Als je graag een 100-inch televisie wilt hebben, maar niet het ongemak van een grote zwarte doos in je woonkamer, dan is de Philips Screeneo HDP1590TV mogelijk iets waar je naar zou moeten kijken. Het is een ultra short throw beamer die een enorm geprojecteerd beeld kan creëren, zelfs wanneer hij maar een paar centimeter van de muur af staat. De Philips Screeneo lost de meeste problemen op van het plaatsen van een beamer in een woonkamer met normale afmetingen en is enorm flexibel op verscheidene vlakken. De limieten van de beeldkwaliteit betekent echter dat hij niet geschikt is voor thuisbioscoop fans, vooral als je de prijs van €899 in gedachten houdt. In deze Philips Screeneo HDP1590TV review zullen we alles wat deze beamer te bieden heeft uitgebreid bespreken.
Vergelijk prijzen bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Coolblue: bekijk aanbieding
Philips Screeneo HDP1590TV review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
Positief
- Erg handig voor een beamer
- Aardig aantrekkelijk design
- Zeer flexibel
Negatief
- Gelimiteerde zwartdiepte en helderheid
- Redelijk zachte beelden gezien de prijs
LEES OOK: Beste beamer 2016 voor thuisgebruik
Philips Screeneo HDP1590TV review:
Belangrijkste features
- Ultra short throw beamer
- 50-100 inch beeld, maar 30-38 cm van de muur
- Krachtige Android gebruikersinterface
- Direct bestanden afspelen via USB
- Krachtig speakersysteem
- Prijs tijdens review: €999
Design en features
Als een van de eerste ultra short beamers die we gezien hebben en duidelijk geadverteerd wordt als een thuisbioscoop gadget in plaats van een tool voor in een schoollokaal, is het goed om te zien dat de Philips Screeneo niet een massieve lensbehuizing heeft die gewoon vraagt om bekrast te worden. De lens is in plaats daarvan verborgen.
Als je een snelle blik werpt lijkt hij in eerste instantie op een uit de kluiten gewassen iPod dock, met speaker grill zijkanten en een zilveren voorpaneel die op een DVD lade lijkt. Uiterlijk is echter geheel misleidend.
De iPod dock stijl inkerving aan de bovenkant is waar de Screeneo de beelden uitstraalt en het zilveren paneel aan de voorkant is eigenlijk alleen een bedekking voor een aantal additionele poorten. Met een breedte van 30cm is het niet een pico projector, maar hij ziet er tenminste uit als dat hij in een woonkamer thuis hoort in plaats van een bioscoop. Er zit ook een hendel op de achterkant, waardoor het erg makkelijk is om hem met je mee te nemen naar je vrienden om daar een film te kijken en je krijgt ook een draagtas voor dit soort situaties.
De Philips Screeneo heeft ook belachelijk veel features. Naast het verbinden van standaard bronnen via HDMI, composite of VGA, kan je ook muziek afspelen via Bluetooth en films, apps en zelfs games direct afspelen vanaf de Screeneo.
Dit is waar dingen echt interessant worden. De Screeneo draait via Android met een top layer UI, waardoor hij er een beetje uitziet als een redelijk standaard thuisbioscoop kit (en meer focust op inputs en instellingen in plaats van iets anders). De Google Play app store is niet geïnstalleerd, maar met een SD kaart slot en USB poort en volledige bestandssysteem toegang, kan je makkelijk een app store van derden installeren.
Alhoewel je de meegeleverde afstandsbediening niet wilt gebruiken om games te spelen, kan je met ingebouwde Wi-Fi, Bluetooth en 4GB intern geheugen van deze beamer een soort van game console maken als je een aparte Bluetooth controller koopt. Al met al kan je dus een hoop plezier beleven met de Philips Screeneo.
Nu komen we weer terug bij het normale thuisbioscoop territorium en de Screeneo heeft ook een ingebouwde standaard-def Freeview TV tuner, ondersteuning voor het afspelen van verschillende bestandsformaten vanaf USB, zoals MKV en speakers. Geïntegreerde speakers in beamers zijn over het algemeen verschrikkelijk, maar deze zijn niet erg slecht.
De Screeneo heeft een paar stereo drivers aan de zijkanten, plus een aparte bass driver, welke aangedreven wordt door een 26W amp. Je vervangt een 5.1 systeem hier niet mee, maar ze doen hun werk wel voor een onverwachtse filmavond, waarbij ze een mooie gelijke klank leveren en een beetje bass warmte. Het is vergelijkbaar met een aardig goede draagbare Bluetooth speaker. Omdat de beamer een short throw model is, klinkt het ook alsof het geluid in de buurt van het beeld vandaan komt, in plaats van op een totaal andere plek, wat bij traditionele beamers vaak het geval is.
Als je een echte geluidsfan bent, dan kan je speakers verbinden via de Bluetooth of de koptelefoon uitgang. Er zijn ook optische en phono audio uitgangen, maar deze lijken niet erg handig, tenzij je van plan bent om de Screeneo als een bron te gebruiken, in plaats van alleen een beamer.
Je kan ongelofelijk veel doen met de Screeneo, maar voor sommige dingen moet je een beetje een nerd zijn om de leukste dingen te gebruiken. Nu we dat echter gezegd hebben, is de basis werkend krijgen niet veel moeilijker dan kabel A in uitgang B stoppen, zoals bij de meeste thuisbioscoop gadgets.
Vergelijk prijzen bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Coolblue: bekijk aanbieding
Hardware
Naast het hebben van een handiger design dan een gemiddelde beamer, lost de Philips Screeneo HDP1590TV ook een probleem op van halogeen lamp beamers, namelijk levensduur. De Screeneo maakt gebruik van een op LED gebaseerd DLP projectiesysteem, in plaats van een traditionele lamp. Hij gebruikt een Texas Instruments DLP chip, welke achter de technologie zit die zo’n short throw HD projector mogelijk maakt.
Halogeenlampen houden het over het algemeen zo’n 2.000-3.000 uur uit, maar Philips zegt dat de LEDs die deze aandrijven het 30.000 uur uithouden. Dat is meer dan 25 jaar wanneer je hem drie uur per dag gebruikt of net iets minder dan drie en een half jaar constant gebruik.
Het gebruik van LEDs heeft ook een aantal andere voordelen. Ze zijn veel efficiënter dan halogeen, waardoor minder van hun gebruikte energie omgezet wordt in warmte. Alhoewel de Screeneo een beetje warm wordt tijdens gebruik, is het zeker niet zo erg dat hier een grote ventilator voor vereist is. Deze beamer draait dus aardig stil en koel, wat een groot voordeel is als je hem in een redelijk kleine kamer wilt gebruiken, waar een meer traditionele beamer totaal niet logisch zou zijn.
De belangrijkste feature is ook geen leugen. Met een throw ratio van 0,312 hoef je de Screeneo maar 10cm van de muur af te plaatsen om een beeld van 50-inch te creëren of ongeveer 45cm om een volledig 100-inch scherm te maken. Als je een groter beeld probeert te maken, dan zal je het beeld niet succesvol kunnen focussen.
Ideaal is om de beamer op een vlakke ondergrond te plaatsen, maar de Screeneo biedt wel keystone correctie om de geometrie van het beeld goed te krijgen. Zolang je een goede plek hebt om de beamer te plaatsen, zal je hem binnen een paar minuten ingesteld hebben.
Beeldkwaliteit Philips Screeneo HDP1590TV
Hij doet een hoop, is handig en is bedoeld voor een publiek die niet geïnteresseerd is in een normale beamer. Maar dit alles betekent wel dat er een opoffering gemaakt moet worden op het gebied van beeldkwaliteit.
De meest duidelijke is de resolutie. Dit is een HD ready projector die een 1.280 x 800 native resolutie heeft, welke niet in de buurt komt van de nu al oude 1080p standaard. Een 100-inch beeld in een normale woonkamer maakt het verschil tussen 720p en 1080p snel duidelijk. Het lijkt ook dat de beelden met opzet zacht zijn gemaakt om de korrelige beelden te voorkomen, maar dit is een van de minder grote beeldproblemen.
Misschien wel het grootste probleem, is dat de contrast en zwartwaarden niet goed zijn vergeleken met een normale beamer in dezelfde prijsklasse, waardoor donkere gebieden in beelden er duidelijk grijs uitzien in een donkere kamer. De dynamische modus probeert aardig goed om het schaduwdetail te behouden, maar de beelden zien er misschien plat uit vergeleken met je televisie als je een high-end LCD of een redelijke plasma televisie hebt. Philips geeft een 100.000:1 contrast ratio aan voor de Screeneo, maar dat is onzin, wat zo vaak het geval is bij deze dynamische getallen.
De Screeneo functioneert ook niet zo goed als je geen onverlichte kamer hebt. De helderheid van 700 lumen is redelijk laag voor een projector (de meeste beginnen vandaag de dag rond de 2000-2500). Je moet de gordijnen gesloten houden en wanneer mogelijk ook de lichten uitdoen om volledig te kunnen genieten van de Screeneo.
De Screeneo is 3D ready en er worden twee brillen meegeleverd. De gelimiteerde helderheid is echter niet goed nieuws voor 3D, aangezien de bril de helderheid verdeelt over je ogen.
Je krijg dus enorm veel gemak in sommige gevallen, maar er zijn ook een aantal serieuze opofferingen die je moet maken.
We merkte ook een beetje chromatische aberratie op en dan voornamelijk richting de randen van het frame. Dit is een negatief optisch effect van het serieuze lenswerk die in het maken van een ultra short throw projector gaat zitten en het zorgt voor blauwe en rode randen rond objecten met een hoge contrast in een scene.
Sommige personen hebben ook geklaagd over de kleuren van de Philips Screeneo, maar met een paar kleine aanpassingen kregen we resultaten waar we aardig tevreden mee konden zijn. Het zijn de zwartwaarden en contrast die de grootste problemen zijn op dit gebied, aangezien ze de ervaring die deze beamer kan bieden limiteren.
Moet je de Philips Screeneo HDP1590TV kopen?
Op het gebied van sommige punten is de Philips Screeneo een droom die werkelijkheid wordt. Hij elimineert bijna elk serieus praktisch probleem van een normaal projector, terwijl hij dezelfde scherm afmetingen biedt, waar de meeste van ons alleen maar van kunnen dromen om zo’n grote televisie te hebben.
Philips heeft ook erg goed werk verricht om de Screeneo draagbaar te maken. De draagtas en handgreep zijn op zich al goed genoeg, maar het hebben van ingebouwde speakers en slimme Android hersenen maakt dit een aardig krachtige machine.
Als deze praktische zorgen (en dan vooral de relatieve draagbaarheid) niet de hoogste prioriteit voor je hebben, zouden we serieus een meer conventionele projector overwegen. De BenQ W750 presteert bijvoorbeeld op een vergelijkbaar niveau en is bijna de helft goedkoper.
Als jij en je publiek echter niet erg kritisch zijn, dan kan je nog steeds enorm veel plezier beleven.
Conclusie Philips Screeneo HDP1590TV review
De Philips Screeneo HDP1590TV is een super handige en erg leuke beamer. Problemen met de beeldkwaliteit betekenen echter dat hij geen winnaar is, tenzij gemak het belangrijkste voor je is.
We hopen dat je genoten hebt van deze Philips Screeneo HDP1590TV review.
Vergelijk prijzen bij:
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Coolblue: bekijk aanbieding