Ricoh Theta S review: goede 360 camera voor beginners

De Ricoh Theta S is de derde generatie van 360 graden camera van Ricoh, waar we de eerste keer mee konden spelen op de IFA 2015 en het is de eerste die redelijke videokwaliteiten biedt. De Virtual reality rage is momenteel in volle gang, maar het is momenteel alleen maar gefocust op consumptie. De keuzes voor het creëren van je eigen VR content is redelijk gelimiteerd en sommige producten die jaren geleden al aangekondigd waren zijn nog steeds niet beschikbaar (zoals de Geonaute 360). In deze Ricoh Theta S review zullen we deze 360 camera uitgebreid bespreken.

Vergelijk prijzen nu bij

Volgens de Ricoh ingenieur waar we mee spraken bij de bedrijfsstand op de SXSW show en waar we ook dit review exemplaar vandaan hebben, is de vraag naar dit product zo hoog dat ze ze gewoon niet snel genoeg kunnen maken.

Dat komt omdat dit een van de eerste betaalbare 360 graden camera’s is die je kan kopen en de prijs van €362 is vooral erg aantrekkelijk. De magische saus van de Theta S, is dat hij twee lenzen en twee sensors heeft die in tegenovergestelde richtingen gericht zijn om de volle 360 graden op te nemen.

De Theta S heeft een vergelijkbare look en gevoel als de Flip camera’s die een paar jaar geleden zo populair waren. Hij gebruikt een staande ‘mueslireep’ ontwerp, dus je houdt hem net zo vast als je mobiele telefoon. Er is echter geen ingebouwd scherm, dus als je hem vasthoudt als een mobiele telefoon, dan zal je hoofd een groot deel van het frame in beslag nemen.

»» bekijk hier onze 360 graden camera TOP 5 »

In plaats daarvan kan je hem het beste vastmaken aan een monopod en deze boven je hoofd houden of redelijk vreemd uit laten steken op je helm tijdens het beoefenen van extreme sporten. Het eerste ding dat je zal realiseren tijdens je eerste sessie met de Theta S, is dat het opnemen van 360 video’s niet hetzelfde is als het opnemen van normale video’s.

Je moet ervoor zorgen dat de camera zo statisch mogelijk is, omdat de kijker uit kan kiezen waar ze naar willen kijken. Je moet er echter wel voor zorgen dat in ieder geval een van de lenzen op de primaire actie is gericht.

 

Ricoh Theta S review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

 • Schiet 360 graden video met een volledige frame rate
 • Makkelijk om te uploaden naar Facebook, relatief makkelijk naar YouTube
 • Redelijke prijs

Negatief

 • Maar 8GB geheugen, zonder een verwijderbare optie
 • Effectieve 360 videoresolutie lager dan Full HD
 • Smartphone app essentieel voor sommige functies

Vergelijk prijzen nu bij

 

Ricoh Theta S review:

Belangrijkste features

 • 2 x 1/2.3-inch CMOS met 12 megapixels
 • Dual f/2.0 lenzen
 • 360 graden foto’s met een resolutie van 5.376 x 2.688
 • 360 graden video opnames in MP4 formaat
 • Wi-Fi connectiviteit
 • Prijs tijdens review: €362

Beste Ricoh Theta S Review

 

Primaire specificaties Ricoh Theta S

Wat de Theta S meer maakt dan gewoon een gadget is dat de twee sensors een redelijk hoge specificatie hebben. Ze zijn 1/2.3-inch met 12 megapixels en de output zorgt samen voor een 14 megapixel beeld. De afmetingen van de sensor en resolutie verschillen niet heel veel van degene die gebruikt worden voor high-end consumenten videocamera’s, wat indrukwekkend is gezien de prijs van Theta S.

Broekzak videocamera’s die instaat zijn om 360 graden video’s op te nemen zijn nu meer dan vijf jaar beschikbaar. De Sony Bloggie Touch MHS-TS20K had onder andere die mogelijkheid, maar nam op met één sensor door gebruik te maken van een lens en spiegel. De resolutie was als een gevolg laag. De Theta S belooft echter een totaal andere ervaring. De gebruikte lens heeft een waardering van f/2.0, wat veel goeds moet betekenen voor de prestaties met weinig licht naast de sensors met relatief goede afmetingen.

Er zit echter niet heel veel in de doos. Naast de camera (welke 8GB geheugen bevat, wat voldoende is voor 25 minuten opnemen en niet verwijderd kan worden) krijg je een neopreen hoesje om het apparaat te beschermen tijdens vervoer en een USB kabel. Aan de onderkant zit een aansluiting voor zowel micro-HDMI als micro-USB met daartussen een schroef om een tripod aan vast te maken, maar er worden geen accessoires meegeleverd.

 

Besturing Ricoh Theta S

De Theta S heeft maar vier knoppen (drie aan een rand en een grote aan een kant). Met de drie kleinere knoppen doe je de camera aan en uit, schakel je de Wi-Fi in of uit en schakel je tussen camera en videocamera modus. Met de grotere knop maak je vervolgens een foto of begin je een opname, wat uiteraard afhangt van de modus.

Zonder een scherm kan je geen instellingen op de camera zelf aanpassen en je kan niet zien wat je opneemt. Je hoeft echter niet noodzakelijk te zien wat je opneemt met een 360 graden camera, omdat bijna alles opgenomen wordt. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat het apparaat recht staat en dat er geen grote ongewenste objecten in de buurt zijn van wat je op wilt nemen, zoals je eigen lichaam…

Ricoh Theta S

Vergelijk prijzen nu bij

 

Wi-Fi en smartphone app

Zoals zoveel videocamera’s van vandaag de dag, heeft de Theta S ingebouwde Wi-Fi en een smartphone app en in dit geval is het bijna essentieel. Je hebt alleen maar toegang tot het overgrote deel van de features via de app. In de video modus heb je alleen maar de keuze uit het opnemen van 1.920 x 1.080 of 1.280 x 720.

Wanneer je foto’s maakt zijn er echter verschillende beeldaanpassingen die je kan maken. In auto modus kan de blootstelling aangepast worden tussen -2 en +2 EV. In sluiter prioriteit modus kan de sluiter aangepast worden van 1/8th tot 1/6.400th. In ISO modus is het bereik van 100 tot 1600 of er is een handmatige modus waar je beide onafhankelijk in kan stellen. Met de twee prioriteit modi is de besturing van de algemene blootstelling nog steeds beschikbaar, dus al deze instellingen zijn flexibel. Er zijn 11 wit balans presets beschikbaar naast de auto modus, maar geen handmatige optie.

De app fungeert ook als een 360 viewer voor het gebruik met Google Cardboard of een andere viewer (wij hadden echter alleen maar een Cardboard beschikbaar om te testen).

Dit werkt echter alleen maar met foto’s en niet video. Je kan video’s rechtstreeks uploaden naar Facebook en het zal gedetecteerd worden als een 360 graden opname. Dus op een desktop kan je met de muis draaien en op een smartphone maakt de ingebouwde technologie het mogelijk om de video te kantelen of draaien.

Als je echter wilt uploaden naar de theta360.com website van Ricoh of YouTube, dan is de desktop software voor Windows of Mac vereist. Deze neemt de twee beelden die je ziet wanneer je het originele bestand opent en creëert een bizarre uitgerekte versie die gebruikt wordt voor het afspelen (een beetje als een platte map van de wereld).

Heel vervelend is dat je op theta360.com maar 10 seconden per keer kan uploaden, maar YouTube geeft je echter de volledige lengte. Je moet de versie die bijgewerkt is door de desktop software uploaden naar YouTube, want de website kan niet omgaan met het originele bestand.

Ricoh werkt momenteel aan een driver om 360 graden video te streamen, waar we de eerste van konden zien op de SXSW, maar het is momenteel nog in een erg vroeg stadium. Er is live-streaming software beschikbaar, maar deze weigerde om te laden om onze computer. Er is ook een ontwikkelaars API, dus je mag verwachten dat er meer software gecreëerd zal worden door derden. Momenteel is het echter relatief makkelijk om video van de Theta S te uploaden en delen en dan vooral op Facebook.

Ricoh Theta S kopen

 

Beeldkwaliteit en prestaties Ricoh Theta S

Alhoewel de grote dual sensors van de Theta S een betere beeldkwaliteit beloven dan de gadgetachtige opties van een paar jaar geleden, wordt dit alleen maar echt bereikt bij foto’s. De video wordt opgenomen op een disk die naast elkaar worden opgeslagen binnen een 1.920 x 1.080 frame, dus de resolutie van de video wanneer deze uitgestrekt is, is veel lager. Dit is een beetje teleurstellend wanneer de sensors zelf tot veel meer instaat zijn.

De panoramische foto’s hebben een resolutie van 5.376 x 2.688, maar ze zien er redelijk raar uit als je ze opent in software die het 360 graden aspect niet begrijpt. Deze moeten geüpload worden naar theta360.com of Facebook om de draai mogelijkheden te bieden en ze uit te rekken. Maar de afbeelding biedt veel meer detail dan de video versie.

Al met al is de kwaliteit van de afbeeldingen redelijk en video is acceptabel voor dit vroege stadium van de VR hype cyclus, maar in de komende paar jaar zullen er veel betere producten verschijnen. Het is goed om te onthouden dat HD of zelfs 4K maar een omlijste afbeelding van de wereld is. 360 graden opnemen met dezelfde kwaliteit vereist veel meer pixels en professionele installaties voor GoPro’s (bijvoorbeeld) gebruiken zes verschillende camera’s en plakken dan de opname samen.

 

Moet je de Ricoh Theta S kopen?

Als je op dit moment 360 graden foto’s en video’s van een redelijke kwaliteit wilt maken, dan heb je niet zoveel opties. Met een prijs van €362 is de Theta S goedkoop genoeg om te experimenteren. Er is geen twijfel over mogelijk dat hij relatief snel voorbijgestreefd zal worden door betere apparaten en de Theta S is momenteel nog op een beginnersniveau. De 4K Kodak SP360 is al een interessant alternatief en is maar €90 duurder (€449).

Vergelijk prijzen nu bij

De Theta S is echter makkelijk om te gebruiken en de resultaten zijn acceptabel voor de prijs. Ricoh is er vroeg bij en biedt iets dat verre van perfect is, maar goed genoeg om een beetje lol te beleven met de steeds populairdere VR trend. Het is geen verrassing dat dit apparaat als hete broodjes over de toonbank gaat. Dus het is het waard om er nu een te kopen, maar binnen een jaar zal hij waarschijnlijk onder een laag stof belanden in een lade wanneer meer geavanceerde alternatieven op de markt verschijnen.

Goedkoopste Ricoh Theta S Review

 

Conclusie Ricoh Theta S review

De Ricoh Theta S biedt redelijke 360 graden foto’s en acceptabele video’s voor early adopters, maar hij zal zeer waarschijnlijk binnenkort al voorbijgestreefd worden.

We hopen dat je genoten hebt van deze Ricoh Theta S review.

Vergelijk prijzen nu bij

»» bekijk hier onze 360 graden camera TOP 5 »

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo