Parrot Bebop 2 review

Parrot heeft zijn populaire camera drone bijgewerkt met de Bebop 2, welke een dubbele vliegtijd en echt autonoom vliegen beloofd. Op veel punten slaagt hij daarin. We hebben erg genoten van het vliegen met de Bebop 2, met een scherpe prestatie, uitstekende accuduur en erg aantrekkelijke videobeelden. Er zijn echter nog steeds wat ruwe randen die bijgewerkt moeten worden, zoals touchscreen besturingen die gevoeligheid missen en een fisheye objectief die erg gevoelig is voor zonnestralen en vergelijkbare problemen. Je leest er alles over in deze Parrot Bebop 2 review.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Parrot Bebop 2 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Uitstekende accuduur
  • Telefoon/tablet besturingen zijn makkelijk om te leren
  • Onderdelen kunnen makkelijk vervangen worden
  • Goede videokwaliteit

Negatief

  • Touchscreen besturingen missen gevoeligheid
  • Camera is erg gevoelig voor zonnestralen

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Parrot Bebop 2 review:

Design

Het is erg makkelijk om de Bebop 2 door de war te halen met de originele Bebop. Hij heeft dezelfde vorm, plastic frame constructie en fisheye objectief aan de voorkant, alleen omringt nu maar een kleine hoeveelheid van breekbare en makkelijk krassende schuim de voorste lens. Parrot beweert ook dat ze het frame en de behuizing volledig opnieuw ontwikkeld hebben, om de drone steviger te maken zonder het gewicht en de afmetingen te verhogen/vergroten (480 gram, 330 x 305 x 102mm).

Goedkoopste Parrot Bebop 2 Review

Een grote hoeveelheid van dat gewicht is de accu, wat een zware (193 gram) 2700mAh Li-Polymeer accu is die aan de achterkant van de behuizing gevonden kan worden. Dat is meer dan de dubbele capaciteit (en gewicht) van de originele Bebop accu. Parrot heeft ook een aantal klittenband strips meegeleverd die de behuizing omringen voor extra beveiliging.

Het fisheye objectief met zijn 170 graden kijkhoek zit aan de voorkant. Dit betekent dat de Bebop 2 bijna alles voor hem kan zien (uiterst links, rechts, boven en beneden). Hij gebruikt niet alles van dit gezichtsveld en gebruikt in plaats daarvan dit om de video te stabiliseren door de beweging van de quadcopter aan te voelen en het gebied dat opgenomen wordt op basis daarvan te bewegen. Dus wanneer de quadcopter kantelt omdat hij naar voren beweegt, reageert de computer in de Bebop 2 hierop en beweegt het videogebied om deze beweging te elimineren. De meeste drones maken gebruik van een actief stabilisatiesysteem, waarbij de motors de camera fysiek bewegen om te compenseren, maar de Bebop 2 doet dit allemaal in de software en gebruikt het fisheye objectief als een digitaal stabilisatiesysteem. Het klinkt ingewikkelder (en dat is het ook), maar het is aardig effectief. In de meeste gevallen is de video scherp en soepel, met zachte pans en draaiingen die het meer agressieve karakter van de quadcopter onderdrukken. Het betekent ook dat het opgenomen videobeeld kan pannen en tilten zonder de quadcopter te bewegen.

Vergelijk prijzen nu bij:

Naast deze digitale stabilisatie bevinden de camera en andere elektronica zich in een deel van de behuizing die fysiek gescheiden is van de base. Deze twee onderdelen worden verbonden met zachte rubberen ballen, welke de vibraties van de motoren absorberen. Dit systeem is wederom aardig effectief.

Beste Parrot Bebop 2 Review

 

Specificaties Parrot Bebop 2

  • Rotors: 4 (3 bladen per rotor), vervangbaar, 127mm diameter
  • Accu: 2.700mAh Li-ion polymeer (quadcopter)
  • Accuduur: 25/23 minuten (beweert/getest)
  • Vliegtijd: 23 minuten
  • Camera: 14 megapixels, 30fps
  • Smartphone bestuurd: Optioneel
  • Afmetingen: 330 x 305 x 102mm
  • Gewicht: 480 gram
  • Prijs tijdens deze Parrot Bebop 2 review:

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Controller

Er zijn twee manieren om de Bebop 2 te besturen: via een smartphone of met de nieuwe Skycontroller. We hebben beide uitgeprobeerd. De smartphone besturing is via de FlightAware 3 app, welke beschikbaar is voor zowel iOS en Android. Dit is dezelfde app die gebruikt wordt bij goedkopere drones van Parrot, maar laat je niet voor de gek houden, het is een geavanceerde app die een hoop features biedt.

Met deze app kan je de drone direct besturen, de GPS locatie van de quadcopter en smartphone volgen, foto’s of video’s maken en alle instellingen aanpassen. De app is een beetje verwarrend in het begin, aangezien er een hoop data aan de live view toegevoegd wordt. Dit is echter niet heel erg lastig om uit te vogelen en het biedt een simpele interface voor de meeste features van deze drone, waaronder opstijgen, landen, video start en stop, foto’s en accuniveaus.

 

Skycontroller

De andere manier om de Bebop 2 te besturen is met de nieuwe Skycontroller. Dit is een groot en aardig zwaar apparaat die er uitziet als iets van een Sci-fi film. Hij is vele malen groter dan de controllers van andere drones, zoals de Yuneec Q500, met een antenne die groter is dan de meeste. Hij heeft twee besturingssticks, een aantal knoppen en een grote antenne aan de voorkant die bewogen en gekanteld kan worden richting de Bebop 2. Je telefoon of tablet die FlightAware 3 draait past in het midden en vergrendel je, zodat je de live video op het scherm kan zien. Er wordt ook een nekband meegeleverd en dat is een goed iets, aangezien de hele controller met iPad Mini bijna 2kg weegt. Je hebt beide handen nodig om de Skycontroller vast te houden, waarbij elke hand een handgreep vasthoudt. Met de linkerhand heb je toegang tot een besturingsstick en knoppen om te beginnen met opnemen, toegang tot instellingen te krijgen, terug te gaan en een muisbesturing om door het menu te navigeren. De rechterhand krijgt de andere besturingsstick en knoppen om een GPS locatie te markeren, terug naar huis te keren en het gezichtsveld van de camera te bewegen. Aan de onderkant van het apparaat vind je LED indicators terug voor de accu van de Skycontroller en drone en de signaalsterkte tussen de twee.

Vergelijk prijzen nu bij:

Het idee hier is dat deze controller de touchscreen besturing volledig overneemt. Je zou moeten kunnen vliegen en instellingen aan kunnen passen zonder je handen van de controller af te halen. Het werkt aardig goed zodra je de lay-out van de knoppen onthoudt. We konden verschillende vluchten maken met de Skycontroller en een iPad Mini, zonder dat we het scherm van de iPad aan hoefde te raken zodra de app draaide. De besturingssticks zitten ook natuurlijk onder je duimen wanneer je de handgrepen vasthoudt en hij is comfortabel om te gebruiken tijdens langere vluchten zodra je het gewicht rond je nek aangepast hebt. De Skycontroller is echter groot en zwaar en dit lijkt het doel van de Bebop 2 een beetje te niet te doen. Op zichzelf is de Bebop 2 een erg mobiele drone die je makkelijk met je mee kan nemen. Voeg daar echter de Skycontroller aan toe en je hebt een groot, zwaar en lastig ding om met je mee te nemen.

Goedkope Parrot Bebop 2

De Skycontroller maakt het echter wel mogelijk om andere interessante features te gebruiken. Verbind een video headset met de HDMI poort en je krijgt te zien wat de quadcopter ziet. Een USB poort maakt het ook mogelijk om de drone via een computer te besturen met de ARDroneSDK, die het bedrijf aanbiedt aan programmeurs.

Je bestuurt de Bebop 2 via een 2,4GHz of 5GHz Wi-Fi signaal, welke automatisch geselecteerd wordt om storing te minimaliseren. Als je een tablet en FreeFlight 3 gebruikt, dan is de verbinding tussen de quadcopter en je telefoon/tablet. Als je de Skycontroller gebruikt, dan is er een Wi-Fi verbinding tussen de Bebop en de controller en nog een tussen de controller en je apparaat. Dit betekent dat je met de Wi-Fi instellingen op je telefoon/tablet moet spelen, wat sommige gebruikers misschien verwarrend vinden. We hadden geen problemen een verbinding tot 30m te behouden met alleen een iPad, maar op die afstand begon de video wel een beetje te happeren, waardoor het lastiger werd om de drone te besturen. De Skycontroller heeft zeker weten een sterker signaal, wat hij te danken heeft aan de grote antenne op de voorkant.

Deze kon over veel langere afstanden een sterk signaal behouden. We hebben hem tot 100m uitgetest en Parrot beweert dat ongeveer 6km mogelijk is. Als je van plan bent om lange afstanden te vliegen (of in gebieden waar een hoop Wi-Fi signalen zijn), dan is de Skycontroller een handige toevoeging. Personen die af en toe vliegen hebben hem echter niet nodig, vooral omdat de bundelprijs van de drone en skycontroller €599 is.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Vliegen met de Parrot Bebop 2

Vliegen met de FreeFlight 3 app is een gemengde ervaring. Het pluspunt is dat de app de leercurve voor nieuwe piloten verlaagt, omdat hij geautomatiseerd is. Om op te stijgen klik je op de opstijg of takeoff knop en de quadcopter stijgt op en blijft 1,5m boven de grond zweven. Om te manoeuvreren druk je op een van de virtuele besturingssticks op het scherm en beweeg je je vinger. Standaard bestuurt de linker stick de hoogte en rotatie, terwijl de rechter links-rechts en naar voren-naar achter bewegingen bestuurt. Er is ook een trick modus, waarmee je de drone trucjes uit kan laten voeren. Selecteert het trucje via het menu aan de bovenkant van het scherm, dubbelklik en de Bebop 2 voert het trucje uit. Deze trucjes bestaan onder andere uit salto’s of flips. Wanneer je klaar bent druk je op de land knop en de Bebop 2 land voorzichtig. Het is erg eenvoudig en recht toe, recht aan om te leren en gebruiken, wat bij nerveuze of beginnende piloten zal passen.

Het minpunt is dat er een kleine (maar merkbare) vertraging is tussen de controller op het scherm bewegen en de quadcopter die hierop reageert en de besturing mist subtiliteit. De vertraging is meer vervelend dan problematisch, maar het is een goed idee om obstakels en vliegen met hoge snelheden te vermijden totdat je hieraan gewend bent. Het gebrek aan subtiliteit is ook vervelend, omdat het het lastiger maakt om dingen te doen, zoals erg langzaam over een mooie locatie vliegen terwijl je een video maakt. Er is niets tussen zweven en passeren met een matige snelheid, wat waarschijnlijk gedaan is om kleine bewegingen van de vinger soepel te maken. Voor de meeste gebruikers zal het gebruiksgemak echter zwaarder wegen dan de nadelen.

Beste Parrot Bebop 2

De Skycontroller vermijd beide problemen. De besturingssticks reageren erg goed, zelfs op de kleinste bewegingen en de vertraging is veel minder merkbaar. Dit maakt het veel makkelijk om de Bebop 2 te besturen wanneer je zowel langzaam als snel vliegt. Het maakt niet uit of je manoeuvreert om langs een obstakel te manoeuvreren of langzaam passeert om een mooiere video te maken. Andere features zijn gekoppeld aan de knoppen van de Skycontroller, met knoppen om terug te keren en landen, video opname te starten en stoppen en andere functies. De Skycontroller voelt zeker weten comfortabel in de handen, maar we vonden hem net zo comfortabel als de veel kleinere controller van de Yuneec Q500 of de DJI Phantom 4 review.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Autonoom vliegen

De Bebop 2 biedt niet direct uit de doos een volledige autonome modus, maar je kan dit toevoegen door de FlightPlan in-app feature aan te schaffen, welke €20 kost. Dit verandert de Bebop 2 in een autonome drone die een GPS gedefinieerd vliegplan kan volgen, van waypoint naar waypoint kan vliegen en foto’s of video’s kan maken, roteren en kantelen op basis van van te voren ingestelde hoeken of pauzeren.

Vluchtplannen kunnen opgeslagen, een naam gegeven en afgespeeld worden met een enkele tik. Dit voegt zeker nieuwe mogelijkheden aan de Bebop 2 toe. Je kan bijvoorbeeld een erg ongebruikelijke timelapse van een bouwproject van boven maken, waarbij je een vluchtplan maakt om op bepaalde punten boven de bouwplaats te vliegen en een foto te maken. Je moet echter wel oppassen, aangezien de Bebop 2 er geen probleem mee heeft om tegen een boom of andere obstakel te vliegen als deze zich tussen de waypoints bevinden en ook buiten bereik van je signaal vliegen.

Parrot Bebop 2

Wanneer een vluchtplan gevolgd wordt en je verbonden bent, dan kan je deze op elk moment stoppen of wijzigen, maar niet wanneer de drone buiten bereik is. Je kan een vlucht die je gemaakt hebt niet opnemen en afspelen, ook al neemt de FreeFlight app automatisch de details van je vluchten op en bewaart deze online. Dit lijkt een rare keuze, aangezien vaak de beste manier om een veilige route te creëren, is deze handmatig vliegen, opnemen en daarna afspelen. Vergelijkbare apps voor drones zoals de Yuneec Q500 en DJI Phantom 3 maken dit wel mogelijk.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Foto’s en video’s met de Parrot Bebop 2

We waren onder de indruk van de videokwaliteit van de Bebop en bij de Bebop 2 was dit niet anders. De video heeft een Full HD resolutie (1.920 x 1.080) met 30 frames per seconde en de kleuren zijn goed en de bewegingen soepel. De verwerking van de digitale stabilisatie van de Bebop is echter goed merkbaar. Rechte lijnen en randen hebben een aardig abrupte traptrede uitstraling, voornamelijk degene met een hoge contrast. Afgezien van dit werkt de digitale stabilisatie erg goed. De pannen en kantelingen die de quadcopter maakt zijn voor het overgrote deel niet zichtbaar in de uiteindelijke video, wat een erg soepele en natuurlijke uitstraling heeft. Dit is zelfs het geval bij situaties waarbij de Bebop 2 zwaardere briesjes moet verduren. De video ziet er nog steeds uit alsof deze vanaf een soepel platform is opgenomen. De camera in de Bebop 2 kan ook 14 megapixel foto’s maken, waarbij je de keuze hebt om gebruik te maken van dezelfde stabilisatie als bij de video of zonder deze met fisheye afbeeldingen die een gezichtsveld van 170 graden hebben.

De wijde hoek lens heeft echter wel een nadeel, aangezien hij gevoelig is voor zonnestralen die je video er uit kunnen laten zien als een JJ Abrams film en de algehele videokwaliteit te niet kan doen. De zonnestralen worden veroorzaakt door licht dat de lens binnenkomt vanaf een hoek en reflecteert op de elementen van het objectief. Fisheye objectieven zijn hier erg gevoelig voor, omdat de wijde hoek van het objectief betekent dat de lens vaak een hoek heeft die licht opvangt.

De video die de Bebop 2 vastlegt heeft echter niet de scherpte en helderheid die de DJI Phantom 3 zo goed maakte. Alhoewel de video soepel is en aardig wat detail heeft, mist hij de sterkte en diepte van kleur dat de Phantom had en het traptrede effect dat gecreëerd wordt door de digitale stabilisatie is erg afleidend wanneer je het opmerkt.

Goedkope Parrot Bebop 2 Review
Foto’s en video’s worden opgeslagen op het 8GB flashgeheugen dat in het apparaat is gebouwd en vervolgens draadloos naar de FreeFlight app gestuurd wordt of via een USB kabel die je aan de achterkant van de Bebop 2 verbind. 8GB is voldoende voor ongeveer 50 minuten video, dus zelfs de meest enthousiaste lucht videografen zouden niet zonder opslagruimte moeten komen te zitten. Video’s worden opgeslagen als MP4 bestanden, welke geïmporteerd kunnen worden in de meeste videobewerkingsapps, zoals iMovie.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Onderhoudsvriendelijkheid

De Bebop was een drone die erg makkelijk gerepareerd kon worden en bij de Bebop 2 is dit niet anders. Elk onderdeel van de drone kan makkelijk verwijderd en vervangen worden. De rotorbladen kunnen makkelijk verwijderd worden met de meegeleverde tool en een vervangingssetje van 4 kost €13. De poten van de drone kunnen ook verwijderd en vervangen worden als ze afbreken en ook dit setje kost €13.

 

Accuduur

De accu is een van de primaire updates van de Bebop. Het originele model had een 1200mAH accu die een gebruikstijd van ongeveer 9 minuten bood, maar de Bebop 2 heeft een grotere 2700mAH accu die het volgens Parrot 25 minuten volhoudt. Deze bewering was aardig accuraat, aangezien we een gebruikstijd van 23 minuten bereikte tijdens onze Parrot Bebop 2 review met de meegeleverde accu, wat een flinke verbetering is ten opzichte van de 10 minuten die we bij de originele Bebop behaalde. Dit betekent langere opnames en meer tijd om na te denken over een opname en deze te maken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de accu. Dezelfde accu wordt gebruikt in de Skycontroller en een reserve accu kost €60. Dat is niet goedkoop, maar de extra vliegtijd die de grotereaccu biedt maakt het makkelijker om te accepteren.

Gebruikers van de originele Bebop kunnen echter niet de accu’s die ze hebben gebruiken, omdat deze niet compatibel zijn met de Bebop 2, aangezien de nieuwe accu groter en zwaarder is en een andere verbinding heeft. Het duurt ook langer om de nieuwe accu op te laden, wat ongeveer 70 minuten per accu duurde met de meegeleverde oplader, welke maar een accu per keer kan opladen.

 

Conclusie van deze Parrot Bebop 2 review

De kit die we uitgetest hebben is niet goedkoop. Parrot stuurde onze de Bebop 2, Skycontroller en een Bebop rugzak waar je alles netjes in kan doen. Deze combinatie kost €699. Zonder al deze extra’s betaal je €399 voor de Bebop 2. Dat is een hoop wanneer je al een drone die video’s op kan nemen voor minder dan €100 kan kopen, maar de foto’s en video’s van de Bebop 2 zijn uiteraard veel beter, hij is makkelijker voor beginners om mee te vliegen en biedt geweldige prestaties.

Vergelijk prijzen nu bij:

De Parrot Bebop 2 biedt een hoop positieve dingen. Het is een drone die eenvoudig en leuk om te vliegen is en geweldige video’s maakt zonder teveel gedoe. Hij automatiseert de lastige onderdelen van het vliegen (opstijgen en landen) en heeft geen problemen met windvlagen. De langere accuduur maakt het ook leuker, zodat je tijd hebt om gewend te raken aan de besturingen en zonder zorgen video’s en foto’s kan maken. De touchscreen besturingen zijn echter een beetje lastig en de optionele Skycontroller is groot en zwaar. De Bebop 2 kan je zonder problemen in een rugzak doen om video’s te maken tijdens een boswandeling en ruimte overhouden voor een lunch, terwijl de Skycontroller alleen al de meeste ruimte in een rugzak in beslag zal nemen. Afgezien van dit alles is de Bebop 2 een uitstekende update van de originele Bebop en blijft een van de beste drones voor personen die eenvoudig willen vliegen en geweldige video’s willen maken voor een prijs die een stuk lager is dan de professionele consumenten drones.

We hopen dat je van deze Parrot Bebop 2 review hebt genoten.

LEES OOK: Drone kopen gids

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo