LG 360 CAM review

De 360 CAM is de VR videocamera van LG, welke schijnbaar gelanceerd is als een ‘vriend’ van de G5 telefoon naast de 360 VR headset. Maar het is niet een vereiste om een LG telefoon te bezitten en je kan zelfs de 360 CAM gebruiken met een iPhone of zonder telefoon (dit raden we echter af om redenen die we verderop uitleggen). Wat deze 360 camera nog meer te bieden heeft zullen we bespreken in deze LG 360 CAM review.

Het is duidelijk dat virtual reality veel grootser zal zijn dan 3D een paar jaar geleden, wat te zien is aan de media aandacht en de grootse product releases. De markt beweegt al erg snel en zoals we al aangaven in de Ricoh Theta S review, zou dit laatste model ondanks de mooie technologie al snel voorbijgestreefd worden. De LG 360 CAM kan al de overweldiger zijn.

Vergelijk nu prijzen bij:

 

LG 360 CAM review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Maakt 360 graden video met een resolutie van 2.560 x 1.280
 • Upload VR video’s naar YouTube en foto’s naar Google Street View
 • Geweldige waarde

Negatief

 • Smartphone app essentieel voor configuratie
 • Directe upload naar Facebook wordt niet herkend als VR
 • Geen flash geheugen meegeleverd

»» bekijk hier onze 360 graden camera TOP 5 »

 

LG 360 CAM review:

Belangrijkste features

 • 2 sensors met 13 megapixels
 • Dual lenzen met elk een 206 graden gezichtsveld
 • 360 graden foto’s met een resolutie van 5.660 x 2.830
 • 360 graden video opname met een resolutie van 2.560 x 1.280 in MP4 formaat
 • Wi-Fi connectiviteit
 • Prijs tijdens review: €224

 

Primaire specificaties

Op het gebied van standaard design lijkt de LG 360 CAM erg veel op de Ricoh Theta S. Hij heeft twee sensors die in tegenovergestelde richtingen zijn gericht, een aan elke kant en beide hebben een zogenaamde fish-eye lens, zodat ze samen een 360 graden beeld opnemen. LG geeft niet veel informatie over wat in de camera gevonden kan worden. De enige beschikbaar info is 13 megapixel en 206 graden per lens.

Als we er vanuitgaan dat het 13 megapixel getal over de sensor achter de lens gaat, dan is dit redelijk vergelijkbaar als de Theta S, alhoewel er niks verteld wordt over de afmetingen van de twee sensor chips. LG verslaat Ricoh echter zowel op het gebied van resolutie van video als foto (2.560 x 1.280 voor de eerste met 30 frames per seconde en 16 megapixels en 5.660 x 2.830 voor de laatste).

LG 360 CAM

Dus op papier is de 360 CAM een lichte verbetering ten opzichte van de Ricoh Theta S en dan voornamelijk op het gebied van video kwaliteit. Hij vermijdt ook een van de kleine limieten van de Theta S en dat is dat hij niet vertrouwd op ingebouwd geheugen. In plaats daarvan wordt een microSD kaart slot aanboden die capaciteiten tot 1TB ondersteund, wat dicht in de buurt komt van het 2TB specificatielimiet van SDXC.

De 360 CAM gebruikt net als de Theta S een staand formaat en is grotendeels vergelijkbaar met een Flip. Maar met lenzen aan beide kanten is er geen ingebouwd display en er zijn zelfs minder knoppen dan de Theta S (alleen maar een power knop aan de rand en een opname knop onder een van de lenzen). Er wordt een harde behuizing meegeleverd waar de camera inglijdt voor bescherming.

Vergelijk nu prijzen bij:

 

Besturing, Wi-Fi en smartphone app

Met zo weinig knoppen is het bijna onmogelijk om de 360 CAM effectief zonder smartphone te gebruiken. Maar de besturingsapp is beschikbaar voor Android 5.0 of iOS 8 of nieuwer. De gebruikelijke Wi-Fi verbinding is vereist om de camera met de app te verbinden, maar in dit geval is er geen knop om de Wi-Fi aan of uit te doen. In plaats daarvan heeft de camera een Bluetooth verbinding die altijd aanstaat, zodat je in de app de Wi-Fi aan of uit kan schakelen.

Vervolgens verbind je je smartphone met de Wi-Fi van de 360 CAM en ga je terug naar de app om dingen aan te passen. Dit proces is een beetje ingewikkeld, maar het voordeel is dat de Wi-Fi niet aan blijft staan en energie verbruikt wanneer je de camera niet gebruikt. Er is ook een timeout die je in kan stellen en standaard ingesteld staat op twee minuten, waarna de Wi-Fi automatisch uitgeschakeld wordt.

De camera zelf heeft misschien weinig knoppen, maar de app barst van de opties. Je kan uitkiezen welke van de twee sensors als voorste wordt gezien en of beide lenzen (voor 360 graden) of maar één (voor 180 graden) gebruikt wordt. Voor een enkele lens opname kan je de kijkhoek aanpassen, zodat deze meer vergelijkbaar is met een normale action camera.

In de auto modus zijn vier scene modi beschikbaar: nacht, binnen, landschap en sport, maar er is ook een handmatige optie. Wanneer je deze inschakelt kan je de witbalans aanpassen (tussen 2.300K en 7.500K). De belichting kan aangepast worden van -2 tot +2 EV met 25 stappen. Het ISO bereik is 50 tot 2700 en de sluiter van 1/2 tot 1/6000. Een automatisch belichtingsniveau is ook beschikbaar die effectief werkt als een sluiter en ISO in prioriteit modus.

Beste LG 360 CAM Review

Vergelijk nu prijzen bij:

 

Kijken, beeldkwaliteit en prestaties

Dus terwijl de Theta S ook gericht is op gebruik met de desktop software die je kan downloaden van de Ricoh website, is de 360 CAM gemaakt om alleen maar met je smartphone te gebruiken. Alhoewel je rechtstreeks video’s en foto’s kan uploaden naar Facebook in de app, zullen deze niet herkent worden als bolvormig, zoals bij de Theta S wel het geval is. Dit is een minpunt voor personen die graag dingen delen.

Daarnaast moet je om de beloofde compatibiliteit met YouTube en Google Street View te bereiken, eerst deze apps voor je smartphone downloaden. Wij ontdekte dat zodra je content van de 360 CAM naar je telefoon hebt gestuurd met de smartphone app, zowel Youtube en Street View ze kunnen uploaden vanaf de mediagalerij in je telefoon. YouTube herkende de video’s automatisch als bolvormig en in Google Street View kan je aangeven dat de geüploade afbeeldingen bolvormig zijn.

Dus de LG 360 CAM en een smartphone maken het mogelijk om je video’s en foto’s online te delen. Je kan de video’s en foto’s ook in een bolvormige modus bekijken in de smartphone app, waarbij het kantelen en draaien van de telefoon het gezichtsveld zal aanpassen. In tegenstelling tot de Theta S kan je foto’s niet stereoscopisch bekijken met een viewer, zoals Google Cardboard, alhoewel Street View dit wel ondersteund.

Zodra je de video’s hebt geüpload op YouTube merkte we direct op dat de kwaliteit een stuk beter is dan de Theta S. De laatste biedt alleen maar 1080s video’s (bijvoorbeeld een 360 video met 1.080 lijnen van resolutie), maar de 360 CAM opname zal weergegeven worden in 1440s en dat extra detail kan je zeker weten zien. Het ziet er echter nog steeds een stuk minder scherp uit dan een Full HD opname met een normale videocamera. Bolvormige video’s hebben waarschijnlijk een 4K of zelfs 8K basis nodig om dit niveau te bereiken.

De 360 CAM heeft ook drie microfonen, dus hij kan 5.1-channel surround geluid naast de video opnemen. Maar aangezien YouTube dit niet ondersteund en onze telefoon ook niet, konden we niet controleren of dit ook het geval was (alhoewel de video’s zeker weten in 5.1 audio opgenomen werden).

Er is niet echt een duidelijk verschil in kwaliteit op het gebied van foto’s en Street View geeft de volledige kwaliteit van de beschikbare resolutie ook niet weer. De Ricoh Theta S presteerde op dit gebied al een stuk beter dan de video en de LG 360 CAM verbeterd deze kwaliteit een klein beetje. De foto’s hebben meer detail dan de video, alhoewel deze uiteraard wel statisch zijn.

Goedkoopste LG 360 CAM Review

 

Moet je de LG 360 CAM kopen?

De 360 CAM is een veelbelovend aanbod van LG. Hij biedt voornamelijk een betere videokwaliteit op YouTube vergeleken met de Ricoh Theta S, wat genoeg zou kunnen zijn om de personen te overhalen die niet onder de indruk waren van het aanbod van Ricoh.

De Theta S heeft echter al veel fans, waaronder ontwikkelaars en zal in de nabije toekomst VR streaming via YouTube aanbieden.

De dooddoener is echter de prijs. De Theta S zal je minimaal €362 kosten, maar de LG 360 CAM kost maar €224 en dat voor een betere kwaliteit. Vandaag de dag kan je al voor minder dan €50 een SDXC geheugenkaartje van 64GB kopen en zodoende is het gebrek aan onboard geheugen meer een voordeel dan nadeel. Dus alhoewel dit nog steeds niet de essentiële 360 camera is die iedereen moet hebben, is het wederom een stap in die richting.

Vergelijk nu prijzen bij:

 

Conclusie LG 360 CAM review

De LG 360 CAM verbeterd de virtual reality videokwaliteit een beetje en verlaagt de kosten ook nog eens.

We hopen dat je genoten hebt van deze LG 360 CAM review.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo