Razer BlackWidow X Chroma review

Het nieuwste gaming keyboard van Razer is interessant. Het is een high-end mechanische unit die niet gebruik maakt van de bijna alomtegenwoordige Cherry MX switches. De BlackWidow X Chroma is niet het enige keyboard die de Cherry hardware overboord heeft gegooid. De SteelSeries Apex M800 koos ook voor zijn eigen switches en dat keyboard liet een goede indruk achter. In deze Razer BlackWidow X Chroma review zullen we kijken of dit ook zo is voor dit keyboard.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Razer BlackWidow X Chroma review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Stevig metalen design
  • Kwalitatieve switches gemaakt door Razer
  • Diverse verlichting en software

Negatief

  • Niet erg veel features
  • Duur

Belangrijkste features

  • 16,7 miljoen kleuren RGB backlighting
  • Razer mechanische switches
  • Volledig programmeerbare toetsen
  • Prijs tijdens review: 

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Razer BlackWidow X Chroma review:

Design en features

De nieuwe mechanische switches zijn ontworpen om te functioneren met een optimale afstand, om de beste snelheid en reactie te geven voor snelle gamesessies. De Razer toetsen hebben een zogenaamde actuation punt van 1,9mm, wat tussen de 0,1mm en 0,3mm minder is dan conventionele Cherry MX toetsen. In praktische termen betekent dit dat je de knoppen niet zo ver hoeft in te drukken om een klik te registeren.

De Razer toetsen hebben ook een 0,4mm reset punt, dus knoppen hoeven niet zo ver terug te gaan om een nieuwe input te registreren. Dat is wederom iets lager dan bij de hardware van Cherry.

Razer heeft deze switches zo ontwikkeld dat ze sneller ingedrukt kunnen worden dan conventionele Cherry toetsen, maar het is belangrijk om op te merken dat de SteelSeries nog een stapje verder is gegaan. De toetsen van de M800 hebben een actuation punt van maar 1,5mm. Alhoewel dit de toetsen iets oppervlakkiger laat voelen dan die van Razer, zullen sommige gebruikers de voorkeur geven aan dat lichtere typ mechanisme.

Goedkoopste Razer BlackWidow X Chroma Review

Er is 50 gram kracht vereist om de toetsen van Razer in te drukken. Dit valt tussen de meest voorkomende Cherry switches, maar dit is 5 gram meer dan vereist is voor de SteelSeries unit.

De BlackWidow X Chroma heeft zijn eigen hardware en hij is gemaakt om een hoop gebruik te doorstaan. Razer zegt dat dit keyboard een levensduur van 80 miljoen toetsaanslagen heeft, wat 20 miljoen meer is als de M800, alhoewel je waarschijnlijk eerder je drinken er op zal morsen voordat deze twee keyboards er mee ophouden.

Er zijn dus een aantal kleine verschillen tussen de twee keyboards en ze helpen om de verschillende doelstellingen van de BlackWidow X Chroma en de SteelSeries Apex M800 modellen te benadrukken.

Vergelijk prijzen nu bij:

Het apparaat van Razer gebruikt stevige groene switches, welke ontworpen zijn voor pure gaming prestaties. De M800 is specifiek ontworpen om minder op te vallen en het meer zachte actuation niveau is ook ontworpen om stiller te zijn.

De no-nonsense aanpak van Razer zie je ook terug in het design van de BlackWidow. De basis base is gemaakt van staal en is bedekt met blootgestelde toetsen. Het is totaal anders dan het SteelSeries keyboard, welke meer stijlvolle elementen en duidelijk kortere toetsen heeft, maar het design van de Razer is niet noodzakelijk een slecht iets.

Het metaal dat gebruikt wordt geeft het keyboard een steviger gevoel dan het plastic van M800 en het is erg mooi om de uitgebreide backlighting onder de toetsen te zien gloeien, wat de blootgestelde mechanismen onder elke toets verlicht.

Er zijn ook voldoende positieve dingen die we over de belichting kunnen vertellen. De individueel programmeerbare RGB LEDs kunnen 16,7 miljoen verschillende schaduwen produceren en de effecten kan je aanpassen met software. Dat is vergelijkbaar met de SteelSeries.

Beste Razer BlackWidow X Chroma kopen

Op andere gebieden betekent de afgesneden behuizing dat de Razer wat functies mist. In tegenstelling tot de SteelSeries biedt hij geen USB poorten en ook biedt hij geen losse macro toetsen (de M800 heeft er zes). Aan de onderkant zit een ‘lijn’ waar je kabels kan opbergen, maar er zitten geen vervangingstoetsen of tool voor het verwijderen van de toetsen in de doos. De M800 heeft tenminste vervangbare rubberen voetstukken.

Het gebrek aan macrotoetsen resulteert in een grotendeels conventionele lay-out, met media functies verbonden aan functietoetsen en een rij met kleine LEDs in de rechter bovenhoek voor het aangeven van verschillende sloten.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Software Razer BlackWidow X Chroma

De features van de Chroma worden bestuurd door de Razer Synapse 2.0 software. Het is misschien een beetje vreemd dat je een online profiel moet registreren om het keyboard te gebruiken, maar dit hoef je maar een keer te doen en daarna stelt Synapse 2.0 niet teleur.

Het primaire keyboard menu maakt profiel selectie en opslag mogelijk, naast individuele toetstoewijzingen en er is een belichting tab die ook gekoppeld kan worden aan elk profiel. Het afstellen kan gedaan worden in de Chroma Configurator sectie, waar breathing, rippling en reactive effecten gekozen kunnen worden, naast andere belichtingspatronen. De WASD, pijltjes, functie en nummertoetsen kunnen allemaal gemarkeerd worden met snelkoppelingen en de kleur voor elke toets kan ook individueel veranderd worden.

Beste Razer BlackWidow X Chroma Review

De Gaming modus kan gebruikt worden om de toetsen uit te schakelen die een cruciaal moment kunnen verpesten en de Macro module slaat specifieke toetsaanslagen en combinaties van knoppen op. Macro opslag is in eerste instantie een beetje verwarrend, maar het is het waard om te leren en wanneer je het onder de knie hebt, is het niet anders dan dezelfde feature van de SteelSeries. De laatste opties maakte het mogelijk om apps van derden te gebruiken met het Chroma keyboard en gebruiksstatistieken te laten zien.

Er mist op dit gebied niks en Synapse 2.0 kan ook gebruikt worden om andere Razer hardware te managen, wat ideaal is als je een keyboard met de muis combineert.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Prestaties Razer BlackWidow X Chroma

Het is erg jammer, maar het eerste wat we opmerkte toen we de Chroma gebruikte was niet het gevoel onder de vingers, maar het lawaai dat de mechanische switches produceren.

Dit is een van de luidruchtigste keyboards die we ooit gebruikt hebben. De hoge klak van toetsen voorkomt direct dat je de Chroma in een kantoor of woonkamer kan gebruiken, maar we zouden hem zeker aanbevelen voor competitief gamen, want het geluid laat de concurrentie mogelijk schrikken.

Doe wat oordopjes in en de kwaliteit van de Razer komt naar voren. De Razer switches komen het dichtst in de buurt van de Cherry MX Blue hardware, met een initiële weerstand tijdens het indrukken van de toets, gevolgd door een fermere impact aan het einde. Dat eerste beetje weerstand produceert een dieper, stiller geluid, maar dit wordt gevolgd door de klak aan het einde.

Razer BlackWidow X Chroma Review kopen

Het is overduidelijk wanneer je het einde bereikt hebt en je moet de toetsen verder indrukken dan de M800. Dit is echter niet zo zeer een minpunt, want dit hangt helemaal af of je meer een voorkeur geeft aan het meer traditionele gevoel van de BlackWidow of kortere laptopachtige toetsen van de SteelSeries Apex M800.

Vergelijk prijzen nu bij:

Het traditionele design zorgt ervoor dat de toetsen zwaarder en steviger aanvoelen dan die van de M800, maar misschien iets langzamer. We hadden geen problemen tijdens intense gamesessies, maar competitieve spelers die meer bekend zijn met de nuances tussen de verschillende switches, zullen zeker hun eigen voorkeur hebben.

De toetsen van de Chroma zijn gewichtig en consistent, met een aardig goede afstand en een stevige geruststellende actie. Dat is allemaal goed, zelfs als mechanische toetsenborden extreem subjectief kunnen zijn en we hadden geen problemen om grip op de toetsen te houden tijdens intense gevechten.

 

Moet je de Razer BlackWidow X Chroma kopen?

De BlackWidow X Chroma is een klein, gefocust product, die voornamelijk op de toetsen concentreert.

De eigen mechanische knoppen van Razer bieden een traditionele typ actie die een mooie balans hebben tussen Cherry gebaseerde modellen en de primaire concurrent van SteelSeries. De toetsen zijn iets makkelijker om in te drukken dan de meeste Cherry knoppen, maar ze behouden nog steeds het ferme gevoel van een mechanisch toetsenbord wanneer je hem vergelijkt met het M800 slimline design.

De kwalitatieve toetsen worden echter ondermijnd door andere inconsistenties. De stalen constructie is stevig, maar het minimalistische design betekent dat de Chroma features zoals USB poorten en losse macro toetsen mist.

Vergelijk prijzen nu bij:

Je kan ook niet ontsnappen aan de prijs. Met een prijs van €179 is de BlackWidow X Chroma iets goedkoper dan het vlaggenschip model, maar iets duurder dan de M800 (€169), de rivaal met de zachtere toetsen en extra features.

Het nieuwste keyboard van Razer is een geweldige optie als je van een gefocust, traditioneel mechanisch toetsenbord houdt die veel kan weerstaan. Onthoud echter dat sommige andere toetsenborden meer features hebben en modellen die gebaseerd zijn op Cherry toetsen zijn vaak ook goedkoper.

 

ConclusieRazer BlackWidow X Chroma review

De BlackWidow X Chroma is een metalen toetsenbord die gefocust is op de toetsen en alhoewel deze kwalitatief zijn en op de klassieke CherryMX hardware lijken, zijn ze ook veel luidruchtiger dan de meeste. Dit dure toetsenbord is een aardig goede optie voor goed mechanisch gamen, maar er zijn goedkopere opties met meer features beschikbaar.

Vergelijk prijzen nu bij:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo