Parrot Bebop drone review

Plus- en minpunten in één oogopslag

Voordelen

  • Makkelijk te dragen
  • Duurzaam ontwerp
  • Simpele besturing
  • Uitstekende autonome features
  • Betaalbare prijs

Nadelen

  • Onnauwkeurige tabletbesturing
  • Gelimiteerde batterijduur
  • Gelimiteerd bereik

Vergelijk prijzen bij

Parrot Bebop drone review

Parrot was één van de eerste bedrijven die voor een verrassing zorgde in de consumenten UAV industrie toen ze de AR 2.0 drone in 2010 uitbrachten. Nu een aantal jaren later zijn ze terug met de Parrot Bebop drone, een kleinere, slimmere en meer op camera gefocuste drone.

Met een prijs van €489 belooft de Parrot Bebop drone veel vergelijkbare features die drones met een twee keer zo hoog prijskaartje hebben, waaronder GPS en streaming video. Maar kan hij echt vergeleken worden met duurdere UAVs? We maakten een testvlucht om dit uit te vinden.

Parrot Bebop Drone review

 

Features

Je hebt het nooit in de gaten wanneer je er naar kijkt, maar de Parrot Bebop drone is een kleine drone met aardig wat features. Onder de bedekking zitten vier borstelloze elektromotoren, een 1.200 mAH lithium polymeer batterij, een HD camera, GNSS locatiebepaling (GPS en GLONASS) en veel andere sensoren. De vliegtijd is ongeveer 11 minuten en hij wordt geleverd met twee batterijen, wat je dus een totale vliegtijd van 22 minuten geeft.

Hij heeft ook hersenen. Graaf dieper en je zal de P7 dual-core CPU van Parrot, een quad core GPU en 8GB intern geheugen vinden. Met dit alles weegt hij niet meer dan 400 gram. Schijnbaar worden grote dingen in kleine pakketten geleverd. De Parrot Bebop drone is direct gereed om mee te vliegen wanneer je hem uit de doos haalt en al het besturen wordt gedaan met de smartphone of tablet van de gebruiker met de meegeleverde Free Flight 3 applicatie van Parrot (beschikbaar voor iOS, Android en Windows).

LEES OOK: Drone kopen tips & gids

 

Bouwkwaliteit en duurzaamheid

Als er één ding is die we van deze drone geleerd hebben, is dat bouwkwaliteit en duurzaamheid niet noodzakelijk samen gaan. We zullen je het uitleggen. De Parrot Bebop drone voelt niet erg stevig aan. Veel van de onderdelen zijn gemaakt van goedkoop ABS plastic en het grootste gedeelte van de behuizing van de camera is gemaakt van schuimplastic. De batterij maak je vast met klittenband. Alles ziet er goedkoop en zeer breekbaar uit, maar hij is wonder boven wonder erg duurzaam. Parrot heeft een aantal hele slimme ontwerpkeuzes gemaakt. Ze hebben ervoor gekozen om lichtgewicht en flexibele onderdelen in plaats van harde, stijve onderdelen te gebruiken en dat is een briljante keuze. Als andere drones eikenbomen zijn, dan is de Parrot Bebop drone een rietstengel. Hij buigt een beetje dus als je een ruwe landing maakt, dan is de kans een stuk kleiner dat de onderdelen scheuren of afbreken.

Tijdens de eerste vluchten besloten we om binnenshuis te vliegen en de prop guards te gebruiken om te vermijden dat we onze lampen kapot maakten of vast kwamen te zitten in het koord van de lamellen. Dit bleek een slecht idee te zijn. De quick start gids vergat te vermelden dat je de instellingen van de drone moet aanpassen wanneer de prop guards aanstaan, want anders zweeft hij rond in de kamer en is hij erg lastig om onder controle te houden. Zonder deze kennis stortte we zo’n zes of acht keer redelijk hard neer totdat de batterij leeg was, maar ondanks de schuimplastic en plastic constructie (of juist hierom) bleef de drone het erg goed doen. Hij zal piepen en klagen na elke crash en soms knippert er zelfs een lichtje naar je, maar je hoeft alleen maar de batterij er uit te halen en er weer in te doen. Wanneer je vervolgens weer verbinding maakt zal de Parrot Bebop drone het trauma van de vorige crash vergeten zijn en weer vliegen alsof er niks gebeurt is.

Parrot Bebop Drone kopen

 

Batterijduur en oplaadtijd

Het eerste wat we deden toen we de Parrot Bebop drone uit de doos haalden was de batterij opladen, aangezien deze helemaal leeg was. Het duurde ongeveer een uur voordat hij volledig opgeladen was en dit bleef ook zo na meerdere keren opladen. Voor deze oplaadtijd krijg je 10 of 11 minuten vliegtijd. Tijdens onze eerste test lieten we hem op de zelfde plek zweven en toen hield hij het ongeveer 11 minuten vol, dus Parrot liegt niet over de batterijduur. Toen we echter met hoge snelheden rondvlogen daalde dit naar 9 of 10 minuten. Gelukkig laat de Free Flight 3 app de batterijduur in realtime zien en de drone zal automatisch terugvliegen en landen wanneer de batterij kritiek laag wordt.

Deze tijden zijn niet geweldig als je ze vergelijkt met de 20 minuten van een drone zoals de DJI Phantom 2, maar het goede nieuws is dat de Parrot Bebop drone geleverd wordt met een extra batterij en als je nog meer wilt kopen, dan kost dat je maar €40 per stuk. Dat is relatief goedkoop als je dit vergelijkt met batterijen van andere drones, dus je hoeft niet je bankrekening te plunderen voor wat extra vliegtijd.

Vergelijk prijzen bij

 

Vliegprestaties, controle en autonomie

Als je op zoek bent naar een drone die je makkelijk kan besturen, dan hoef te niet verder te kijken. De Parrot Bebop drone is zeker niet zo dynamisch of precies als de DJI Phantom 2, maar de besturing is redelijk recht toe recht aan en makkelijk om onder de knie te krijgen. Je hebt zeker geen eerdere vliegervaring nodig om deze drone te besturen. Opstijgen en landen kan gedaan worden met een enkele druk op een knop en voor het sturen hoef je je telefoon of tablet alleen maar in de gewenste richting te kantelen. Voorwaarts, achterwaarts en naar de zijkanten bewegen is zeer intuïtief. Het gieren en accelereren is echter niet zo makkelijk om te besturen. Je bestuurt deze handelingen met een virtuele joystick op je touchscreen, dus klimmen, dalen en roteren voelt erg slap en onnauwkeurig aan. Het lijkt erg op het spelen van een FPS game op een smartphone, het is te doen, maar vaak een beetje frustrerend en zeker niet zo heugelijk als het spelen met een losse controller. Eén feature die we echter wel mooi vonden, was dat de meegeleverde app het mogelijk maakt om de reactie instellingen te wijzigen voor alle richtingen. Als je vindt dat de Parrot Bebop drone iets te gevoelig voor je is, dan kan je limiteren hoe snel hij accelereert, hoe hoog hij kan vliegen of hoe veel hij kantelt in een richting. Deze feature was tijdens het testen erg handig, vooral toen we binnenshuis aan het vliegen waren.

De vliegprestaties waren redelijk indrukwekkend. Parrot geeft in hun specificaties aan dat de Parrot Bebop drone een topsnelheid van ongeveer 13 meter per seconde en een maximale klimsnelheid van ongeveer 6 meter per seconde haalt. Tijdens onze uitvoerige test ontdekte we dat beide accuraat zijn. De klimsnelheid was ongeveer 5,7 meter per seconde en een voetbalveld stak hij tijdens drie keer testen over met een gemiddelde tijd van 6,9 seconden, wat de maximale snelheid op 13,2 meter per seconde plaatst. Als je wilt weten hoe dat in vergelijking is met de concurrentie, dan kunnen we je vertellen dat dit maar een paar meter per seconde langzamer is dan de duurdere DJI Phantom 2.

Het besturen is niet geweldig, maar wat de Parrot Bebop drone mist op het gebied van precisie maakt hij dubbel en dwars goed met de fantastische zelfbesturende functies. Zo heeft Parrot de drone bijvoorbeeld uitgerust met een aantal sensoren die samenwerken om hem ongelofelijk stabiel te houden. Terwijl de drone in de lucht is analyseert hij data van de snelheidsmeter, gyroscoop, magnetometer, ultrasone sensor, druksensor, camera en GNSS systeem. Al deze informatie gebruikt de Parrot Bebop drone om zichzelf correct aan te passen. Tijdens onze test merkte we dat de drone zelfs in sterke wind zo goed als op z’n plaats blijft zweven wanneer je hem niet meer bestuurt. Ook ondersteund hij waypoint vliegen. Je hoeft alleen maar een kaart op de Free Flight 3 app te laden, je bestemmingspunten in te stellen en op go te klikken. Zo lang je een sterke satellietverbinding hebt zal de Parrot Bebop drone naar de punten vliegen die je aangeeft. De drone heeft zowel GPS als GLONASS connectiviteit, dus hij kan met meer satellieten verbinden dan drones die alleen GPS hebben, waardoor de positioneringsvaardigheden sterk verbetert worden. Maar dat is nog niet alles, want de drone kan ook een aantal acrobatische trucjes uitvoeren. Klik dubbel op het scherm en hij zal een flip in je gekozen richting maken en daarna weer zweven. Het is een best gave stunt die erg leuk is om te doen wanneer je toeschouwers hebt.

Goedkoopste Parrot Bebop Drone kopen

 

Camera, accessoires en upgrade mogelijkheden

Vergeleken met andere drones waarbij de camera iets extra’s is die er snel op geplakt is, is de 14 megapixel 1080p camera van de Parrot Bebop drone het midden van de show. Hij is bevestigd in het midden van de drone en alles lijkt er om heen te zijn gebouwd. Deze unieke configuratie heeft zo z’n voor- en nadelen. Het positieve is dat het op de top bevestigde systeem grotendeels helpt om de camera te beschermen tegen harde landingen. Het is zeker weten mogelijk om de drone op z’n kop te laten laden, maar het is een soort van rustgevend gevoel dat je niet meteen je camera kapot zal maken wanneer je een ruige landing maakt. Het negatieve is echter dat bewegingsvrijheid gelimiteerd wordt. De camera is recht naar voren geplaatst en hij kan alleen maar kijken waar de drone kijkt. Zodoende kan hij dus niet makkelijk naar beneden kijken. Parrot probeert dit te verhelpen met een lens met een super wijde kijkhoek (180 graden) en digitale draaimogelijkheden, maar het feit blijft dat de Parrot Bebop drone niet rechtstreeks naar beneden kan kijken. Het is niet een supergroot nadeel, maar zeker iets om in gedachten te houden als je vanuit de lucht wilt filmen.

Er zijn niet erg veel accessoires beschikbaar, maar ze bestaan wel. Als je wilt upgraden dan kan je een Parrot SkyController voor €499 kopen, wat je een fysieke joystick besturing geeft en het bereik van de Parrot Bebop drone verdubbeld. Het is een beetje duur, maar een goede keuze voor piloten die het gevoel hebben dat ze gelimiteerd worden door het tablet besturingssysteem. Je kan ook aardig wat geld besparen als je de SkyController direct samen met de drone aanschaft. De vanaf prijs is dan €799 en zodoende bespaar je bijna €200.

Op het gebied van reparaties betekend het super simpele ontwerp van de Parrot Bebop drone dat het erg makkelijk is om iets te repareren als er iets afbreekt. Alle grote onderdelen (motoren, rotors, armen, voeten, camera, etc.) zijn allemaal beschikbaar online en relatief goedkoop. Je kan deze drone flink beschadigen en hem zeer waarschijnlijk repareren voor minder dan €50. Dat is hartstikke positief voor piloten die een beperkt budget hebben en geeft je meer vertrouwen tijdens risicovolle vluchten.

Goedkoopste Parrot Bebop Drone

 

Conclusie Parrot Bebop drone review

We hadden zo onze twijfels over de Parrot Bebop drone, maar nadat we er een aantal weken mee gevlogen hebben, ontdekte we dat je een boek niet om zijn kaft moet beoordelen of zoals de Engelse het zeggen ‘don’t judge a book by its cover’. Laat de schuimplastic bedekking en het klittenband batterijpakket je niet voor de gek houden, want deze drone kan met de beste mee doen.

De Bebop mist de precisie en het bereik die duurdere drones hebben, maar dat zijn echt de enige tekortkomingen. Wat hij mist op het gebied van precisie, maakt hij goed met eenvoudigheid, duurzaamheid en een echt leuke vliegervaring. De besturing onder de knie krijgen neemt maar een paar minuten in beslag en zelfs als je een fout maakt (en dat zal je zeker doen), dan zal de Parrot Bebop drone omver vallen en weer doorgaan of er niks gebeurt is. En wat is het beste? Je kan hem in de rugzak doen, dus het is niet een last als je hem met je mee wilt nemen tijdens een wandeling. Als je op zoek bent naar een simpele en betaalbare manier om jezelf onder te dompelen in de wereld van luchtopnames, dan is de Parrot Bebop drone een uitstekende keuze om mee te beginnen.

Vergelijk prijzen bij

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo