Philips BDM3490UC review

Als je echt een indruk wilt achterlaten (en een geweldige visuele ervaring wilt hebben) met je volgende computer monitor, dan zijn de ultra breedbeeld monitors, zoals de Philips BDM3490UC een geweldige manier om dat te bereiken. Met een resolutie van 3440 x 1440 pixels heeft deze monitor met een aspect ratio van 21:9 een IPS LCD paneel, welke voor goede kijkhoeken zou moeten zorgen. Philips claimt daarnaast dat het beeldscherm een 99% sRGB kleurdekking heeft, dus hij zou een goede optie moeten zijn voor kleurgevoelig werk. Voor dit alles betaal je een redelijk hoge prijs van €810, maar gezien een ongeveer vergelijkbare 27-inch monitor met een resolutie van 2560 x 1440 al snel €600 zal kosten, is hij zeker niet te duur. Daarnaast ziet hij er ook echt geweldig uit. Of deze monitor aan alle verwachtingen kan voldoen lees je in deze uitgebreide Philips BDM3490UC review.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Philips BDM3490UC review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Elegant design van de standaard
 • Indrukwekkend en functioneel ultra breed scherm
 • Een hoop inputs en features
 • Uitstekende beeldkwaliteit

Negatief

 • Lastige OSD besturing
 • Geen hoogteverstelling
 • Geen VESA bevestiging
 • Geen G-Sync of FreeSync

Belangrijkste features

 • 34-inch 21:9 breedbeeld paneel
 • 3440 x 1440 pixelresolutie
 • IPS LCD paneel technologie
 • 3x HDMI
 • 1x DisplayPort
 • Audio in en koptelefoon aansluiting
 • Ingebouwde stereo speakers
 • 4x USB 3.0
 • Prijs tijdens review:

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Philips BDM3490UC review:

Design en features

Dit is een erg indrukwekkende monitor. Het 21:9 gebogen scherm is imposant genoeg, maar wanneer dit ook nog eens gecombineerd wordt met een prachtige glanzende witte achterkant, slanke metalen base en een standaard van chroom, zorgt dit voor een prachtige monitor.

Beste Philips BMD3490UC Review

Veel monitors van concurrenten zien er vergelijkbaar elegant uit en de LG 34UC97 ziet er mogelijk nog beter uit, maar ondanks dat zijn we zeker onder de indruk van dit scherm.

LEES OOK: Beste monitor kopen tips

Het display heeft een erg dun frame, waarbij het voorste paneel van plastic de achterste rand overlapt. Het resulterende rand-tot-rand uiterlijk is voornamelijk een truc (het display daaronder reikt niet tot aan de randen van het plastic paneel), maar het werkt wel om het display er meer slank en elegant uit te laten zien vergeleken met een traditioneel design.

Het primaire gebied dat tegenstrijdig is met betrekking tot de uitstraling, zal zeer waarschijnlijk de standaard zijn, welke met de twee geïntegreerde 7W speakers het elegante uiterlijk onderbreekt. Als je daarnaast van plan bent om aparte speakers te gebruiken, dan is het extra gewicht volledig onnodig.

Vergelijk prijzen nu bij:

De manier waarop hij op de voorste punten van de standaard leunt, maakt de kans ook groter dat hij omver valt als een van de punten een gat tussen bureaus of de rand van een tafel vindt. Een standaard met een groter vlak gebied zal veiliger zijn op dit gebied.

Met afmetingen van 826 x 479 x 220mm heb je aardig wat ruimte nodig om zo’n grote monitor kwijt te kunnen. Een 27-inch monitor zoals de Viewsonic VP2780-4K is bijvoorbeeld 20cm smaller.

Hij is echter niet veel hoger dan andere grote monitors en voor sommige personen is dat mogelijk een probleem, aangezien je hem niet in hoogte kan verstellen. In plaats daarvan biedt de standaard alleen maar een kanteling van een paar graden. Uiteraard kan je deze monitor ook niet roteren, wat logisch is, aangezien deze monitor in portretmodus erg interessant zou zijn.

Philips BMD3490UC kopen

Alhoewel dit typisch is voor de meeste 34-inch beeldschermen, biedt bijvoorbeeld de AOC U3477PQU een 34-inch 3440 x 1440 paneel met een hoogteverstelling voor ongeveer €600, wat duidelijk laat zien dat je extra betaald voor de boog.

Connectiviteit is echter een gebied waar deze monitor wel goed presteert. Aan de achterkant zitten drie HDMI poorten, waarbij eentje MHL ondersteunt, zodat je je telefoon of tablet makkelijk kan verbinden. Er is ook een DisplayPort en een Audio in en koptelefoon out.

Aan de andere kant zit ook een USB hub met vier USB 3.0 poorten. Het zou mogelijk makkelijker geweest zijn als sommige van deze poorten aan de rand van de monitor hadden gezeten, zodat je er makkelijk bij had gekund, maar het is geen ramp.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Instellen van de Philips BDM3490UC

Aangezien het een beest van een monitor is, zal je blij zijn dat de Philips BMD3490UC volledig geassembleerd wordt geleverd en je hoeft hem dus alleen maar uit de doos te halen en op je bureau neer te zetten. Er is echter geen VESA bevestiging, dus je kan hem niet gebruiken met een monitor arm. Dit lijkt een redelijke compromis, aangezien dit niet de soort monitor is die je zult gebruiken voor een opstelling van meerdere schermen, maar het is wederom een feature die je op moet geven, terwijl je nog steeds een hoge prijs betaald.

In de doos zit een DisplayPort kabel en een grijze USB 3.0 kabel voor de USB hub. De kabel voor het netstroom gebruikt een inline stroomvoorziening, dus je moet een plekje vinden om de AC adapter te verstoppen. We zijn eigenlijk een beetje verrast dat Philips geen interne stroomvoorziening in zo’n grote monitor heeft kunnen plaatsen.

Goedkoopste Philips BMD3490UC Review

Zodra je alles fysiek ingesteld hebt is de volgende uitdaging door het onscreen display (OSD) navigeren, om de monitor in te stellen op basis van je voorkeuren en het besturingssysteem is interessant.

De OSD wordt volledig bestuurd door een joystick aan de onderkant van het scherm die je vier kanten op kan bewegen. Voor elke richting die je drukt zal een ander scherm verschijnen. Zodra je in een menu bent hoef je alleen maar rechts te bewegen om een item te selecteren, naar boven of beneden om door de lijst te navigeren en links om terug te gaan of de OSD helemaal te sluiten.

Het is oké zodra je het een beetje onder de knie hebt, maar na een paar keer proberen is het nog steeds redelijk makkelijk om fouten te maken. Gelukkig zijn de menu’s zelf duidelijk genoeg en het zou niet lang hoeven te duren voordat je alles ingesteld hebt zoals je wilt.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Beeldkwaliteit Philips BDM3490UC

Het is tijdens deze Philips BDM3490UC review direct duidelijk dat de Philips BDM3490UC een kwalitatieve monitor is. Kleuren zijn sterk, maar zien er natuurlijk uit en het contrast tussen donkere en lichte elementen van het beeld zien er sterk uit. De matte afwerking op de oppervlakte zorgt er ook voor dat reflecties tot een minimum behouden blijven, ondanks de boog.

En wat is die boog een geweldig iets. Deze ultra wijde en gebogen combinatie zorgt er echt voor dat je in het beeld gezogen wordt, veel meer dan bij televisies, waarbij je veel te ver weg zit. Dit biedt een gevoel dat vergelijkbaar is met een traditionele gebogen opstelling van drie monitors, maar dan met één scherm. Je zou dit ook niet denken wanneer je ziet hoe subtiel de curve van de monitor is, maar wij ervoeren het echt als iets dat iets toevoegt.

Je ervaart dit het meeste wanneer je films kijkt of games speelt. Alhoewel niet alle films met een aspect ratio van 21:9 gefilmd worden, is dit bij het overgrote deel van de grote releases wel of bijna wel het geval. Wanneer je dit soort films kijkt, dan krijg je een scherm dat volledig gevuld wordt door het beeld en niet een verkleinde versie met zwarte balken boven en onder, zoals bij een 16:9 scherm.

Start een game en je krijgt ook een veel meer inlevende ervaring, dankzij de curve en het feit dat je een wijder gezichtsveld krijgt. Sommige games kiezen er mogelijk voor om informatie aan de boven- en onderkant weg te snijden om het beeld in de aspect ratio te passen, in plaats van dat ze de informatie aan de zijkant toevoegen, maar meestal is het laatste het geval, waardoor je mogelijk een belangrijk voordeel hebt.

Daarnaast zal je door de enorme afmetingen van deze monitor ook niet algemene bureaublad bruikbaarheid op hoeven te offeren. Bij sommige kleinere 21:9 monitors was de verticale resolutie zo laag dat het hinderlijk was, maar de 3440 x 1440 resolutie is in dit geval ideaal.

Beste Philips BMD3490UC kopen

Dezelfde voordelen zijn uiteraard ook beschikbaar bij de meeste andere 34-inch gebogen breedbeeld monitors met dezelfde resolutie, zoals de Samsung S34E790C. De volgende vraag is dan hoe het scherm presteert tijdens testomstandigheden en het antwoordt is erg goed.

Vergelijk prijzen nu bij:

Direct uit de doos maten we de kleurtemperatuur van het scherm en dit was 6631K, wat erg dicht in de buurt komt van de ideale 6500K. Hij laat ook een goede indruk achter met een zwartwaarde van 0,235 nits, wat gecombineerd wordt met een adequate maximale helderheid van 261 nits voor een contrast ratio van 1117:1.

Na de helderheid te verlagen naar een meer dagelijks gebruiksniveau van zo’n 50%, behaalde we met een helderheid van 169,9 nits en zwartwaarde van 0,1507 nits een contrast ratio van 1128:1. De gamma was ondertussen precies goed met 2,21, wat maar 0,01 hoger was dan het ideaal van 2,2.

Na een snelle kalibratie hadden we de kleurtemperatuur op 6654K, terwijl de kleurdekking een geweldige 98,7% sRGB was en de Delta E (de mogelijkheid om fijne kleurgradaties te laten zien), was een erg goede 0,09.

Om te vergelijken heeft de VA LCD monitor van Samsung een betere contrast, maar een iets slechtere dekking, kleurtemperatuur en Delta E, alhoewel beide nog steeds erg goed zijn. De Philips zou winnen op het gebied van meer accurate kleuren en de Samsung op het gebied van betere contrast, wat beter is voor het kijken van films.

Wat ook goed en mogelijk zelfs uitstekend is, is de uniformiteit van het scherm. De maximale daling in helderheid is -12,16% rechtsonder vergeleken met het midden, terwijl de maximale kleurdaling -4,68% is, wat wederom rechtsonder was. Voor zo’n groot scherm zijn dat beide redelijke getallen en het is echt alleen in die extreme hoeken dat de daling zo slecht is. Twee derde van het scherm valt allemaal binnen een 5,06% helderheid en 1,94% kleurvariatie.

De Samsung presteert iets slechter, waarbij we een -15% helderheid rechtsonder en -14% linksonder maten.

Op het gebied van input lag stelt de Philips wederom niet teleur. Alhoewel dit niet een gaming paneel voor zeer snelle gamesessies is, is hij zo snel als je kan krijgen voor een 60Hz beeldscherm. We maten een input lag van 10,7ms, wat comfortabel onder de 16ms drempel ligt, wat zou resulteren in frames die herhaald worden.

Goedkoopste Philips BMD3490UC kopen

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Geluidskwaliteit Philips BDM3490UC

De speakers die mogelijk tot verdeelde meningen kunnen leiden bieden tenminste een prestatie die dicht in de buurt komt van wat je zou hopen. Het volume is redelijk luid en ze hebben redelijk afgeronde klanken, zodat ze niet te schel klinken of storen tijdens een erg hoog volume.

Het is echter onvermijdelijk dat er bijna geen echte bass is en wij zouden ze niet gebruiken om lange tijd muziek te luisteren, films te kijken of te gamen, maar ze zijn prima als je ze af en toe gebruikt. Desalniettemin vinden wij dat speakers op monitors klein en uit het zicht gehouden moeten worden, tenzij ze echt uitzonderlijk goed zijn.

 

Moet je de Philips BDM3490UC kopen?

Dit is een erg mooie monitor. Hij combineert geweldige beeldkwaliteit met een slank, stijlvol design, goede connectiviteit en features en een wijde gebogen presentatie die echt de aandacht zal trekken van iedereen die hem ziet.

Zoals bij alle 34-inch gebogen beeldschermen betaal je een significante premium voor die boog, aangezien vlakke monitors met vergelijkbare specificaties €150-200 goedkoper zijn. Maar deze Philips is niet slechter dan de meeste directe concurrenten en we hebben het gevoel dat de boog echt iets toevoegt.

Vergelijk prijzen nu bij:

In feite is het gebrek aan een VESA bevestiging of hoogteverstelling, de mogelijk nutteloze speakers en de relatief onhandige OSD hetgeen wat meer schade doet dan de hoge prijs. Zelfstandig zijn geen van deze dealbreakers, maar alles samen hoopt wel aardig op. Veel van deze dingen geldt echter ook voor de directe concurrentie, maar het is wel iets om in gedachten te houden.

Het is ook belangrijk om op te merken dat het gebrek aan een erg snel paneel en G-Sync of FreeSync betekent dat dit mogelijk niet de eerste keuze is voor gamers.

Als je echter simpelweg op zoek bent naar een kwalitatieve, premium monitor, dan levert de Philips BDM3490UC zeker dit.

 

Conclusie Philips BDM3490UC review

Mogelijk een van de meest gewilde computer upgrades van dit moment. De Philips BDM3490UC is een uitstekend voorbeeld wat deze 34-inch gebogen monitors je kunnen bieden. Hij ziet er fysiek goed uit, de beeldkwaliteit is uitstekend en we zijn een grote fan van het gebogen 21:9 aspect. Hij is zeker prijzig, maar dit is hij grotendeels waard.

We hopen dat je genoten hebt van deze Philips BDM3490UC review.

Vergelijk prijzen nu bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo