Optoma GT5000 review

De Optoma GT5000 met een prijs van €1.249 is een Full HD DLP beamer met een ultra short-throw lens systeem. Dit betekent dat hij een beeld van 100-inch kan leveren wanneer hij maar 30cm van een muur of scherm afstaat. Combineer dit met een ongebruikelijk hoge helderheid van 3.000 lumen en je kijkt mogelijk naar een scherm dat vergelijkbaar is met een mammoet televisie voor een fractie van de kosten. Of de beamer aan deze verwachtingen kan voldoen lees je in deze Optoma GT5000 review.

LEES OOK: Short-throw beamer koopgids

Optoma GT5000 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Makkelijk om te plaatsen
 • Heeft weinig ruimte nodig voor een enorm beeld
 • Redelijke prestaties, zelfs bij licht van buitenaf

Negatief

 • Gelimiteerde aanpassingsmogelijkheden
 • Luidruchtige ventilator
 • Inconsistente scherpte
 • Kleine hotspot en regenboog effecten

 

Belangrijkste features

 • Full HD DLP beamer
 • Ultra short-throw design levert een 100-inch beeld vanaf 30cm
 • Film, presentatie en SRGB presets
 • Maximale gebruiksduur van de lamp van 6.500 uur
 • 3.000 lumen maximale helderheid
 • Prijs tijdens review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Optoma GT5000 review:

Design en features

Het ietwat industriële design van de GT5000 zorgt niet echt voor een elegante toevoeging in je woonkamer. Het lijkt meer op iets dat je in een klaslokaal of vergaderzaal terugvindt. Met zijn saaie rechthoekige vorm, geribbelde zijkanten en de willekeurige wig aan de bovenkant, ziet hij er meer uit als een printer dan een beamer.

Het ultra short-throw beamer design, welke het beeld heen en weer stuitert via interne spiegels en lenzen, betekent dat de GT5000 zelfs geen lens heeft. Het beeld komt in plaats daarvan uit een klein raampje aan de bovenkant.

Door geen traditionele lens te bieden, betekent het dat je niet de gebruikelijke focus en zoom aanpassingen tot je beschikking hebt. De enige manier om de grote van het scherm aan te passen is om hem dichterbij of verder weg te plaatsen. Kleine bewegingen van de beamer zorgen voor grote veranderingen van de afmetingen van het scherm. Je hoeft de beamer niet verder dan 30-40cm van de muur of het scherm te verplaatsen, zelfs als je ruimte op de muur hebt voor een kolossaal beeld.

Vergelijk prijzen nu bij:

Optoma geeft aan dat je een volledig vlakke oppervlakte moet hebben om een perfect beeld van de GT5000 te krijgen, dus je zou mogelijk moeten overwegen om direct een scherm te kopen als je die nog niet hebt. De kans is namelijk klein dat je muur perfect vlak is.

De connecties zijn uitgebreid voor een beamer in deze prijsklasse. Zo heb je bijvoorbeeld twee HDMIs, twee VGA poorten en een 12V trigger om een gemotoriseerd scherm aan te drijven. Een USB poort maakt het mogelijk om video dongles, zoals de HDCast Pro en Google Chromecast aan te drijven. Je kan er ook voor kiezen om het optionele WHD2000 systeem van Optoma toe te voegen, welke het mogelijk maakt om audio en Full HD video draadloos te streamen vanaf bijna elke bron.

Optoma brengt de GT5000 uit als een home-entertainment beamer, volledig met een film beeldpreset, video vriendelijke kleuraanpassing en een videosysteem met een lage latency om te kunnen fungeren als gaming beamer. De geclaimde contrast ratio van 23.000:1 belooft ook veel goeds voor video vriendelijke zwartwaarden. Je kan de GT5000 echter ook gebruiken als een bedrijfspresentatie beamer, want er is ook een presentatie preset.

De GT5000 biedt ook ondersteuning voor 3D, maar er werd geen bril meegeleverd, wat vandaag de dag gebruikelijk is. Tot slot heeft de beamer een ingebouwd 16W speakersysteem, wat je zou verwachten van een projector die de ambities heeft om je televisie te vervangen.

Beste Optoma GT5000 Review

 

Instellen Optoma GT5000

Er is geen optische zoom of focus waar je je druk om hoeft te maken, maar je moet mogelijk wel een beetje spelen met de digitale beeldverplaatsing en keystone correctie tools om het beeld perfect op je scherm of muur te plaatsen. Het zou daarom wel fijn geweest zijn als het keystone correctie systeem wat meer subtiele aanpassingsmogelijkheden zou bieden.

Op het gebied van de standaard beeldinstellingen is het zeker weten goed om de BrilliantColour optie te verlagen. Stel hem hoger dan ‘3’ in en je zult ongewoon heldere delen in het beeld zien met ruis.

We raden ook aan om de output van de lamp en de kleurinstellingen aan te passen afhankelijk van of je de beamer gebruikt in een lichte of donkere kamer. De ’14’ kleurinstelling en heldere lampinstelling welke de beamer gebruikt tijdens de Film modus, zijn beide uitstekend voor wanneer je met licht van buitenaf bekijkt. Voor het kijken in een donkere kamer zou je de kleur moeten verlagen naar zeven of acht en de lamp in de Eco of Eco+ modus moeten gebruiken. Het is jammer dat Optoma geen aparte dag en nacht movie presets biedt.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Optoma GT5000

De GT5000 laat een goede eerste indruk achter vergeleken met andere ultra short-throw beamers, door simpelweg een beeld met rechte randen te bieden. De bovenste rand buigt niet en de zijkanten van beeld zien er rechthoekig uit zonder dat je hiervoor de keystone correctie hoeft te gebruiken.

Het is ook direct duidelijk dat Optoma geen marketing praatje hield toen ze zeiden dat het een home entertainment systeem is. Dit is niet een vermomde business beamer. De kleuren zien er natuurlijk, gebalanceerd en aangenaam genuanceerd uit op een manier dat alleen maar mogelijk is met een beamer die echt afgesteld is voor video. Daarnaast is de contrast sterk genoeg om redelijke diepe zwarte kleuren met heldere witte te combineren in een enkel frame.

Er is ook een indrukwekkende hoeveelheid schaduwdetail tijdens donkere scenes, wat helpt om deze beelden een sterker gevoel van diepte te geven dan je normaal krijgt bij beamers in deze prijsklasse.

Alhoewel je de lamp in Eco of Eco+ modus moet gebruiken om een goede donkere kamer contrast met de GT5000 te bereiken, is de heldere lamp modus krachtig genoeg om een redelijke hoeveelheid licht van buitenaf te weerstaan, waardoor het geloofwaardiger wordt dat hij mogelijk een enorme televisie kan vervangen.

Als je de GT5000 dagelijks wilt gebruiken, dan raden we aan om hem te combineren met een scherm die licht van buitenaf absorbeert, zoals de ALR100 van Optoma. Dit zal wat contrast aan situaties met licht van buitenaf toevoegen, wat gekoppeld wordt met de redelijke hoeveelheid helderheid en kleur van de GT5000.

Vergelijk prijzen nu bij:

Goedkoopste Optoma GT5000 Review

Op het gebied van beweging is de beamer zo schoon en overtuigend met zowel 24p films en 50Hz uitzendingen als elke single-chip DLP projector die we in onze handen hebben gehad, waaronder duurdere modellen.

Zolang je de BrilliantColour feature in bedwang houdt, dan zijn de beelden van de GT5000 verrassend vrij van de meeste soorten ruis, waaronder strepen in gemengde kleuren en groenige korrels in donkere gebieden, wat vaak voorkomt bij single-chip DLP beamers.

Het enige probleem waar de GT5000 niet volledig aan kan ontsnappen, is het regenboog effect, waar strepen van pure kleur over heldere beeldelementen verschijnen wanneer deze gecombineerd worden met een heldere achtergrond. Dit probleem is niet zo hevig als andere DLP beamers, maar wel iets om in gedachten te houden als je erg gevoelig voor deze strepen bent.

Een groter probleem met de beelden van de GT5000 is de inconsistente scherpte. Alhoewel het overgrote deel van het beeld er scherp uitziet voor een ultra short-throw projector, is er een duidelijke daling van focus in de linker bovenhoek.

Het is normaal dat de uiterste hoeken van ultra short-throw beamers problemen hebben om de scherpte van de rest van het beeld te kunnen laten zien, maar bij de GT5000 is dit een groter deel van het scherm dan normaal. Het probleem is vooral merkbaar bij presentaties met een hoop tekst, maar tijdens films kan je het ook zien.

Er is ook een lichte ‘hotspot’ van extra helderheid aan de onderkant van het beeld. Je zal dit alleen maar zien tijdens extreem donkere beelden en gelukkig is het vaag genoeg om niet iets te worden waar je blik elke keer op gefocust wordt.

Als je er over nadenkt om je gaming sessies weer te geven met de GT5000, dan hebben we goed nieuws. Tijdens onze testen zagen we consistent waarden onder de 30ms, wat goed genoeg is voor de meeste soort games.

Goedkope Optoma GT5000 Review

 

Geluidskwaliteit Optoma GT5000

De 16W audio is meer dan wat je bij de meeste beamers krijgt en dit is genoeg om een redelijk open, geloofwaardig geluid te creëren, zolang je het volume niet te hoog hebt. Doe je je dit wel, dan zal er een afleidend gezoem uit de speaker komen tijdens volle soundtrack momenten. Het geluid valt af en toe ook een beetje weg, waardoor je het idee krijgt dat het ermee ophoudt, maar daarna komt het weer terug. Er zit erg weinig bas in het geluid, maar de trebles klinken tenminste niet te hard. En het is daarnaast ook fijn dat stemmen niet te ver van het eigenlijke beeld vandaan komen.

Het is belangrijk om op te merken dat de GT5000 aardig luidruchtig kan worden in de heldere lamp modus wanneer je overdag kijkt. Dit is zeker weten genoeg om duidelijk hoorbaar te zijn boven het geluid van de speakers wanneer je er 3m vandaan zit. Zelfs tijdens de Eco modus konden we de ventilator horen tijdens stille scenes. Het is daarom een goed idee om een krachtiger extern speakersysteem te kopen als je hier niet te veel last van wilt hebben.

 

Moet je de Optoma GT5000 kopen?

Er zijn niet veel video vriendelijke ultra short-throw beamers beschikbaar. De GT5000 zou zeker op je lijstje moeten staan als je graag een groot beeld wilt hebben, maar zonder de praktische problemen die gepaard gaan met een traditionele beamer.

De Philips Screeneo 2.0 ultra short-throw projector presteert beter dan de Optoma op het gebied van features (voornamelijk dankzij de multimedia playback via Bluetooth en USB), beeldkwaliteit voornamelijk geluidskwaliteit. Maar met een prijs van €1.799 is hij een stuk duurder dan de GT5000.

Vergelijk prijzen nu bij:

Optoma GT5000

 

Conclusie Optoma GT5000 review

Ondanks een aantal problemen met focus en een luidruchtige ventilator, verricht Optoma met de GT5000 uitstekend werk om van deze ultra short-throw beamer een goed alternatief voor een enorm scherm te bieden, zonder dat je hiervoor hetzelfde bedrag als een enorme televisie voor hoeft te betalen. Je moet echter investeren in een goed scherm om zijn volledige potentie te ontgrendelen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Bekijk ook:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo