Optoma ML750ST review

De €625 Optoma ML750ST is een ultra draagbare (als in dat hij minder dat een halve kilo weegt en comfortabel in een hand gedragen kan worden) DLP beamer met een short-throw lens. Optoma denkt dat hij zowel geschikt is voor business als home entertainment toepassingen. In deze Optoma ML750ST review zullen we deze beamer uitgebreid onder de loep nemen.

 

 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Optoma ML750ST review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Sterke hoeveelheid features
 • Geweldige draagbare afmetingen

Negatief

 • Een beetje duur
 • Lastige afstandsbediening
 • Kleine schalingsproblemen

 

Belangrijkste features

 • Ultra draagbare DLP beamer
 • 20.000 uur gebruiksduur lamp
 • WXGA native resolutie
 • 800 lumen helderheid
 • Short-throw lens design
 • Prijs tijdens review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Optoma ML750ST review:

Design en features

Zo’n een of twee jaar geleden waren ultra draagbare ‘pico’ projectors die bijna geen ruimte in beslag namen in een aktentas of zelfs een redelijk grote jaszak paste, erg populair. Alhoewel deze hype nu veel minder groot is, heeft de Optoma ML750ST mogelijk hetgeen om de hype weer aan te wakkeren.

De ML750ST ziet er schattig uit. Hij is klein genoeg met 112,5 x 123 x 57mm en licht genoeg met 420g om ongemerkt in elke aktentas of schoudertas te passen. Hij is daarom uitermate geschikt voor personen die op zoek zijn naar een beamer die in meerdere locaties gebruikt kan worden. Hij wordt zelfs geleverd met een rubberen lens bedekking en een klein canvas draagtasje om hem nog meer draagbaar te maken.

We waren direct verzot op de combinatie van een witte toplaag en zwarte gegrilde zijkanten. De manier waarop de ultra grote lens uit de voorkant explodeert ziet er erg gaaf uit en dit creëert een kleine bult op de bovenste rand.

Bewijs dat de draagbaarheid van de beamer niet stopt bij de afmetingen, is de grote hoeveelheid connecties op de achterkant. Zoals je vandaag de dag mag verwachten is er een HDMI, welke aangevuld wordt met een SD kaart slot, een USB poort, een koptelefoon aansluiting en een universele in/out aansluiting (de kabel hiervoor wordt gratis meegeleverd).

Vergelijk prijzen nu bij:

De HDMI ondersteunt het MHL protocol voor het delen van inhoud vanaf mobiele apparaten die dit ondersteunen. Als je de optionele draadloze USB adapter van Optoma koopt (en de gratis HDCast Pro app download), dan is het zelfs mogelijk om draadloos te streamen vanaf mobiele apparaten.

Goedkoopste Optoma ML750ST Review

De HDMI poort kan gebruikt worden om Blu-ray spelers en game consoles te verbinden voor home entertainment toepassingen en ook PCs en laptops. Daarnaast kunnen de SD kaart slot en USB poort gebruikt worden voor het direct afspelen van Microsoft Office, PDF, foto, video en audio bestanden met de projector. Naast een beetje ingebouwd geheugen betekent dit dat je niet eens een PC hoeft te verbinden voor een bedrijfspresentatie. PowerPoint fanatiekelingen moeten echter onthouden dat de ingebouwde bestand ontleding van de ML750ST geen PowerPoint animaties ondersteunt.

Aan het begin van deze review gaven we aan dat de beamer gebruikt maakt van DLP technologie. Maar we willen echter ophelderen dat hij gebruikt maakt van een DLP systeem van individuele rode, groene en blauwe LED modules, in plaats van een kleurenwiel zoals bij de meeste normale DLP projectors. Deze aanpak is handig om twee redenen.

Ten eerste betekent dit dat de lamp een enorme gebruiksduur van 20.000 uur heeft in plaats van de standaard 2.000 – 6.000 uur. Ten tweede zorgt het gebruik van LED modules ervoor dat je de beamer direct in kan pakken en op kan bergen wanneer je hem uit hebt geschakeld. Je hoeft niet te wachten tot de lamp afgekoeld is voordat je hem op kan bergen, wat wel het geval is bij normale DLP beamers.

De ML750ST beweert een aantal interessante beeldspecificaties. De helderheid van 800 lumen en en geclaimde contrast ratio van 20.000:1 zien er beide erg veelbelovend uit voor een ‘broekzak’ beamer. En alhoewel de 1.280 x 800 WXGA resolutie niet Full HD is, zoals bij de meeste normale DLP projectors van zo’n €800, is het voor draagbare beamers best hoog.

Vergelijk prijzen nu bij:

De resolutie levert een native aspect ratio van 16:10 in plaats van 16:9 van televisies en de meeste video inhoud. Alhoewel dit betekent dat 16:9 inhoud niet gebruik kan maken van elke pixel die beschikbaar is in de ML750ST, behoudt de beamer de juiste aspect ratio wanneer 16:9 inhoud wordt weergegeven.

Het is het waard om op te merken dat alhoewel de ML750ST voornamelijk gericht is op de bedrijfspresentatie markt, de aparte RGB LEG aanpak ook aardig effectief is om accurate kleuren volgens de Rec 709 videostandaard te leveren (de nieuwe HDR beeldtechnologie is nog niet beschikbaar in de budget projectie wereld). Er zijn ook videovriendelijke presets en die 20.000:1 contrast ratio claim is vooral veelbelovend voor het afspelen van video’s.

 

Instellen van de Optoma ML750ST

De ST in de naam van de ML750ST staat voor ‘short-throw’. Dit laat direct een van de meest handige instelling features zien. Namelijk de mogelijk om een groot beeld vanaf een kleine afstand te creëren. Zo kan je bijvoorbeeld een 100-inch beeld krijgen, zelfs als de beamer maar 1m van het beeld afstaat.

Meer ondersteuningen bij het instellen (wat makkelijk moet zijn als je het over een beamer hebt die gefocust is op draagbaarheid) bestaan uit een redelijk effectief geautomatiseerd keystone correctie systeem en een ingebouwde sensor die de LED automatisch kalibreert wanneer je de beamer aanzet.

Gezien de aard van de beamer en de focus op gemak zal het niet als een verrassing komen dat hij niet veel aanpassingen voor het beeld heeft in het menu. De video en PC presets verrichten echter aardig goed werk.

Beste Optoma ML750ST Review

 

Beeldkwaliteit van de Optoma ML750ST

De ML750ST bewijst op veel manieren hoe ver de broekzak projectie is gekomen sinds de eerste introductie.

Op het gebied van het afspelen van video’s waren we voornamelijk onder de indruk van de zwartwaarden en kleurprestaties. Donkere scenes bevatten veel meer realistische zwarte kleuren dan we gewend zijn bij zulke kleine beamers. Er was relatief weinig grijze mist dat hing over delen van het beeld die er zwart uit zouden moeten zien. Dit zorgt er direct voor dat donkere scenes er veel meer geloofwaardig, inlevend en gedetailleerd uitzien, dan normaal het geval is bij dit soort beamers.

Vergelijk prijzen nu bij:

Dit gebrek aan grijsheid maakt het ook mogelijk om meer schaduwdetails te zien tijdens donkere scenes, wat ze een gevoel van diepte geeft die bijna gelijk is met heldere scenes. Als gevolg worden de schommelingen tussen inconsistente heldere en donkere scenes waar je vaak last van hebt bij ultra draagbare beamers enorm verminderd.

Wanneer we de Rec 709 Movie preset gebruiken is de subtiliteit en de echtheid van kleuren simpelweg het beste wat we in deze categorie gezien hebben. De presentatie van zonrijke landschappen tot huidskleuren is zo effectief, dat het zelfs mee kan doen met de kleur inspanningen van de meeste volledige budget DLP beamers.

Zwaar verzadigde kleuren zien er rijk en krachtig uit, terwijl subtiele huids- en kledingstinten weergegeven worden met finesse. Hiermee wordt de plastic achtige afwerking vermeden die je vaak ziet bij beamers die vooral focussen op afmetingen en functie. De hele tint van het kleurenpalet is ook aangenaam videovriendelijk in de Movie modus, waardoor de kleurtemperaturen die vaak beter bij de PC passen vermeden worden.

We waren ook aangenaam verrast hoe natuurlijk de ML750ST omgaat met beweging (zelfs wanneer we 240p video bronnen gebruikte) en de mogelijkheid om beelden te leveren die helder genoeg zijn om voldoening te geven in een donkere kamer, zelfs wanneer je een 100-inch beeld gebruikt.

Goedkope Optoma ML750ST Review

Dit zou zeer interessant in de oren moeten klinken voor personen die de ML750ST willen gebruiken als een home entertainment machine. De meeste ultra kleine beamers die wij uitgetest hebben, hebben namelijk moeite om beelden wijder dan 50 – 60-inch helder weer te geven.

Je hebt echter een donkere kamer nodig als je een groot scherm wilt projecteren. Iets wat mogelijk een probleem kan zijn in presentatie scenario’s. Nu we dat gezegd hebben, moeten we ook stellen dat de helderheid van de beamer ook voldoende zou moeten zijn om kleinere afmetingen zoals 40 – 50-inch met een kleine hoeveelheid licht van buitenaf weer te geven. Deze afmetingen zouden goed genoeg moeten zijn voor presentaties voor een kleine groep in een compacte vergaderzaal.

Vergelijk prijzen nu bij:

Het is echter onvermijdelijk dat de kleine afmetingen van de ML750ST ook wat problemen veroorzaken op het gebied van beeldprestaties. Ten eerste konden we duidelijk het DLP regenboog effect opmerken bij erg heldere beelden.

Er is ook meer ruis dan bij een normale budget DLP projector en de randen zien er soms een beetje gekarteld uit. Dit laatste wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het gebrek aan een native Full HD resolutie.

Daarnaast merkte we af en toe ook een dunne paarse halo rond erg gedefinieerde randen op. Tot slot scoort de ML750ST misschien goed op helderheid voor een broekzak beamer, maar als je op zoek bent naar een beamer die je alleen gaat gebruiken voor een groot scherm of als je je woonkamer niet helemaal donker kan maken, dan zal je een betere helderheid behalen met een standaard model, zelfs een budget versie. De Optoma H183X bijvoorbeeld, welke ook nog eens €200 goedkoper is.

Gezien de redelijke prestatie als een video beamer, waren we bang dat de beamer mogelijk problemen zou hebben als een data beamer. Dit bleek echter niet het geval te zijn en hij kon prima meekomen met de ViewSonic LightStream Pro7827HD, wat een zeer geschikte beamer voor presentaties is.

De kleurtemperatuur schakelt zonder problemen over naar kleuren die vriendelijk voor de PC zijn en zowel tekst als grafische objecten zien er scherp en makkelijk leesbaar uit. Het is wel belangrijk om op te merken dat we dezelfde resolutie als de beamer op de PC gebruikte.

Als je een andere PC resolutie gebruikt, dan beginnen teksten en grafische weergaven er zacht en gekarteld uit te zien. De algehele resultaten voor data waren echter beter dan we normaal gesproken zien bij deze soort beamers.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Geluidskwaliteit van de Optoma ML750ST

Aangezien gebruiksgemak de focus is van de ML750ST is, heeft hij ook een geïntegreerde speaker om te voorkomen dat je een externe unit moet vinden om hem op aan te sluiten.

Gezien de afmetingen van de beamer zou het niet als een verrassing moeten komen dat de speaker niet enorm is. Hij heeft een output van 1.5W. Dit betekent dat je de audio alleen maar als laatste optie zou moeten gebruiken, vooral wanneer je films kijkt. Het klinkt dun, ruw op hoge volumes, ingesloten en zonder bas. Je hebt daarnaast ook geen gevoel dat het geluid enigszins uit de buurt komt van het beeld.

De stemmen zijn echter altijd verstaanbaar (zelfs tijdens actie scenes) en het maximale volume voor zo’n kleine beamer is aardig hoog. De ruwheid op de hoogste volumes zorgt echter niet voor een erg comfortabele kijk ervaring.

 

Andere dingen om te overwegen

De ML750ST is erg stil voor zo’n kleine beamer, ondanks de indrukwekkende helderheid. Het geluid van de ventilator is zacht en onderdrukt en alhoewel je soms een zoemend geluid hoort op erg stille momenten, kan het geluid van de film of je stem dit makkelijk overstemmen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Optoma ML750STDe kleine afstandsbediening kunnen we echter niet positief over zijn. Ja je kan hem makkelijk meenemen in de tas die meegeleverd wordt met de beamer, maar de knoppen reageren niet altijd en het gebrek aan backlight van de knoppen maak het lastig om hem in een donkere kamer te gebruiken.

De input lag van de beamer (de tijd dat het neemt om een beeld te weergeven na de data ontvangen is) is indrukwekkend. Tijdens onze metingen met de PC preset modus maten we net 10ms. Dit is het laagste getal dat we ooit gezien hebben bij een beamer en je zou hem dus prima moeten kunnen gebruiken voor gamesessies bij vrienden. Als je de kwaliteit van het beeld uiteraard accepteert.

 

Moet je de Optoma ML750ST kopen?

Als de Optoma ML750ST verkrijgbaar was geweest vanaf zo’n €500, was het een geweldige budget optie voor verschillende doelgroepen geweest. Met de huidige prijs van ruim €600 betekent dit dat de beamer echter niet geschikt is voor iedereen. Want alhoewel hij hartstikke goed presteert voor een broekzak beamer, kan je bijvoorbeeld met de ViewSonic LightStream Pro7827HD een helderdere beamer met een grotere resolutie voor grotere schermen en kamers krijgen voor zo’n €100 meer (zowel voor business als home entertainment gebruik). Voor €200 minder kan je ook de Optoma H183X kopen als je alleen op zoek bent naar een beamer voor home entertainment en/of game gebruik.

Vergelijk prijzen nu bij:

Als de afmetingen van deze beamer echter zeer handig voor je zijn, dan is hij afgezien van een duidelijk regenboog effect zowel meer flexibel als getalenteerd dan andere mini projectors die we tot op heden getest hebben.

 

Conclusie Optoma ML750ST review

De ML750ST is niet goedkoop genoeg om het een geweldige oplossing voor absoluut iedereen te maken die geïnteresseerd is actie op het grote scherm voor thuis, in het kantoor of beide. Als het erg compacte design echter zeer praktisch voor is, dan is het de beste compacte beamer die we tot op heden getest hebben op het gebied van kwaliteit en de mogelijkheid om zonder problemen te schakelen tussen business en thuisgebruik.

Vergelijk prijzen nu bij:

We hopen dat je genoten hebt van deze Optoma ML750ST review.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo