Oculus Rift en HTC Vive vergelijking

Echte virtual reality headsets zijn niet alleen een werkelijkheid in 2016, maar er zijn ook nog eens twee waar je uit kan kiezen. Daarom hebben we dit artikel geschreven om je te helpen bij het besluit of je de Oculus Rift of HTC Vive beter kan kopen.

Wat is een betere VR headset? Dat hangt echt af van de inlevende ervaring waar je ingezogen wilt worden, de controllers die je vast wilt houden en de prijs die je er voor over hebt.

Oculus Rift begon als een Kickstart project en heeft nu grote namen die achter hen staan, zoals de beroemde video game ontwerper John Carmack en het nieuwe moederbedrijf Facebook. Ze hebben in essentie de moderne virtual reality gelanceerd.

HTC Vive is ondertussen tot stand gekomen door bekende hardware en software reuzen. HTC heeft verscheidene zeer goed gewaardeerde telefoons en tablets ontworpen, terwijl Valve een bondgenoot van PC gaming fans met Steam is.

Ze zijn duur, dus je zal waarschijnlijk maar eentje kunnen kopen. Om een beter idee te krijgen wat deze headsets te bieden hebben en wat ze onderscheidt van elkaar hebben we deze vergelijking tussen de HTC Vive en Oculus Rift geschreven.

Vergelijk prijzen bij:

 

Oculus Rift en HTC Vive vergelijking – Hardware

Beide bieden succesvol uitgebreide video game werelden en een ervaring buiten je lichaam in je woonkamer en dat komt omdat de technologie van deze twee headsets op veel vlakken vergelijkbaar is.

De displays van de Vive en Rift zijn twee OLED panelen die combineren voor een 2160 x 1200 resolutie. Dat betekent dat elk oog een eigen resolutie van 1080 x 1200 heeft. Met een refresh rate van 90Hz op beide headsets, betekent dit dat er elke seconde 233 miljoen pixels naar je hoofd vliegen. Dit zorgt voor een volwassen VR ervaring vergeleken met de 60Hz van de Samsung Gear VR. De Vive en Rift hebben ook een wijder gezichtsveld van 110 (diagonaal gemeten). Dit zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat de virtual reality wereld echt om je hele hoofd zit.

Je zal niet kunnen ontsnappen aan de vereiste computer, aangezien beide headsets verbonden moeten worden met een krachtige Windows machine met behulp van een aantal kabels om te functioneren. Afgezien van de 37 sensors in de Vive headset welke voor een soepele, naadloze beweging zorgen, heeft dit model ook een naar voren gerichte camera die een virtuele wereld van verschil kan maken. Deze camera van de HTC zorgt voor een Chaperone beveiligingssysteem die ervoor zorgt dat blauwe lijnen op muren en objecten verschijnen als je er te dicht bij in de buurt komt. Je kan hem zelfs aanzetten voor een matrix-achtige uitstraling van alles in een keer. Chaperone is een geweldig veiligheidsnetwerk die VR in je kamer bevordert in de 4,5 x 4,5 meter ruimte, wat mogelijk wordt gemaakt door de twee sensors (die er uitzien als kleine speakers, maar onzichtbare lasers uitstralen).

Oculus Rift heeft geen camera aan de voorkant voor een augmented reality gezichtsveld en de VR ruimte heeft een limiet van 1,5 x 3,3 meter, maar hij heeft wel 360 graden head tracking.

Oculus Rift en HTC Vive vergelijking

 

Oculus Rift en HTC Vive vergelijking – Design en comfort

Je gateway naar andere werelden is via een VR headset die vastzit aan je hersenpan via een aanpasbaar klittenband. Het is het skimasker van een dystopische toekomst zonder een vizier, maar je kan zoveel meer zien.

Dit is ook het gebied waar de Oculus Rift en de HTC Vive het meeste verschillen. Alhoewel beide comfortabel genoeg zijn met gezichtskussens en lichtgewicht zijn, is de Vive duidelijk iets zwaarder.

De Rift ziet er iets strakker uit met een compact design wat lijkt op een grote zwarte steen die tegen je voorhoofd aanzit. Er is een lichtgewichte koptelefoon die je gelukkig uit kan doen.

De Vive is bedekt met 37 zichtbare sensors en alhoewel hij net als de Rift zwart is, is hij duidelijk groter. Het lijkt net alsof de Oculus headset een allergische reactie heeft gehad, waardoor die opgezet is. We zeiden dat de Vive lichtgewicht is, maar hij is technisch gezien zwaarder (zo’n 555 gram zonder de koptelefoon). De Oculus is 470 gram en dat is inclusief de koptelefoon. Die grotere afmetingen en het gewicht hebben een aantal voordelen, want je hebt namelijk een knop waarmee je de lenzen van de Vive dichterbij en verder weg kan bewegen. Dit is een handige extra voor personen die een bril dragen. Oculus Rift ondersteund ook brillen, maar de headset heeft niet zo’n handige verstelknop. Het nadeel van het gewicht is echter dat je mogelijk last van je nek krijgt na lange gamesessies.

Beide VR headsets hebben geen telefoon nodig, zoals de Samsung Gear VR, maar de HTC Vive kan wel met je telefoon verbinden via Bluetooth om gesprekken aan te nemen en berichtjes te beantwoorden. Je kan hem echt de hele dag dragen.

 

Oculus Rift en HTC Vive vergelijking – Controllers

In een virtual reality wereld stappen is surrealistisch genoeg, maar het wordt echt een tastbare wereld wanneer je schijnbaar je handen uit kan reiken en voor je gevoel de VR omgeving met controllers kan voelen.

Die diepere ervaring is nog niet beschikbaar voor de Oculus Rift, maar de Oculus Touch controller met een uniek halve maan design zal later in het jaar verkrijgbaar zijn. Onze eerste reactie was dat we het nooit onder de knie zouden krijgen tijdens het spelen van Bullet Train. Een paar seconden later haalde we echter schakelaars over en pakte we wapens op en gooide we die vervolgens naar de vijanden toen deze leeg waren.

Oculus Touch moet echter opschieten, want de Rift wordt momenteel geleverd met een normale Xbox One gamepad, maar de HTC Vive wordt direct geleverd met twee unieke controllers met knoppen en touchpads. Het vasthouden van deze controllers zorgt ervoor dat je handen virtueel in de game verschijnen. Hetzelfde hebben we getest met de Oculus Touch. Het verschil is echter dat een nieuw verkrijgbaar is en de andere niet.

Vergelijk prijzen bij:

Oculus Rift kopen

 

Oculus Rift en HTC Vive vergelijking – Games

Al deze VR headset technologie is ongeacht de verschillen krachtig genoeg om virtuele werelden aan te drijven. Dus welke zorgt voor betere games? Er zijn 30 Oculus Rift games beschikbaar en de verwachting is dat dit op zal lopen naar 100 aan het einde van 2016. De headset wordt gebundeld met twee van de beste: Lucky’s Tale en Eve: Valkyrie.

Tijdens het testen van Lucky’s Tale kregen we het gevoel dat er eindelijk iets nieuws aan het 3D platform genre toegevoegd is, waarvan Super Mario 64 de eerste game was. Plotseling opende het kijken in alle richtingen voor verborgen munten een nieuwe dimensie.

Eve: Valkyrie is esthetisch anders, maar profiteert volledig van het 360 graden gezichtsveld met gevechten in ruimteschepen. Als je het de eerste keer uitprobeert zal je echt een goed idee krijgen van de chaotische actie die ermee gepaard gaat.

Nog meer opvallende Oculus games die nu beschikbaar zijn, zijn onder andere Chronos (een RPG), Radial-G: Racing Revolved (futuristische racer), Pinball FX2 VR (een pinball game) en er zijn nog meer onderweg, zoals Bullet Train (een FPS van Epic Games).

HTC Vive heeft zo’n 50 launch windows games, maar geen exclusieve (veel zijn ook gewoon beschikbaar op PC). Dit zijn onder andere de gebundelde games Job Simulator en Fantastic Contraption.

We genoten van het spelen van Space Pirate Trainer en Tilt Brush met de Vive headset en de controllers, maar de HTC games zijn niet zo opvallend als de game ervaringen van de Oculus Rift. Dat kan uiteraard veranderen, aangezien VR ontwikkelaars meer tijd hebben om meeslepende virtual reality gameplay te creëren, vooral gezien de standaard Steam ondersteuning op de Vive.

 

Systeemvereisten

De HTC Vive en Oculus Rift zijn duur, maar de verborgen kosten zitten in de computer hardware die vereist is om deze grafische intense games te spelen. Je hebt een Windows PC nodig met een krachtige GPU en beide headsets hebben minimaal een Nvidia GTX 970 of AMD R9 290 grafische kaart nodig. Dat is tenminste €339.

Dan is er nog de processor en RAM. De minimale vereisten van de Oculus Rift zijn een Intel i5 4590 of beter en 8GB RAM. HTC Vive is iets milder met dezelfde Intel Core i5 4590 of een AMD FX 8350 of beter en ook 8GB RAM.

Oculus Rift heeft ook drie USB 3.0 poorten, een USB 2.0 poort en een HDMI 1.3 poort of beter nodig. De Vive heeft maar één USB poort en een HDMI 1.4 of DisplayPort 1.2 of beter nodig.

Oculus Rift vs HTC Vive

 

Prijs en beschikbaarheid

Je wilt uiteraard een virtual reality toekomst, maar je weet dat er een flink prijskaartje aan vast hangt. Het hebben van een VR headset zal dus mogelijk een ultieme fantasie voor sommige mensen blijven totdat de prijzen beginnen te dalen.

De HTC Vive is vooral duur met een prijs van €899. Dat is de prijs zonder een PC, maar uiteraard krijg je daar wel de twee controllers bij. Oculus Rift is ook prijzig, maar iets redelijker. Deze is namelijk beschikbaar voor €699 en dat is wederom zonder de PC en ook zonder de controllers.

Hoeveel is de toekomst waard voor je? Die vraag hoef je misschien niet direct te beantwoorden, omdat beide headsets nabesteld moeten worden. De Oculus werd in maart uitgebracht en de HTC Vive begin april, maar het lijkt erop dat je de Vive eerder zal krijgen dat de Rift. Nieuwe Oculus Rift bestellingen zullen niet eerder dan juli beschikbaar zijn, terwijl de HTC Vive twee maanden eerder beschikbaar is in mei. De toekomst is dus nog niet hier voor zoveel verlangende gamers.

 

Conclusie Oculus Rift en HTC Vive vergelijking

De uiteindelijke beslissing in deze HTC Vive en Oculus Rift vergelijking is niet zo simpel als een vergelijking tussen twee consoles. Dat komt omdat VR headsets zich momenteel nog in een onbekend terrein op het gebied van gaming bevinden, terwijl de consoles van bijvoorbeeld Sony en Microsoft altijd als veilige keuzes worden gezien.

Vergelijk prijzen bij:

Het goede nieuws is dat de vraag naar de Oculus Rift erg sterk is en zo ook de games die nu of in de toekomst beschikbaar zullen zijn. Je krijgt een krachtige virtual reality headset voor een prijs lager dan de Vive. Dat is een groot pluspunt, tenzij de meer strengere processor en GPU vereisten van de Rift meer kosten dan het verschil in prijs.

De HTC Vive is een headset die er futuristisch uitziet en iets meer toekomst bestendig is met een naar voren gerichte camera, room-scale VR en twee controllers die direct meegeleverd worden. De Oculus controllers zullen pas later in het jaar verkrijgbaar zijn.

Je betaald echter wel voor die extra technologie en de Vive controllers. De prijs zal voor veel gamers met een kleiner budget betekenen dat de Rift een meer haalbare keuze is. We wachten daarnaast ook nog steeds op echte unieke game ervaringen bij de HTC Vive, maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat gebeuren gezien de geavanceerde technologie en de ondersteuning voor Steam.

Goedkoopste Oculus Rift

Beide VR headsets zijn echter een uitstekende keuze. Ze zijn beide erg indrukwekkend en hebben enorm veel ondersteuning (Facebook en Valve). Welke het beste voor je is hangt echt af van hoeveel je bereidt bent om uit te geven en wat voor soort inlevende games je wilt spelen. We raden aan om beide headsets eerst uit te proberen voordat je ze gaat kopen, aangezien sommige mensen aangegeven hebben dat ze misselijk worden (vooral bij de Oculus Rift) en het zou zonde zijn als je een hoop geld spendeert aan iets waar je niet van kan genieten.

Vergelijk prijzen bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo