JVC DLA-X7000 review: ultra hd beamer

De X7000 is het eerste model van de langverwachte D-ILA beamers van JVC. Na de twee jaar dat het geduurd heeft voordat deze serie beschikbaar kwam (in plaats van de jaarlijkse vernieuwing), is het interessant om te zien of JVC de al geweldige projectors nog beter heeft weten te maken. Vooral omdat de X7000 high dynamic range (HDR) ondersteuning toevoegt aan de normale ultra hoge contrast en ‘e-shift’ technologie. Je ontdekt het allemaal in deze uitgebreide JVC DLA-X7000 review.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

JVC DLA-X7000 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Geweldige SDR beeldkwaliteit
 • Uitstekende waarde voor zo’n beeldkwaliteit
 • Erg stil wanneer de lamp in de standaard lage modus draait

Nadelen

 • Sommige HDR beeldkwaliteit problemen
 • Niet altijd mogelijk om HDR uit te zetten
 • Geen native 4K

Belangrijkste features

 • Full HD D-ILA projector
 • e-shift 4K technologie voor pseudo 4K effect
 • 120.000:1 native contrast ratio (1.200.000:1 dynamisch)
 • HDR en 4K afspeel ondersteuning
 • Prijs tijdens de JVC DLA-X7000 review: €6499

 

Design en features

Afgezien van extra ventilatieopeningen vanwege de steeds heldere lampen, is het design van de JVC DLA projector gedurende jaren hetzelfde gebleven. Dus het zal geen verrassing zijn dat de X7000 dezelfde glanzend zwarte, langwerpige en ietwat elliptische behuizing rond een grote centrale lens heeft. Het is niet het mooiste design in de beamer wereld, maar hij heeft een mooie serieuze uitstraling en de overeenkomsten met de voorganger zullen je een comfortabel gevoel geven, aangezien deze modellen allemaal uitstekend waren.

Connectiviteit is aardig indrukwekkend. Alhoewel JVC de standaard twee HDMI’s toevoegt, zijn deze gebaseerd op de nieuwste HDMI 2.0a technologie. Als een gevolg kunnen ze 18 Gbps aan video data aan, ondersteunen ze beide HDCP 2.2 4K/UHD anti-piraterij protocol en beide ondersteunen ze 10-bit, HDR en 4K/60fps afbeeldingen. In andere woorden is er niks in de AV wereld dat de X7000 niet aan kan. HDR ondersteuning is vooral erg fijn, gezien het feit dat de X7000 waarschijnlijk al een aardig tijdje ontwikkeld wordt (zeker weten voor een punt dat de HDR specificaties al helemaal vastgesteld waren). Het is echter belangrijk om te vermelden dat het model dat we bespreken in deze JVC DLA-X7000 review nog niet de mogelijkheid had om automatisch de instellingen aan te passen wanneer hij een HDR beeld ontvangt (dit zal toegevoegd worden in een firmware update). JVC gaf wel aan welke instellingen de beamer zal gebruiken voor HDR, zodat we het uit konden proberen met onze nieuwe collectie van Ultra HD Blu-rays.

Goedkoopste JVC DLA X-7000 Review

Op dit moment is het ook belangrijk om aan te geven dat de X7000 native 4K/UHD beelden kan ontvangen, maar het is niet een native 4K beamer. Wanneer hij een 4K beeld ontvangt, dan wordt deze omgezet naar Full HD, voordat de resultaten door het e-shift 4K systeem van JVC worden geduwd. Dit schiet beelden door twee 1080p chipsets, die diagonaal een halve pixel van elkaar verwijderd zijn, zodat beelden geleverd worden die een pixel dichtheid bieden die vergelijkbaar is met een native 4K beamer. Dit is niet hetzelfde als elke pixel renderen van een 4K bron op een native 4K chipset, zoals de 4K beamers van Sony doen en we zijn een beetje teleurgesteld dat JVC nog steeds niet een native 4K D-ILA beamer heeft uitgebracht, aangezien het nieuwe vlaggenschipmodel (de X9000) ook e-shift technologie gebruikt.

Nu we dat gezegd hebben, heeft de e-shift technologie van JVC laten zien dat het verrassende gedetailleerde beelden kan leveren die standaard HD in dichtheid en textuur voorbijstreeft. Dus we gaan er vanuit dat de e-shift technologie op de X7000 net zo goed werkt als eerdere beamers met dezelfde technologie en zodoende doet hij meer dan genoeg om het gebrek aan native 4K ondersteuning goed te maken. Dit is vooral het geval wanneer je de prijs van €6499 voor de X7000 meerekent, wat hem €3500 goedkoper maakt dan de native 4K HDR projector van Sony.

De geleverde helderheid is 1800 ANSI lumen, wat meer dan 40% hoger is dan de voorganger, de JVC X700. Dit zou erg behulpzaam moeten zijn om de HDR ambities van de X7000 te bereiken.

De geclaimde native contrast ratio van 120.000:1 van de X7000 is ook aardig indrukwekkend. Het native onderdeel is erg belangrijk, aangezien dit betekent dat de X7000 dit indrukwekkende contrast getal kan bereiken zonder gebruik te maken van het dynamische irissysteem. Dit zou moeten betekenen dat de beelden van deze beamer veel stabieler en consistent zouden moeten zijn.

Als je echter gebruik wilt maken van de dynamische iris, dan is dat uiteraard ook mogelijk bij deze DLA beamer. JVC claimt dat de contrast naar een ongelofelijke 1.200.000:1 zal springen als je de dynamische iris van de X7000 gebruikt. We merkte echter niet zo’n extreem verschil in contrast op toen we de dynamische iris aan en uit deden. Het geeft je beelden echter een kleine contrast boost, zonder last te hebben van mechanische ruis en een onstabiele helderheid, wat zo vaak het geval is met de dynamische iris technologie. Als je van een pure ervaring houdt, dan zal je hem waarschijnlijk uit laten staan, maar we raden aan om er in ieder geval mee te experimenteren voordat je het wegwuift.

Alhoewel 3D lijkt uit te sterven in de televisie wereld, is dit bij beamers nog steeds een hot item. Dus het is geen verrassing om te zien dat de X7000 dit ook ondersteunt, alhoewel er geen actieve 3D bril meegeleverd wordt.

Andere belangrijke features die we in deze JVC DLA-X7000 review toe willen lichten, zijn een lensgeheugen, zodat je verschillende zoom en focus instellingen op kan slaan die bij verschillende film aspect ratio’s passen en een certificering van de onafhankelijke kwaliteitscontrole organisatie THX voor zowel 2D en 3D beeldkwaliteit (en een beeldpreset ontwikkeld door THX.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Instellen

Op het gebied van een beeld met de juiste afmetingen op de exact juiste plaats op het scherm krijgen, is de X7000 een droom die werkelijkheid wordt. Hij biedt voldoende optische zoom en verticale en horizontale beeldverplaatsing en aangezien de lensbesturingen gemotoriseerd zijn, is het mogelijk om alle optische aanpassingen (waaronder de focus) met de afstandsbediening te besturen. Wanneer je in de lens aanpassingsmodus gaat, biedt de projector een simpel maar effectief testpatroon om te helpen om alles goed in te stellen.

Zoals gewoonlijk is bij de middenklasse modellen van JVC, heeft de X7000 een hoop beeldkalibratie tools. Er is een brede selectie van over het algemeen goed overwogen presets als je niet veel zin hebt om uitgebreid dingen in te stellen. Voor de personen die echter gedetailleerde kalibraties uit willen voeren om de prestaties te optimaliseren voor een bepaalde kameropstelling, biedt de X7000 aanpassingsmogelijkheden van kleur, gamma en wit balans. Het zal niet als een verrassing komen dat de X7000 goedgekeurd is door de Imaging Science Foundation (ISF) als een beamer die een van hun gespecialiseerde ingenieurs voor je kan kalibreren.

JVC DLA X-7000

Meer controversieel is dat de X7000 ook een aantal videoverwerkingsopties heeft om de ruis en motion blur te verminderen. Deze zijn oké als je de minst krachtige instellingen gebruikt, maar voor de meeste inhoud kan je ze beter uitzetten.

Gezien de verschillende presets (vooral Cinema 1, Cinema 2 en THX) en het feit dat de beelden direct uit de doos al erg mooi zijn, wordt het instellen erg makkelijk gemaakt. In ieder geval met de standaard dynamische inhoud.

Voor HDR en als je X7000 nog geen HDR firmware update heeft ontvangen, adviseert JVC om het kleurprofiel naar ‘Reference’ te zetten, de gamma naar D in de gamma menu’s, de wit instellingen naar 12 voor de Picture Tone, 5 voor Dark niveau en 4 voor Helder niveau. Tot slot (en dit is enorm belangrijk) moet je in het geavanceerde beeldmenu gaan en ervoor zorgen dat de output van de lamp op hoog staat.

Persoonlijk vonden we dat we de helderheidsinstellingen ook naar 10 moesten verhogen, alhoewel dit wel resulteert in een kleine verlaging van de prestaties van de zwartwaarden. Verderop in deze JVC DLA-X7000 review zullen we dieper ingaan op het HDR onderdeel.

 

Beeldkwaliteit JVC DLA-X7000

Alhoewel het verleidelijk is om meteen te kijken hoe de X7000 presteert met de meest kwalitatieve video’s die momenteel beschikbaar zijn, is het echter logischer om te beginnen met de normale prestaties. Wat voor het overgrote deel opgesomd kan worden als ongelofelijk prachtig.

Na meer dan twee jaar geen JVC uitgetest te hebben waren we bijna vergeten hoe spectaculair de contrast is die je kan bereiken met D-ILA technologie. De X7000 herinnert ons er echter direct aan en levert donkere scenes waar de rest van de projectiewereld zeker wat van kan leren. Als beelden er zwart uit moeten zien, dan zien die er ook gewoon zwart uit. Vaak hebben we het bij de prestaties van de zwartwaarden van een beamer of televisie over de grijze schaduwen, maar dat is niet het geval hier. De zwartwaarden geven je echt een bioscoopervaring en laten je inleven.

Dit is echter niet het enige dat indrukwekkend is. Aangezien de lichtbron van de X7000 zonder de dynamische iris geweldige zwartwaarden kan produceren, kan het inktachtige zwart prima naast heldere kleuren en wit neergezet worden. Het is waarschijnlijk bijna de beste contrast prestatie die we tot op heden ervaren hebben en dat is een indrukwekkende prestatie, aangezien de beamer een stuk minder dan €7000 kost.

Het feit dat de X7000 zulke indrukwekkende native contrast prestaties kan leveren, zorgt voor nog meer geweldige attracties. Ondanks het inktachtige zwart in donkere scenes, hebben deze scenes nog steeds een uitstekend schaduwdetail bij standaard dynamische beelden. Dit is een flink verschil met dynamische iris projectors die een lege uitstraling hebben, omdat ze hun helderheid op moeten geven tijdens donkere scenes. Het produceren van zoveel schaduwdetail helpt om net zoveel diepte in donkere als lichte scenes weer te geven, wat een gevoel van consistentie geeft tussen donkere en lichte scenes, welke je wederom helpen om volledig in te leven. Als je daarnaast het dynamische contrast systeem uit hebt staan, zal je je nog meer in kunnen leven, aangezien je geen last hebt van afleidende veranderingen in helderheid.

Goedkoopste JVC DLA X-7000 kopen

Alhoewel het contrast van de X7000 begrijpelijk de show steelt, is het niet de enige geweldige kwaliteit. De kleurprestatie is namelijk ook prachtig met SDR bronnen, wat bijna een foutloze combinatie van dynamiek en natuur levert. De hoeveelheid subtiele kleuren van de beelden van deze beamer zijn werkelijk waar indrukwekkend en dit zorgt ook met HD bronnen voor erg scherpe beelden. Met HD is de scherpte en detail werkelijk waar geweldig en volgens ons zelfs nog beter dan de Sony VW520ES. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat de laatste veel harder moet werken om de HD om te zetten naar de native 4K resolutie, vergeleken met de X7000 welke een meer op hardware gebaseerde e-shift 4K oplossing is.

Vergelijk prijzen nu bij:

Het is belangrijk om op te merken dat je de e-shift technologie uit kan zetten als je een echt HD beeld wilt hebben die iets minder ruis heeft dan een beeld met e-shift. Wij denken echter dat de meeste gebruikers zullen vinden dat het extra gevoel van pixeldichtheid en detail dat bereikt wordt met e-shift het kleine beetje extra ruis rechtvaardigt.

Op het gebied van native 4K inhoud behaald de X7000 begrijpelijk niet dezelfde prestaties als de Sony VW520ES en dat is vooral het geval bij bronnen die gemastered zijn in 4K in plaats van bijgeschaald vanaf 2K. Op het gebied van 4K detail en scherpte bevindt de X7000 zich echter niet ver achter het model van Sony en zorgt hij er zeker weten nooit voor de 4K er zacht uitziet. Voeg daar nog eens een extreem schone bewegingsreproductie aan (zonder gebruik te hoeven maken van de blur reductie technologie) en erg natuurlijke verwerking van film grain en de beelden met SDR inhoud (zowel HD als 4K) zijn ongelofelijk prachtig voor een beamer van €6500.

Wanneer je HDR aan de 4K toevoegt is de kwaliteit van het beeld soms nog beter, maar er zijn momenten dat de beamer af en toe problemen heeft met de extreme vereisten van HDR. Iets wat ons direct opviel is dat op het gebied van helderheid de HDR beelden er minder helder uitzien dat de SDR beelden. Dit leek in het begin totaal niet logisch voor ons, want als je iets van een HDR beeld verwacht is het helderheid.

Toen we langer naar de HDR op de X7000 keken kregen we het idee dat JVC mogelijk een beetje algehele helderheid opoffert om het wijdere helderheid bereik van HDR te kunnen leveren, met de meer duidelijke pieken en dalen. Als JVC voor een hogere basis helderheid had gekozen, dan hadden ze waarschijnlijk niet zoveel nadruk op de helderheidspieken kunnen bereiken. Op sommige momenten werkt deze beslissing verrassend goed en sommige contrastrijke HDR beelden zien er zo goed uit dat je je ogen niet kan geloven.

Maar je zal een aantal problemen opmerken. Ten eerste zien donkere HDR scenes er mogelijk te donker uit, waarmee de subtiele belichtings- en schaduwdetails die je zo goed bij SDR kan zien verloren gaan en daardoor ziet HDR er soms wat geforceerd en onnatuurlijk uit. Voor deze reden hebben we de helderheidsinstellingen voor HDR op 10 in plaats van nul gezet, alhoewel de donkere scenes er hierna nog steeds niet helemaal natuurlijk uitzagen. Wij denken dat dit komt omdat de X7000 gewoon niet genoeg helderheid heeft om de gamma van een HDR bron accuraat weer te geven, welke gemastered is naar 1000 of zelfs 4000 nits. Wij denken ook dat dit een ander probleem van de X7000 met HDR uitlegt. Donkere objecten op heldere achtergronden zien er namelijk een beetje uit als een silhouet.

Minder significante HDR problemen zijn een ietwat gele uitstraling bij sommige kleuren en maar een kleine boost in de levendigheid van de kleuren, ondanks het feit dat JVC claimt dat de X7000 in staat is om tot 90% van het DCI-P3 kleurenspectrum (wat momenteel het doel is voor HDR) kan reproduceren.

Het uiteindelijke resultaat van al deze problemen is dat we veel vaker liever een SDR versie van een film keken in plaats van HDR. Soms zien scenes er zonder twijfel beter uit in HDR, maar voor de meest consistentie (hetgeen wat je nodig hebt om je in te kunnen leven) is SDR een betere keuze voor de X7000.

Beste JVC DLA X-7000 kopen

 

3D beeldkwaliteit JVC DLA-X7000

De X7000 presteert middelmatig tot goed op het gebied van 3D. Net als bij HDR zou iets meer lumen geen overbodige luxe zijn, om in dit geval het dimmende effect van de actieve 3D bril tegen te gaan. 3D beelden zagen er echter gedetailleerd uit en het uitstekende contrast van de beamer speelt een grote rol om een overtuigend gevoel van ruimte en schaal te leveren.

We merkte echter regelmatig crosstalk ghosting op en ook een wat oncomfortabele beweging tijdens het draaien van de camera. Het is onmogelijk om deze problemen op te lossen met de verwerkingsopties van de projector, zonder beelden er iets verwerkt uit te laten zien.

 

Andere dingen om te overwegen

De X7000 draait verrassend stil voor zo’n contrast rijke projector wanneer je de lamp met de standaard lage instelling gebruikt, wat voldoende licht levert voor standaard dynamische inhoud. Zelfs toen we de beamer 30 cm van onze oren vandaan plaatste, was het geluid van de koelventilatoren nog steeds niet afleidend. Daarnaast kregen we ook geen oncomfortabel gevoel door een overtollige hoeveelheid warmte die in de kamer geblazen wordt.

Als je echter HDR gaat kijken, dan moet je de lamp op de hoogste instelling zetten in het geavanceerde menu. Dit zorgt ervoor dat de koelventilatoren harder moeten werken en luider zijn. Het geluid is nog steeds soepel genoeg om niet een groot probleem te worden, maar als je HDR op de X7000 wilt gebruiken (ondanks de problemen), dan is het een goed idee om de beamer ver genoeg van je vandaan te plaatsen.

De input lag was ondertussen 130ms. Dit getal is ruim vier keer hoger dan je zou willen zien bij een videoscherm en maakt de X7000 mogelijk een no-go zone voor serieuze gamers of tenminste serieuze gamers die online willen spelen.

 

Moet je de JVC DLA-X7000 kopen?

Met SDR materiaal is de X7000 zeker een sensatie. De beamer kan mogelijk niet profiteren van een native 4K resolutie, zoals de Sony VW520ES, maar de ongelofelijke zwartwaarden en prachtige kleurprestaties maken dit dubbel en dwars goed.

Het e-shift 4K systeem levert daarnaast misschien niet dezelfde prachtige prestaties met native 4K bronnen als de beamer van Sony, maar het beeld is desalniettemin erg gedetailleerd en verricht geweldig werk om HD bronnen extra detail te geven.

Met HD SDR bronnen is er geen beamer die een beter beeld levert dan de X7000 en ja dat geldt ook voor de Sony VW520ES. De beelden van de JVC zijn zo constant prachtig, dan zelfs de meest slechte films een meesterwerk worden. Dat is zeker niet slecht voor een beamer die €3500 goedkoper is dan de projector van Sony.

Serieuze gamers moeten echter goed nadenken of de extreem hoge input lag een dealbreaker is ondanks de geweldige beeldkwaliteit. De beamer van Sony heeft een input lag van maar 30ms, wat veel acceptabeler is.

De problemen van de X7000 met HDR maken hem volgens ons ook beter geschikt voor Blu-ray in plaats van Ultra HD Blu-ray, maar er zijn echter sommige Ultra HD Blu-ray spelers die je de mogelijkheid geven om het HDR signaal uit te schakelen (zoals de Panasonic UB900). Zodoende kan je in ieder geval genieten van het 4K onderdeel van Ultra HD Blu-ray.

Beste JVC DLA X-7000 Review

 

Conclusie JVC DLA-X7000 review

Als je op zoek bent naar een beamer voor je nieuwe Ultra HD Blu-ray speler of gaming console, dan is de X7000 een gebrekkige optie door de problemen met HDR en de hoge input lag. De X7000 is echter zo goed met SDR HD en 4K bronnen dat je je echt af moet vragen of 4K en HDR interessant zijn voor een middenklasse beamer. We hopen dat je genoten hebt van deze JVC DLA-X7000 review. Wat is volgens jou de beste beamer of ben je al de gelukkige eigenaar van de X7000? Deel dan zeker je ervaringen onder deze JVC DLA-X7000 review, zodat andere lezers hier ook van kunnen profiteren.

Vergelijk prijzen nu bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo