gemiddelde levensduur van de lamp, wat ze vervolgens weergeven in de specificaties. Een beamer die €100 goedkoper is, maar een gemiddelde levensduur van de lamp van maar 1.500 uur heeft, zal uiteindelijk mogelijk meer kosten dan een iets duurder model met een levensduur van 2.000 uur.

De meeste moderne projectors zullen een interne klok hebben waar je toegang toe hebt via het menu. Deze meet hoeveel uren de lamp gebruikt is, maar de meeste oude modellen hebben deze feature vaak niet.

Contrast ratio

De contrast ratio is de ratio van helderheid tussen het donkerste zwart en het meest heldere wit in het geprojecteerde beeld. Een hogere contrast ratio zal een meer dramatisch beeld opleveren met rijk zwart en briljant wit. Een beamer met een lagere contrast ratio zal ‘modderig’ zwart en ‘vies’ wit hebben. Een contrast ratio van 2000:1 is normaal.

Deze specificatie wordt vooral gebruikt om projectors met elkaar te vergelijken. Twee beamers die vergelijkbaar lijken op het gebied van de andere aspecten hebben mogelijk verschillende contrast ratio’s. In zulke gevallen zal degene met de hogere contrast ratio een beter beeld bieden.

Andere features waar je op moet letten wanneer je een HD beamer kopen gaat

Alhoewel de bovenstaande specificaties echt de verschillende kwaliteiten van een projector weergeven, zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je een HD beamer kopen gaat. Sommige van deze beperken bijvoorbeeld mogelijk voor welke applicaties je de beamer kan gebruiken. In andere gevallen zijn ze mogelijk het verschil tussen het kiezen van de een of de ander.

Connecties

Om de projector te kunnen gebruiken moet hij alle noodzakelijke connecties hebben om hem te kunnen verbinden met de apparatuur die je gaat gebruiken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om alles met de projector te verbinden en de besturing van de projector gebruiken om te schakelen tussen de verschillende apparaten of je kan ervoor kiezen om een video switch te gebruiken. Als je een video switch gebruikt, dan is het belangrijk hoge resolutie inputs niet omgezet worden in een lage resolutie output.

  • VGA (voor computers)
  • HDMI (voor HDTV)
  • Composite video
  • Component video
  • S-Video
  • USB

De meeste personen die een beamer gebruiken spelen de audio niet af via de projector, alhoewel de meeste projectors inputs hebben voor audio en interne speakers. Een betere geluidskwaliteit kan je krijgen door een speakersetje aan te schaffen.

HD Beamer

Zoom

Niet alle projectors hebben de mogelijkheid om te zoomen. Dit geeft je de mogelijkheid om de afmetingen van het geprojecteerde beeld aan te passen. De enige andere manier om de afmetingen van het beeld aan te passen, is de projector dichter of verder van het scherm af te plaatsen. Alhoewel zoom niet noodzakelijk is, is het een handige optie om te hebben, vooral als de projector op verschillende locaties gebruikt gaat worden.

Keystone

Wanneer een beamer niet precies in het midden en op dezelfde hoogte van het scherm wordt geplaatst, dan blijven de randen van het beeld niet parallel. De kant waar het projector het dichtst bijstaat zal korter zijn en de andere kant langer. Aangezien de meeste gebruikers hun projector bevestigen aan het plafond, wordt de onderkant van het scherm langer dan de bovenkant, waardoor alles een beetje vervaagd.

Dit effect wordt ‘keystoning’ genoemd. Veel projectors hebben een functie om dit probleem op te lossen. Deze aanpassing kan mechanisch of elektrisch zijn. De elektrische past het beeld aan op de LCD, waarbij sommige pixels aan de lange zijde verwijdert worden en aan de korte zijde pixels toegevoegd worden. Het effect wordt dus in principe omgedraaid, waardoor het beeld uiteindelijk normaal is. De mechanische type werkt door de LCD te kantelen, waardoor het beeld optisch aangepast wordt.

Maximale afmetingen van het scherm

De meeste beamers zullen een specificatie hebben voor de maximale afmetingen van het beeld. Dit is een combinatie van de hoeveelheid helderheid die een lamp biedt en de vocale lengte van de lens. Alhoewel een projector mogelijk een groter beeld kan creëren dan wat in de specificaties vermeldt wordt, is de aangegeven afmeting de grootte waarvan de fabrikant een kwalitatief beeld garandeert.

Aspect ratio

Zoals iedereen die geïnteresseerd is in video technologie weet, is de aspect ratio van televisies en computer monitors in de laatste jaren verandert. De traditionele 4:3 ratio is vervangen door een 16:9 breedbeeld ratio. Dit maakt het mogelijk om films in hun originele ’theater’ formaat te kijken. Wanneer je een HD beamer kopen gaat is het belangrijk om het formaat van de video’s in gedachte te houden die je gaat kijken.

Belangrijke informatie over schermen

Alhoewel de meeste beamers zonder problemen een beeld op elke oppervlakte kunnen weergeven, beïnvloedt de kwaliteit van het scherm in grote mate de kwaliteit van het beeld. De beste schermen zijn reflecterend, waardoor ervoor gezorgd wordt dat de maximale hoeveelheid licht die op hen geprojecteerd wordt, gereflecteerd wordt naar de ogen van de kijker.

Een hoop geld spenderen aan een kwalitatieve projector zonder een goed scherm te kopen is zonde van het geld. Het is beter om een iets mindere projector te kopen en deze te combineren met een goed scherm.

3D HD Beamer Kopen

Conclusie HD beamer kopen gids

Projectors zijn een geweldige manier voor een familie om te genieten van hun favoriete films of televisieprogramma’s in de comfort van hun eigen huis. Een beamer zal een groter beeld creëren dan de meeste televisies en voor een veel lagere prijs dan een extra grote televisie.

De projector technologie wordt ieder jaar beter. De eerste projectors hadden een donkere kamer nodig om gebruikt te worden, maar moderne beamers kunnen erg goed functioneren in erg heldere kamers. Een minder heldere kamer zal het beeld wel dramatischer maken, waardoor voorkomen wordt dat het scherm ‘uitgewassen’ wordt. Je zou nooit direct licht moeten laten schijnen op het scherm, aangezien dit zogenaamde ‘hot ‘spots’ creëert.

Wanneer je een HD beamer kopen gaat moet je de meest belangrijke specificaties begrijpen. Deze bestaan uit helderheid, native resolutie, gemiddelde levensduur van de lamp en contrast ratio. Naast deze kritische specificaties is het belangrijk om na te gaan of de geselecteerde projector de noodzakelijke verbindingen heeft om te werken met de apparaten die je wilt gebruiken.

Aangezien de levensduur van de lamp zo’n belangrijke factor is, is het belangrijk om de lamp goed af te laten koelen wanneer je de beamer uitzet. De uren dat een lamp schijnt zonder beeld telt ook mee voor de maximale levensduur, dus daarom is het belangrijk om de beamer uit te schakelen wanneer je hem niet gebruikt. We hopen dat je genoten hebt van deze koopgids en aan de hand van deze tips een HD beamer kopen kan die het beste bij je wensen en behoeften past.

LEES OOK: Beste beamer TOP 10: voor de ultieme thuisbioscoop
LEES OOK: 
Short Throw beamer kopen gids
LEES OOK: 4K beamer kopen gids

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo