Kodak SP360 review

Als je de Street View feature van Google Maps erg mooi vindt en vergelijkbare 360 graden panorama’s vast wilt leggen, dan kan je proberen om een Google Street View camera te kopen of een gecompliceerde reeks met camera’s ontwerpen (succes met beide). Een andere optie is om een 360 camera zoals de Kodak Pixpro SP360 te kopen. In deze Kodak SP360 review zullen deze 360 camera uitgebreid onder de loep nemen.

Vergelijk prijzen bij:

De SP360 (€359) van JK Imaging (een bedrijf die een licentie voor de Kodak naam heeft) is een van de eerste consumentencamera’s voor het maken van 360 graden panorama video’s en foto’s. Deze action camera is makkelijk om te gebruiken en hij geeft je een ervaring die de meeste andere camera’s je niet kunnen geven. Er zijn ook praktische toepassingen, aangezien makelaars of reisbureaus de SP360 kunnen gebruiken om een 360 video van een huis of hotel te maken die ze proberen te verkopen.

Maar aangezien het een van de eerste producten in deze categorie is, heeft hij problemen met beeldkwaliteit. Is een 360 graden ervaring het waard om kwaliteit op te offeren of is de technologie nog te jong voor consumenten om te omarmen? Het antwoordt is een beetje van beide.

»» bekijk hier onze 360 graden camera TOP 5 »

Kodak SP360 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Makkelijk en erg leuk om te gebruiken
  • YouTube ondersteuning
  • Weerbestendige behuizing
  • Compact
  • Lichtgewicht
  • Goede begeleidende app

Negatief

  • Matige beeldkwaliteit
  • Uitgewassen kleuren
  • Full HD niet beschikbaar in panorama’s
  • Kan niet kijken of delen met standaard software

Vergelijk prijzen bij:

Beste Kodak SP360 Review

 

Kodak SP360 review:

Specificaties, features en design

Bolvormige camera’s zijn er in veel verschillende vormen en afmetingen, maar de SP360 heeft een conventioneel doosachtig design en een koepel op de top. Met een gewicht van 100 gram en afmetingen van 4 x 5 x 3,81 cm, is de camera lichtgewicht en compact.

Binnenin vind je een 16 megapixel sensor en een 241 graden f/2.8 ultra wijde lens die horizontale panorama’s van 360 graden kan opnemen (en het verticaal het deel dat niet geblokkeerd wordt door de base van de camera). De sensor kan video’s tot Full HD 1080 met 30 frames per seconde (fps) opnemen, maar dat is voor een traditioneel 2D beeld. De maximale resolutie voor 360 panorama’s is 1.440 x 1.440 met 30 fps. Panoramische foto’s hebben een maximale resolutie van 10 megapixels en de camera kan bursts van 10 fps maken. ISO gevoeligheid is 100-800, dus hij zal niet goed presteren in situaties met weinig licht. Er is ook Wi-Fi en NFC voor het op afstand besturen en voor het delen naar mobiele apparaten.

Aangezien hij ontworpen is als een action camera, heeft de SP360 een aantal robuuste attributen. Hij is stofbestendig, spat waterbestendig (niet waterbestendig), schokbestendig voor een val tot 2 meter en vriesbestendig tot -10 graden Celsius. JK Imaging biedt ook een Extreme pack, Explorer pack en Aqua pack aan, waarbij je bij de eerste de meeste accessoires die beschikbaar zijn krijgt, bij de tweede iets minder accessoires en de laatste is een waterbestendige behuizing waarmee je unieke onderwateropnames kan maken of hij biedt extra bescherming tijdens wateractiviteiten.

Op het gebied van mounting opties biedt JK Imaging een verscheidenheid aan opties, welke je apart of als onderdeel van een pack kan kopen. Het is niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld de GoPro of Sony camera’s, maar de SP360 heeft een mount design welke redelijk vergelijkbaar is met het design van de GoPro, dus we konden de SP360 bevestigen aan sommige, maar niet alle GoPro accessoires.

Aan de bovenkant van de camera zit een verwijderbare glazen bedekking die de lens beschermt. Aan een kant zal je een kleine monochrome LCD vinden die de status laat zien en je de mogelijkheid geeft om instellingen aan te passen. Onder de LCD zit een NFC tag om snel geselecteerde Android apparaten te verbinden.

De andere kant van de camera is waar zich de knoppen bevinden om de camera te besturen. Er is een video opname/sluiter knop, omhoog/power/modus knop en omlaag/menu knop. Er is ook een LED die aangaat wanneer je aan het opnemen bent. Draai het apparaat naar nog een kant en je zal twee microfonen, een tripod schroef, speakers (die alleen maar gebruikt worden voor piepende alarmen) en een bedekking voor de geheugenkaart slot, USB poort en HDMI out aansluiting vinden.

Aan de onderkant zit tot slot een verwijderbare bedekking voor de accu. De accu kan je opladen terwijl hij in de camera zit of met een losse lader. Zoals bij alle action camera’s heeft de SP360 een accu met een gelimiteerde capaciteit, welke het volgens de specificaties 160 minuten uit zou moeten houden. We bereikte ongeveer anderhalf uur continu gebruik (met Wi-Fi aan en uit), alhoewel je tijdens normaal gebruik er iets meer uit zou moeten kunnen halen.

Beste Kodak SP360 kopen

 

Accessoires Kodak SP360

We namen tijdens onze Kodak SP360 review een kijkje naar de Explorer pack. Naast de camera bevat dit pack een standaard en waterbestendige behuizing, handlebar en zuignap mount, verlengde armen, een head strap, twee helm mounts, zelfklevende mounts (waaronder een voor surfboards), een quick clip, een acculader en batterij, een AC adapter, een Micro USB kabel, beschermende bedekking voor een lens, een draagkoffer, een schoonmaakdoek en wat documentatie. Het is een mooi pakket en de andere pakketten zijn net zo goed.

Vergelijk prijzen bij:

 

Garantie Kodak SP360

JK Imaging biedt een standaard gelimiteerde garantie van een jaar.

 

Prestaties en gebruik Kodak SP360

Net als elke andere action camera is de SP360 makkelijk om rechtstreeks uit de doos te gebruiken. Doe hem simpelweg aan en begin met opnemen. Wanneer je hem aandoet start hij automatisch in de Wi-Fi modus (het lijkt niet dat er een instelling is om dit uit te zetten). Je kan de SP360 los van de Wi-Fi gebruiken, maar je hoeft alleen maar uit het Wi-Fi scherm te gaan. De camera maakt graag een hoop luide piepende geluiden, welke je gelukkig uit of zachter kan zetten in het instellingenmenu.

Op de modus knop drukken schakelt tussen, film, foto, loop opname (je kan de lengte van de opname instellen of vanaf het begin opnemen wanneer de geheugenkaart vol is), time-lapse, burst en Wi-Fi modi. Als je op de menu knop drukt kan je aanpassingen maken aan de film, foto en algemene instellingen. Zo kan je in de algemene instellingen bijvoorbeeld de klok aanpassen, een geheugenkaart formatteren, firmware updaten etc. (Voordat je begint met opnemen raden we aan om de Pixpro website te bezoeken voor updates).

In de andere modi kan je de resolutie, verschillende panoramische aanzichten (zoals koepel, bol, twee 180 graden gespleten beelden, maar ongeacht van wat je kiest is de aanpassing niet permanent en kan het aangepast worden tijdens de opname) etc aanpassen.

Uiteraard geldt voor elk apparaat met een klein LCD schermpje dat het aanpassen van instellingen vereist om door verscheidene menu’s en submenu’s te klikken. Een keer te veel klikken en je mag weer helemaal overnieuw beginnen. De camera bewaart daarnaast ook niet je instellingen wanneer je hem uitschakelt. We vonden wel dat na verloop van tijd dit proces iets makkelijker voor ons werd, maar het is veel makkelijker om de camera met een iOS of Android apparaat te besturen. Naast dat je de mogelijkheid hebt om de instellingen makkelijk aan te passen, krijg je ook een live beeld van wat je aan het opnemen bent. Je kan ook de verschillende opnames in actie zien (koepel, gesegmenteerd, ring en panorama). Voor een app werkt het erg goed en we hadden geen problemen om de camera met onze smartphone te verbinden.

Kodak SP360 kopen

 

Beeldkwaliteit en afspelen Kodak SP360

Het doel van 360 panorama camera’s is een inlevende ervaring vastleggen. Je neemt niet alleen hetgeen op wat voor je afspeelt, maar ook boven, aan de zijkanten en achter je. Als je aan het snowboarden bent, dan neem je dus niet alleen de rit naar beneden op, maar ook de andere snowboarders en de omgeving. En het gaat niet alleen om actie scenes, want beeld je eens in dat je als een toerist over Times Square loopt en de lichten en geluiden om je heen opneemt. In andere woorden zijn dit erg leuke vakantiecamera’s. Tijdens het afspelen kan de kijker het beeld draaien en krijg je het gevoel dat je er zelf bent. Ongeacht of het nu een video of foto is, de mogelijkheid om een additionele ervaring aan je foto’s en video’s toe te voegen maakt deze camera’s zo uniek. Je krijgt met de SP360 echter niet een volledige bolvormige 360 graden ervaring. Vanwege het design van de camera neemt hij verticaal niet volledig 360 graden op.

Vergelijk prijzen bij:

Een van de belangrijkste punten van deze Kodak SP360 review is de beeldkwaliteit en net zoals de V.360 van VSN Mobil demonstreert de beeldkwaliteit van de SP360 dat consumenten 360 camera’s nog steeds in hun kinderschoenen staan. De video’s zijn relatief soepel, maar de reproductie van de kleuren is niet accuraat en de kwaliteit is niet zo scherp als een standaard camera of action camera van Sony of GoPro. Je zal paarse randen en andere artefacten zien. 360 graden apparaten zoals de SP360 proberen een hoop te doen met een enkele sensor en lens en beeldkwaliteit zal altijd een probleem zijn. Je moet de SP360 zien als een secundaire camera die je met je meeneemt om een unieke kijk te geven op wat je ervaart en niet als een primaire camera (tenzij beeldkwaliteit niet super belangrijk voor je is). De opgenomen audio is goed, maar het geluid van sterke wind kan er niet volledig uitgehaald worden.

Nog een probleem met 360 camera’s is het afspelen, want hoe bekijk je je foto’s en video’s in volledige panorama en hoe deel je ze? Wanneer je ze bekijkt of deelt als een normale JPEG of MPEG op je computer is het nog steeds een 2D ervaring (en een slechte, omdat het beeld of gebroken is in twee 180 graden segmenten of een scheefgetrokken panorama is waar je hoofdpijn van krijgt). Je zou inhoud af kunnen spelen via de Pixpro app of software, maar het is niet handig. Hoe je 360 graden panorama bekijkt is een probleem met dit soort camera’s, maar de SP360 heeft iets wat veel concurrenten niet hebben, namelijk YouTube.

Naast de Ricoh Theta, Giroptic 360cam en IC Real Tech Allie, is de SP360 een van de weinige camera’s die YouTube ondersteunt. Wanneer je het bekijkt in een Chrome, Opera of Firefox browser kan je de video draaien met de muis. Het is nog steeds een 2D ervaring op een computer monitor, maar het is een goede manier om dit soort inhoud te bekijken en delen.

Een nog betere ervaring krijg je op een mobiel apparaat. Door de YouTube app voor iOS of Android te gebruiken kan je het beeld tijdens een volledig scherm draaien door je apparaat fysiek te draaien. Als je een Samsung Gear VR headset hebt, dan is het zelfs een nog meer inlevende ervaring, alhoewel de lage resolutie je mogelijk ziek maakt.

Inhoud uploaden naar YouTube is niet moeilijk, maar er is een proces dat je moet volgen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je de nieuwste firmware en software voor de desktop hebt. Met de software kan je niet alleen de inhoud bekijken, maar ook een video voorbereiden voor YouTube. Zodra het bestand verwerkt is moet je hem naar de 360 Video Metadata software sturen en het opnieuw opslaan als een ander bestand (YouTube heeft bepaalde informatie in het bestand nodig om het als een 360 video weer te geven), welke je upload. Het proces is veel makkelijker dan het klinkt. Het is belangrijk om op te merken dat al deze conversie ervoor zorgt dat de kwaliteit elke keer iets minder goed wordt.

YouTube laat je alleen maar video’s uploaden. Voor foto’s zijn er een aantal websites die 360 panorama’s hosten, zoals Photo Sphere van Google Maps.

Tijdens het opnemen kan je de camera in je hand houden of bevestigen op je helm of vastmaken aan een monopod. Je zal er raar uitzien, maar het is de beste manier om 360 graden te filmen. Aan je lichaam vastmaken beperkt het uitzicht wat je op kan nemen.

Goedkoopste Kodak SP360 Review

 

Conclusie Kodak SP360 review

Al met al is de SP360 makkelijk om te gebruiken en een van de snelste manieren om 360 graden inhoud op te nemen, zonder dat je gecompliceerde constructies in elkaar hoeft te knutselen, maar net zoals de V.360 ervoeren we tijdens onze Kodak SP360 review problemen met de beeldkwaliteit. De SP360 is bedoeld voor het vastleggen van de ervaring op het moment en voor activiteiten of reizen is het een leuke secundaire camera om mee te nemen.

We vinden de SP360 beter dan de V.360 dankzij de betere app, meer instelmogelijkheden, bruikbare desktop software en misschien wel het belangrijkste, ondersteuning van YouTube (wat helpt om deze trend te verbeteren). De mogelijkheid om inhoud te bekijken en delen is een groot probleem met deze camera’s en de mogelijkheid om te uploaden naar YouTube is een groot voordeel.

Bij 360 camera’s zoals de SP360 gaat het allemaal om het plezier. Het is moeilijk om de relatief slechte beeldkwaliteit door de vingers te zien, maar het is oké wanneer je het op een computer monitor of klein smartphone scherm bekijkt. Het is echt een probleem wanneer je het op een grote HDTV of nieuwe VR headsets zoals de Oculus Rift bekijkt. VR headsets hebben inhoud met een erg hoge resolutie nodig, anders wordt je als kijker mogelijk ziek tijdens de ervaring. De SP360 is niet in staat om inhoud voor deze groeiende technologie te creëren, maar dat geldt voor alle 360 camera’s die momenteel beschikbaar zijn. Al deze camera’s bereiden ons echter voor op een nieuwe manier van het kijken naar foto’s en video’s en dit is een toekomst waar we erg naar uitkijken.

We hopen dat je genoten hebt van deze Kodak SP360 review.

Vergelijk prijzen bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo