Voor €429 is de H183X een zeer betaalbare HD Ready beamer die mogelijk uitermate geschikt is voor gamers en filmliefhebbers die maar een beperkt budget hebben. In deze Optoma H183X review zullen we de beamer uitgebreid onder de loep nemen.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art&Craft: bekijk aanbieding
Optoma H183X review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
Positief
- Ongelofelijke waarde
- Zeer degelijke beeldkwaliteit
- Makkelijk om met je mee te nemen en in te stellen
Negatief
- Maar een HDMI
- Problemen met een gloed wanneer je het BrilliantColor systeem niet afstelt
- Lichte ruis
Belangrijkste features
- Single-chip HD Ready DLP beamer
- Erg goedkoop
- Videovriendelijk kleurenwiel
- Ingebouwde 2W speaker
- Dynamische lamp modi
- Prijs tijdens review:
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art&Craft: bekijk aanbieding
Optoma H183X review:
Design en features
Met zijn redelijk standaard bouw, matte-zwarte afwerking, platte bovenkant en gegrilde zijkanten is de kans zeer klein dat de H183X de schoonheidsprijs zal winnen. Hij voelt echter verrassend robuust en zwaar aan voor zo’n ongelofelijk goedkope beamer.
Connectiviteit is niet echt indrukwekkend en dit komt grotendeels omdat je maar een HDMI input hebt. Een beamer zoals de H183X zal zeer waarschijnlijk een groot deel van de tijd opborgen worden en alleen maar gebruikt worden voor speciale gelegenheden. In zulk soort omgevingen is een enkele HDMI waarschijnlijk voldoende.
Naast de HDMI is er een D-SUB VGA poort, een composiet video poort, 3.5mm audio input/output aansluitingen en een RS-232C poort om systeem integratie bij te staan. Het is ook mogelijk om video’s draadloos naar de projector te streamen als je de WHD200 draadloze video kit van Optoma koopt.
De beeldspecificaties van de beamer zijn niet heel indrukwekkend, aangezien de native resolutie van het single-chip DLP systeem niet volledig Full HD is, maar HD Ready WXGA 1280 x 800. Deze resolutie zorgt daarnaast voor een 16:10 aspect ratio in plaats van 16:9 wat meer geschikt is voor breedbeeld video bronnen.
Het blijkt echter dat de beamer 16:9 bronnen in hun correcte verhouding weer kan geven, in plaats van ze verticaal uit te strekken, iets wat 16:10 beamers de laatste jaren gedaan hebben.
Daarnaast is het misschien niet onmogelijk om beamers te vinden voor de ongelofelijke prijs van de H183X met een Full HD resolutie, maar we kunnen geen enkel model opnoemen die zulke videovriendelijke begeleidende specificaties biedt. Ons oog viel snel op een geclaimde contrast ratio van 25.000:1, wat veel hoger is wat je normaal voor deze prijs vindt.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art&Craft: bekijk aanbieding
Ook het kleurenwiel is schijnbaar geoptimaliseerd om een video accurate Rec 709 standaard te bereiken, die nog steeds gebruikt wordt door veel HD en standaard bronnen. De HDR signalen die je nu bijvoorbeeld op Amazon en Netflix HD vindt worden uiteraard niet ondersteunt.
De geclaimde helderheid van 3.200 lumen is ook erg hoog voor een betaalbare en draagbare beamer. Op papier zou dit makkelijk genoeg moeten zijn om het kijken met redelijk wat licht van buitenaf mogelijk te maken.
Drie andere noemenswaardige features van de H183X zijn een ingebouwde 2W speaker, de ongewoon hoge geclaimde gebruiksduur van de lamp van 8.000 uur als je de Eco+ modus gebruikt en de ondersteuning voor 3D. Dit laatste konden we echter niet testen aangezien er geen bril meegeleverd werd met de beamer.
Instellen Optoma H183X
Beamers die niet elke dag gebruikt worden en een groot deel van hun tijd in een meubel door zullen brengen, moeten makkelijk om in te stellen zijn. Voor het overgrote deel stelt de H183X niet te teleur op dit gebied. De simpele zoom en focus ringen, keystone correctie en poten die je omhoog of omlaag kan plaatsen zouden een goed beeld op je muur of scherm krijgen een kwestie van een paar minuten moeten maken.
Er zijn echter een paar limieten. Ten eerste is er geen optische verticale beeldverplaatsing aanwezig, wat niet als een verrassing zou moeten komen. Dit betekent dat de meeste mensen moeten vertrouwen op het keystone correctie systeem om de zijkanten van het beeld parallel te krijgen, zelfs als keystone correctie in essentie een verstoring is van de native pixel instelling van het beeld.
Ten tweede is de 1.1x optische zoom extreem gelimiteerd. Dit kan een paar plaatsingsproblemen veroorzaken als je probeert om een scherm te vullen in plaats van een minder gedefinieerde muur.
Gezien hoe goedkoop hij is, zijn de menu’s van de beamer erg goed uitgerust met beeld instellingen. Deze bestaan onder andere uit een aantal gamma presets (sommige zijn gelabeld op basis van de inhoud en andere hebben nummers) en een verrassend vol kleurmanagementsysteem waar je tint, kleurverzadiging en aanpassingen voor rood, groen, blauw, magenta, cyaan, geel en zelfs witte onderdelen in zal vinden.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art&Craft: bekijk aanbieding
Er zijn ook verscheidene lamp modi, waaronder twee dynamische opties die de output van het licht aanpassen afhankelijk van de inhoud op het scherm. Er zijn 10 instellingen voor het Texas Instruments’ BrilliantColor systeem om kleurverzadigingen een boost te geven en een bruikbare selectie van beeld presets, zoals Game en Bioscoop.
De meest belangrijke instellingen waar je volgens mee zou moeten spelen zijn de lamp modi en de BrilliantColor feature. Wij kwamen erachter dat de dynamische en Eco+ lamp modi (welke de output van het licht aanpassen op basis van wat er op het scherm verschijnt) de beste allround beeldkwaliteit behalen, aangezien de perceptie van zwartwaarden en de kracht van heldere scenes en elementen een boost krijgt. Het is ook in de Eco+ modus dat de gebruiksduur van de lamp gemaximaliseerd wordt.
Als je de BrilliantColor instelling echter op het standaard maximale niveau 10 laat staan met de dynamische of Eco+ lamp modus, dan zorgt dit ervoor dat heldere beelden soms een gloed hebben, zoals bijvoorbeeld bij explosies of reflecties op gezichten.
Dit probleem kan je echter oplossen door de BrilliantColor instelling op niveau drie of twee te zetten. In een ideale wereld zou je deze instelling uiteraard op het maximale moeten kunnen laten staan om mooiere kleuren te krijgen, maar voor deze prijs kan je jammer genoeg niet alles hebben.
Beeldkwaliteit Optoma H183X
We hebben wel tijden gekend dat iets meer dan €400 in de projector wereld je niet veel meer zou geven dan een doos die een licht op de muur projecteerde. De H183X blijkt echter een verrassend effectief home-entertainment apparaat te zijn.
De meest aangename verrassing is de zwartwaarde van de beamer wanneer je video’s bekijkt. Met de Eco+ modus zien donkere scenes er veel natuurlijker uit dan we zouden verwachten van zo’n goedkope beamer met zo’n heldere lamp. Je hebt zeker niet het gevoel dat je door een lage contrast grijze mist moet staren, zoals bij de zeer betaalbare beamers of zelfs bij sommige veel minder betaalbare beamers het geval is.
De solide zwartwaarden van de beamer maken het mogelijk om subtiele details in donkere scenes weer te geven. Zoals bijvoorbeeld de bergtoppen achter Voldemort wanneer hij zijn leger verzamelt in de nacht boven Hogwarts in de laatste Harry Potter film. Zulke details zijn vaak grijs of helemaal niet aanwezig bij budget projectors.
Een deel van de perceptie van zwartwaarden die je krijgt van de H183X is een illusie die veroorzaakt wordt door de verrassende hoeveelheid helderheid en kracht die de Eco+ modus injecteert in heldere elementen tijdens grotendeels donkere scenes. Maar het feit dat de beamer voldoende contrast kan leveren in een enkel frame om die illusie te creëren is een geweldige prestatie voor zo’n betaalbaar apparaat.
De beamer is ook indrukwekkend tijdens heldere scenes. Gezien de geclaimde maximale helderheid van 3.200 lumen is dit waarschijnlijk minder verrassend dan de redelijke zwartwaarden.
Dit is echter niet gewoon helderheid om het maar zo helder mogelijk te maken. Het is zo gemaakt om kleuren te bieden die werken met video, in plaats van ze er overdreven geforceerd uit te laten zien, zwartwaarden er melkachtig uitzien of het beeld iets te veel op een PC lijkt qua kleurtemperatuur.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art&Craft: bekijk aanbieding
Als je onthoudt dat dit een goedkope beamer is, dan zien de kleuren er geweldig uit. De H183X combineert videotinten met een indrukwekkend gevoel van balans en laat respectabele finesse zien op het gebied van subtiele mengsels.
Het is de vaardigheid van de beamer om een balans op het gebied van alle belangrijke beeld elementen te bereiken, in plaats van alleen maar uitblinken in een gebied, dat hem echt onderscheidt van elke andere home-entertainment projector met deze prijs.
Een gebied waar het makkelijk om te verwachten is dat de H183X daar niet al te best presteert, is het gebrek aan Full HD resolutie scherpte. De beamer overtreft echter wederom alle verwachtingen en levert beelden met HD bronnen die er consistent scherp en gedetailleerd uitzien. Uiteraard is het af en toe mogelijk om te zien dat de beamer native 1080p bronnen moet verkleinen naar zijn lage pixel hoeveelheid. De beelden zien er al met al echter niet erg zacht of slap uit.
Op dit moment wordt het tijd om duidelijk te maken wat deze beamer mist, voordat mensen zich af beginnen te vragen waarom ze ooit nog een dure beamer zouden moeten kopen.
Het grootste probleem met het beeld van de H183X is de rare gloed en heldere pieken die we hierboven uitgelegd hebben. Zoals gezegd kan dit probleem echter opgelost worden.
Nog een probleem is dat de zwartwaarden en contrast flink minder worden als je niet gebruik maakt van een van de twee dynamische lamp modi. Deze instellingen kunnen echter af en toe zorgen voor agressieve sprongen in helderheid. Gelukkig licht de nadruk hier op af en toe en erg vervelende helderheidsschommelingen zijn erg zeldzaam.
Ook heeft de beamer last van het zogenaamde regenboog effect. Dit is een probleem met single-chip DLP beamers, waarbij mensen die hier gevoelig voor zijn, strepen van rood, groen en blauw over erg heldere elementen zien of in hun perifere gezichtsveld als ze hun ogen rond het beeld bewegen. Dit probleem is echter niet zo agressief als je mogelijk zou verwachten bij zo’n goedkope en heldere beamer.
In z’n geheel is de kleur van video’s exceptioneel goed gezien de lage prijs van de beamer. Huidskleuren kunnen echter een beetje een zalmachtige kleur krijgen tijdens donkere scenes.
Af en toe kunnen de beelden ook iets te veel ruis bevatten, met een zachte bruis in donkere gebieden en lichte kleur ruis, vooral bij huidskleuren. De laatste kan je echter flink verminderen door de BrilliantColor instelling te verlagen.
Het is mogelijk dat een beetje ruis veroorzaakt wordt omdat Full HD videobronnen verkleind moeten worden tot de native resolutie van de beamer. Dit proces is ook zeer waarschijnlijk de oorzaak van de ietwat hoekige uitstraling van heldere gebogen lijnen en ondertitels.
Als je de beamer naast home entertainment wilt gebruiken voor data presentaties, dan raden we aan om een native 1280 x 800 PC resolutie te gebruiken, aangezien dit de hoeken zou moeten verminderen. Als je de H183X echter voor andere doeleinden gebruikt, dan willen we duidelijk aangeven dat de beamer zich goed aan kan passen aan de kleur en gamma eisen van PC gebruikers.
We realiseren ons dat we uiteindelijk aardig wat kritiek punten opgenoemd hebben in dit onderdeel. Afgezien van de gloed (waar een oplossing voor is) is er echter niks op deze lijst dat je zou moeten stoppen om veel meer plezier en groot scherm bevrediging uit de H183X te halen dan zou moeten kunnen voor €429.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art&Craft: bekijk aanbieding
Geluidskwaliteit Optoma H183X
Zoals je zou verwachten van een 2W speaker is de geluidskwaliteit niet om over naar huis te schrijven. Stemmen klinken een beetje zacht, tijdens actie scenes klinkt het geluid een beetje ruw en aangezien het geluid niet geprojecteerd wordt klinkt het niet alsof dit bij het beeld vandaan komt.
De speaker stoort echter niet en het volume dat bereikt kan worden is aardig hoog. Stemmen worden nooit onverstaanbaar, dus het is zeker functioneel voor personen die niet makkelijk een extern geluidssysteem kunnen vinden.
Andere dingen om te overwegen
De betaalbaarheid, draagbaarheid en mogelijkheid om aan te passen aan zowel video als PC bronnen, maakt de beamer mogelijk erg interessant voor gamers. We waren dus ook aangenaam verrast toen we een gemiddelde input lag van zo’n 30ms maten. Dit cijfer is laag genoeg om erg weinig impact op je gaming skills te hebben.
Het is het waard om op te merken dat we de lag schommelde tussen 10 en 55ms, maar dit verschil merkte we nooit op tijdens gameplay.
Een minder aantrekkelijk aspect van de H183X is de afstandsbediening. Naast dat hij klein en dun is (ongeveer zo groot als een credit card), heeft hij ook geen backlight. Zodoende kan je hem snel kwijtraken in de bank en hij is moeilijk om te gebruiken in een donkere kamer.
Moet je de Optoma H183X kopen?
Er zijn andere beamers op de markt die wel Full HD bieden, terwijl de H183X dat niet doet. Daarnaast kan je de beeldprestaties van de beamer ook verbeteren als je bijna het dubbele spendeert aan beamers zoals de BenQ W1110 en de HD28DSE van Optoma. Voor €429 kan je de H183X echter met geen enkele andere beamer vergelijken en in zijn prijsklasse staat hij eenzaam aan de top.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Art&Craft: bekijk aanbieding
Conclusie Optoma H183X review
Optoma heeft zonder twijfel de beste home-entertainment beamer voor iets meer dan €400 gemaakt die we ooit hebben gezien.
We hopen dat je genoten hebt van deze Optoma H183X review.