Ricoh Theta SC review

We hebben digitale spiegelreflexcamera’s die ons de belangrijkste momenten in ons leven precies laten vastleggen zoals we willen en compactcamera’s die fotografie eenvoudig maken. We hebben action camera’s die zelfs in de meest ruige omstandigheden gebruikt kunnen worden en polaroidcamera’s die een fysieke herinnering bieden waar we jarenlang van kunnen genieten. Maar ongeacht van je keuze is er nog steeds een probleem. Je moet je onderwerp selecteren, binnen het frame krijgen en de foto maken. Als je plotseling iets buiten het beeld hebt geplaatst, dan is het onmogelijk om dit terug te krijgen. Tenzij je natuurlijk een 360 graden camera hebt.

De camera’s leggen alles om je heen vast, zodat geen enkel detail verloren gaat. Alhoewel dit een relatief nieuwe technologie is, kon het niet op een beter moment komen. Nu virtual reality steeds normaler begint te worden, kunnen we nu als nooit te voren van 360 graden video genieten. Eenvoudige fotobewerkingssoftware kan ons daarnaast helpen om onze films te bekijken en de belangrijkste stukjes er uit te halen, zodat we ons kunnen focussen op het moment in plaats van de camera. Ricoh is een van de vele fabrikanten die 360 graden camera’s maakt en hun nieuwste model is de Theta SC, welke zowel makkelijk om te gebruiken, betaalbaar als krachtig is. Ricoh heeft al bewezen dat ze kwalitatieve camera’s kunnen maken, dus we verwachten zeker niks minder van de Theta SC. In deze Ricoh Theta SC review zullen we uitgebreid kijken of de 360 graden camera rage gerechtvaardigd is.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Ricoh Theta SC review:

Design

De Ricoh Theta SC ziet er zeker niet uit als elke andere camera die je eerder hebt gezien. Hij is aardig lang en iets slanker dan een smartphone. De lay-out van de besturing is simpel, waardoor je hem met een hand kan gebruiken. Je kan hem ook met je smartphone verbinden, ergens op een tafel neerzetten en vanop afstand besturen. Het design is erg strak en modern en met een hoop kleuren waar je uit kan kiezen.

De Theta SC heeft een chocoladereep design en lijkt erg op een veel slankere versie van een old-school telefoon. Hij heeft een zacht gepoedercoat metalen afwerking die comfortabel en stevig in de hand voelt. Het slanke design is erg aantrekkelijk, maar er zijn een aantal handige features verborgen onder het pittige exterieur. Er zijn drie indicator lichtjes op elke kant van de camera. Een gloeiende LED om aan te geven dat hij aan het opnemen is, een Wi-Fi licht om te laten weten of deze aan of uit staat en een indicator die differentieert tussen foto en video modus.

Vergelijk prijzen nu bij:

Elke kant is nagenoeg identiek. Hij is ietwat afgerond bij de base, maar vlakt uit waar de lenzen zitten. De primaire sluiterknop zit net onder de lens, precies waar je je duim neer zou zetten. De zijkanten zijn verpakt met een slanke aluminium band, waar je knoppen hebt voor aan/uit, draadloos en om van modus te wisselen.

Beste Ricoh Theta SC Review

 

Videokwaliteit van de Ricoh Theta SC

Als je nog nooit eerder 3D video hebt gezien, dan zal je verrast worden. Wanneer je video’s afspeelt, dan zal je opmerken dat de video sferisch is. Het is bijna alsof je in een sneeuwbol kijkt. Maar je kan je vinger gebruiken en swipen om de video te roteren en de actie vanuit elke hoek te bekijken. Het lijkt erg op het gebruik van Google Earth, maar in plaats van een kaart kijk je naar een moment in je leven.

Goedkope Ricoh Theta SC Review

Dit 3D effect betekent wel dat de video een beetje verstoord is. Het lijkt erg op de fish-eye look die je krijgt wanneer je een action camera gebruikt. Maar alles in het midden van de video ziet er natuurlijk uit, dus je hoeft alleen maar rond te scrollen om je brandpunt te veranderen. Het is echt totaal anders dan wat voor video je ook maar gebruikt hebt. Het bekijken van je opname voelt veel meer aan als een interactieve ervaring, dan alleen een simpele opname.

Je wordt echter niet geforceerd om gebruik te maken van de fish-eye uitstraling. Er is ook een ingebouwde filter die je video uit zal rekken om bij een standaard 16:9 frame te passen. Dit ziet er geweldig uit voor landschap fotografie, aangezien je zoveel meer in je scherm krijgt. De video lijkt wel een beetje krom te trekken. Als je bijvoorbeeld een weg in je opname hebt, dan lijkt deze rond het midden van het scherm te buigen. Maar dit wordt gecompenseerd door het grote gezichtsveld, aangezien je meer vast zal leggen dan ooit te voren.

Vergelijk prijzen nu bij:

De video zelf is mooi en duidelijk en ongeveer vergelijkbaar met de kwaliteit van een moderne smartphone. De kleuren zijn levendig, de details zijn scherp en het hoge dynamische bereik betekent dat je geen last van onder- of overbelasting zal hebben. Een spiegelreflexcamera zal mogelijk iets duidelijkere beelden creëren, maar we hebben nog nooit een camera gezien die zulke interessante opnames kan maken.

Op het gebied van videoresolutie heb je twee keuzes. De meeste personen zullen kiezen voor 1080p met 30fps. Dit geeft de meest realistische beelden en het afspelen is erg soepel. Als je niet zoveel ruimte hebt, dan kan je ook voor 720p met 15fps kiezen. Deze video’s zien er nog steeds redelijk uit, maar zeker niet zo scherp als 1080p.

Met de Ricoh Theta SC ben je gelimiteerd tot 5 minuten opnemen per video. Je zal uren video op kunnen slaan op de meegeleverde 8GB opslag, maar het individuele videolimiet blijft aanwezig. In de meeste gevallen zou vijf minuten voldoende moeten zijn. Daarnaast kan je de verschillende clips altijd nog samenvoegen via de Theta+V app als je dat wilt. Het afspelen van sferische video’s is een aardig veeleisende taak, dus dit limiet is waarschijnlijk ingesteld om de video’s ook op oudere smartphones te kunnen bekijken.

Goedkoopste Ricoh Theta SC Review

 

Fotokwaliteit van de Ricoh Theta SC

Foto’s worden gemaakt met 14 megapixels. Net als de uitgestrekte video modus worden foto’s ook vastgelegd in een standaard frame. Je hebt uiteindelijk een afbeeldingsgrootte van 5.376 x 2.688 pixels. De foto’s zijn aardig wat scherper dan de video’s. Je kan de foto’s prima afdrukken en de Theta SC is op een vergelijkbare hoogte als de gemiddelde consumenten camera.

In onze testen vonden we dat de camera het beste overdag werkt. De kleuren zijn een beetje verzadigd, wat zorgt voor heldere, levendige foto’s die je maar al te graag wilt delen. De details gingen niet verloren en we merkte weinig ruis op. Dankzij de f/2.0 apertuur werken nachtfoto’s ook aardig goed. We merkte hier wel op dat de afbeeldingen aardig wat ruis hadden, maar dit is iets wat je moet verwachten van consumenten camera’s.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Smartphone connectiviteit

De camera op zichzelf gebruiken lijkt veel op het gebruik van de Auto modus op een compactcamera. Maar met de Theta+ en Theta+V apps wordt de kracht van de camera echt losgelaten.

Je smartphone verbind met de camera via Wi-Fi direct. Als je telefoon dit niet ondersteund (de meeste wel), dan kan hij een hotspot voor je creëren, zodat je daarmee kan verbinden. Vervolgens zullen de apps je toegang bieden tot alle foto instellingen die je wilt. Je kan de sluitersnelheid, belichting, kleur, verzadiging, witbalans en nog veel meer fotografische instellingen aanpassen die je zullen helpen om foto’s uniek te maken.

Nadat je je foto’s gemaakt hebt kan je de Theta+ app gebruiken om deze te bewerken. Je kan bijna elk deel van de foto bijsnijden en aanpassen, zodat je precies kan krijgen wat je wilt. Theta+V wordt gebruikt voor videobewerking, welke je een enorme hoeveelheid opties biedt om te delen met je vrienden. Je kan vierkante video’s omzetten naar sferische en andersom. Aangezien veel personen niet de Theta+V app hebben om sferische video’s aan te passen, is het geweldig dat het bedrijf je de mogelijkheid geeft om ze te standaardiseren.

 

Conclusie van deze Ricoh Theta SC review

360 graden is zeker weten een mooie trend en de media die je kan produceren zal totaal anders zijn dan je ooit hebt gezien. Voor de Theta SC waren 360 graden camera’s erg duur, maar nu kan je voor het eerst van deze technologie genieten voor een meer betaalbare prijs.

Vergelijk prijzen nu bij:

De Ricoh Theta SC is zeker vermakelijk, maar we zouden niet aanraden om hem te gebruiken als je enige camera. Als je alleen maar op zoek bent naar een goedkope manier om de fotografie mogelijkheden van je bestaande smartphone te verbeteren, neem dan eens een kijkje naar de DxO ONE. Misschien ben je echter een persoon die op zoek is naar ongeëvenaarde fotografie mogelijkheden en een overvloed aan besturingen. In dat geval is een systeemcamera misschien een goede keuze voor je, zoals de Olympus PEN E-PL8.

Maar het maakt niet uit hoeveel geld spendeert aan een mooie spiegelreflexcamera, want niets anders op de markt zal ook maar in de buurt komen van het unieke effect van de Theta SC. Volgens ons is het een geweldige aanvulling voor elk fotografie arsenaal en we bevelen zeker aan om er een kijkje naar te nemen.

We hopen dat je genoten hebt van deze Ricoh Theta SC review.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo