Als je Google Cardboard, Gear VR of zelfs de Oculus Rift al geprobeerd hebt en denkt te weten wat virtual reality te bieden heeft, dan heb je het mis. De HTC Vive bombardeert je met de meest inlevende virtual reality ervaring die je momenteel kan krijgen. Het is geweldig en belooft een geweldig 2016 te worden voor HTC. Het is bijna onmogelijk om hem in woorden te beschrijven, omdat er geen enkele is die echt 100% de ervaring duidelijk maakt. De essentie kunnen we duidelijk maken, maar je moet hem ervaren om het echt te begrijpen. In deze HTC Vive review zullen we echter alle positieve en negatieve punten bespreken, maar voordat je je daar bezig mee gaat houden moet je weten dat de HTC Vive immens, geweldig en werkelijk waar fantastisch is.
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
HTC Vive review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
Positief
- Indrukwekkende, inlevende vrij bewegende VR
- Intuïtieve controllers met een goede batterijduur
- Al een goede selectie met games beschikbaar
- Er is niets dat iets vergelijkbaars biedt
Negatief
- Lastig om in te stellen
- Software bevat nog aardig wat bugs
- Duur en heeft een koop ruimte nodig
HTC Vive review:
Belangrijkste features
- 1.080 x 1.200 AMOLED scherm voor elk oog
- Heeft een krachtige gaming pc nodig
- HTC Vive controllers voor elke hand
- Twee tracking sensors
- Bluetooth voor het verbinden met je telefoon
- Camera aan de voorkant
- Prijs tijdens deze review: €899
Beginnen met de HTC Vive
De ontwikkeling is misschien later gestart dan de grote concurrent Oculus Rift, maar op veel manieren is de Vive een meer compleet product. Je kan rondwandelen en communiceren met virtuele werelden door gebruik te maken van gespecialiseerde controllers die meegeleverd worden met de Vive. Dit is de grootste sterkte en ook meteen de grootste zwakte. De grote hoeveelheid ruimte die je nodig hebt om het meeste uit de HTC Vice te halen zal een uitdaging zijn voor de meeste personen zijn. Daarnaast is het ook de duurste VR headset die momenteel beschikbaar is. Als je echter het geld en genoeg ruimte hebt, dan zal de HTC Vive een ervaring bieden die je momenteel nog met niks anders kan bereiken.
Voordat je ook maar iets doet is het echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je gaming pc krachtig genoeg is om de HTC Vive te draaien. De minimale systeemvereisten zijn iets lichter dan die van de Oculus Rift, maar je moet nog steeds een goede videokaart en recente processor hebben. We hebben de Vive met een Nvidia Geforce GTX 970 getest en hij werkte prima, maar als je met de maximale instellingen wilt spelen in sommige games, dan heb je iets nodig dat krachtiger is. De twee schermen in de headset (één voor elk oog) hebben een 1080 x 1200 resolutie en met de erg hoge frame rate die vereist is, heb je ongeveer drie keer zoveel kracht nodig, dan wanneer je wilt gamen met 60fps op een Full HD scherm. We hebben de Vice ook getest met een Nvidia Geforce GTX 980Ti en vonden de ervaring wat soepeler.
Features HTC Vive
De afmetingen en het gewicht van de doos waar de HTC Vive in geleverd wordt is een beetje alarmerend. Gelukkig is een hoop vulmateriaal, maar er zitten ook genoeg onderdelen in. Afgezien van de headset zijn er twee sensorkubussen, twee grote controllers, een link doos en genoeg stekkers en micro USB kabels om een kleine elektronicawinkel te beginnen.
De sensors zijn belangrijk. Zij vertellen de Vive namelijk waar je staat, maar ook de exacte locatie van de controllers (een fijne grid verschijnt wanneer je iets te dicht in de buurt van iets komt). Ze worden geleverd met montagebeugels, zodat je ze vast kan schroeven aan de muur. Je moet ze aardig hoog plaatsen (zo’n 2 meter) en lichtjes naar beneden gericht zijn om een zo’n groot mogelijk gebied te dekken.
HTC raad een ruimte van 2 x 1,5 meter aan, maar wij raden tenminste 2 x 2 meter aan. Sommige games waarschuwen je zelfs als je niet een ruimte van 3 x 3 meter hebt. Het hebben van een Vive is net als het hebben van een pool tafel, je hebt een hoop ruimte nodig. Je kan de Vive ook gebruiken als een zittende of stilstaande ervaring, maar daar zien we het nut niet van in. Zowel de games als de controllers zijn ontworpen voor uitgebreide bewegingen en jezelf ketenen aan een stoel of een enkele plek is veel te inhoudend en beperkend. Het is dus veel beter om te accepteren dat je een hoop ruimte nodig hebt.
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
Instellen HTC Vive
Dit alles maakt de Vive wel lastig om in te stellen. Er zijn downloads, registraties en nog meer downloads en dan ben je klaar toch? Nou nee, want alles moet dan ook nog eens een firmware update krijgen, dus moet je de USB kabels erbij halen en deze verbinden met je PC. Dit alles wordt afgewisseld met handige tips, zoals ‘verwijder huisdieren’, zodat je niet over ze heen struikelt. Een behulpzame stap-voor-stap gids probeert het instellen zo makkelijk mogelijk te maken, maar het nam ons nog steeds meer dan een uur en verschillende keren de pc opnieuw opstarten in beslag om alles werkend te krijgen.
Het is het waard om op te merken dat de Vive tenminste drie stopcontacten nodig heeft. Eén voor elke sensor en één voor de link doos die de headset met de pc verbind. Er zijn ook twee stekkers en Micro USB kabels voor het opladen van de controllers, maar wij vonden het echter makkelijker om ze gewoon aan te sluiten met de USB poorten op onze pc.
Dus het instellen van de Vive is een hels karwei, maar zodra dit allemaal afgerond is hoef je niks meer aan te passen. We hebben meer dan een week dezelfde instellingen gebruikt en hij werkte elke keer goed toen we hem aandeden. Er zijn uiteraard crashes die een herstart vereisen om hem weer werkend te krijgen en soms weigeren de sensors om de headset of de controllers te herkennen, maar we hebben nooit iets ervaren dat ervoor zorgde dat we de Vive niet meer konden gebruiken. Hij is lang niet zo robuust als de Oculus Rift, maar de beloning maakt het makkelijker om de problemen die af en toe voorkomen door de vingers te zien.
Uitstraling HTC Vive
De headset zelf ziet er erg goed uit. Het ingedeukte plastic geeft de Vive een mooie futuristische uitstraling en de banden kan je makkelijk aanpassen, zodat hij goed past. Hij voelt echter een beetje wiebelig aan (alsof hij van je hoofd afvalt), het maakt niet uit hoe je hem aanpast. Dit gebeurt uiteraard niet, maar het neemt even tijd om hier volledige vertrouwen in te hebben.
Een groter probleem is het gewicht van de Vive. Zonder de kabels is hij 555 gram en aardig wat meer met deze en je moet nog een paar honderd gram toevoegen als je je eigen over-ear koptelefoon wilt gebruiken. De ingebouwde in-ear oordopjes zijn zeer onhandig en vallen steeds uit je oren, dus je kan het beste je eigen gebruiken. In het begin leek het gewicht geen probleem te zijn, maar na een paar uur kregen we een stijve nek en merkte we het dus wel degelijk op. We hopen dat HTC het gewicht in de toekomst kan verminderen, aangezien we de Oculus Rift veel langer zonder ongemak kunnen gebruiken dan de Vive.
Controllers gemaakt voor VR
De dual controllers van de Vive zijn briljant. Ze zijn gemaakt van solide plastic en ideale tools voor het communiceren met een virtuele omgeving. Er zijn genoeg knoppen en besturingen, maar we raakte nooit de kluts kwijt, aangezien alles overal zit waar het zou moeten zitten en de controllers zijn zichtbaar (ze zweven door de lucht wanneer het vizier aanstaat.
De triggers zijn perfect geplaatst en de grip voelt alsof je een pistool vasthoudt. Het maakt ze perfect voor shooters. We hebben uren gespendeerd aan het vuren met een pistool in de geweldige multiplayer game Hover Junkers. Het komt zo dicht mogelijk in de buurt als het schieten van een echt geweer en de grip werkt ook goed als een handvat voor wanneer je een zwaard in een game gebruikt.
Bal je vuist iets strakker en je kan een knop activeren op de grip. Het voelt als dat je iets vastpakt in de echte wereld en werkt goed met games waarbij je dingen op moet pakken. De touchpads waar we niet mee overweg konden met de stream controller zijn een openbaring op de HTC Vive. Ze zijn handig om te scrollen, maar de pad is ook een knop. Sommige games hebben ook verschillende acties afhankelijk van waar je drukt, net als een D-pad.
Een (klein) minpunt is dat de ‘select’ knop iets te hoog zit om makkelijk bij te komen. Dat kunnen we echter vergeven. De controllers van de HTC Vive zijn uitstekend voor virtual reality en dat bewijst maar weer dat de controllers voor de Oculus niet snel genoeg kunnen komen. De Xbox One controller is een slechte vervanger voor VR.
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
Ervaring
De controllers zijn misschien geweldig, maar Steam VR en Vive Home zijn we een stuk minder tevreden over. HTC heeft geprobeerd om de Home omgeving van Oculus te emuleren, maar het is niet zo soepel of robuust. Om te beginnen kan je games vanaf twee omgevingen beginnen: Steam of Vive Home. Het is verwarrend en we wisselde tussen de twee, maar geen van beide kon ons voldoening geven. Sommige instellingen kunnen aangepast worden in de een en sommige in de andere. Het is een beetje een zootje. Steam VR heeft ook nog een hoop kinderziektes, aangezien het nog steeds een beta versie is. We moesten onze pc meer dan tien keer opnieuw opstarten, omdat games niet goed afgesloten werden of door incorrecte kalibraties. De Vive werkte echter elke keer weer prima na een snelle herstart.
Alhoewel deze problemen erg vervelend zijn, vinden we dat je ze makkelijk kan vergeven wanneer je de VR werelden van Vive begint te ontdekken. Er is genoeg om je in vast te bijten, maar de games waar de Vive mee gebundeld wordt zijn niet van hetzelfde niveau als Lucky’s Tail of EVE: Valkyrie van de Oculus. Ze zijn desalniettemin erg leuk. Job Simulator is schattig, grappig en een goede game om in de wereld van VR te stappen, terwijl Fastastic Contraption een solide puzzelgame is die ons een beetje aan Besiege doet denken en tot leven wordt gebracht door de controllers. Tilt Brush is geen game, maar gemaakt door Google en geeft je de mogelijkheid om in 3D te tekenen. Wij zijn niet zo artistiek, maar als je dat wel bent, dan kan je er uren plezier mee hebben.
Er zijn ook verscheidene titels die je op Steam kan kopen en geweldig zijn en we zijn al helemaal verslaafd aan Hover Junkers. Dit speelt zicht af in een post-apocalyptische wereld en je bent de eigenaar van een zwevend schip. Je doel in de arena’s is afval te vinden en op te slaan of nog belangrijker om muren om je schip te bouwen. Deze afval beschermt je tegen andere junkers en geeft je iets om achter te schuilen terwijl je je wapen herlaadt. Op het moment van schrijven zijn er maar twee wapens (een shotgun en pistool), maar ze voelen solide aan en als je goed richt kunnen ze verwoestend zijn. Duiken en ontwijken om je schot te lossen is briljant en als dit wat multiplayer shooters in de toekomst te bieden hebben, dan kunnen we niet wachten. Spelen is echt een workout. Je squat om dekking te zoeken en springt op om te schieten of weg te rennen wanneer je afval weggeschoten is. Grafisch is het misschien niet een hoogstandje, maar er is niks dat ermee vergeleken kan worden en kan mogelijk leiden tot een nieuw ras van super gezonde gamers.
Nog een game die erg goed is, is Vanishing Realms. Dit is een traditionele dungeon RPG die op nieuwe hoogtes wordt gebracht door de HTC Vive en de controllers. We kropen echt over de vloer om vallen te vermijden en een beetje goud te pakken voor een beter zwaard. Het is zo inlevend dat we een virtual reality appel in onze mond staken om onze gezondheid te herstellen en onze mond in de echte wereld ook openden. We voelden ons een stel idioten, maar we hebben andere personen gezien die hetzelfde deden.
Er zijn echter wel eens momenten dat we wilde dat de HTC Vive draadloos was. Die lange hangende kabels zitten namelijk soms wel eens in de weg wanneer je in de virtuele wereld rondloopt, maar we vonden dit niet zo vervelend als we dachten. Je kan ze voelen en over ze heen stappen of aan de kant schoppen.
De Vive heeft aardig wat features, maar sommige werkte niet zo goed. Hij heeft bijvoorbeeld Bluetooth, zodat je hem kan verbinden met je telefoon om gesprekken aan te nemen met het vizier aan, maar dit kregen we niet werkend met de iPhone 6S of Huawei Mate 8.
De slimme naar voren gerichte camera laat daarnaast een klein scherm verschijnen in de buurt van je rechter controller om een glimps van de buitenwereld op te vangen. Het is echter niet goed uitgevoerd, want deze is altijd aan of uit en met niks daartussen. Room View kan je in-game activeren door de knop twee keer in te drukken, maar dit geeft je een raar camerabeeld van je ruimte.
Geen last van misselijkheid
Het virtual-reality landschap is al erg levendig en rijk en de games zijn op zo’n manier gemaakt om virtual-reality misselijkheid te verminderen. We hadden totaal geen last van misselijkheid tijdens het spelen met de Vive en dat is iets wat we niet van de Oculus Rift kunnen zeggen. Het is niet zo dat de technologie beter is, maar de games zijn gewoon slimmer. Zo laat Hover Junkers je bijvoorbeeld niet je schip roteren. Je beweegt voorwaarts, achterwaarts, links en rechts, maar je draait niet en dat maakt een wereld van verschil. Vanishing Realms laat je bewegen door te ’teleporteren’ naar locaties waar je met de controller op richt. De meeste games en demo’s lijken dezelfde mechaniek te gebruiken. Het is slim en alhoewel niet zo inlevend als wandelen of rennen door de gebieden, accepteren we het maar al te graag als dat betekent dat we ons niet ziek voelen.
Moet je de HTC Vive kopen?
Als je de ruimte ervoor beschikbaar hebt en een pc die krachtig genoeg is hebt, dan is de Vive een must-have gadget voor iedereen die gek is op technologie. Dat zijn echter twee erg belangrijke overwegingspunten. We hebben net genoeg ruimte in de woonkamer, maar ja dat is niet de plek waar onze gaming pc staat. De kosten van de Vive en een compatibele pc voor je woonkamer zullen voor de meeste mensen te hoog zijn en daarnaast is een hele kamer ervoor vrij maken ook een luxe die niet iedereen heeft. Maar als je het geld er echter voor hebt, dan is er niks vergelijkbaars.
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
De HTC Vive is veel meer inlevend dan de Oculus Rift, zoveel dat je het korrelige scherm en de irritante softwareproblemen door de vingers kan zien. Maar als je van plan bent om jezelf in te leven in een virtuele wereld door alleen te zitten, dan is de Rift een veel betere keuze. Het geeft je niet dezelfde inlevende ervaring, maar het is toch fantastisch, zolang je tegen de games kan die je mogelijk naar een emmer laten grijpen.
Conclusie HTC Vive review
Als je het geld en de ruimte hebt, dan levert de HTC Vive simpelweg de beste virtual-reality ervaring die je momenteel kan krijgen. We hopen dat je genoten hebt van deze HTC Vive review. Heb je ook al de wereld van VR ervaren? Deel dan zeker hieronder je ervaringen, zodat andere lezers van deze HTC Vive review hier ook van kunnen profiteren!
Vergelijk prijzen bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding