Nest cam review

Nest, het smart home-bedrijf achter de oorspronkelijke slimme thermostaat en de met smartphone verbonden rookmelders Protect, heeft afgelopen jaar IP-camerabedrijf Dropcam gekocht. Het heeft echter tot nu gewacht met het lanceren van de eerste camera die het Nest-merk draagt. De Nest Cam is een evolutie van de bestaande Dropcam, ontworpen om binnen het aanbod van de huisapparatuur van Nest te passen.

De camera zelf is ongelofelijk simpel, met een strak en stijlvol ontwerp dat je zo tentoon zou kunnen stellen. De camerasensor van 1080p zit bovenop een beweegbare standaard om makkelijk te kunnen worden aangepast, op een magnetisch platform waarmee je hem zonder schroeven kunt bevestigen aan een koelkast of keukenapparaat. Met het schroefdraad voor statieven kun je hem ook zo ongeveer op iedere andere plaats zetten.

Vergelijk prijzen bij:

De Nest Cam, aangesloten en met bijbehorende app.

Je hoeft alleen de stroomadapter aan te sluiten om de Nest Cam online te krijgen, omdat de instellingen allemaal worden geregeld via de bijbehorende apps voor iOS en Android. Je hoeft geen basisstation in je router te monteren, omdat de camera simpelweg verbindt met behulp van je bestaande WiFi-verbinding. Om een nieuw Nestproduct toe te voegen via je app gebruik je de camera van je smartphone om de QR-code op de achterkant van het apparaat toe te voegen. Je telefoon kan vervolgens direct verbinden met de Cam, zodat je de WiFi-details van je router kunt toevoegen.

Met de smartphoneapp kun je instellingen aanpassen, de videokwaliteit wijzigen, en opnameschema’s instellen voor als je thuis bent en de camera niet hoeft op te nemen – maar de live view is het nuttigst. Je kunt livebeelden van je camera vrijwel overal opvangen waar je mobiele telefoonontvangst hebt, en de framerate blijft zelfs over 3G opmerkelijk hoog. Je kunt wisselen tussen opnames van 1080p en 720p, maar de beeldkwaliteit blijft (vooral bij gezichten) ook bij de lagere instellingen sterk.

Alle beelden worden geüpload naar de cloud, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat iemand ervandoor gaat met de camera en alle opnames. Met de camera in een prominente plek kun je mogelijke inbrekers goed herkennen, en gelukkig blijft de beeldkwaliteit ’s nachts hoog met dank aan de infrarode LED’s voor nachtvisie. We hebben zelden vergelijkbare beeldkwaliteit gezien bij een IP-camera.

De camera beschikt ook over een ingebouwde microfoon en speaker, waardoor je via de app kunt luisteren naar de beelden of kunt spreken over de speaker. Er zijn natuurlijk een of twee seconden vertraging tussen jouw uitspraak en die van de speaker, maar het is ideaal als je met de Nest Cam je huisdieren in de gaten wilt houden. Met een korte “af” kun je je hond laten weten dat hij ook niet op de bank mag als jij weg bent.

 

Webinterface

De webinterface is ook vrijwel identiek aan de smartphoneapp, zodat het makkelijk is om tussen de twee te wisselen. Geen van beide bevat iets dat de ander niet heeft, dus je mist niets als je alleen de app gebruikt. Je zult echter wel een schema willen instellen; toen we de camera voor het eerst installeerden in de gang kregen we honderden notificaties per dag. Door de camera alleen alarm te laten slaan bij bewegingen in de nacht kun je valse alarmen voorkomen.

De Nest produceert opvallend strakke beelden.

Nest Cam werkt prettig samen met de andere producten van Nest, precies zoals je zou verwachten. Detecteert je Protect rook? Dan begint de Cam automatisch op te nemen, terwijl het alarm een notificatie stuurt naar je smartphone. Door je Thermostat in te stellen op ‘Away’ wordt de camera automatisch ingeschakeld, en zodra ‘Home’ aanstaat schakelt hij weer uit zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je eigen bewegingen. Dat is het echter wel wat betreft smart home-integratie. Zowel de Protect als de Thermostat maakt verbinding met andere apparaten via  IFTTT-dienst, maar de Nest Cam is een strikt losstaand product. Je kunt de ‘Home’ en ‘Away’-functies selecteren vanuit de smartphoneapp, ook al heb je geen Nest Thermostat, maar de notificaties bleven ook tijdens ‘Home’-tijd doorkomen – voorlopig lijken schema’s de beste manier om vals alarm te voorkomen.

Helaas wordt de Nest Cam beperkt door zijn betaalmodel. Met een prijs van €199 is hij sowieso al niet goedkoop om mee te beginnen, en vervolgens moet je je inschrijven voor een videogeschiedenis van 10 of 30 dagen. Zonder abonnement krijg je feitelijk niet veel meer dan de live videofunctie. Je kunt zelfs geen clips opslaan zonder abonnement, en zelfs dan kan dat slechts tot en met drie uur aan materiaal. Dit materiaal wordt verwijderd zodra de beperkte levensduur wordt overschreden. Er is geen lokale opslag, alles wordt naar de cloud verdreven.

Tien dagen aan opnames zou meer dan genoeg moeten zijn voor de meeste mensen, vooral als je slechts één camera gaat gebruiken, maar je zult jaarlijks €100 moeten betalen voor de dienst. Vervolgens kun je geavanceerdere functies gebruiken, zoals actieve zonewaarneming en gezichtsherkenning om vals alarm te voorkomen, maar het voelt gierig aan om die functies achter een betaalmuur te verbergen. Als je langer weg zult zijn moet je investeren in het 30-daagse abonnement van €300; dit is erg duur in vergelijking met Netgear’s Arlo, die slechts €80 per jaar kost voor 30-daagse backups.

 

Conclusie Nest Cam review

De Nest Cam is briljant in zijn eenvoud, en vormt een makkelijke manier om een beveiligingscamera toe te voegen aan je huis. Hij doet het het best in combinatie met andere producten van Nest, maar zelfs in zijn eentje is hij met de app makkelijk te gebruiken, en de beeldkwaliteit is fantastisch. Je hoeft geen basisstation toe te voegen aan je router, vanwege het aantrekkelijke ontwerp hoef je hem niet weg te moffelen, de €200 is ook niet te duur. De rest van het Nest Aware-programma is echter nogal prijzig, en zonder die dienst is de camera nogal beperkt in zijn gevorderde functies. Hij kost misschien meer, maar de door batterijen aangedreven Netgear Arlo-serie bevat op het moment meer standaard modellen en instellingen, en biedt een goedkoper abonnement.

Vergelijk prijzen bij:

 

Hardware / Specificaties

Beschikbare apps: Android/iOS. Sensor: 1/3-inch CMOSKijkhoeken: 130° diagonaal. Lenstype: Niet opgegeven. Videoformaat: H.264. Videoresolutie: 1080p30. Cloudopname: Ja. Video-opslag: Geen. Geluid: Stereo. Maximale fotoresolutie: 1920×1080. Netwerkverbindingen: 802.11n Wi-Fi. AV-verbindingen: Geen. Nachtzichtmodus: Infrarode LED’s. Buitenmodus: Geen. Stroomtype: USB. Afmetingen: 73x114x73 (standaard). Gewicht: 203g.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo