Hoe ga je een paddle board kiezen?

Een paddle board kiezen is een van de beste en leukste levensbeslissingen die je kan maken. Je zal niet alleen veel plezier hebben op het water, maar ook in vorm blijven en het is een geweldige manier om nieuwe vrienden te maken.

Het juiste SUP board / paddle board kiezen kan erg makkelijk zijn en hoeft geen overweldigende beslissing te zijn, zolang je weet waar je moet beginnen.

Soorten Stand Up Paddle boards (SUPs)

Het eerste ding dat je moet begrijpen is dat er 5 basistypes paddle boards zijn.

  • Surf specifieke boards
  • All-around/Touring boards
  • Opblaasbare SUPs
  • Racing boards
  • Yoga Boards

Paddle Board kopen

LEES OOK: SUP board kopen tips

 

Surf SUPs

Een surf paddle board is vaak nauwer, korter, lichter en heeft een nauwere neus en staart. Ze zijn ontworpen voor snelle bochten, hoge prestaties en worden voornamelijk in de surf zone gebruikt. Ze zijn niet geweldig voor lange afstanden, aangezien je een hoop werk moet doen om een rechte lijn aan te houden. Daarnaast zijn ook minder stabiel dan grotere boards.

 

All-around/Touring SUPs

Deze multifunctionele boards zijn vaak wijder, langer, hebben een grotere volume en meestal een puntige neus. Hun afmetingen en volume maakt ze veel stabieler dan wave boards. Deze boards zijn perfect voor als je je tijd doorbrengt op kalme wateren van meren of buiten de surf zone op een mooie dag. Touring boards zijn geweldig voor beginners, dus deze raden we aan als SUPen nieuw voor je is en je voornamelijk tijd doorbrengt op kalme wateren.

 

Opblaasbare SUPs

De opblaasbare paddle board werd ontworpen om een aantal specifieke problemen op te lossen. Deze problemen zijn opslag en transport. Veel peddelaars wonen in appartementen of hebben auto’s waarmee het erg lastig is om een paddle board te vervoeren. Voor deze personen is een opblaasbaar paddle board veel handiger. Ze zijn veel lichter en makkelijker te vervoeren. Je hebt echter niet de stijfheid van een normaal board, dus de golven zullen een uitdaging worden, maar het is nog steeds mogelijk tijdens relatief rustige weersomstandigheden. Nog iets interessants om op te merken, is dat SUPing op rivieren ook steeds populairder begint te worden en opblaasbare SUPs zijn de enige optie hiervoor. Dit soort boards geeft meer mee en fungeert net als een opblaasbare boot. Daarnaast kan je ook deuken en gaten vermijden wanneer je tegen stenen aanbotst.

 

Racing boards

Racing boards zijn een erg grote markt geworden voor SUPing. Het lijkt wel of in elke stad en land een nieuwe competitie te vinden is. Als je van competities houdt of gewoon een intense training wilt hebben, dan raden we een race paddle board aan. Deze boards zijn veel langer, nauwer en hebben een extreem puntige neus en erg lange vin. Ze zijn ontworpen om een rechte lijn aan te houden en zo snel mogelijk door het water voort te bewegen. Een ding dat je echter moet overwegen bij deze boards, is dat ze erg onstabiel zijn wanneer je niet snel voorwaarts beweegt. Dit zijn meer geavanceerde boards waar je tijd voor nodig hebt om aan te wennen.

 

Yoga SUPs

Deze boards zijn langer en breder dan wave boards. Ze hebben over het algemeen een zachte bovenkant en plaatsen om verschillende uitrusting aan vast te haken, zoals weerstandsbanden en reddingsvesten. Personen die aan yoga doen willen hun boards ook graag vastmaken, zodat ze niet wegdrijven van hun groep tijdens een sessie.

Paddle Board kiezen

 

Welke afmeting is geschikt voor mij?

Zodra je weet wat voor soort paddle board je wilt hebben, is de volgende stap uitvogelen welke afmeting het beste voor je is. Een manier om naar de afmetingen van een board te kijken is het volume. Hoe wijder, langer en dikker het board is, hoe meer volume hij zal hebben. Hoe meer volume een board heeft, hoe stabieler hij zal zijn op het water. Nieuwe peddelaars kunnen het beste een paddle board kiezen met meer volume totdat ze gewend zijn aan de sport en dit vervolgens stukje bij beetje verminderen. Iets belangrijks om op te merken, is dat grotere boards vaak minder snel reageren in het water. Wat inhoud dat een groot board minder snel zal draaien dan een kleiner wave board. Je moet uiteindelijk een paddle board kiezen die de juiste volume heeft voor je lengte, gewicht en peddelstijl.

 

Waar kan ik de juiste SUP vinden?

De enige manier om het beste paddle board voor jou te kiezen is door middel van onderzoek en de beste plaats voor dat is je lokale SUP winkel. In deze winkels zullen ze experts aan het werk hebben die voor jou het juiste paddle board kiezen kunnen en je ook informatie kunnen geven over andere materialen die je nodig hebt. Zodoende kan je een goede beslissing maken, zodat je een paddle board voor de komende jaren hebt. Ook zijn er verschillende webwinkels, dus neem ook zeker contact op met deze.

Misschien hebben sommige winkels ook demo dagen en dit is de perfecte manier om boards uit te testen. Mocht dit het geval zijn, dan raden we zeker aan om hier naartoe te gaan. Dit zal je namelijk enorm helpen bij je koopbeslissing.

 

Goedkoopste Paddle Board kopen

 

Paddle board kiezen conclusie

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft om het juiste paddle board te kopen. Maak zeker geen overhaaste beslissing, want een goed paddle board kiezen neemt nu eenmaal tijd in beslag. Ze zijn ook zeker niet goedkoop, dus het is zonde van je tijd en geld wanneer je uiteindelijk een board gekocht hebt waar je niet volop van kan genieten.

Vergelijk prijzen bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo