Samsung Powerbot VR9000 review

We wachten al een tijdje op de eerste robotstofzuiger die de traditionele stofzuiger volledig kan vervangen en de Samsung Powerbot VR9000 zou wel eens de eerste kunnen zijn die hier dichtbij in de buurt komt. Het is een cilinder stofzuiger met variabele zuigkracht instellingen, die je vloeren schoon zou moeten kunnen houden terwijl je de deur uit bent en zonder verdwaald te raken en moeilijke plekjes overnieuw te moeten doen.

De Samsung Powerbot VR9000 is een redelijk grote stofzuiger die net zoveel ruimte als de kussen van een bank in beslag neemt en met een hoogte van 135mm is hij te groot om onder de meeste meubelstukken te komen. Hij weegt 4,5kg, dus hij is niet heel erg zwaar voor het geval je hem naar een andere vloer moet verplaatsen. Hij ziet er erg gaaf uit vanaf de bovenkant met glossy zwart en gouden accenten, maar we zijn geen fan van het witte plastic onderstel. Er is ook een aantrekkelijker zwart model met blauwe accenten beschikbaar, maar de glossy afwerking is een stofmagneet in elke kleur, dus je moet de stofzuiger regelmatig schoonmaken als je niet wilt dat hij er na een aantal weken erg vies uit ziet.

Vergelijk prijzen bij:

 

Aan de onderkant draait een borstel met een lengte van 311mm om de vloerbedekking te bewegen, zodat zoveel mogelijk stof verwijderd kan worden. Net als bij alle robotstofzuigers kan de Samsung Powerbot VR9000 niet helemaal de hoekjes meenemen, maar het vierkante ontwerp en de lange borstel maken het mogelijk om 35mm vanaf een muur schoon te maken. Op het gebied van randen en spleten heb je nog steeds een traditionele stofzuiger nodig om datgene schoon te maken wat de robot niet kan.

De zakloze stofbak van 0,7l klik je vast aan de bovenkant van de stofzuiger en kan je met een minimale inspanning eruit tillen. Je kan hem makkelijk los klikken, zodat je hem kan legen zonder dat alle stof weer door het huis wordt verspreid en in de bak zit een filter die je los kan maken om deze schoon te maken of te vervangen. De Samsung Powerbot VR9000 zal je op de hoogte stellen wanneer de stofbak vol zit, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je hem het huis schoon laat maken terwijl er geen ruimte meer over is. Met een dagelijks schoonmaakprogramma moesten we hem elke paar dagen legen, maar dit hangt uiteraard ook af van hoe groot je huis is.

Beste Samsung Powerbot VR9000 kopen

Je kan de Samsung Powerbot VR9000 activeren door de drie knoppen op de achterkant te gebruiken, wat de stofzuiger ook verteld welke vloeroppervlakte hij kan verwachten en of hij terug moet gaan naar het laadpunt om opgeladen te worden. Je hebt echter veel meer controle met de meegeleverde afstandsbediening. Dit maakt het mogelijk om een vlekkenverwijderingsprogramma in te stellen voor een diepere reiniging (wat ideaal is als je bijvoorbeeld een plant of doos met cornflakes om hebt gegooid), handmatige controle voor het geval je de stofzuiger zelf wilt besturen en maximale prestaties voor een krachtigere zuigkracht. Tot slot kan je ook gericht schoonmaken, wat bedoeld is om plekken schoon te maken die de stofzuiger tijdens zijn normale programma gemist heeft. Je gebruikt hiervoor een rood LED licht die in de afstandsbediening is gebouwd. Je houdt de knop ingedrukt en de stofzuiger volgt het lichtje totdat je blij bent met het resultaat.

Gelukkig kan je het hoge irritante piepje van de stofzuiger uitschakelen dat je elke keer hoort wanneer de stofzuiger een commando ontvangt. Daarnaast kan je ook de stofsensor activeren, zodat de stofzuiger alleen begint te werken wanneer een ophoping van stof gedetecteerd wordt in plaats van constant en een automatisch schoonmaakprogramma instellen voor wanneer je niet thuis bent. Je kan dit voor eenmalig of dagelijks instellen, alhoewel je jammer genoeg geen verschillende tijden voor verschillende dagen in kan stellen. Dit houdt in dat de tijd tijdens de werkweek handig kan zijn, maar je in het weekend mogelijk wakker gemaakt wordt als je uit probeert te slapen.

Je aanpassingen en instellingen worden weergegeven op het LCD display die aan de bovenkant is ingebouwd. Deze is prima en simpel, maar nu dat de 360 Eye robotstofzuiger van Dyson een eigen smartphone app heeft, beginnen we iets meer detail te verwachten op het gebied van visuele feedback.

LEES OOK: Beste stofzuiger kopen TOP 10

 

Navigatie, zuigkracht en geluid

De camera op de bovenkant is één van de sensors die gebruikt wordt om de Samsung Powerbot VR9000 te helpen bij het navigeren door je huis. Ook heeft hij afgronddetectie sensors aan de onderkant om te voorkomen dat hij van de trap afvalt, een IR detector voor het schoonmaken met het LED licht en iets wat Samsung een FullView Sensor noemt om obstakels zoals meubels te detecteren. Dit werkte in de praktijk goed, waarbij de stofzuiger afremde voor tafelpoten en koffietafels in plaats van vol gas tegen ze aan te knallen om schade te voorkomen. De stofzuiger is ook omringt door een rubberen stootkussen om de klappen te verzachten.

Net als bij elke robotstofzuiger neemt het een beetje tijd om de lay-out van je huis te leren kennen en tijdens deze periode moet je hem waarschijnlijk van elke plek losmaken waar hij vast komt te zitten, maar na een tijdje konden we hen zonder problemen alleen laten om onze woonkamer, hal en slaapkamers schoon te maken. Hij had wat problemen om de keuken te vinden, maar na een paar keer door de woonkamer en slaapkamer gereden te hebben lukte het hem eindelijk.

Samsung Powerbot VR9000

Onze grootste irritatie is het feit dat je geen kaart of visualisatie kan zien van de route die de Samsung Powerbot VR9000 aflegt, zodat je kan zien of er een aantal knelpunten of problemen met de lay-out van je meubels zijn waardoor hij fouten maakt tijdens het schoonmaken. We kwamen een keer thuis om te ontdekken dat hij door eigen toedoen vast zat in het droogrek en een andere keer had hij de hele keuken niet gevonden, terwijl alle deuren openstonden en er geen obstakels waren. Een smartphone app had je van deze problemen op de hoogte kunnen stellen of je zelfs handmatige controle over het internet kunnen geven om hem terug op zijn pad te helpen. Dit is mogelijk iets dat Samsung voor 2015 en daarna zou moeten overwegen als het bedrijf niet achter wil lopen op concurrenten zoals Dyson.

Wanneer de Samsung Powerbot VR9000 uiteindelijk een logische route heeft geleerd, dan moet je hem mogelijk tegenhouden om naar bepaalde gebieden te gaan. Gelukkig heeft Samsung ook Virtual Guard IR emitters in de doos gedaan. Aangezien de stofzuiger automatisch trappen detecteert, kan je deze het beste gebruiken als onzichtbare muren om te voorkomen dat hij plantenpotten omstoot of je huisdieren lastig valt. Elke projecteert ongeveer 2,5m naar buiten, wat meer dan genoeg zou moeten zijn om een deur te blokkeren, als je alleen maar een bepaald deel van het huis schoon wilt maken. Voor elke emitter zijn twee D batterijen vereist, dus je hoeft je geen zorgen te maken over stroomkabels.

Zuigkracht is één van de belangrijkste onderdelen van een stofzuiger en dit was zonder twijfel indrukwekkend. De Samsung Powerbot VR9000 zoog meer stof op dan een kruimeldief en in minder bewegingen. Het was niet perfect en hij verloor ten opzichte van een traditionele stofzuiger op het gebied van lastige morsvlekken en groter afval, maar voor fijne stof werkte hij briljant. Jammer genoeg konden we door het design van onze zuigmeter de prestaties van de Samsung Powerbot VR9000 niet empirisch meten, maar hij presteerde zonder twijfel beter dan andere robotstofzuigers op het gebied van het opzuigen van vuil en stof. De borstels moet je echter regelmatig schoonmaken als je huisdieren in huis hebt, aangezien haren en lange draden hier snel in verstrikt raken.

De Samsung Powerbot VR9000 is zeker weten niet stil genoeg om aan te laten staan wanneer je televisie aan het kijken bent, zelfs als je hem op de standaard zuigkrachtinstelling zet. Op de maximale instelling is het geluid 75dB en merkbaar in het hele huis, maar minder luid dan de meeste traditionele stofzuigers. Hij is stiller wanneer hij terug gaat naar zijn oplaadstation en er is ook een stille modus die je kan gebruiken als je niemand wilt storen. De zuigkracht daalt dan echter significant en wij raden aan om te wachten totdat iedereen het huis uit is en hem dan op de normale instelling door het huis te sturen.

 

Batterijduur

De interne batterij houdt het 100 minuten uit tijdens de normale modus, maar raakt veel sneller leeg (60 minuten) als je de maximale zuigkracht modus gebruikt. Dat was nog steeds voldoende om onze flat met twee slaapkamers schoon te maken en er was ook nog genoeg energie over om handmatig plekken die wat hardnekkiger waren schoon te maken en terug te gaan naar zijn oplaadstation. Het duurt ongeveer twee en een half uur om hem volledig op te laden, dus hij zal zeker weten de volgende ochtend klaar zijn als je hem gedurende de nacht in het oplaadstation hebt laten staan. Hij beweegt met een snelheid van 0,3m per seconde, maar afhankelijk van hoe goed hij de lay-out van je kamer heeft geleerd kan het even duren voordat hij besluit dat de kamer schoon is en weer verder gaat.

Het oplaadstation moet echt op een harde ondergrond staan, aangezien deze vaak geen connectie met de Samsung Powerbot VR9000 maakte wanneer deze in de vloerbedekking zakte. Er zitten montagebeugels op de achterkant, zodat je hem tegen de muur aan kan schroeven om te voorkomen dat het station beweegt wanneer de stofzuiger zichzelf aansluit.

Samsung Powerbot VR9000 kopen

 

Conclusie Samsung Powerbot VR9000 review

We zijn verrast met de zuigkracht vaardigheden van de Samsung Powerbot VR9000, wat zeker het beste is vergeleken met de andere huidige robotstofzuigers. Waar we minder over te spreken zijn, is de hoeveelheid tijd die hij nodig heeft om de route in een relatief kleine flat te leren. Handmatig controle en het LED licht op de afstandsbediening zijn mooie features, maar alleen als je ze niet hoeft te gebruiken omdat de stofzuiger het hele huis niet heeft schoon kunnen maken.

Robotstofzuigers zijn momenteel alleen nog maar praktisch voor een flat van één verdieping, tenzij je bereidt bent om hem om de dag op en neer te tillen om meerdere verdiepingen schoon te maken terwijl je op je werk bent. Met een prijs van €899 is de Samsung Powerbot VR9000 zeker weten niet goedkoop. Je kan voor dit een normale kwalitatieve stofzuiger kopen en dan heb je nog steeds geld over voor een draadloos model. Ook moet je zelf nog wat dingen schoonmaken, omdat hij niet kanten en hoeken mee kan nemen en om die reden denken we dat de meeste personen voor een traditionele stofzuiger zullen kiezen in plaats van dit. Maar als je het huis ervoor hebt en bereid bent om hem te helpen tijdens de leerfase, dan is het een rendabel (maar duur) alternatief voor je wekelijkse schoonmaak.

Vergelijk prijzen bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Reviewgigant
Logo