Samsung Gear VR kopen review

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Beste mobiele VR hardware
  • Werkt met alle vier primaire Samsung telefoons
  • Fantastische games en apps

Negatief

  • Een beetje licht komt door de randen
  • Beschikbaar voor een beperkt aantal Samsung apparaten
  • Relatief duur met een prijs van €200

Vergelijk prijzen bij:

 

Samsung Gear VR review

De kans is groot dat je je hele leven op een of andere manier iets gehoord hebt over virtual reality en dat je er nog niet van onder de indruk bent. Jezelf blind maken met een nerdachtige headset zal vast voelen als het ultieme antisociale gedrag. Oculus en Samsung denken dat ze kunnen overtuigen, zodat je de Samsung Gear VR kopen gaat.

De nieuwste Gear VR is het derde model van Samsung, maar de eerste die niet gezien wordt als een ontwikkelingsunit. Hij is beschikbaar voor de vier primaire Samsung telefoons en heeft meer dan 100 games en apps. Het is zeker niet de meest betaalbare VR headset voor telefoons, maar wel veruit de beste.

 

Meer comfortabel

Als je de nieuwste Samsung Gear VR kopen gaat, zal je merken dat hij veel comfortabeler om te dragen is dan de Innovator Edities die vorig jaar uitgebracht werden. Daarnaast is hij ook de comfortabelste VR headset die momenteel beschikbaar is, vooral als je de toegevoegde functionaliteiten meerekent. Om te beginnen is hij ongeveer 18% lichter dan de voorgangers en het meeste gewicht komt door de onnodige plastic banden te verwijderen die de vorige units op hun plaats hielden. Ze waren bedoeld om de oude headset met veiliger te laten voelen, maar hierdoor werden ze veel zwaarder.

Zoals voorheen kan je de Samsung Gear VR kopen in elke kleur die je wilt, maar Samsung heeft de goedkope gloss die de laatste versie bedekte verwijderd. De nieuwe versie heeft een matte coating waar je geen vinger afdrukken op ziet en meer luxueus aanvoelt.

Door veranderingen van de afmetingen is de Gear nu groot genoeg om over de meeste brillen te dragen. Deze verandering in de afmeting zorgt er echter alleen wel voor dat sommige gebruikers licht bij de randen zullen zien, maar wij merkte er niet heel veel van en vonden het zeker niet storend. Het nieuwe rubberen masker en kussentjes passen erg goed en zouden het langer uit moeten houden dan de schuim kussens van vorige modellen. Je kan de nieuwe kussentjes ook losmaken en wassen, wat handig is als je begint te zweten.

Net als de vorige versies van de Gear VR, heeft dit model een bewegingssensor die ongeveer 10 keer accurater dan de snelheidsmeters en gyros in de telefoon zijn. Het is verrassend accuraat en vele malen beter dan mobiele VR units die alleen door de sensor van de telefoon bestuurt worden. De Gear VR is niet alleen een wieg voor je telefoon, maar hij verbind en werkt ermee. Als je bijvoorbeeld de headset afdoet, dan wordt het scherm automatisch gesloten. En wanneer je de headset opzet, wordt de Oculus software automatisch opgestart op je telefoon. De meeste VR headsets hebben helemaal geen besturing en al helemaal niet een slimme interface zoals dit.

Samsung Gear VR Kopen gaan

 

Betere besturing

Samsung heeft een Micro USB poort toegevoegd, zodat gebruikers hun telefoon op kunnen laden tijdens hun VR ervaring. Maar nog belangrijker is dat het touch pad aan de rechterkant veel makkelijker te gebruiken en begrijpen is. Er zijn nu inspringingen die aangeven wat omhoog, beneden, links en rechts is en ook hoe ver je je vinger moet bewegen. Midden in de cirkel zit je virtuele OK knop. Een afzonderlijke terug knop bestaat ook nog steeds. Dit werkt ongeveer hetzelfde als de Home knop op je Android telefoon.

De Gear VR software heeft nog steeds een blokkerig, plat design, wat herinnert aan Windows 8 of de Xbox One. Een recent gespeelde game of app kan je in het midden vinden, net als een aantal suggesties voor andere apps en games. Aan de linker- en rechterkant heb je de Bibliotheek en Oculus Store, waar je ander apps kan vinden. Als je iets wilt selecteren hoef je er alleen maar naar te kijken (er is ook een cursor) en de OK knop op headset aan te tikken. Scrollen is makkelijk om te doen, maar het duurt even voordat je ontdekt dat je naar beneden moet swipen op het touchpad.

 

Geweldige games, maar weinig apps

Virtual reality is leuk om te proberen, maar de reden waarom je de Samsung Gear VR kopen zou moeten, is vanwege de games die laten zien wat hij kan doen. Ja er zijn ook een aantal apps, maar je gebruikt een VR vooral voor het gamen.

We vonden de Netflix app best leuk, maar kregen het niet voor elkaar om een video af te spelen. Hopelijk wordt dit verholpen in een update. Je kan Facebook bekijken, 360 graden films en video’s of je Twitch checken en er zijn ook wat rudimentaire kamers waar je kan socialiseren met andere personen. Deze sociale ervaringen waren in VR echter niet spannender dan op elk ander soort apparaat.

Maar op het gebied van games is er een goede variatie waar je uit kan kiezen. Nee er is nog niks zoals Fallout 4 of een game waar je 80 uren van je leven aan spendeert, maar er zijn voldoende kleine titels die goed gebruik maken van de headset.

Onze favoriet op dit moment is Gunjack, een simpele arcade ruimte shooter. Het verhaal is niet speciaal, maar de 3D graphics zijn scherp en de accuraatheid van het richten op buitenaardse ruimteschepen door er simpelweg naar te kijken is ongeëvenaard in elke hedendaagse game. First-person Temple Run VR is ook erg leuk en een beetje gruwelijk. Als je dacht dat die dingen die je achtervolgden gorilla’s waren, bereid je dan voor op een verrassing wanneer ze je opeten in VR.

Het hoogtepunt is Land’s End, een game die de ontwikkelaars van de geweldige hit Monument Valley gemaakt hebben. Het is verreweg de meest ontspannen game ervaring die we ooit gehad hebben. Land’s End laat spelers zweven rond kalme eilanden, terwijl je simpele puzzels oplost met je telekinetische krachten. De graphics zijn misschien simpel, maar de artistieke stijl van ontwikkelaars maakt het beste van wat er op het scherm te zien is en het resultaat bewijst dat VR niet fotorealistisch hoeft te zijn om inlevingsvermogen te behouden.

Darknet, Ikarus en Omega Agent bieden ook een unieke mix van actie en plezier. Vooral Omega Agent voelt aan als een VR versie van Pilotwings, waarbij je in een stad rondvliegt in een jetpack. Maak je geen zorgen, er zit ook een shotgun op. Als je een draadloze controller, zoals de Steel Series Status XL koopt, dan kan je ook meer complexe games spelen en ook klassieke arcade games zoals Sonic the Hedgehog. Dit soort titels spelen niet anders in VR, maar de headset fungeert als een enorm beeldscherm.

We hebben de Gear VR nu ongeveer een week gehad en vinden bijna elke keer een nieuwe diamant wanneer we de store openen. Omdat je apps koopt via de Oculus Store (niet de app store van Samsung), kunnen ontwikkelaars die aan Oculus Rift games werken ook mogelijk besluiten om de Gear VR te ondersteunen.

Waarom Samsung Gear VR Kopen

 

Hij is niet foutloos

De Samsung Gear VR kopen zal voor een hoop plezier zorgen, maar net als bij alle headsets die momenteel beschikbaar zijn heeft hij last van het zogenaamde ‘screen door effect’. De Samsung telefoons hebben beeldschermen met enorm hoge resoluties, maar pixels (en de gaten er tussen) worden zichtbaar wanneer het scherm een paar centimeter van je zicht afzit. De focus aanpassen met het roterende wiel op de bovenkant is makkelijk, maar het is lastig om er niet elke keer aan te draaien, omdat het beeld er nooit zo scherp uit ziet als je zou willen.

Misschien zijn wij het gewoon, maar wij werden erg enthousiast over het kijken van VR Netflix in bed. We werden echter teleurgesteld door het feit dat de Gear VR alleen maar goed werkt wanneer je zit. Hij kan niet makkelijk aanpassen aan een ontspannen, liggende positie. Dit is erg jammer want bij veel apps moet je op het strand liggen en ontspannen in een virtuele wereld. Als je weet hoe je het voor elkaar moet krijgen, is het bij sommige apps ook mogelijk om Void modus in te schakelen, zodat je de headset kan heroriënteren, maar het is gecompliceerd en niet net zo mooi.

Tot slot is er het probleem met delen. Om de Gear VR te gebruiken moet je je telefoon verbinden, maar wat als je vriend/vriendin of familielid wil spelen? Tenzij ze een Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge Plus of Note 5 bezitten, moeten ze die van jou gebruiken. Voor ons was het geen probleem, maar we kunnen begrijpen dat de gedachten dat je uren aan berichten, gesprekken en notificaties mist redelijk frustrerend kan zijn. Mocht je een Samsung Gear VR kopen willen voor je kinderen, zorg er dan voor dat ze hun eigen compatibele telefoon hebben als je die van jou niet kan missen.

Beste Samsung Gear VR Kopen

 

Batterijduur

Batterijduur is niet een groot probleem. De Gear VR gebruikt geen batterijen, maar wordt volledig aangedreven door je telefoon en gebruikt net zoveel batterij als een 3D game zou doen. Samsung heeft een Micro USB oplader toegevoegd aan de Gear, zodat je hem op kan laden tijdens het gebruik, maar dit maakt het makkelijk om verstrikt te raken. De headset gaat automatisch uit wanneer je hem niet draagt, maar de batterij lijkt veel sneller leeg te raken dan wanneer je op een andere manier niks doet met je telefoon. We verwachten dat Samsung dit probleem na verloop van tijd wel op zal lossen. Op het moment is batterijduur echter niet een groot probleem, tenzij je uren achter elkaar met de Gear VR speelt.

 

Garantie als je Samsung Gear VR kopen wil

Samsung dekt na aankoop één jaar fabricage- en batterijdefecten in de Gear VR. Als je hem laat vallen, iemand hem steelt of te nat wordt en niet meer werkt, dan is dit niet gedekt. Samsung biedt wel een uitgebreidere Protection Plus dekking voor de telefoons, wat morsen, gescheurde schermen en andere ongelukken dekt. Dit programma heeft een vervangtijd van twee dagen. Houd dit zeker in gedachten wanneer je de Samsung Gear VR kopen gaat.

Goedkoopste Samsung Gear VR Kopen

Conclusie

Als je een Samsung Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge Plus of Note 5 bezit, dan raden we de Samsung Gear VR zeker weten aan. Dankzij de fantastische samenwerking tussen Samsung en Oculus, is de Gear VR de beste mobiele VR ervaring die er momenteel is.

Geen enkele andere virtual reality ervaring is zo compleet of makkelijk toegankelijk. Momenteel zijn er nog niet echt geweldige apps, maar er zijn ruim 100 games beschikbaar en meer dan een dozijn van deze zullen je uren vermaken. We hopen dat er in de toekomst meer opties beschikbaar komen om de wereld van Oculus te betreden.

Er zijn verschillende webwinkels (zie verder) waar je de Samsung Gear VR kopen kan en lees ook zeker de ervaringen van andere gebruikers, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Vergelijk prijzen bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo