Panasonic Lumix GX80 review

De Panasonic Lumix GX80 is de nieuwste compacte systeemcamera van het bedrijf. Hij is bedoeld als een afgeslankte versie van de meer geavanceerde GX8. In het aanbod van Panasonic staat hij net boven de GF6. In deze Panasonic Lumix GX80 review zullen we uitgebreid kijken of de camera de prijs waard is.

De GX80 heeft een 16 miljoen vier derde sensor en gebruikt de Micro vier derde mount. Dit maakt hem niet alleen compatibel met een enorme hoeveelheid lenzen van Panasonic, maar ook van Olympus en derde partijen.

Net als bij andere recente Panasonic producten is 4K een van de grootste features. Je kan niet alleen 4K video opnemen, maar ook 4K foto modi gebruiken om stilstaande beelden uit opgenomen video’s te halen of het focuspunt van de foto veranderen nadat deze gemaakt is.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Panasonic Lumix GX80 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Elektronische zoeker
 • Kleine afmetingen
 • Kantelend touchscreen
 • Wi-Fi

Negatief

 • Scherm draait niet
 • Kleine zoeker

 

Belangrijkste features

 • 16 megapixel vier derde sensor
 • 4K video opname
 • Ingebouwde 2.8m-dot elektronische zoeker
 • 12-32mm kit lens standaard meegeleverd
 • Prijs tijdens deze Panasonic Lumix GX80 review:

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Panasonic Lumix GX80 review:

Ontwerp en besturing

De GX7 van Panasonic was erg populair. Hij werd vervangen door de GX8, welke veel groter en zwaarder was. Veel personen klaagde over het verlies van de kleinere afmetingen van de GX7. Minder dan een jaar na de lancering van de GX8 introduceert Panasonic de GX80. Deze camera lijkt veel meer op de GX7 en zou daarom dus erg populair moeten zijn.

Beste Panasonic Lumix GX80 Review

De GX80 is erg compact, vooral wanneer je hem combineert met de standaard 12-32mm kit lens. De camera heeft een getextureerde deklaag. Dit helpt om je vingers zowel comfortabel aan de voor- als achterkant op het oppervlakte van de camera te laten zitten. De voorkant heeft ook extra grip om je een zeker gevoel te geven wanneer je de camera vasthoudt.

Er zijn minder knoppen en schakelaars die je direct toegang geven op de GX80 als op de GX8. Dit is geen verrassing, aangezien het een goedkoper alternatief is. Aan de bovenkant zit een modus draaiknop, die snel toegang geeft tot de verschillende modi. Daarnaast vind je de sluiter release knop, welke omringt wordt door een draaiknop. Deze stuurt verschillende instellingen aan, wat afhangt van de modus die je gebruikt. Als je bijvoorbeeld de diafragma prioriteit modus gebruikt, dan zal dit de diafragmawaarde aanpassen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Goedkoopste Panasonic Lumix GX80 Review

Aan de achterkant van de camera vind je een tweede draaiknop. Deze bestuurt wederom andere instellingen afhankelijk van de modus die je gebruikt. Als je nog steeds in de diafragma prioriteit modus zit, dan zal je nog steeds de diafragma aansturen. Als je echter overschakelt naar de handmatige modus, dan zal je met de bovenste knop de diafragma aansturen en de knop aan de achterkant stuurt de sluitersnelheid aan. Als je de diafragma of sluiter prioriteit modus gebruikt en de achterste knop lichtjes indrukt, dan kan je de blootstelling compensatie aanpassen.

Er zijn ook een goede hoeveelheid aanpasbare knoppen aan de achterkant van de camera. Hier kan je functies aan koppelen waar je snel toegang toe moet hebben. Standaard krijg je met de Fn2 knop toegang tot het snelmenu. Deze bevat rechtstreekse toegang tot veelgebruikte instellingen, zoals witbalans, ISO en andere.

Je hebt standaard ook toegang tot 4K video modi via speciale knoppen. Er zijn drie modi waar je uit kan kiezen. Deze zijn 4K Burst, 4K Burst (Start/Stop) en 4K Pre-Burst. 4K Burst neemt 4K video op met 30fps voor zolang je de sluiter release knop indrukt. Start/Stop zal zoals de naam aangeeft de opname starten wanneer de release ingedrukt wordt, maar stoppen wanneer je deze weer indrukt. Pre-Burst neemt maar twee seconden video op, maar een seconde is voordat je de sluiter release knop indrukt en een seconde daarna. De camera buffert constant in deze modus. Het maakt niet uit welke 4K video modus je gebruikt, want bij alle kan je tijdens het afspelen 8-megapixel foto’s maken in de camera.

De Post Focus modus maakt ook gebruik van 4K video. Dit creëert een video met een verschillend focuspunt per frame. Tijdens het afspelen kan je een willekeurig focuspunt uitkiezen. Het is een aardig handige functie voor sommige objecten. Het blijft echter een gimmick en iets wat je waarschijnlijk bijna nooit zult gebruiken.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Scherm en zoeker

Een van de voordelen van de GX80 ten opzichte van de GF serie van Panasonic camera’s is de toevoeging van een elektronische zoeker. Alhoewel degene die gebruikt wordt kleiner is dan op de GX8, biedt deze nog steeds een duidelijk en helder beeld. Er is ook een elektronische sensor om de zoeker automatische in te schakelen (en het scherm uit te schakelen) wanneer je de camera voor je oog plaatst.

Terwijl je de zoeker gebruikt blijft het mogelijk om het scherm te gebruiken om AF punten in te stellen via het Touchpad AF. Gebruik simpelweg je vinger om het punt aan te raken wat je nodig hebt. Het is veel meer intuïtief dan proberen te raden welke knop je moet indrukken. Een minpunt is echter dat je af en toe per ongeluk het AF punt met je neus instelt.

Het scherm van de GX80 is kantelend in plaats van volledig draaibaar. Dit is handig voor veel vreemde hoeken, maar het is minder bruikbaar wanneer je in portretformaat opneemt. Hij kan niet naar voren gedraaid worden zoals het scherm van de GF6. Fans van selfies zullen dus mogelijk teleurgesteld zijn. Het is echter zoals eerder al aangegeven touch gevoelig en vooral handig voor het instellen van het AF punt en navigeren door menu’s. Tijdens gebruik reageert het scherm goed en is het goed geïmplementeerd.

Vergelijk prijzen nu bij:

Compacte Panasonic Lumix GX80 Review

 

Lens

De GX80 wordt standaard geleverd met een 12-32mm kit lens. Alhoewel deze een relatief korte vocale lengte is, zorgt het voor een degelijke rondloop lens. Het grootste pluspunt is zijn kleine afmeting. De lens klapt helemaal in, waardoor de afmetingen van de camera wanneer je deze niet gebruikt erg klein zijn.

Als je echter serieus bent over je fotografie, dan is de kans groot dat je in andere lenzen zult investeren. Het goede nieuws is dat er een hoop beschikbaar zijn, zeker weten meer dan andere compact systeemcamera’s. Aangezien Panasonic het Micro vier derde met Olympus deelt, kan je de lenzen van beide merken gebruiken.

 

Prestaties en AF van de Panasonic Lumix GX80

Panasonic camera’s hebben een redelijke reputatie voor snelle auto-focus en ook de GX80 stelt hier niet teleur. Focussen is accuraat in verschillende omstandigheden, waarbij een focuslamp assistentie biedt wanneer de zon ondergaat. Tijdens perfect licht focust de lens bijna onmiddellijk en met iets lagere snelheden als het aardig donker is.

De opstarttijd is snel, maar als je de meegeleverde 12-32mm kit lens gebruikt, moet je deze ook uit schuiven voordat je de camera kan gebruiken.

Vergelijk prijzen nu bij:

Verwerkingssnelheden zijn ook geweldig, met vliegensvlugge foto-tot-foto tijden. Je merkt ook geen lag tijdens normale omstandigheden op wanneer je afbeeldingen terugkijkt. Het kan een paar seconden duren voordat de camera de afbeeldingen verwerkt wanneer je de 4k foto modi gebruikt. Aangezien dit echter een aardig intensieve taak is, vinden wij dat dit niet te lang duurt.

Naast het gebruik van de 4K foto modi om snel bewegende objecten vast te leggen, kan je ook een burst modus gebruiken. De burst diepte is relatief gelimiteerd tot 13 frames in raw formaat of veel beter in JPEG met 100 frames beschikbaar.

Als een gevolg is het veel makkelijker om split-second momenten vast te leggen door gebruik te maken van de 4K video modi, welke 30fps gedurende vele minuten vastlegt en hier dan een foto uithalen. Uiteraard krijg je wel maar een 8 megapixel bestand als je dat doet. Als je dus gebruik wilt maken van de volledige 16 megapixels van de sensor, dan is burst mogelijk de beste keuze voor je.

Goedkope Panasonic Lumix GX80 Review

 

Beeldkwaliteit van de Panasonic Lumix GX80

Meestal werkt het GX80 meetsysteem om goed gebalanceerde blootstellingen te produceren. Een elektronische sluiter maakt het daarnaast mogelijk om gebruik te maken van supersnelle sluiter snelheden met wijde diafragma’s om overmatige blootstelling te voorkomen.

Beste Panasonic Lumix GX80 Review

Wanneer je rechtstreeks via de camera JPEG afbeeldingen bekijkt zijn de kleuren fijn verzadigd en levend, waarbij een goede hoeveelheid realisme behouden blijft. De corresponderende raw bestanden zijn iets meer gedempt. Dit is echter goed nieuws wanneer je je foto’s naderhand wilt bewerken.

Tijdens kunstlicht zijn de kleuren iets te geelachtig, maar het is niet heel dramatisch. Als je 100% precisie wilt hebben, dan is het een goed idee om een specifiek witbalans instelling te gebruiken.

Voor de eerste keer in een Panasonic G-serie camera is er geen anti-aliasing filter. Als een gevolg is het detail erg indrukwekkend, waarbij er voldoende zichtbaar is wanneer je naar de afbeeldingen kijkt via de standaard gevoeligheid van de camera.

Aan de hogere kant van de gevoeligheid (vanaf ISO 3200 en hoger) zal je een beetje beeld versoepeling zien wanneer je sommige delen van een afbeelding op 100% bekijkt. Dit zou echter alleen maar een probleem moeten zijn wanneer je enorme afmetingen wilt printen of als je veel wilt bijsnijden in een afbeelding.

Vergelijk prijzen nu bij:

Als je een fan bent van digitale filters, dan biedt de GX80 een geweldige keuze. Sommige zijn geweldig, sommige zijn matig. Het hangt uiteindelijk af van je persoonlijke voorkeur. Het meest handige van alles is dat je in raw formaat vast kan leggen met digitale filters. Dit geeft je de optie om later met een schone versie te werken als dat nodig is.

Optische beeldstabilisatie is nu 5-axis. Dit betekent in principe dat je met langzame sluiter snelheden beelden vast kan leggen en dit met een betere bescherming tegen beeldvervaging. Het is een effectief systeem en betekende dat we zelfs met een snelheid van 1/5 seconde scherpe afbeeldingen konden krijgen.

Beste goedkope Panasonic Lumix GX80 Review

 

Video

Veel camera’s en telefoons kunnen nu 4K video opnemen. Het is dus niet meer zo’n super spannende feature als voorheen. Desalniettemin is het nog steeds een mooie toevoeging op een camera die mogelijk gekocht wordt door iemand die net begint met fotografie.

De kans is klein dat de GX80 gebruikt gaat worden door iemand met een serieuze interesse in videografie. Hij kan echter toch geweldige video’s vastleggen. Je kan tijdens de opname op het scherm drukken om de auto-focus aan te passen, wat rustig en soepel gedaan wordt. Je hebt ook de optie om in HD op te nemen (1.920 x 1.080) als je niet de ultra-hoge resolutie van 4K nodig hebt.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Moet je de Panasonic Lumix GX80 kopen?

Aangezien Panasonic zich al langere tijd bevindt in de markt van compacte systeemcamera’s, zou het bedrijf moeten weten wat ze doen. Met camera’s zoals de GX80 bewijst het bedrijf dat ze bereidt zijn om te luisteren naar de feedback van de klant.

Alhoewel de GX8 geweldige specificaties heeft, waren er veel personen die de kleinere afmetingen van de GX7 miste. De GX80 biedt misschien niet dezelfde hoeveelheid geavanceerde features als de GX8, maar is een geweldige compromis en aantrekkelijke kleine CSC voor zo’n beetje elke gebruiker.

De beeldkwaliteit is fantastisch, vooral wanneer het op detail aankomt. Dit is te danken aan de verwijdering van het optische low-pass filter. JPEG afbeeldingen zijn helder en vol leven, terwijl prestaties tijdens weinig licht ook indrukwekkend zijn.

Als we een beetje pietluttig zijn, dan moeten we toegeven dat de zoeker aan de kleine kant is. Ook draait of kantelt het scherm niet genoeg om naar voren te richten. Beide features zijn echter bruikbaar en veel personen zullen vinden dat je een eerlijke prijs betaald voor de kleinere en handigere afmetingen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Op het gebied van waarde heeft de GX80 momenteel dezelfde prijs als zijn dichtstbijzijnde concurrent, de Olympus OM-D E-M10 II. Deze laatste biedt echter geen 4K video opname.

Als je op zoek bent naar iets om de volgende stap te maken vanaf een compact camera of misschien zelfs een mobiele telefoon, dan zal je zonder twijfel tevreden zijn met de GX80. Het is een geweldige reis camera dankzij zijn kleine afmetingen en is zeer waarschijnlijk ook aantrekkelijk voor fotografen die momenteel veel grotere modellen gebruiken als hun primaire camera.

 

Conclusie Panasonic Lumix GX80 review

Een kleine, nette en aantrekkelijke compacte systeemcamera met een geweldig setje features voor een redelijke prijs. Panasonic heeft een echte winnaar geproduceerd met de GX80, wat hem de beste middenklasse CSC op de markt maakt. We hopen dat je genoten hebt van deze Panasonic Lumix GX80 review.

Vergelijk prijzen nu bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo